Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mareksrybnik
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mareksrybnik » 28.07.2017 06:03

Dokładnie LPG masz w Szombathely i w Lenti przy granicy z SLO i HR.
Ja jechałem w obie strony przez przejście Letenye (nowe) i stałem na granicy aż 5 min.
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 28.07.2017 06:58

5 minut na granicy to sporo, no ale jak trasa przed i za posterunkiem dobra, to można to jakoś przeżyć.
slams
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) slams » 28.07.2017 07:35

Michalm2012 napisał(a):
instal napisał(a)::hut: Witam... Jadę w sobotę do Chorwacji przez Zwardoń>M86>SPLIT. Mam wykupioną winietę na Słowację i Węgry, jak jechać żeby ominąć płatną Słowenię. Czy jechać na Mursko czy na granice w Letenye??
Proszę was o pomoc i dodanie linka z trasą jak mam najlepiej jechać do Splitu z Polski.

Jedź przez Mursko Sredisce. W Słowenii bardzo łatwo ominąć autostradę, ponieważ na pierwszym rondzie skręcasz w lewo 3 zjazd.
W drodze powrotnej (08-VII) wracałem przez Letenye i odstałem sporo do bramek na A4, więc tylko Mursko Sredisce.

Ja jadę za dwa tygodnie trasa właśnie przez Mursko, (zmieniłem START, STOP na Zwardoń i Split)
https://www.google.pl/maps/dir/49.50989 ... 081323!3e0

W google maps jeszcze nie ma naniesionej drogi szybkiego ruchu po stronie słowackiej od Zwardonia
Endrju
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Endrju » 28.07.2017 11:40

Jonky napisał(a):Już przed tym węzłem trzeba przypilnować w którym kierunku chcemy pojechać (by później nie kombinować z powrotem na trasę). Wydaję mi się że jadąc do Chorwacji trzeba trzymać się dwóch prawych pasów, ale jeśli ktoś już jechał w kierunku do Chorwacji to może potwierdzić moje przypuszczenia. Pewnie jest wprowadzone tymczasowe oznakowanie.

Jest dokładnie tak jak mówisz. Kierując się w stronę Słowenii trzeba przypilnować prawych pasów, zresztą wszystko bardzo dobrze oznakowane i namalowane pomarańczową farbą. Jeśli wybierze się lewy, to przetniesz węzeł A2/A9 w kierunku.... Włoch i trzeba kombinować.
bonek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonek » 28.07.2017 13:00

Ktoś ma jakiś sprawdzony objazd Lućko w razie korków (jadąc w stronę morza?)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 28.07.2017 13:41

bonek napisał(a):Ktoś ma jakiś sprawdzony objazd Lućko w razie korków (jadąc w stronę morza?)

Kilkanaście stron wcześniej >>> korki-po-drodze-nad-adriatyk-i-jak-ich-uniknac-t17802-7110.html?hilit=objazd%20lucko#p1877757
oldGIZMO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) oldGIZMO » 28.07.2017 13:55

bonek napisał(a):Ktoś ma jakiś sprawdzony objazd Lućko w razie korków (jadąc w stronę morza?)

... możliwości jest zapewne kilka np. spacerkiem....
- zjazd z A-4 na węźle Cvor Kosnica i drogą nr 31 przez Kravarsko; w Cvetinic Brdo - w prawo na drogę nr 36 i na węzeł Karlovac ....
krzysiek45
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiek45 » 28.07.2017 14:01

String napisał(a):
Szympy75 napisał(a):Tylko jak się jedzie z samej Zielonej Góry to do Lubina same roboty na drodze. Dlatego się zastanawiam nad Nowogrodem w tym roku. Wcześniej właśnie jeździłem na Prochowice. A co do płatności w Czechach to jak odbije się na Rajhard i wyjedzie na E461 za Pohorelicami i dalej na Mikulov to też nie ma opłat.

Z Zielonej Góry wyjeżdżałem 30.06 w piątek - jadąc na Szprotawę do A4, potem na Wrocław, Kłodzko, Boboszów, Ołomuniec, Brno, Brzecław, Wiedeń. Wszystko przeszło bardzo płynnie, bez żadnych problemów. W najbliższy piątek rano wyjeżdżam z Peljesaca i zamierzam wracać dokładnie tą samą drogą. :) Szerokości :)

Witam Kolegę z Zielonej Góry.
Właśnie wyznaczam sobie trasę z Zielonej Góry i google maps prowadzi mnie przez Pragę i później do Brno. Powiedz mi czy tą trasą, którą Ty jedziesz, potrzebna jest winieta na Czechy? Może pytanie trywialne ale pierwszy raz wyruszam, więc muszę dopytać lub ktoś tutaj z obecnych forumowiczów może mi pomóc w trasie z Zielonej Góry do Crikvenicy?
Dzięki i pozdrawiam.
Krzysiek
bonovox75
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonovox75 » 28.07.2017 14:14

Witam Kolegę z Zielonej Góry.
Właśnie wyznaczam sobie trasę z Zielonej Góry i google maps prowadzi mnie przez Pragę i później do Brno. Powiedz mi czy tą trasą, którą Ty jedziesz, potrzebna jest winieta na Czechy? Może pytanie trywialne ale pierwszy raz wyruszam, więc muszę dopytać lub ktoś tutaj z obecnych forumowiczów może mi pomóc w trasie z Zielonej Góry do Crikvenicy?
Dzięki i pozdrawiam.
Krzysiek

Krzysiek, jak wjedziesz od północy do Brna (z kierunku Svitavy) nie płacisz winiety; jeśli nadal nie chcesz płacić winiety w Czechach to za Brnem musisz zjechać z E461 w Rajhrad; potem możesz jechać wzdłuż autostrady drogą 425 lub wrócić na E461 za miejscowością Pohorelice i dalej na Mikulov to też nie ma opłat.
lakizak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lakizak » 28.07.2017 14:19

Widzę że teraz w Graz zatwardzenie w obie strony, nie wiecie jak długo roboty drogowe? czy uciekać w Ilz na południe, wyjazd w niedzielę o 1 z Sosnowca.
przemo99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) przemo99 » 28.07.2017 14:23

Uwaga! Dla podróżujących A4 z Wrocka w stronę Gliwic. Duży korek do bramek w Sośnicy/ Gliwice +- 14km!!!! Sugeruję zjechać na zjazd Gliwice 88 i do A1 dojechać DTŚ 902, bardzo łatwy dojazd.
krzysiek45
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiek45 » 28.07.2017 15:24

bonovox75 napisał(a):
Krzysiek, jak wjedziesz od północy do Brna (z kierunku Svitavy) nie płacisz winiety; jeśli nadal nie chcesz płacić winiety w Czechach to za Brnem musisz zjechać z E461 w Rajhrad; potem możesz jechać wzdłuż autostrady drogą 425 lub wrócić na E461 za miejscowością Pohorelice i dalej na Mikulov to też nie ma opłat.

Dziękuję za odpowiedź.
Niekoniecznie mi zależy na omijaniu w Czechach aby nie płacić winiet, zależy mi na dość dobrej drodze aby przejechać dość szybko i bez korków ale jeśli bym się zdecydował, wezmę to pod uwagę.
A czy opłaca mi się jechać Liberec-Praga-Brno? Trasa z robotami drogowymi ale chyba można na niej jechać ze stałą prędkością.
Yanush
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yanush » 28.07.2017 16:09

W tej chwili w HR TV Vijesti podawali, że na Lučko jest 10km korek... :roll:
alladyn98
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) alladyn98 » 28.07.2017 16:14

słoń
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) słoń » 28.07.2017 19:51

krzysiek45,a nie lepiej byłoby "grzać" przez DDR ,a potem Monachium, Austria...??
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 508
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone