Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 05.08.2017 10:38

Dzisiaj znów cała autostrada od obwodnicy Zagrzebia po rozjazd A1/A6 "świeci na czerwono". Gdybym jakimś cudem jechał na południe w sobotę rano to już przed obwodnicą zjeżdżam na DC1 i nawet nie patrzę na autostradę. Według Googla czas przejazdu z A2 do Splitu jest dzisiaj prawie identyczny DC1 jak A1. Czyli płacę ponad 100zł aby wygodnie stać w korku :oczko_usmiech: :mrgreen:
marosmaro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marosmaro » 05.08.2017 12:28

Też patrzyłem na mapę jakaś masakra. Bardzo dobrze ujęte wygodnie i do tego STÓWECZKA. Wesoło tam ludziska nie mieli.
nowy100
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowy100 » 05.08.2017 15:47

Jechałem 23 lipca , niedziela wyjazd 15,30 POlska bez problemów, Czechy lekko zwolnione w Ołomuńcu, Brno bez problemów, wieczorem Poysdorf czysty, tylko dalej do początku autostrady zwolnienie do 60 km, Wiedeń bez problemów, Słowenia czysto, na granicy w Macelj ok. 20 minut czekania pomimo nocy z niedzieli na poniedziałek. Bramki w Lucko puste. Na powrocie w poniedziałek ok. 14,00, Lucko czekanie ok 15 minut na bramkach płatnych kartą, tam gdzie gotówka stanie w kolejce na dobre dodatkowe 3km. Także jazda z niedzieli na poniedziałek nie wypada najgorzej.
himi
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) himi » 05.08.2017 17:56

Naprawdę tak szybko idzie obsługa kart płatniczych vs gotówka, że korek jest 2x dłuższy na gotówkę? Dzięki, wracam za 6 dni i na bank wybiorę jadę na kartę.
nowy100
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowy100 » 05.08.2017 20:00

himi napisał(a):Naprawdę tak szybko idzie obsługa kart płatniczych vs gotówka, że korek jest 2x dłuższy na gotówkę? Dzięki, wracam za 6 dni i na bank wybiorę jadę na kartę.

Wybierz płatność na kartę, przerabiałem w soboty, a teraz poniedziałek. Warto.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.08.2017 20:48

himi napisał(a):Naprawdę tak szybko idzie obsługa kart płatniczych vs gotówka, że korek jest 2x dłuższy na gotówkę? Dzięki, wracam za 6 dni i na bank wybiorę jadę na kartę.

Wkładasz bilet, wkładasz kartę, odbierasz kartę, paragon i w drogę. Zajmuje to kilka sekund.
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 05.08.2017 21:23

korek może być na 3km vs 10 samochodów, przelicz to sobie sam
kangur122
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kangur122 » 05.08.2017 21:38

Piatek na powrocie korek w Wiedniu o 13:00- 45', Poisdorf (czy jakos tak)- duzo ciezarowek- strata okolo 45', Olomuc- Ostrava- 2x korek na remontach- w sumie jakies 60'. Na bramkach w Chorwacji bez korkow.
przemo99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) przemo99 » 05.08.2017 21:44

Jade po raz 6ty pytanie którą trasę wybrać CZ A SLO objazd Czy SK H wyjad 31.08 g.21 z Gliwic. Dotychczas jezdzilem 5 razy przez Austrię i raz przez Węgry - pierwszy.

Zależy mi na jak najszybszym dotarciu na poludnie. Zastanawia mnie liczba robót na Austriackiej trasie.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 05.08.2017 21:55

przemo99 napisał(a):Jade po raz 6ty pytanie którą trasę wybrać CZ A SLO objazd Czy SK H wyjad 31.08 g.21 z Gliwic. Dotychczas jezdzilem 5 razy przez Austrię i raz przez Węgry - pierwszy.

Zależy mi na jak najszybszym dotarciu na poludnie. Zastanawia mnie liczba robót na Austriackiej trasie.

Wiele zależy o terminu w którym jedziesz. Ja w tym roku jechałem w piątek 23.06 i wracałem w niedzielę 09.07. Trasa przez Cz-A praktycznie bez korków.
maniusc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniusc » 05.08.2017 22:10

Wiele zależy o terminu w którym jedziesz. Ja w tym roku jechałem w piątek 23.06 i wracałem w niedzielę 09.07. Trasa przez Cz-A praktycznie bez korków.[/quote]

a gdzie byłeś w tym roku?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 05.08.2017 22:21

maniusc napisał(a):
a gdzie byłeś w tym roku?

Od czterech lat jeżdżę na Brač. Jak na razie mi się nie znudziło i przez najbliższe kilka będę jeździł :wink:
Ostatnio edytowano 06.08.2017 08:59 przez dids76, łącznie edytowano 1 raz
przemo99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) przemo99 » 06.08.2017 00:01

Piaslem przecież wyjazd Gliwice 31.08 g. 21.00

A może ktoś opisze ile i jak uciążliwych jest robót na trasie CZ / A ???
jurek1008
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jurek1008 » 06.08.2017 00:57

Po raz trzeci jechaliśmy do Chorwacji i po raz trzeci nie jechaliśmy w sobotę. Po czwartku i wtorku tym razem wyjechaliśmy z Częstochowy w poniedziałek 31 lipca około 8.30 tradycyjną trasą przez Cz-A-Slo. Tankowanie tuż przed czeską granicą, a że winiety były zakupione wcześniej w tollticket, jechaliśmy dalej. Celowałem aby do Czech wjechać koło 10.00 bo z obserwacji Googla wynikało że jest wtedy najluźniej. Google map live pokazywało zatwardzenia na remontach koło Ołomuńca i przed Brnem, których realnie nie było. Wybór przez Mikulov czy Brzeclaw? Wybraliśmy Mikulov, co zaowocowało 30 minutami korka na światłach w Poysdorf. Do Wiednia wjechaliśmy tuż po 13.00. W Wiedniu dosłownie kilka minut zwolnienia w zasadzie wciąż jadąc. Później pierwszy postój kawałek przed Winner Neustad. Za Winner Neustad autostrada w remoncie. Ale poza tym, że jest ograniczenie do 80, nie jest to uciążliwe. Przed Ilz zjechaliśmy z A2, kierując się na Bad Radkersburg, aby uniknąć korka na remoncie przed Graz. W planie była jazda przez Riegersburg. Niestety GPS poprowadził nas drogami trzycyfrowymi. Drogi bardzo kręte, podjazdy i zjazdy oznaczone do 20%. Widokowo pięknie, wokół winnice, ale trochę wolno, sporo wsi i miasteczek czyli ograniczenia. W końcu dojechaliśmy do Bad Radkersburg, tankowanie na OMV za moment Słowenia i kierujemy się na Lenart - Ptuj. Znów w google korki w Ptuj w mieście i na moście na 2, których w realu nie było. Droga przy budującej się autostradzie w google na wiśniowo czyli stoi, za mostem w Ptuj wszystkie jadące przed nami pojazdy na rondzie skręcają, czyli kierują się na Cvetlin. My pojechaliśmy do Macelj i poza tym, że na tym odcinku jest ograniczenie do 50, nie napotkaliśmy żadnego utrudnienia. Do Macelj dojechaliśmy około 17.30. Na bramce przed nami 1 pojazd. W ręku dowody, których nikt nie chciał oglądać. Paszporty są skanowane i chwilę to trwa. Na nocleg do Krapinskich Toplic dotarliśmy przed 18.
We wtorek o 9.00 wyjazd do Orebica. Droga spokojna, ruch niewielki. Planowo droga przez Neum. Tym razem google nie kłamał. Na dwóch granicach czekaliśmy w sumie ze 20 minut. W Neum ostatnie tankowanie. Benzyna poniżej 1 euro. Na granicach z BiH polskie blachy czyniły cuda, słyszeliśmy tylko, że Polacy jadą dalej. Obok chorwaccy celnicy kontrolowali auta z Niemiec i Chorwacji. Oni stali. Od nas nie chciano nic - nawet zielonej karty. W Orebicu meldujemy się kilka minut po 16. W sumie droga zajęła około 16,5 godziny, raczej zgodnie z przepisami. Recepta jak uniknąć, lub raczej obecnie zminimalizować możliwość korków - jest taka sama od lat - za wszelką cenę unikać jazdy w weekend, a szczególnie w sobotę. No i nie wierzyć do końca w to co pokazuje google.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 06.08.2017 09:04

przemo99 napisał(a):Piaslem przecież wyjazd Gliwice 31.08 g. 21.00

A może ktoś opisze ile i jak uciążliwych jest robót na trasie CZ / A ???

W nocy w tygodniu powinno być ok. jeśli chodzi o remonty w Czechach to polecam http://www.dopravniinfo.cz/
Masz opisane wszystkie z datami kiedy planowany jest koniec, niektóre kończą się 31.08.2017 :oczko_usmiech: :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 517
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone