Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 03.08.2012 12:33

Franek77 napisał(a):Hej, czytam ten wątek z uwagą, ale coś nie mogę się doszukać albo coś pominąłem, bo większość wpisów dotyczy trasy przez Słowenię. Czy jadąc od Letenye, też jest taka opcja żeby pojechać na bramki z kartami?? czy w ogóle od tej strony też są takie gigantyczne korki jak od strony Słowenii?? (jadę drugi raz, ale niestety tym razem nie mam wyjścia i muszę z piątku na sobotę)

Bramki tylko na karty są tylko dla wracających z południa.
Franek77
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franek77 » 03.08.2012 12:39

dzięki za informacje, czyli jadąc od Letenye trzeba się nastawić że będzie korek i nie ma innej opcji ?? :(
Goniaa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Goniaa » 03.08.2012 13:16

Franek77 napisał(a):dzięki za informacje, czyli jadąc od Letenye trzeba się nastawić że będzie korek i nie ma innej opcji ?? :(

Jeździmy właśnie przez Letenye. Jak do tej pory nie natknęliśmy się tam na korki. Więc, albo nie ma, albo my szczęściarze jesteśmy :)
subim
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) subim » 03.08.2012 13:44

taurus napisał(a):Witam

Tak, jechałem przez Videm. Dobra droga z prędkością do 70km/h.
Małe serpentyki na przejściu granicznym , które jest z 2 stron góry.

Trasa spacerowo - widokowa. ;)

Co do godziny - okolice 15 - miałem info z Polski, że Macejl zakorkowany.

Blisko jest do wjazdu na autostradę w Macejl.

Co do nocy nie umiem doradzić - to loteria.

Pozdrawiam

też tak jechałem i w drodze do Cro oszczędność czasu i pieniędzy (bo i opcja Mureck,Lenart była grana), to z powrotem już tylko oszczędność pieniędzy bo czasowo objazd wyszedł na to samo (zaraz po wjeździe na autriacką autostradę znowu dogoniłem kilka charakterystycznych samochodów) ale widok z Zagrebackiej cesty w Ptuju na korek na autostradzie bezcenny :D

droga może i wolna ale za to bez utrudnień, stresu i przymusowych postojów, ja zjeżdżałem niżej i na autostradę dopiero w Durmancu :D

o tak
http://tnij.org/rnrd
Franek77
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franek77 » 03.08.2012 14:15

Goniaa napisał(a):
Franek77 napisał(a):dzięki za informacje, czyli jadąc od Letenye trzeba się nastawić że będzie korek i nie ma innej opcji ?? :(

Jeździmy właśnie przez Letenye. Jak do tej pory nie natknęliśmy się tam na korki. Więc, albo nie ma, albo my szczęściarze jesteśmy :)

a macie jakąś regułę o jakiej porze w sobotę jesteście na autostradzie w okolicy Lućko ??
cyrkiel77
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) cyrkiel77 » 03.08.2012 21:02

subim napisał(a):
taurus napisał(a):Witam

Tak, jechałem przez Videm. Dobra droga z prędkością do 70km/h.
Małe serpentyki na przejściu granicznym , które jest z 2 stron góry.

Trasa spacerowo - widokowa. ;)

Co do godziny - okolice 15 - miałem info z Polski, że Macejl zakorkowany.

Blisko jest do wjazdu na autostradę w Macejl.

Co do nocy nie umiem doradzić - to loteria.

Pozdrawiam

też tak jechałem i w drodze do Cro oszczędność czasu i pieniędzy (bo i opcja Mureck,Lenart była grana), to z powrotem już tylko oszczędność pieniędzy bo czasowo objazd wyszedł na to samo (zaraz po wjeździe na autriacką autostradę znowu dogoniłem kilka charakterystycznych samochodów) ale widok z Zagrebackiej cesty w Ptuju na korek na autostradzie bezcenny :D

droga może i wolna ale za to bez utrudnień, stresu i przymusowych postojów, ja zjeżdżałem niżej i na autostradę dopiero w Durmancu :D

o tak
http://tnij.org/rnrd

Czy przekroczenie granicy chorwacko-słoweńskiej było bezproblemowe??
Pytam gdyż niektóre przejścia graniczne są da miejscowych.
A może ktoś może podać przejścia graniczne chorwacja-słowenia dla obywateli UE
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 03.08.2012 22:30

Od Letenye raczej nigdy nie ma korków.

A kartą oczywiście też możesz płacić na bramkach przed Zagrzebiem w Sv. Helena - tyle że nie ma specjalnie wydzielonych, po prostu jest kilka bramek karciano-gotówkowych.
Goniaa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Goniaa » 03.08.2012 22:36

Raul73 napisał(a):

Od Letenye raczej nigdy nie ma korków.

Franek77 W sprawie korków zgadzam się z przedmówcą :)

Miłej podróży - oczywiście bez korków :)
Franek77
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franek77 » 03.08.2012 22:45

Dziękuje za info :) w takim razie nie rozumiem czemu jest tylu zwolenników trasy przez Słowenię 8O skoro potem wpadają w korki na autostradach 8O
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 04.08.2012 00:12

Franek77 napisał(a):Dziękuje za info :) w takim razie nie rozumiem czemu jest tylu zwolenników trasy przez Słowenię 8O skoro potem wpadają w korki na autostradach 8O

Cicho, bo przybędzie zwolenników jazdy przez Węgry i dopiero będą korki w Letenye :D :D

A tak poważnie: dlatego, że przez Austrię jest zwyczajnie bliżej (a jeśli ktoś z Polski zachodniej to już w ogóle).
BialaKredka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) BialaKredka » 04.08.2012 21:39

Witam,
planujemy jechać za tydzień z Warszawy do Rogoznicy. To nasza pierwsza wyprawa do Chorwacji. Wyjechać chcemy w poniedziałek, zatrzymać się gdzieś na noc i następnego dnia reszta trasy.. I teraz już sama nie wiem po przestudiowaniu z google maps i opisanymi tu trasami- jak lepiej? Przez Wiedeń czy przez Budapeszt? Zaznaczę, że chcemy po drodze zwiedzać... No i czy przy takiej jeździe poniedziałek/wtorek trzeba się liczyć z korkami czy raczej nie powinno ich być? A jeśli raczej będą to gdzie się ich spodziewać?
Będę bardzo wdzięczna za pomoc :)

Pozdrawiam
ravel
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ravel » 04.08.2012 22:05

Wczoraj jechaliśmy przez Macelij ok godz. 10 i zero korków :wink:
Jest problem z przejazdem w okolicach Jezior Plitwickich od strony północnej.
mst123
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mst123 » 05.08.2012 18:26

"Ravel"- w którym miejscu jest problem z przejazdem do Jezior Plitwickich? Wybieram się tam w piątek i chciałbym spokojnie dojechać;)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 05.08.2012 19:10

Od Karlovaca zero problemu, tyle, że wolno; koło 60-70 max. Ruch zróżnicowany.
lary504
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) lary504 » 05.08.2012 20:28

Ja w tym roku jestem po chorwacji :cry: :cry: :cry: Jechałem przez Słowenię objazdami i jak dla mnie masakra 70 km jechałem prawie dwie godziny W przyszłym roku przez Węgry 100 km dalej ale przynajmniej cały czas autostrada. Przez Słowenię już nie pojadę chyba że autostradą bez objazdów
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 55
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone