Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ataman80
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ataman80 » 29.07.2017 14:51

Nefilim74 napisał(a):A jak wyglądają powroty w Niedziele, trasa z Makarskiej przez SL A CZ czy tez są korki???

Do południa raczej bez przeszkód, po południu możesz trafić na zatwardzenie w Wiedniu no i generalnie to największe niespodzianki mogą być w Polsce,zależy dokąd jedziesz. Mój ostatni powrót z Makarskiej do Tomaszowa Mazowieckiego z przystankami wyniósł 16 h w niedziele.
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 29.07.2017 17:43

Zobacz googla juz jadac, mnie nie oklamal i pojechalem przez Mikulov, google pokazal korek w Poysdorf tylko w strone CZ
marosmaro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marosmaro » 29.07.2017 17:50

A jak tam dzisiaj sytuacja na lućko i dalej ??? Jechał ktoś w godzinach rannych ???
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.07.2017 18:00

marosmaro napisał(a):A jak tam dzisiaj sytuacja na lućko i dalej ??? Jechał ktoś w godzinach rannych ???

Od 10 rano zatwardzenie na 22 km do Bosiljevo-2. Potem po drodze w zasadzie od Lučko, przeciwny pas nad morze, wlókł się 20-30 km/h.

Pozdro z Frýdku Místku ;-)
marcio_84
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcio_84 » 29.07.2017 18:06

Jechał ktoś może ostatnio na Istrię? Mapy googla od paru dni pokazują kilkukilometrowy korek w Słowenii od Gmina Postojna do Unec. Tak samo w dzień jak i w nocy. Czy wie ktoś czym to jest spowodowane. No i oczywiście jaki ruch na przejściu granicznym Dragonja.
Bo w zeszłym roku nawigacja poprowadziła mnie na przejście Secovlje oddalone o kilka kilometrów i to okazało się być dobrym wyborem.
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 29.07.2017 21:06

Nemhain napisał(a):Jutro (niedziela) ok. południa w stronę Cro lepiej przez Mikulov czy Breclav?

Breclav.
Dłużej autostradą i ładniejsza droga w Austrii.
marosmaro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marosmaro » 29.07.2017 21:10

Pääkäyttäjä napisał(a):
marosmaro napisał(a):A jak tam dzisiaj sytuacja na lućko i dalej ??? Jechał ktoś w godzinach rannych ???

Od 10 rano zatwardzenie na 22 km do Bosiljevo-2. Potem po drodze w zasadzie od Lučko, przeciwny pas nad morze, wlókł się 20-30 km/h.

Pozdro z Frýdku Místku ;-)

Dzięki za info. Tak wyglądało na google maps natężenie ruchu. Chciałem sprawdzić na żywo bo jak ktoś jechał to może potwierdzić.
sezamek1
Odkrywca
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) sezamek1 » 29.07.2017 21:25

marcio_84 napisał(a):Jechał ktoś może ostatnio na Istrię? Mapy googla od paru dni pokazują kilkukilometrowy korek w Słowenii od Gmina Postojna do Unec. Tak samo w dzień jak i w nocy. Czy wie ktoś czym to jest spowodowane. No i oczywiście jaki ruch na przejściu granicznym Dragonja.
Bo w zeszłym roku nawigacja poprowadziła mnie na przejście Secovlje oddalone o kilka kilometrów i to okazało się być dobrym wyborem.

Witam, jechałem tym odcinkiem na Istrie tydzień temu w sobotę ok. 9-tej rano. Korek o którym piszesz spowodowany jest remontem autostrady na odcinku który "świeci" się na czerwono w google maps. Robotami drogowymi objęty jest kilkukilometrowy odcinek. Korek ten przejechałem na dwójce miejscami trójce. Opóźnienie szacuję na ok. 30 min. Ja jechałem przez przejście SLO/CRO w Socerga. Ok. 10.00 rano odprawa odbywała się na bieżąco.
Ostatnio edytowano 30.07.2017 14:11 przez sezamek1, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.07.2017 22:41

marosmaro napisał(a):Dzięki za info. Tak wyglądało na google maps natężenie ruchu. Chciałem sprawdzić na żywo bo jak ktoś jechał to może potwierdzić.

To, czego sam doświadczyłem dwa tygodnie temu jadąc "tam" oraz co widziałem w drodze powrotnej dzisiaj, skłania mnie do jazdy w piątek lub niedzielę.
W drodze na Krk, od Lučko do Bosiljevo, maksymalna prędkość to jakieś 50 km/h. Bramki Lučko - chaos przy podjeżdżaniu po bilecik. Na Krk - korek na 1 km, policja kieruje ruchem a ludzie nie czytając znaków, ryją się jak popadnie.

Droga powrotna. Wyspę opuściliśmy przed 9. Chyba w ostatnim momencie, w HRT2 mowili, że korek z i na Krk ma po 4 km a ruchem kieruje policja - po śniadaniowa ewakuacja Zagrzeb - klasyka. Bramki gotówkowe - 5 km korka. Bramki elektroniczne - 750 m. Oczywiście kultura jazdy w kwestii ustawienia się w kolejce do bramek - jeden chaos, zasada pierwszy albo martwy :roll:
sanky
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) sanky » 30.07.2017 00:31

Witajcie.
Ja dziś wróciłem z Chorwacji - około godziny 2 w nocy byłem w Lućko, pustki na kartach i gotówce tak samo granica w Macelij. Ale granica w drugą stronę (do Chorwacji) to dramat. I nie tyle korek na samej granicy - tam szło to sprawnie, a wcześniej na remontowanym odcinku drogi. Samochody stały bądź poruszały się w żółwim tempie od Ptuj i tak do samej granicy.
Na wysokości Ptuj informowałem naszych rodaków przed CB radio o tym żeby jechali na przejście w Cvetlin bo duży korek - odpowiedzi nie usłyszałem, a jedynie w eterze między sobą że przecież dobrze się jedzie. Na kamerkach nie ma dużego korka i jadą dalej, po około 5 minutach usłyszałem "korek już tutaj? - Ty gdzie on mówił że jest ten objazd...?"
Także jak ktoś wybiera się nawet w nocy z piątku na sobotę to od razu wg. mnie należy kierować się na objazd np. Cvetlin lub Ormoż.
marosmaro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marosmaro » 30.07.2017 00:35

sanky napisał(a):Witajcie.
Ja dziś wróciłem z Chorwacji - około godziny 2 w nocy byłem w Lućko, pustki na kartach i gotówce tak samo granica w Macelij. Ale granica w drugą stronę (do Chorwacji) to dramat. I nie tyle korek na samej granicy - tam szło to sprawnie, a wcześniej na remontowanym odcinku drogi. Samochody stały bądź poruszały się w żółwim tempie od Ptuj i tak do samej granicy.
Na wysokości Ptuj informowałem naszych rodaków przed CB radio o tym żeby jechali na przejście w Cvetlin bo duży korek - odpowiedzi nie usłyszałem, a jedynie w eterze między sobą że przecież dobrze się jedzie. Na kamerkach nie ma dużego korka i jadą dalej, po około 5 minutach usłyszałem "korek już tutaj? - Ty gdzie on mówił że jest ten objazd...?"
Także jak ktoś wybiera się nawet w nocy z piątku na sobotę to od razu wg. mnie należy kierować się na objazd np. Cvetlin lub Ormoż.

Nie słuchali to postali. Ale na pewno się doczekali.
robertpeti
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertpeti » 30.07.2017 00:44

Winieta przez slowenie jazda ile fabryka dala moze pol godz. Nie wiem czy warto objazdy wakacje to wakacje koszty sa jakie sa
sanky
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) sanky » 30.07.2017 00:51

Tylko wg mnie jazda w korku jeszcze bardziej męczy,a objazdem można zaoszczędzić sporo czasu i nerwów - przynajmniej z piątku na sobotę.
robertpeti
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertpeti » 30.07.2017 00:54

Nie bylo korku
kropi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kropi » 30.07.2017 07:24

Krótki raport z powrotu w sobotę 29.07.
Wyjazd 7.30 ze Splitu, przyjazd równo o północy do Łodzi. Tak zawalonej autostrady nie widziałem nigdy. Pomijając drobna stłuczkę przed tunelami (9 km kolony i prawie godzina opóźnienia, w sumie z niewiadomych powodów bo stuknięte auta stały na poboczu) bez dłuższych postojów. Pierwszy raz widziałem kolejkę na linii karcianej przed Lućko, i to od samego rozwidlenia, ale i tak się opłacało bo czeka się 20 minut a nie godzinę. Potem autostrada A4 już luźna, Mursko 6 minut czekania, Węgry bez winiety do Szombathely normalnie 86, pusta droga, a dalej Waze pokierował drogą 8639 przez Csepreg, Ujker, Fertoszentmiklos, i kawałkiem Austrii drogami 51, 10 i 50 do Bratysławy - pusto i sprawnie, potem autostrada do samego końca, Skalite, Bielsko i domeczek.
Samej jazdy wyszło 15,5 h, z czego 1,5 zeszło na korki na chorwackiej A1. Dla geeków - długość trasy 1335 km, średnia prędkość 86 km/h.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 510
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone