Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.08.2017 20:00

O, to też :mrgreen: Z tym, że ja mam farta do dziwnych pojazdów i opancerzone widuję dość regularnie :mrgreen:
mhs
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mhs » 03.08.2017 20:12

Cześć,

orientuje się ktoś z Was czego można spodziewać się w drodze powrotnej (powiedzmy Lucko wjazd do Słowenii) w sobotę wcześnie rano. Gdzieś w okolicach Zagrzebia planuję być około 6 rano - czy przejadę płynne czy raczej mogą być jakieś problemy z korkami na autostradzie czy granicy (jadę słoweńską autostradą).
bonovox75
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonovox75 » 03.08.2017 20:52

mhs napisał(a):Cześć,

orientuje się ktoś z Was czego można spodziewać się w drodze powrotnej (powiedzmy Lucko wjazd do Słowenii) w sobotę wcześnie rano. Gdzieś w okolicach Zagrzebia planuję być około 6 rano - czy przejadę płynne czy raczej mogą być jakieś problemy z korkami na autostradzie czy granicy (jadę słoweńską autostradą).

O tej godzinie raczej spokój. I tak leciałbym na Twoim miejscu na karciane brameczki, a co :-)
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 04.08.2017 07:17

Pääkäyttäjä napisał(a):Źle zabezpieczyli ładunek :mrgreen: To jestem farciarzem - często widzę tu czołgi, BRDMy, Dingo a nawet mobilną wyrzutnię rakietową 2P25M1 :mrgreen:
W pobliżu, w Nowym Jiczynie jest VOP - zakład produkujący maszyny wojskowe i tym podobne urządzenia. Na D1 widziałem nawet pojazdy ONZ. Niedaleko stąd, jest poligon wojskowy Libava.

Pojazdy wojskowe to pikuś, ale pod Nowym Jiczynem to na Rumcajsa uważaj :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.08.2017 08:19

Marsallah napisał(a):Pojazdy wojskowe to pikuś, ale pod Nowym Jiczynem to na Rumcajsa uważaj :lol:

To nie ten Jiczyn :mrgreen: 8)
bonovox75
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonovox75 » 04.08.2017 09:21

Pääkäyttäjä napisał(a):
Marsallah napisał(a):Pojazdy wojskowe to pikuś, ale pod Nowym Jiczynem to na Rumcajsa uważaj :lol:

To nie ten Jiczyn :mrgreen: 8)

Panowie, ale na temat :)
miszelos
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) miszelos » 04.08.2017 16:48

Dzień dobry wszystkim!
Pozdrowienia z Baski na Krk!
Mam pytanie co do tych karcianych bramek przed Lucko. Jadąc w tą stronę specjalnie zwolniłem by przyjrzeć się przeciwnemu kierunkowi i zauważyłem że (patrząc od strony Karlovaca)parę km przed Lucko jest zjazd na te karciane bramki ale bramki też są jeszcze przed Lucko. Czy ktoś może wyjaśnić jak tam się zachować?
Z tego co się domyślam najpierw należy zjechać na prawo na pas dla płatności kartą (parę km przed Lucko) i co dalej?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.08.2017 16:54

Różnica między bramkami wynosi 3 km. Zjazd na elektroniczne jest oznaczone po raz pierszy tutaj i od tej tablicy jest 1 km do elektronicznych bramek zaś gotówkowych - jakieś 5 km.

Prosz.

1A1.JPG
2A1.JPG
3A1.JPG

Enjoy it
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 04.08.2017 17:00

miszelos napisał(a):Dzień dobry wszystkim!
Pozdrowienia z Baski na Krk!
Mam pytanie co do tych karcianych bramek przed Lucko. Jadąc w tą stronę specjalnie zwolniłem by przyjrzeć się przeciwnemu kierunkowi i zauważyłem że (patrząc od strony Karlovaca)parę km przed Lucko jest zjazd na te karciane bramki ale same bramki też są jeszcze przed Lucko. I w samym Lucko również. Czyli gdzie dokonuje się zapłata za przejazd? W samym Lucko? A tam jest jakiś węzeł zjazdowy?

Tu zjeżdżasz na bramki karciane https://goo.gl/maps/EmtxNNRCKJt
Tu płacisz kartą https://goo.gl/maps/CK6WnmJZsC72
Jedziesz osobnym pasem i mijasz bramki gotówkowe https://goo.gl/maps/1F4reZy81HH2
A tu obie drogi się łączą https://goo.gl/maps/HVvkUmy6BkS2
:papa:
miszelos
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) miszelos » 04.08.2017 17:02

Dziękuję bardzo za informację! Teraz już wszystko jasne!
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 04.08.2017 17:05

miszelos napisał(a):Zgadza się. I trafiam tam na punkt poboru opłat Demerje. Tam płacę kartą? A co odbywa się w samym Lucko?

Demerje - punkt poboru opłat "karciany"
Lučko - punkt poboru opłat "gotówkowy"
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.08.2017 17:06

miszelos napisał(a):Dziękuję bardzo za informację! Teraz już wszystko jasne!

Jedziesz dalej, mijasz bramki w Lučko, patrzysz jak inni stoją w korku a kawałek dalej wracasz na główną nitkę autostrady.
kruszon9
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kruszon9 » 04.08.2017 21:56

W kierunku na Makarską od przejścia w Gorican na których bramkach mogę się spodziewać największych utrudnień (wjedziemy na Chorwację w niedzielę około 12).
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 04.08.2017 22:00

kruszon9 napisał(a):W kierunku na Makarską od przejścia w Gorican na których bramkach mogę się spodziewać największych utrudnień (wjedziemy na Chorwację w niedzielę około 12).

Wjedziecie do Chorwacji :idea:
Utrudnienia mogą być na bramkach w Lučko.
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 04.08.2017 22:42

Ale niech kamery sprawdzą, bo nigdy nic nie wiadomo, ja byłem w niedzielę przed Lucko ok 11 i był luzik
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 516
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone