Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 11.08.2017 09:40

Zależy jak to prowadzi auto. Tam jest wiele zakrętów, górki i trzeba wolno. Jadąc szybciej i np w dół ludziom z tyłu może być gorzej.
Po prostu trzeba uważać
Mike_79
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mike_79 » 11.08.2017 11:44

Hej.
To mój pierwszy post na stronie, tydzień temu wróciłem z urlopu z Riwiery Makarskiej, forum czytam od zeszłego roku,
ale jakoś tak dziś dopiero mnie skusiło żeby cokolwiek napisać i podzielić się przebiegiem swojej trasą do Chorwacji i z powrotem.
Wyjechałem ze Śląska w czwartek 20 lipca w godzinach popołudniowych a dokładnie o 16.30 :-)
do Brno szybko i sprawnie, rok temu jechałem przez Mikulov, no a w tym roku wszyscy na forum chwalą Brecław
no to kierunek Brecław i co, i klops przez Duże "K"
Wypadek zablokowane 2 pasy, a do przejścia granicznego w Austrii zostało już tylko z 25 km
2 godziny żółwiego tempa przez 7 km, wszystkie autka przekierowane na małe miasteczko Podivin i drogą 425 dopełzałem do Granicy Austriakiej.
Znajomi wyjechali prawie 2,5 godziny za mną, a w Wiedniu byli już przede mną.
Dalej już spokojnie, dotankowanie na stacji Shell w ILZ, ceny naprawdę świetne.
Objazdem M-L-P jechałem nawet wolniej niż pozawalają znaki, przebiegające Lisy, stojące sarny na drodze i poboczu,
nie miałem ochoty zabrać na maskę dodatkowego pasażera.
Ronda w Ptuju, hmm wg mnie Panowie ze służby drogowej naprawdę się postarali żeby odciążyć Macelj, i kierują na Ormoż...
Miałem zaszczyt prowadzić korowód kilku samochodów, ale na przedostatnim rondzie jako jedyny pojechałem na most w kierunku autostrady, reszta się odłączyła zjechali następnym zjazdem na Ormoż.
W nocy przejście graniczne bez żadnego dłuższego postoju, rzut oka na dowody i jazda.
Za bramkami spanie 1,5 godzinki i dalej w drogę.
Na miejscu zameldowałem się o 10.00 więc (17,5 h)

....2 tygodnie szybko minęły i czas wracać.

Miałem wyjeżdżać w Piątek o świcie, ale przyśpieszyłem Wyjazd i ruszyłem o 2.30 w nocy, tankowanie Makarska, tunel, bramki Zagvozd i ogień na tłoki, bramki Lucko 6.00, tam rzut oka na kamerki hak.hr pusto wiec pojechałem na "gotówkowe" ( 1 autko przede mną )
Przejście graniczne ze Słowenią 10/15 min skanowanie dowodów.
M-L-P w drodze powrotnej znów pusty.
Ponowne odwiedzenie Shell ILZ i tank po korek Austriackiego Diesla.
W Wiedniu jedyne mocniejsze zatwardzenie na A23 przed tunelem nad Dunajem (były dopiero godziny południowe, pewnie popołudniu jest gorzej)
Po namowie Dzieci "jedźmy przez Mikulov" pojechałem hmm no i utknąłem w lekkim korku przed Poysdorfem (czego się można było spodziewać czytając forum) a można było odbić na Brecław :-P
Dłuższa pauza w Mikulovie i dalej śmigamy. W Czechach 2 zwężki na robotach drogowych i korki po około 20 min.
W domu zawitałem o 16.30 wiec 14 godzin jazdy z "5" w sumie postojami na siku i tankowanie uważam za dobry czas.
Trasa w dwie strony 2450 km ze średnim spalaniem 6,4 l/100km
Dzięki wszystkim forumowiczom za wszelkiego rodzaju przydatne informacje i wskazówki.
Pozdrawiam.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 11.08.2017 11:58

Mike_79 napisał(a): ... Wyjechałem ze Śląska w czwartek 20 lipca w godzinach popołudniowych a dokładnie o 16.30 :-)
do Brno szybko i sprawnie, rok temu jechałem przez Mikulov, no a w tym roku wszyscy na forum chwalą Brecław
no to kierunek Brecław i co, i klops przez Duże "K"
Wypadek zablokowane 2 pasy, a do przejścia granicznego w Austrii zostało już tylko z 25 km
2 godziny żółwiego tempa przez 7 km, wszystkie autka przekierowane na małe miasteczko Podivin i drogą 425 dopełzałem do Granicy Austriakiej.
Znajomi wyjechali prawie 2,5 godziny za mną, a w Wiedniu byli już przede mną.

My wyjeżdżaliśmy z Torunia koło 15 więc byliśmy może z 1,5h za Wami (BP Mszana mam paragon z 19:35 a winieta na granicy CZ-A z 21:55). Nas uratował google maps. Cały czas po wyznaczeniu pokazywał przez Breclav a w trasie przeliczył trasę na Mikulov gdyż tam zaczęły robić się korki. Śmiertelny wypadek i info o sporych korkach usłyszeliśmy również na CB, które zawsze jest włączone na cichym nasłuchu :)

Tak więc tego żółwiego tempa i straconego czasu naprawdę szło łatwo uniknąć :)
Mike_79
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mike_79 » 11.08.2017 12:26

hmm ciekawe bo z Torunia do Katowic jest 360 km jeśli przejechałeś ta trasę w 1,5 godziny to SZACUN
Ja jak już w tym korku stanąłem to dopiero moja nawigacja sygic wyświetliła że jest co najmniej 1,5 godziny stania a byłem tam koło 19.00
mijały mnie dopiero co karetki, 2 straże i jeszcze coś... więc wypadek musiał być niedługo przed moim przyjazdem tam.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 11.08.2017 12:37

Mike_79 napisał(a):hmm ciekawe bo z Torunia do Katowic jest 360 km jeśli przejechałeś ta trasę w 1,5 godziny to SZACUN
Ja jak już w tym korku stanąłem to dopiero moja nawigacja sygic wyświetliła że jest co najmniej 1,5 godziny stania a byłem tam koło 18.30
mijały mnie dopiero co karetki, 2 straże i jeszcze coś... więc wypadek musiał być niedługo przed moim przyjazdem tam.

OK

Dane teraz zgodnie z GM

Katowice - granica 0:43
Toruń - granica 4:36

Ty wyjechałeś o 16:30 wiec byłeś o 17:13
Ja wyjechałem o 15:00 więc byłem o 19:36 - jak widać tankowanie itd więc paragon z 19:35 mówi, że jechałem szybciej niż przewiduje GM :)

Różnica TEORETYCZNIE 2:23

No fakt, rozmyślając na sucho rozminąłem się w dywagacjach o 53 minuty

Jednak nie o tym mowa tylko o wypadku przez który dużo straciłeś a banalnie szło go ominąć, wystarczyło pojechać prosto :)
Mike_79
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mike_79 » 11.08.2017 14:07

piotrulex napisał(a):
Mike_79 napisał(a):hmm ciekawe bo z Torunia do Katowic jest 360 km jeśli przejechałeś ta trasę w 1,5 godziny to SZACUN
Ja jak już w tym korku stanąłem to dopiero moja nawigacja sygic wyświetliła że jest co najmniej 1,5 godziny stania a byłem tam koło 18.30

OK

Dane teraz zgodnie z GM

Katowice - granica 0:43
Toruń - granica 4:36

Ty wyjechałeś o 16:30 wiec byłeś o 17:13
Ja wyjechałem o 15:00 więc byłem o 19:36 - jak widać tankowanie itd więc paragon z 19:35 mówi, że jechałem szybciej niż przewiduje GM :)

Różnica TEORETYCZNIE 2:23

No fakt, rozmyślając na sucho rozminąłem się w dywagacjach o 53 minuty

Jednak nie o tym mowa tylko o wypadku przez który dużo straciłeś a banalnie szło go ominąć, wystarczyło pojechać prosto :)

Całe życie jest pasmem wyborów. A do samego końca się zastanawiałem Mikulov czy Breclaw.......zjechałem wcześniej :-)
Wiesz jakbyś wiedział że się wywrócisz to byś sobie usiadł...
Przynajmniej jest teraz o czym pisać.
Może w przyszłym roku jeśli wybiorę kierunek Chorwacja to może bardziej mi się poszczęści.
Choć nie ma nigdy tego złego co by nie wyszło na dobre... przynajmniej później zgadałem się ze znajomymi co pojechali przez Mikulov i od Ilz jechaliśmy już na dwa auta....
zibis
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zibis » 11.08.2017 17:09

marosmaro napisał(a):To zupełnie odwrotnie niż u nas, po spróbowaniu wariantu węgierskiego nie chcę oglądać Czech po drodze na wakacje :oczko_usmiech:

Możesz zdradzić jak jechałeś przez Węgry? M86 i dalej 86 czy inaczej?
Ryszard_K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ryszard_K » 11.08.2017 19:25

Dwie strony wstecz (str. 520) jest mapka z moją trasą. Szczerze polecam
papse
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) papse » 11.08.2017 20:41

zibis napisał(a):
marosmaro napisał(a):To zupełnie odwrotnie niż u nas, po spróbowaniu wariantu węgierskiego nie chcę oglądać Czech po drodze na wakacje :oczko_usmiech:

Możesz zdradzić jak jechałeś przez Węgry? M86 i dalej 86 czy inaczej?

Źle wyedytowałeś posty przy cytowaniu, to są moje wypociny :mrgreen:
Jechałem takimi trasami:
- Chyżne - Sahy E77 - obwodnica Budapesztu M0 (powrót przez centrum)- postój w Siófok M7 - Letenye M7
- Zwardoń - Żylina E75 - Bratysława D1 - Gyor M1 - Szekesfehervar 81 (powrót 82) - nocleg w Kőröshegy M7 - Letenye M7
M86 - 86 jeszcze nie miałem okazji, ale za rok mam taki plan :)

Do tej pory nie spotkałem się z korkami na tych trasach.
Z tym że nie jeżdżę w soboty i korzystam ze starego przejścia w Letenye.
Pozdrav :papa:
krzygaj
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzygaj » 12.08.2017 07:39

Już o tej porze niezły kocioł w Macelj: http://go.hak.hr/394435663
awarszawa3030
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) awarszawa3030 » 12.08.2017 07:58

Przez Węgry w weekend w 15godz z Warszawy !

Wybrałem trasę przez Węgry ze względów ekonomicznych. Kupiłem co prawda winiety na Węgry i Słowację, mogłem zrobić trasę ekonomiczną bardziej ale drugim argumentem był czas.
Moja trasa wyglądała tak:
https://goo.gl/maps/Cdnq3zyA6iy
Wyborem mapy sugerowałem się ludźmi z forum, a na koniec i tak 'poleciałem' jak google radziło.
W sumie wyszło prawie 1500km w jedną stronę. Ponieważ nie miałem wyboru, musiałem jechac w weekend. Początkowo start planowałem na 2 nad ranem w sobote (29.07), ale cała rodzinka zaspała więc ruszyliśmy o 4.
Wszystko zgodnie piszą że nie jeździ się do Chorwacji w weekend bo zmiana turnusów itp i teraz uwaga!!
Całą trasę pokonałem w 15 godz nie stojąc NIGDZIE W KORKU !!! Może akurat trafiłem w jakieś okienko pogodowe.
O godz. 8 rano byłem na przejściu w Zwardoniu więc trasę w PL pokonałem w 4 godz zwalniając na 50tkach, 70tkach itd.
Najgorszy i najwolniejszy odcinek to ten do Żlina, nie wiem czemy wybrałem to przejście, ogólnie nie polecam, ale tu też bez grama samochodów. SLO przejechałem nawet nie wiem kiedy. Zatrzymałem się w sumie 3x z czego 2to tankowania i rozprostowanie kości i jedno dłuższe 45min juz na autostradzie w Cro. O godz. 15 byłem na bramkach Lućko i tu bez grama korków, ale za to korek z Cro był na 10km.
Reasumując, trasa przez Węgry dla mnie BAJKA, wyjazd w sobote nad ranem dla mnie BAJKA. to mój 3x w Cro i w życiu tak szybko i sprawnie nie poszło jak w tym roku.
zibis
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zibis » 12.08.2017 08:04

Ryszard_K napisał(a):Dwie strony wstecz (str. 520) jest mapka z moją trasą. Szczerze polecam

Na mapce słabo widać szczegóły. Słowenie przejeżdżałeś przez Lendava i dalej na 109? Gdzie najlepiej tankować?
Ostatnio edytowano 12.08.2017 08:25 przez zibis, łącznie edytowano 1 raz
hajnell
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) hajnell » 12.08.2017 08:10

Wyjazd wczoraj z Kanicy 10:30. Pierwszy korek w Siberniku na 15min. Potem kolejny już na autostradzie. Mapy google kazały zjechać przed lucko, gdzie wg. informacji korek na 6km. Pół godziny powoli lokalnymi drogami i dalej autostradą do Maclej - za bramkami korek do granicy i odbicie na Cvetlin - fajna widokowa, ale wymagająca droga. Ptuj za radą google maps objechałem z prawej strony i wyjechałem przed Lenart. Do Pojsdorfu luz, a tam korki na 20min. Wieden powoli ale płynnie. Reszta trasy pod Gliwice luz, nie licząc mega burzy. W domu o 1, więc ok. 1100km w 14,5h w tym ok. 2-2,5h postojów
zibis
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zibis » 12.08.2017 08:11

awarszawa3030 napisał(a):Przez Węgry w weekend w 15godz z Warszawy !

Wybrałem trasę przez Węgry ze względów ekonomicznych. Kupiłem co prawda winiety na Węgry i Słowację, mogłem zrobić trasę ekonomiczną bardziej ale drugim argumentem był czas.
Moja trasa wyglądała tak:
https://goo.gl/maps/Cdnq3zyA6iy
Wyborem mapy sugerowałem się ludźmi z forum, a na koniec i tak 'poleciałem' jak google radziło.
W sumie wyszło prawie 1500km w jedną stronę. Ponieważ nie miałem wyboru, musiałem jechac w weekend. Początkowo start planowałem na 2 nad ranem w sobote (29.07), ale cała rodzinka zaspała więc ruszyliśmy o 4.
Wszystko zgodnie piszą że nie jeździ się do Chorwacji w weekend bo zmiana turnusów itp i teraz uwaga!!
Całą trasę pokonałem w 15 godz nie stojąc NIGDZIE W KORKU !!! Może akurat trafiłem w jakieś okienko pogodowe.
O godz. 8 rano byłem na przejściu w Zwardoniu więc trasę w PL pokonałem w 4 godz zwalniając na 50tkach, 70tkach itd.
Najgorszy i najwolniejszy odcinek to ten do Żlina, nie wiem czemy wybrałem to przejście, ogólnie nie polecam, ale tu też bez grama samochodów. SLO przejechałem nawet nie wiem kiedy. Zatrzymałem się w sumie 3x z czego 2to tankowania i rozprostowanie kości i jedno dłuższe 45min juz na autostradzie w Cro. O godz. 15 byłem na bramkach Lućko i tu bez grama korków, ale za to korek z Cro był na 10km.
Reasumując, trasa przez Węgry dla mnie BAJKA, wyjazd w sobote nad ranem dla mnie BAJKA. to mój 3x w Cro i w życiu tak szybko i sprawnie nie poszło jak w tym roku.

Witam, planuję jechać podobnie. Wiesz może gdzie na tej trasie najlepiej tankować?
ZlotyCC
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZlotyCC » 12.08.2017 09:08

Witam.Wracam z okolic Trogiru jakie punkty pośrednie ustawić żeby po przekroczeniu granicy w Słoweni ominąć płatną autostradę?W którym miejscu zjechać na ptuj? Czy puhov most?Pojadę na google map.Pozdrawiam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 522
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone