Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 13.08.2017 21:47

krzyzak74 napisał(a):Dzis wróciliśmy z rejonu vodice do Torunia przez Węgry i Słowację i nie widzę sensu jazdy przez Czechy i Austrię. Spokojna ładna droga mały ruch. Jedyny korek do lucko ominięty przez miasto lucko- ostatni zjazd. Poza tym święty spokój. Ale lepiej nie chwalić bo wszyscy tam pojadą i będzie tłoczniej

Byliśmy pewnie z 10 razy. Ćwiczyliśmy każda trasę, różne godziny i dni. Zdecydowanie w naszym wariancie wolimy CZ i A :)
krzyzak74
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzyzak74 » 13.08.2017 22:50

3 lata z rzędu jechałem przez Austrię i Czechy i dla mnie lepiej z Torunia jest przez Węgry. Ale Piotrulex jesteś z Nieszawki i stąd ta różnica
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 14.08.2017 07:08

Krzyzak74 piszesz ze jechales do Torunia i lepiej przez wegry a Piotrulex lepiej przez AT bo jest z Nieszawki. A Nieszawka to Torun praktycznie
Jednym pasuja Czechy i Austria innym Wegry.
Osobiscie wole Cz, AT
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 14.08.2017 07:39

Garo&Justa napisał(a):Krzyzak74 piszesz ze jechales do Torunia i lepiej przez wegry a Piotrulex lepiej przez AT bo jest z Nieszawki. A Nieszawka to Torun praktycznie
Jednym pasuja Czechy i Austria innym Wegry.
Osobiscie wole Cz, AT

Ano właśnie, gdzie 2 Polaków tam 3 opinie :)

Ps. Od lat do cro ruszam z Torunia
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 14.08.2017 08:04

Dyskusja o wyższości jednej trasy nad drugą trwa i "trwa mać" :lol: Wszystko (albo wiele)zależy skąd i dokąd się jedzie oraz indywidualnych upodobań.Ja znam tylko trasę przez CZ,A i SLO bo jestem leniwy i jest ona dla mnie najwygodniejsza. Szczególnie gdy "lecę" na Istrię wtedy nie widzę sensu eksperymentowania z Słowacją i Węgrami. Inna sprawa, że aktualne remonty w CZ i A (szczególnie w Wiedniu) są uciążliwe ale jak już się skończą to wg. mnie nie będzie (przy starcie z zach i centralnej Polski) sensu jechać alternatywną trasą. Ważne jest także czy samą trasę traktujemy tylko "tranzytowo" czy zamierzamy coś jeszcze zwiedzić. Wybór należy do każdego osobno i już.
Pivko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pivko » 14.08.2017 08:19

Crocodyl napisał(a):Dyskusja o wyższości jednej trasy nad drugą trwa i "trwa mać" :lol: Wszystko (albo wiele)zależy skąd i dokąd się jedzie oraz indywidualnych upodobań.Ja znam tylko trasę przez CZ,A i SLO bo jestem leniwy i jest ona dla mnie najwygodniejsza. Szczególnie gdy "lecę" na Istrię wtedy nie widzę sensu eksperymentowania z Słowacją i Węgrami. Inna sprawa, że aktualne remonty w CZ i A (szczególnie w Wiedniu) są uciążliwe ale jak już się skończą to wg. mnie nie będzie (przy starcie z zach i centralnej Polski) sensu jechać alternatywną trasą. Ważne jest także czy samą trasę traktujemy tylko "tranzytowo" czy zamierzamy coś jeszcze zwiedzić. Wybór należy do każdego osobno i już.

Dodałbym do tego jeszcze czy jedzie się na noc czy w dzień oraz to czy są na pokładzie dzieci które szybko się nudzą. Ja wybieram SK-H-HR bo mieszkam w Częstochowie i jest mi najwygodniej, a po drugie że tą trasę udaje mi się zrobić najczęściej w godzinach 16.00 - 7.00 dnia następnego (czyli dzieci śpią właściwie całą drogę). Droga przez CZ-A-SLO zajmuje mi ok 5 godzin więcej (ci co jeżdżą z małymi dziećmi wiedzą co znaczy 5 godzin więcej w aucie...)
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 14.08.2017 08:37

Pivko napisał(a):Dodałbym do tego jeszcze czy jedzie się na noc czy w dzień oraz to czy są na pokładzie dzieci które szybko się nudzą. Ja wybieram SK-H-HR bo mieszkam w Częstochowie i jest mi najwygodniej, a po drugie że tą trasę udaje mi się zrobić najczęściej w godzinach 16.00 - 7.00 dnia następnego (czyli dzieci śpią właściwie całą drogę). Droga przez CZ-A-SLO zajmuje mi ok 5 godzin więcej (ci co jeżdżą z małymi dziećmi wiedzą co znaczy 5 godzin więcej w aucie...)

Zalezy od znaczniej większej ilości czynników

Z Torunia do Baški na Krk też jechałem przez Częstochowę. Wyjazd po 15 a przed 7 na miejscu i to z godzinna kima po drodze. W aucie dziecko z roku na rok coraz mniej małe ale od lat jeździmy podobnie. Oczywiście CZ A SLO z objazdem MLP. Przy minimalnych staraniach w korkach spędziliśmy podczas tegorocznej trasy pewnie maks z 20 minut. Trasa i wariantów jest wiele, większość z nich sprawdziliśmy i swoją na obecną chwilę uważamy za najlepszą DLA NAS :)
1mario_p
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) 1mario_p » 14.08.2017 08:48

Pivko napisał(a):
Crocodyl napisał(a):Dyskusja o wyższości jednej trasy nad drugą trwa i "trwa mać" :lol: Wszystko (albo wiele)zależy skąd i dokąd się jedzie oraz indywidualnych upodobań.Ja znam tylko trasę przez CZ,A i SLO bo jestem leniwy i jest ona dla mnie najwygodniejsza. Szczególnie gdy "lecę" na Istrię wtedy nie widzę sensu eksperymentowania z Słowacją i Węgrami. Inna sprawa, że aktualne remonty w CZ i A (szczególnie w Wiedniu) są uciążliwe ale jak już się skończą to wg. mnie nie będzie (przy starcie z zach i centralnej Polski) sensu jechać alternatywną trasą. Ważne jest także czy samą trasę traktujemy tylko "tranzytowo" czy zamierzamy coś jeszcze zwiedzić. Wybór należy do każdego osobno i już.

Dodałbym do tego jeszcze czy jedzie się na noc czy w dzień oraz to czy są na pokładzie dzieci które szybko się nudzą. Ja wybieram SK-H-HR bo mieszkam w Częstochowie i jest mi najwygodniej, a po drugie że tą trasę udaje mi się zrobić najczęściej w godzinach 16.00 - 7.00 dnia następnego (czyli dzieci śpią właściwie całą drogę). Droga przez CZ-A-SLO zajmuje mi ok 5 godzin więcej (ci co jeżdżą z małymi dziećmi wiedzą co znaczy 5 godzin więcej w aucie...)

Hm, nie wiem jak trasa przez CZ, A i SLO moze zająć 5 h dłużej? Chyba że liczysz czas stania w korkach na Lucko ale jak objeżdzasz autostradę przez MLP lub Ormoz to nie stoisz, ja w tym roku z Bytomia z soboty na niedzielę wyjazd o 20:00, 1235km na miejscu ok 10:30 - z przerwami (tak 1,5h)
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 14.08.2017 09:50

Pivko napisał(a):
Crocodyl napisał(a):Ja wybieram SK-H-HR bo mieszkam w Częstochowie i jest mi najwygodniej

No to ja powiem, że za każdym razem do Cro jadę przez Częstochowę [ :x :x :x -remonty], i jakoś jeszcze na trasę SK - HU nie wpadłem :mrgreen: tzn wpadłem, policzyłem ile winiety kosztują, popatrzyłem ile tam autostrad jest po drodze i wróciłem do CZ-AT-SI :oczko_usmiech: choć dr google pokazuje, że ona teoretycznie jest taka sama, to wolę szersze drogi i mniej radarów węgierskich
Pivko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pivko » 14.08.2017 09:59

Tytusdj napisał(a):
Pivko napisał(a):
Crocodyl napisał(a):Ja wybieram SK-H-HR bo mieszkam w Częstochowie i jest mi najwygodniej

No to ja powiem, że za każdym razem do Cro jadę przez Częstochowę [ :x :x :x -remonty], i jakoś jeszcze na trasę SK - HU nie wpadłem :mrgreen: tzn wpadłem, policzyłem ile winiety kosztują, popatrzyłem ile tam autostrad jest po drodze i wróciłem do CZ-AT-SI :oczko_usmiech: choć dr google pokazuje, że ona teoretycznie jest taka sama, to wolę szersze drogi i mniej radarów węgierskich

Jeżdżę taka - https://goo.gl/maps/u7PsCsjpqyz trasą. Jedyne dwa odcinki gdzie nie ma autostrady to kawałek w Polsce przed granicą i na Słowacji, a następnie na Węgrzech od Szamba do wjazdu na M70. W sumie może 150 km. Od Żyliny żadnych robót drogowych, remontów bezsensownych ograniczeń do 80 czy 70 na dwupasmówkach. A co do radarów - wolę węgierskie niż austriackie :-)

Coby nie było że jestem uparty na jedną trasę to testowałem też takiej :-
- https://goo.gl/maps/u7PsCsjpqyz
- https://goo.gl/maps/EcGgj9ecG6q
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 14.08.2017 10:06

Dodatkowo w temacie Częstochowy. Jak ostatnio jeździmy po budowie wiaduktu w mieście korków nie mamy. Ten przy budowie A1 na północy miasta omijamy dzięki mapie google gdyż sama boczkiem nad prowadzi :)
krzyzak74
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzyzak74 » 14.08.2017 12:15

Pivko napisał(a):
Tytusdj napisał(a):
Pivko napisał(a):

Jeżdżę taka - https://goo.gl/maps/u7PsCsjpqyz trasą. Jedyne dwa odcinki gdzie nie ma autostrady to kawałek w Polsce przed granicą i na Słowacji, a następnie na Węgrzech od Szamba do wjazdu na M70. W sumie może 150 km. Od Żyliny żadnych robót drogowych, remontów bezsensownych ograniczeń do 80 czy 70 na dwupasmówkach. A co do radarów - wolę węgierskie niż austriackie :-)

Coby nie było że jestem uparty na jedną trasę to testowałem też takiej :-
- https://goo.gl/maps/u7PsCsjpqyz
- https://goo.gl/maps/EcGgj9ecG6q

Ilość odcinków nieautostradowych jest podobna. Koszt winiety chyba niższy przez Węgry i Słowację ale mala różnica. Na pewno dla osób którzy jadą na dlamacje nasza a1 lub z pobliskich terenów dobrem jest zdecydowanie mniejszy ruch przez Węgry bobra trasa jest mniej popularna. I to jedyny plus za tą trasą. Cała reszta to odbijanie piłeczki. Ja po 3 razach przez Austrię - nie liczę istrii bo tam lepiej przez Austrię - przerzucam się na opcję węgierska bo dla mnie na dzień dzisiejszy jest lepsza.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 14.08.2017 13:39

Atutem Węgier mniejszy ruch gdyż mniej popularna

Zgoda

Zastanawiałeś się może dlaczego tam mniejszy ruch? Może dlatego, że lepsza? :)

Tak jest, każdy ma inne upodobania i całe szczęście bo ruch się rozkłada :)
Pivko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pivko » 14.08.2017 13:48

piotrulex napisał(a):Zastanawiałeś się może dlaczego tam mniejszy ruch? Może dlatego, że lepsza? :)

A może dlatego że większość myśli że Austria to bardziej cywilizowany kraj to pewnie drogi mają lepsze ? I bez analizy tematu tamtędy jadą? Jak dla mnie lepiej że Węgry mniej oblegane :D
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 14.08.2017 14:02

Ruch jest wszędzie, mniejszy czy większy.
Jeżdżę przez Cz i AT, może z przyzwyczajenia ale z Wrocławia mi tak wygodnie.
Zawsze śpimy po drodze więc robimy sporo postojów dla dzieci i ogólnie bez spiny.
Dla nas podróż to już też wakacje i niech sobie będzie największy ruch na świecie, nie denerwujemy się, kulamy się do przodu
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 524
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone