Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
GrandeCzewa
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) GrandeCzewa » 30.07.2017 22:03

Wyjechałem o 15 z Częstochowy na Zwardoń, Żylina, dalej na M86 na Węgrzech i 86 z odbiciem na Lenti. Na starym przejściu w Letenye byłem o 23.30 i było pusto. Na Lucko byłem lekko ponad godzinę później i były dwa auta przede mną. Dwie i pół godziny drzemki na parkingu i o 8 byliśmy w Baśka Voda. Cała droga zgodnie z ograniczeniami bez jakichkolwiek spowolnień.
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 30.07.2017 22:17

bonek napisał(a):Widze ze niektorzy wprowadzają innych w błąd. Kamery na hak.hr są ustawione na pobieranie biletu a nie granice.
Jak chcecie zobaczyć czy warto jechać na Macelj trzeba spojrzec na informacje na hak.hr o minimalnym czasie oczekiwania.

Kamery na hak.hr pokazują zarówno sytuacje na bramkach jak i na granicach.
Nie wprowadzaj ludzi w błąd. Trzeba sobie znaleźć odpowiednie kamery.
W aplikacji na Androida wybieramy "Webcams", następnie przewijamy listę na dół do pozycji "Granični projelazi" i wybieramy interesujące nas przejście.
A TA INFORMACJA BYŁA PODAWANE WIELOKROTNIE
W przypadku Macelj kamery umieszczone są na budynku po stronie Chorwackiej. Patrzą więc na Chorwację z jednej strony i na pas ziemi niczyjej w drugą stronę (Słoweńską).

Może być kilka samochodów przed kontrolą chorwacką i niezły korek przy pogranicznikach słoweńskich.
Bramki słoweńskie są kilkaset metrów wcześniej.
Widać to pięknie tutaj.
Kamery są umieszczone na niebieskim budynku.
bonek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonek » 30.07.2017 22:37

krutom napisał(a):
bonek napisał(a):Widze ze niektorzy wprowadzają innych w błąd. Kamery na hak.hr są ustawione na pobieranie biletu a nie granice.
Jak chcecie zobaczyć czy warto jechać na Macelj trzeba spojrzec na informacje na hak.hr o minimalnym czasie oczekiwania.

Kamery na hak.hr pokazują zarówno sytuacje na bramkach jak i na granicach.
Nie wprowadzaj ludzi w błąd. Trzeba sobie znaleźć odpowiednie kamery.
W aplikacji na Androida wybieramy "Webcams", następnie przewijamy listę na dół do pozycji "Granični projelazi" i wybieramy interesujące nas przejście.
A TA INFORMACJA BYŁA PODAWANE WIELOKROTNIE
W przypadku Macelj kamery umieszczone są na budynku po stronie Chorwackiej. Patrzą więc na Chorwację z jednej strony i na pas ziemi niczyjej w drugą stronę (Słoweńską).

Może być kilka samochodów przed kontrolą chorwacką i niezły korek przy pogranicznikach słoweńskich.
Bramki słoweńskie są kilkaset metrów wcześniej.
Widać to pięknie tutaj.
Kamery są umieszczone na niebieskim budynku.

Mówisz o tym ?
http://www.hak.hr/info/kamere/34.jpg

Jeśli tak wygląda sytuacja na granicy to ni jak to się nie zgadza z informacjami tekstowymi. Według mapki w aplikacji kamera jest ustawiona trochę dalej - nie przy granicy. Ale moge się mylić.

Oczywiście mówie o podglądzie na kolejkę po stronie Słowenii.

Edit:
Spojrzałem sobie teraz na Google Street View i to jest widok na to co się dzieje pomiędzy granicami (pomiędzy bramkami). Ale co się dzieje w SLO to tego nie widać.
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 30.07.2017 22:57

bonek napisał(a):Mówisz o tym ?
http://www.hak.hr/info/kamere/34.jpg

Jeśli tak wygląda sytuacja na granicy to ni jak to się nie zgadza z informacjami tekstowymi. Według mapki w aplikacji kamera jest ustawiona trochę dalej - nie przy granicy. Ale moge się mylić.

Oczywiście mówie o podglądzie na kolejkę po stronie Słowenii.

Edit:
Spojrzałem sobie teraz na Google Street View i to jest widok na to co się dzieje pomiędzy granicami. Ale co się dzieje w SLO to tego nie widać.

Co się dzieje w Słowenii to tego nie widać. To prawda i o tym od dawna się pisze.
I to nie tylko w tym wątku. Sprawdź także ten wątek.
Dlatego trzeba się posiłkować googlem i także stroną dars.si. Mają także apkę na Androida tak jak hak.hr.
giffki
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) giffki » 31.07.2017 07:44

Witam. Jutro juz wracam :( martwi mnie korek we Wiedniu - bede tam okolo 16-18. Jest jakis sensowny objazd Wiednia aby choc troche uniknac korkow?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.07.2017 07:50

giffki napisał(a):Witam. Jutro juz wracam :( martwi mnie korek we Wiedniu - bede tam okolo 16-18. Jest jakis sensowny objazd Wiednia aby choc troche uniknac korkow?

Sensowny? Nie bardzo. Chyba, że pojedziesz na Bratysławę i dalej w stronę Czech. Przez Schwechat lub w Wiener Neustadt odbić na S4 i dalej do Bratysławy. Lub całkowicie zrezygnować z Austrii 8) Chociaż ok. 18 to nie powinno być już źle.
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 31.07.2017 08:11

smerf napisał(a):Mały korek na Lućko,O której tam być aby nie stać w korku? :roll:

To jest korek dla wracajacych z Jadranu placacych gotowka, patrz na kamery w Demerje i jedz w prawo na bramki kartowe
RadamiaN
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RadamiaN » 31.07.2017 09:09

sheltie1 napisał(a):Wyjazd z Dąbrowy Górniczej wczoraj o 20, na miejscu (Orebic) dzis o godz. 13. O 3 w nocy zjechaliśmy na objazd autostrady słoweńskiej, o 5 przekraczaliśmy granicę z Cro. Staliśmy w korku godzinę, a kolejną godzinę staliśmy na granicy z BIH.

Tutaj kłania się wybór alternatywnego przejścia granicznego bo stałeś pewnie na Macelj.
RadamiaN
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RadamiaN » 31.07.2017 09:11

Pääkäyttäjä napisał(a):
giffki napisał(a):Witam. Jutro juz wracam :( martwi mnie korek we Wiedniu - bede tam okolo 16-18. Jest jakis sensowny objazd Wiednia aby choc troche uniknac korkow?

Sensowny? Nie bardzo. Chyba, że pojedziesz na Bratysławę i dalej w stronę Czech. Przez Schwechat lub w Wiener Neustadt odbić na S4 i dalej do Bratysławy. Lub całkowicie zrezygnować z Austrii 8) Chociaż ok. 18 to nie powinno być już źle.

Wracasz w tygodniu, więc nie ma co porównywać sytuacji do tego co jest przy weekendzie.
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 31.07.2017 09:35

Ja w ostatnich latach nie miałem korków nawet w weekend. Moze dlatego ze jezdzimy we wrześniu.... :mrgreen:

4 lata temu wracalismy do RP w ostatnią sobotę sierpnia, 2 dni przed rozpoczęciem roku szkolnego. Zagadka :

Jaki był korek do granicy w Słoweni ( przejscie Macelj ) ?
Mozna sie pomylic o 3km..... :oczko_usmiech:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.07.2017 09:47

sito_zabrze napisał(a):Ja w ostatnich latach nie miałem korków nawet w weekend. Moze dlatego ze jezdzimy we wrześniu.... :mrgreen:

4 lata temu wracalismy do RP w ostatnią sobotę sierpnia, 2 dni przed rozpoczęciem roku szkolnego. Zagadka :

Zapewne taki, jaki miałem w grudniu - zero kilometrów? :mrgreen:
Maciety
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciety » 31.07.2017 10:08

Wracałem z piątku na Sobotę z za Sibenika. Lućko ok 0:30 puste na opłatach gotówkowych i kartowych. Macelj ok godziny 2 z CRO bez kontroli pusto. W stronę morza korek ok. 4 km. Wiedeń 5:30 bez stania. Dalej bez poplatku bez korków. Niestety Kłodzko przed i w mieście stanie. Ruch na autostradzie chorwackiej spory. W Austrii luz.

Jadąc do CRO w nocy z 14 na 15 lipca jechałem trasą MLP przez Cvetlin i przejechałem jakimś przejściem turystycznym bez kontroli, strażników... :!: Lućko płynnie. Brno i całe Czechy bez poplatku. Wiedeń luźny, ale wzmożony ruch.
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 31.07.2017 10:18

Pääkäyttäjä napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):Ja w ostatnich latach nie miałem korków nawet w weekend. Moze dlatego ze jezdzimy we wrześniu.... :mrgreen:

Zapewne taki, jaki miałem w grudniu - zero kilometrów? :mrgreen:

Juz od wysokosci Zapresić jechało sie na jedynce po kilka metrów i stop co chwile..... całkowity ształ byl 45km do granicy. Mozna było na poboczu robic grilla 8O :mrgreen:

Nam udało sie zjechać na starą "1" i za godzinke byliśmy na granicy. Pytamy ludzi ile stoicie juz ?

Skromne 8h odpowiedział pan z rejestracją GD :mrgreen:
kropi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kropi » 31.07.2017 10:27

8O
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 31.07.2017 10:54

Zanim zjechałem na "1" to i tak straciłem sporo czasu. To był mój niechlubny rekord. Z Vodic do Zabrza 1070km wracałem 17h, ruch byl przez całą drogę. Teraz nigdy nie opuszczam kwatery jak konczy sie doba noclegowa o 10-11 tylko wykupuje jeden nocleg wiecej i o godzinie 21 wyjeżdżamy. Mi jazda w nocy nie przeszkadza, a od 2 lat jezdzimy z dzieckiem to dla niego tez lepiej. W zeszlym roku powrót ze Srimy 12h z kilkoma przerwami. 3 lata temu z Makarskiej 13h 1170 km. Jazda przez CZ, A, SL autostradami
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 512
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone