Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 06.08.2017 11:40

Tytusdj napisał(a):
himi napisał(a):Naprawdę tak szybko idzie obsługa kart płatniczych vs gotówka, że korek jest 2x dłuższy na gotówkę? Dzięki, wracam za 6 dni i na bank wybiorę jadę na kartę.

korek może być na 3km vs 10 samochodów, przelicz to sobie sam

ALE, zawsze sprawdzaj kamery bo w tym momencie, jak widać poniżej, w okolicy nie tylko Lucko ale i Demerje lepiej w ogóle nie pokazywać się...korek jest jeszcze przed zjazdem i karty są dokładnie tak samo zapchane, jedyna różnica polega na tym, że bramki kartowe są znacznie wcześniej
Załączniki:
cam.asp1.jpg
cam.asp.jpg
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 06.08.2017 11:44

przemo99 napisał(a):Piaslem przecież wyjazd Gliwice 31.08 g. 21.00
A może ktoś opisze ile i jak uciążliwych jest robót na trasie CZ / A ???

Wystarczy parę stron się cofnąć - CZ korki przed Brnem, - AT roboty w Wiedniu
słoń
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) słoń » 06.08.2017 18:28

Tytusdj napisał(a):
Tytusdj napisał(a):
himi napisał(a):Naprawdę tak szybko idzie obsługa kart płatniczych vs gotówka, że korek jest 2x dłuższy na gotówkę? Dzięki, wracam za 6 dni i na bank wybiorę jadę na kartę.

korek może być na 3km vs 10 samochodów, przelicz to sobie sam

ALE, zawsze sprawdzaj kamery bo w tym momencie, jak widać poniżej, w okolicy nie tylko Lucko ale i Demerje lepiej w ogóle nie pokazywać się...korek jest jeszcze przed zjazdem i karty są dokładnie tak samo zapchane, jedyna różnica polega na tym, że bramki kartowe są znacznie wcześniej

Dziś o 10.52 zerknąłem na kamerki i spostrzegłem dość zadziwiająca sytuację. Na Demerje kartice był korek aż do rozjazdu , a na pasach kierujących na gotowinę luzik-chyba dużo forumowiczów dziś tam było :oczko_usmiech:
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 07.08.2017 10:17

Czy prócz bramek w Lucko, istnieją inne miejsca z tak długim osobnym pasem dla płatności kartą?
Ostatnio edytowano 07.08.2017 10:34 przez SingSing74, łącznie edytowano 1 raz
klopot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) klopot » 07.08.2017 10:30

SingSing74 napisał(a):Panowie, czy prócz bramek w Lucko, istnieją inne miejsca z tak długim osobnym pasem dla płatności kartą?

Nie
miromir
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) miromir » 07.08.2017 15:10

miromir napisał(a):Trasa z Katowic do Vodice z piątku (wyjazd ok 18) na sobotę przez
- Czechy ...luz bez problemów nigdzie zatoru na Breclav i na Wiedeń
- Austria - Wiedeń po 22 duży ruch ale bez korków płynnie, potem autostrada można powiedzieć że nawet pusta..dopiero przed Słowenią zwiększony ruch,
- Słowenia objazdem autostrady MLP....i tu w nocy po rozeznaniu (google , dars, hak) kierunek Cvetlin i powrót na autostradę w Chorwacji na drugie bramki (nie te pierwsze za granicą)...korek według dars i pozostałych na dojeździe do granicy (tam gdzie budowa autostrady) dodatkowo dars mówilo o 1,30h oczekiwaniu na wjazd na granicy do Chorwacji.
Droga na Cvetlin ..kręta wąska w sam raz na Tour de France :-)...ale na przejściu 1 min ...tylko sprawdzenie z budki paszportów..potem droga do autostrady ok..

Lucko...bez problemów 2 min i bilet w ręku....największy ruch w okolicy Zagrzebia i dalej aż do odbicia na E71 ...zderzak w zderzak potem luźniej oczywiście do momentu wypadków...o których już tutaj była mowa

z objazdami prawie 1200 km - 16,5 godziny (prędkość przepisowa parę krótkich postojów i jedno tankowanie oraz dłuższe śniadanie)......teraz to już tylko zimne Karlovacko :-)

pzdr

Witam ponownie ...powyżej trasa dojazdowa więc pora na powrót

Wyjazd w niedzielę rano ....trasa widokowa "1" na Jeziorka i miasteczko Rastoke

POtem w Karlovac planowany był powrót na autostrade (ok. godziny 11) ale z powodu korka i na bramkach decyzja że "1" jedziemy dalej aż do Zagrzebia ... ruch mały ... potem autostrada do granicy ze Słowenią bez problemu , odbicie na Cvetlin (informacja z hak albo dars, że korek na 45 min na granicy....), objazd autostrady Słoweńskiej bez problemu..mały ruch i przyjemna trasa (pyszny obiad po drodze w Siva Czapla ) i dalej dość mały ruch na autostradzie w Austri aż do korka z powodu wypadku....(nawi mnie informowało i google też więc zjechaliśmy wcześniej i jakieś 25 km boczną drogą....) potem Wiedeń wolno (przepisowo) ale płynnie (w drugą stronę spore korki) to było ok 18 może 19...
na Breclav pusto w Czechach też aż do samego domu ..:-)

pzdr

ps. jeszcze jedna ważna informacja....na Hak jak wracałem podali informacje że na bramkach dla płatności kartą (osobny pas Lucko) zostały wstrzymane płatności kartami z powodu problemów technicznych i że można tylko płacić tym ich viatolem
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 07.08.2017 15:33

miromir napisał(a):ps. jeszcze jedna ważna informacja....na Hak jak wracałem podali informacje że na bramkach dla płatności kartą (osobny pas Lucko) zostały wstrzymane płatności kartami z powodu problemów technicznych i że można tylko płacić tym ich viatolem

Czy przed samym zjazdem na pas dla kart sygnalizowali jakoś ten problem?
miromir
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) miromir » 07.08.2017 17:30

Nie wiem bo omijałem Lucko z powodu korka a ta informacja była podana w komunikacie ze strony hak.hr (konkretnie na aplikacji w tel.)
krzychpizza
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzychpizza » 07.08.2017 18:58

Witam wszystkich użytkowników Cro.pl
jest to mój pierwszy post ale forum śledzę od prawie 8 lat i w tym czasie byłem 4 razy na
Chorwacji :wink: odnośnie korków na Lučko
wczoraj wracałem około godziny 13 informacja na
HRT radio korek gotówka 6 km , karta 2 km , zaryzykowałem i zjechałem na Jastrebarsko i naprawdę nie żałuję trochę pipidówkami , ominąłem całe Lučko przez
Zagrzeb centrum ( puściutko )jechałem i wyjechałem na drogę na Letenye naprawdę polecam Podejrzewam że jak byłem już w Szombathely to dopiero bym płacił gotówkę za autocestę Pozdrawiam
oxbox
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) oxbox » 07.08.2017 21:44

krzychpizza napisał(a):... , zaryzykowałem i zjechałem na Jastrebarsko i naprawdę nie żałuję trochę pipidówkami , ominąłem całe Lučko .....

Po twoim wpisie zacząłem się zastanawiać czy taki objazd jak niżej miałby sens.

https://www.google.pl/maps/dir/45.6740483,15.7468554/45.7980144,15.8432282/@45.7393838,15.7244288,12.13z/data=!4m9!4m8!1m5!3m4!1m2!1d15.8253391!2d45.7551116!3s0x4765d2f4651bfe31:0x4746d8ecc1a43f5b!1m0!3e0

Może ktoś tak już jechał i się wypowie.
kawa62
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawa62 » 07.08.2017 21:48

miromir napisał(a):Nie wiem bo omijałem Lucko z powodu korka a ta informacja była podana w komunikacie ze strony hak.hr (konkretnie na aplikacji w tel.)

Miromir, jak zainstalować aplikację hak.hr na telefon ?
Pozdrawiam
Sławomir
oxbox
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) oxbox » 07.08.2017 22:03

kawa62 napisał(a):
miromir napisał(a):Nie wiem bo omijałem Lucko z powodu korka a ta informacja była podana w komunikacie ze strony hak.hr (konkretnie na aplikacji w tel.)

Miromir, jak zainstalować aplikację hak.hr na telefon ?
Pozdrawiam
Sławomir

Jak każdą inną aplikację ze strony google play.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.infinum.hak&hl=pl
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 08.08.2017 07:12

kawa62 napisał(a):Miromir, jak zainstalować aplikację hak.hr na telefon?

Jak masz dziecko, powiedzmy powyżej 5go roku życia to się go o to zapytaj. Najpewniej Ci zainstaluje :)
ApropoDefacto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ApropoDefacto » 08.08.2017 07:23

Dużo z transferu zjada ? może działać w tle (jak np. "harnaś") ?
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 08.08.2017 08:12

A po co ci HAK działający w tle?
Jechałem w obie strony na stale włączonym google maps. Transfer całkowity wyniósł ok 200Mb więc jest "znikomy".

oxbox napisał(a):
krzychpizza napisał(a):... , zaryzykowałem i zjechałem na Jastrebarsko i naprawdę nie żałuję trochę pipidówkami , ominąłem całe Lučko .....

Po twoim wpisie zacząłem się zastanawiać czy taki objazd jak niżej miałby sens.
Może ktoś tak już jechał i się wypowie.

Jak ma sens jechać tak w stronę Jadranu to i w przeciwną także, przy korkach na kilka km powinno się przynajmniej nie stać bez sensu w miejscu
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 518
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone