Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
-Katka-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Katka- » 29.07.2012 16:08

My tez wróciliśmy :cry:
Trasa Warszawa- Słowacja-Austria-Słowenia (bez omijania autostrady)Chorwacja - Zivogosce.
Droga do Cro wyjazd 13 lipca, z noclegiem w Słowenii.
Granice przekraczaliśmy 14 lipca ok 8 rano, trochę gęsto było, ale bez większych korków. Potem koło Zagrzebia miejsca bardzie gdzie policja poganiała, bo korkowało sie trochę.

Powrót wczoraj, bez nocleglu, wyjazd ok 7.30, w Warszawie dziś o 3 rano.
Na bramki i granicę Cro -Slo straciliśmy ok 1,5 godz.
Płaciliśmy kartą i fakt trochę kolejki było nawet przy bramkach dla płacących kartą, ale dla tych z gotówką nieporównywalnie większa.
OlaLA
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) OlaLA » 29.07.2012 21:02

Wróciliśmy:) wyjazd 17.07 powrot wczoraj godz 10 z wyspy ciovo......korek jak zawsze do wjazdu Trogir..jazda długo, długo nic a tu na autostradzie korek?!mega korek...400 km w 9 godz rekord chyba:) w Poznaniu na miejscu bylismy o godz 07;10:)...dlugo sie jechalo ale warto było:)za rok z pewnoscia
chorwacja:)
steja
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) steja » 30.07.2012 12:30

Ała!...
Obrazek
Powiedzcie proszę - bo nie pamiętam - raz jechałem tą autostradą - na tym zdjęciu wszystko jest zakorkowane, tzn. czy bramki gdzie płaci się kartą także? Nie rozpoznaje w którym one są miejscu, stąd moje pytanie.
Kosmos jakiś...
steja
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) steja » 30.07.2012 14:54

Dobra, "szukajka" nie gryzie i już ogarnąłem co je co :)
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 30.07.2012 21:34

FUX napisał(a):Pierwsza rzecz, to tempo dyktuje najwolniejszy i to on powinien prowadzić.

Kolumnę to trzeba potrafić prowadzić i jest kilka żelaznych zasad, które należy przestrzegać. Dotyczy to wszystkich uczestników, a ci z najczęściej są mądrzejsi od prowadzącego.
Dlatego nie jeżdżę stadem a nawet w dwa samochody. Wszak mamy wakacje, urlop, więc po co się stresować.

W tym aspekcie w pełni się z Tobą zgadzam. Dokładnie z tego samego powodu nie jeżdżę nigdy w grupie, lecz tylko samotnie. Dzięki temu, to ja dyktuję sobie warunki i sposób przejazdu, czas, prędkość i ilość postojów.
kardek
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kardek » 31.07.2012 14:40

steja napisał(a):Ała!...
Obrazek
Powiedzcie proszę - bo nie pamiętam - raz jechałem tą autostradą - na tym zdjęciu wszystko jest zakorkowane, tzn. czy bramki gdzie płaci się kartą także? Nie rozpoznaje w którym one są miejscu, stąd moje pytanie.
Kosmos jakiś...

Siemka:)

w zeszłą sobotę miedzy 6 a 7 rano wjeżdżałem do CRO i wygladało dokładnie tak jak na kamerce :(porażka nauczka na przyszłośc by noclegi załatwiać jeśli to mozliwe w środku tygodnia, choć teraz jak już dotarłem do celu pogoda i temp wody z pewnościa na miejscu wynagrodziła trudy podrózy:)
kemilia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kemilia » 31.07.2012 14:49

kardek napisał(a):
Obrazek
Kosmos jakiś...

Siemka:)

w zeszłą sobotę miedzy 6 a 7 rano wjeżdżałem do CRO i wygladało dokładnie tak jak na kamerce :(porażka nauczka na przyszłośc by noclegi załatwiać jeśli to mozliwe w środku tygodnia, choć teraz jak już dotarłem do celu pogoda i temp wody z pewnościa na miejscu wynagrodziła trudy podrózy:)

Nasz droga w sb. 28 lipca wyjazd 10:15 wyglądała jeszcze gorzej :) Stąd też nauczka i dla nas, aby przedłużyć urlop o 2 dni i za rok planować wyjazd w poniedziałek-wtorek :)
Sztyrlic69
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sztyrlic69 » 31.07.2012 14:58

Witam

Pierwszy weekend wakacji sierpniowych (w tym roku był to 28 i 29 lipca), które rozpoczynają obywatele Włoch, Austrii, Niemiec zawsze jest tragiczny. W zeszłym roku korek na autostradzie w Chorwacji (nie wiem czy na bramkach czy gdzie indziej) osiągnął długość 30 km.

Pozdrawiam
pakotomasz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pakotomasz » 31.07.2012 16:48

Obrazek
Kosmos jakiś...

Kolego steja pomóż mi rozkminić problem, które to bramki na których można zapłacić kartą :wink: Widzę, że tobie udało się znaleźć. Jadę tą trasą pierwszy raz i chciałbym się jak najlepiej przygotować, a już 2-gą godzinę szukam jakiejś mapki/planu bramek w Zagrzebiu i lipa :x
Guzior
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Guzior » 31.07.2012 17:03

Sztyrlic69 napisał(a):Witam

Pierwszy weekend wakacji sierpniowych (w tym roku był to 28 i 29 lipca), które rozpoczynają obywatele Włoch, Austrii, Niemiec zawsze jest tragiczny. W zeszłym roku korek na autostradzie w Chorwacji (nie wiem czy na bramkach czy gdzie indziej) osiągnął długość 30 km.

Pozdrawiam

W tym roku 14 lipca w Lucko od strony wybrzeża miał 19 km :D
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 31.07.2012 17:05

Jeśli chodzi o Lučko to jadąc do Polski nie można ich przegapić, są dobrze oznaczone nad autostradą zjazdy na prawy równoległy pas nad którym są napisy "No cash" i "bank cards" Trzeba po prostu trzymać się prawego pasa. I nie bać się tam jechać, bo czasem się może wydawać, że to tylko dla ciężarówek albo coś takiego , bo mało kto tam jedzie.
Na guglach znajdź sobie te bramki do płacenia kartą, na opcji mapa przeciągnij tam ludzika z suwaka powiększania i jest tam zdjęcie tych bramek (nakieruj go na niebieski punkt na mapie).
pakotomasz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pakotomasz » 31.07.2012 17:10

Ok, w końcu znalazłem :D

Obrazek
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 31.07.2012 17:16

Dokładnie, tylko pomiędzy tymi terminalami do płacenia to jest ze 2km odległości... Widać ta odległość na guglach.
bodziach
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bodziach » 31.07.2012 20:36

W ostatnią sobotę do granicy słoweńsko-chorwackiej korek miał ok. 20 km. Ogólnie 5 godzin (info od policjanta stojącego przy zakorkowanym odcinku), a do granicy dojeżdżałem przed 6 rano polskiego czasu. Po godzinie stania, jako jeden z niewielu (z rady skorzystały jeszcze dwa samochody z PL, pozdrawiam) wybiłem z korka na Ormoż - nadrobiłem ze 40 km, ale było warto. Tam na granicy nikogo i szybko dojechałem do Zagrzebia autostradą. Niestety dalej, za Zagrzebiem spore korki na autostradzie (to było już ok. 8 rano) - raz się rozluźniało i można było jechać 120 km/h, a po chwili stało się w miejscu przez 5-10 minut. I tak dobrych kilka razy, przynajmniej do zjazdu na Senj. W weekendy zdecydowanie polecam omijanie głównego przejścia granicznego (chyba, że jest się ok. 3 w nocy - znajomi dzień później, z soboty na niedzielę byli o tej porze i stali max 20 minut) i jazdę przez Ormoż, ew. Videm (nie jechałem tamtędy, trasa na Ormoż całkiem pusta i można jechać ok. 100 km/h).
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 31.07.2012 21:18

HEj. Polecam przejscie graniczne A/SLO Bad Radkersburg/Gorna Radgona, SLO/HR Ormoź. pozdrav
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 52
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone