Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 26.05.2018 20:30

Czyli w " Boże ciało" jedziesz. Powinien być wszędzie luz :papa:
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 26.05.2018 20:40

dids76 napisał(a):Czyli w " Boże ciało" jedziesz. Powinien być wszędzie luz :papa:

Dzięki.
olatola
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) olatola » 26.05.2018 22:03

jade do Chorwacji w polowie lipca wyyjazd okolice Łodzi ok 6 rano sobota nocleg Maribor potem do trogiru beda korki rok temu jechalem w piatek troszke koreczkow bylo jak teraz dobry wybor
Marcinusik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcinusik » 26.05.2018 22:14

Sobota to najczęściej zmiana "turnusów" Najwięcej ludzi tego dnia opuszcza Cro i jedzie do Cro więc może być różnie :|
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 27.05.2018 08:52

moody78 napisał(a):Co do samego przejścia granicznego w Macelj/ Gruskovje to GM wskazuje na duże zatwardzenie:
Granica Macelj.jpg
i tak jest od ok. 2h.
Natomiast kamerki z Hakmap.hr wskazują co innego
Granica Slo-Hr.png
:?:

I komu tutaj wierzyć?

Było wiele razy.
Kamery pokazują pas ziemi niczyjej, a tam prawie zawsze pusto.
Korek do CRO jest zazwyczaj na granicy przy budynkach słoweńskich tutaj, a tego kamerka umieszczona w Macelj nie pokazuje.
Te kamery pozwalają na ocenę sytuacji przy wyjeździe z Chorwacji, a wprowadzają w błąd przy wjeździe.
Sprawdzone organoleptycznie 3 razy.
Jazda przez Cvetlin likwiduje problem.
Taramut
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Taramut » 27.05.2018 12:31

dids76 napisał(a):
wielbiciel napisał(a):Uwaga dla tych co zamierzają jechać A4 na odcinku Wrocław-Gliwice (tu zjazd na A1) w okresie czerwca to pragnę poinformować, że trwa remont północnej nitki A4 na wysokości Krapkowic i w piątkowe popołudnia do późnego wieczora tworzy się korek na ok.1,5-2h. Taki stan rzeczy ma być do końca czerwca, od września będzie druga nitka (południowa) w remoncie na tym samym odcinku.

Pisałem o tym w innym temacie, w ubiegły piątek była masakra :? Do domu zjeżdżam na Krapkowice i objechałem ten odcinek tak: https://goo.gl/maps/CwY64PmQdyp Według GM zaoszczędziłem 51 minut. :wink:

Dids76
Pozwoliłem sobie wysłać do Ciebie pw
Pozdrav
Taramut
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 27.05.2018 17:21

krutom napisał(a):Było wiele razy.
Kamery pokazują pas ziemi niczyjej, a tam prawie zawsze pusto.
Korek do CRO jest zazwyczaj na granicy przy budynkach słoweńskich tutaj, a tego kamerka umieszczona w Macelj nie pokazuje.
Te kamery pozwalają na ocenę sytuacji przy wyjeździe z Chorwacji, a wprowadzają w błąd przy wjeździe.

Na tej kamerce ocenić można korek przy wyjeździe z CRO.
moody78
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) moody78 » 27.05.2018 20:00

krutom napisał(a):Kamery pokazują pas ziemi niczyjej, a tam prawie zawsze pusto.

Dziękuję.W tym roku właśnie planuję jechać przez Cvetlin.
Pozdrawiam.
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 27.05.2018 22:13

moody78 napisał(a):
krutom napisał(a):Kamery pokazują pas ziemi niczyjej, a tam prawie zawsze pusto.

Dziękuję.W tym roku właśnie planuję jechać przez Cvetlin.
Pozdrawiam.

Pisałem już o tym-w zeszłym roku stałem w korku do przejścia Gruškovje/G. Macelj. Zdaniem Gugla-40 minut mi to miało zająć, ale przez 5 minut podjechałem o długość tych kilku samochodów, które wyjechały z korka. Wpisałem Cvetlin w nawigację i w drogę. Na przejściu granicznym oderwałem Słoweńca od strony typu Allegro/eBuy itp. A gdyby nie zamknięty szlaban, to bym przejścia nie zauważył w porę :mrgreen: ;)
W zasadzie jeśli masz kogoś przytomnego w samochodzie to możesz spytać o korek do granicy nieco wcześniej. Chociaż czas poświęcony na dojazd od korka do zjazdu to było pewnie ze 2-3 minuty.
majkelfm
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkelfm » 28.05.2018 07:51

kojacek napisał(a):Pisałem już o tym-w zeszłym roku stałem w korku do przejścia Gruškovje/G. Macelj. Zdaniem Gugla-40 minut mi to miało zająć, ale przez 5 minut podjechałem o długość tych kilku samochodów, które wyjechały z korka. Wpisałem Cvetlin w nawigację i w drogę. .....................

Którędy Cię pokierowało Google?
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 28.05.2018 11:52

majkelfm napisał(a):
kojacek napisał(a):Pisałem już o tym-w zeszłym roku stałem w korku do przejścia Gruškovje/G. Macelj. Zdaniem Gugla-40 minut mi to miało zająć, ale przez 5 minut podjechałem o długość tych kilku samochodów, które wyjechały z korka. Wpisałem Cvetlin w nawigację i w drogę. .....................

Którędy Cię pokierowało Google?

Mapy sugerowały mi zjazd w prawo... ale tam były ekrany akustyczne albo wykopki. W końcu dojechałem do jakiejś drogi w prawo i w nią skręciłem, potem . Bardziej mnie to śmieszyło niż irytowało :)
Przypuszczam, że jechałem przez Zgornji Leskovec a może od razu była Mala Varnica->granica :roll:
Nie pamiętam przez co jechałem, ale gdy zjechałem z "9" i nawigacja odnalazła się z mapą, wiedziałem, że jakoś dotrę do granicy ;)
krombocher
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krombocher » 28.05.2018 22:28

W końcu jest. Dziś otwarto obwodnicę Kłodzka https://conadrogach.pl/informacje/obwod ... owcom.html :D
gorny
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) gorny » 28.05.2018 23:26

Cześć jechałem do CRO w nocy 18/05 powrót w dzień 26/05
z wawy wyjazd 22 Katowicką ostatnie tankowanie BP Mszana Trasa Czechy przejazd przez Breclaw(kilka zwężek na austostradzie ale bez tragedii) austria poprowadzona autostrada Mikułov Wiedeń (miłe zaskoczenie rok temu jeszcze to robili) Wiedeń nad ranem przeskoczyłem w sobotę, za Wiedniem zwężki z fotoradarami, następnie autobanem przez Słowenie na Zabrzeb i dalej na Split ( zamknięty jeden pas w Swietym Rok aż do stacji paliw przed zadarem( jakieś 9 km)
Przejazd wyniósł 14h wawa -split tragedii nie ma, powrót w sobotę tez bez problemu ( z noclegiem w Czechach, bo późno promem wracałem).
Co dziwne bardziej sprawdzali na granicy CRO dowody (tzn wkładali każdy to takiej maszynki przez co korek był dosyć spory).
Szerokości i przyczepności życzę
Woly72
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Woly72 » 29.05.2018 06:42

krombocher napisał(a):W końcu jest. Dziś otwarto obwodnicę Kłodzka https://conadrogach.pl/informacje/obwod ... owcom.html :D

No to tak około 15 min zaoszczędzone na przebijanie się przez Kłodzko - pytanie czy to coś zmienia dla ludzi z centralnej Polski by pakować się przez Boboszów???
dudzis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dudzis » 29.05.2018 07:46

siema
o co chodzi z tymi robotami drogowymi w czechach kolega jechał w piątek z austrii i mówi że co troche są roboty oprócz tych co były wcześniej doszłynowe /zdejmowali barierki dzielące pasy ruchu
mam wyjazd 22.06 /jak pół polski/ i nie wiem czy skończą część tego bałaganu czy nie
dajcie jakieś info
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 545
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone