Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 27.07.2012 20:44

wy powinniście nadawać tempo, a nie osobówka solo:p
pati2304
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pati2304 » 27.07.2012 20:47

Sol-Wagon napisał(a):wy powinniście nadawać tempo, a nie osobówka solo:p

Zgadza się, nauczka na następny raz.
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 28.07.2012 00:09

pati2304 napisał(a):
Bocian napisał(a):
pati2304 napisał(a):
FUX napisał(a):Ponad 120 odcinkami jechaliście??? 8O

Bywało, że 130/h

Przez całą drogę nie widziałem tak szybko jadącego samochodu z przyczepą...

Zgadzam sie, że 130 to przegięcie, ale... jechaliśmy za znajomymi, którzy byli samą osobówką. No trzeba było trzymać się ogona :oops:
W droadze powrotnej100- 110/h. Ta predkość jest zupełnie ok, zwłaszcza jak sie ma mocne auto i stabilizator w przyczepie.

Panowie - dajcie spokój - na autostradzie... Dziewczyna bez krępacji daje Wam relację z tego jak jeżdżą i od razu krytyka? Widziałem kilka przyczep, które ciężko było wyprzedzić. Może jadą - wiadomo dokąd - stąd ten pośpiech. :wink:
Udanego urlopu Pati :D
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 28.07.2012 00:12

pati2304 napisał(a):

Pamiętaj, że tu wszyscy idealni i zgodni z kodeksem - wszędzie :lool:

PS. Ja jadąc osobówką w życiu nie zdecydowałbym się ciągnąć za przyczepą - takich mnie jest więcej - jak sądzę - dlatego goniliście pozostałych :wink:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 28.07.2012 07:03

PETERENZO napisał(a):
pati2304 napisał(a):

Pamiętaj, że tu wszyscy idealni i zgodni z kodeksem - wszędzie :lool:

PS. Ja jadąc osobówką w życiu nie zdecydowałbym się ciągnąć za przyczepą - takich mnie jest więcej - jak sądzę - dlatego goniliście pozostałych :wink:

Po raz kolejny wykazałeś się "znajomością" rzeczy.

Pierwsza rzecz, to tempo dyktuje najwolniejszy i to on powinien prowadzić.

Kolumnę to trzeba potrafić prowadzić i jest kilka żelaznych zasad, które należy przestrzegać. Dotyczy to wszystkich uczestników, a ci z najczęściej są mądrzejsi od prowadzącego.
Dlatego nie jeżdżę stadem a nawet w dwa samochody. Wszak mamy wakacje, urlop, więc po co się stresować.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 28.07.2012 09:21

FUX napisał(a):
Po raz kolejny wykazałeś się "znajomością" rzeczy.

Pierwsza rzecz, to tempo dyktuje najwolniejszy i to on powinien prowadzić.

Kolumnę to trzeba potrafić prowadzić i jest kilka żelaznych zasad, które należy przestrzegać. Dotyczy to wszystkich uczestników, a ci z najczęściej są mądrzejsi od prowadzącego.
Dlatego nie jeżdżę stadem a nawet w dwa samochody. Wszak mamy wakacje, urlop, więc po co się stresować.

Dokładnie tak. Po pierwsze nikt tu nikogo nie krytykował. Ale ewentualny przypierd..acz jak chce to zawsze coś znajdzie. Są zasady jazdy w kolumnie i to trzeba umieć. W zależności z kim jadę , różne są zasady. Najczęściej teraz jadę razem ale osobno, czyli spotykamy się w wyznaczonych punktach. Tu sama zainteresowana stwierdziła, że to było przegięcie, więc o co kaman? Sam prowadzący był marny bo powinien wiedzieć , ze ten z tyłu zawsze goni i jedzie szybciej. Auto z przyczepą bezwzględnie powinno tu jechać pierwsze albo powinni jechać niezależnie.
pati2304
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pati2304 » 28.07.2012 11:43

Bocian napisał(a):
Sam prowadzący był marny

Zdecydowanie sie nie zgadzam :twisted:

Co do szybkiej jazdy - abstrachując od zagrożenia, to zdecydowanie nieekonomiczne. Przy takiej jeździe samochód spalił 15l/100km, przy 100-110km/h tylko 10litrów
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 28.07.2012 13:58

pati2304 napisał(a):
Bocian napisał(a):Sam prowadzący był marny

Prowadzący pierwsze auto, to bez przyczepy, gwoli ścisłości. Tak uważałem i uważam. Jadąc z prędkością która was zmuszała do jazdy tak jak jechaliście, jechał marnie.
pati2304
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pati2304 » 28.07.2012 14:19

Bocian napisał(a):
pati2304 napisał(a):
Bocian napisał(a):Sam prowadzący był marny

Prowadzący pierwsze auto, to bez przyczepy, gwoli ścisłości. Tak uważałem i uważam. Jadąc z prędkością która was zmuszała do jazdy tak jak jechaliście, jechał marnie.

Aaaa, rozumiem, źle przeczytałam. Tak czy siak, każdy ma swój rozum i przecież nie musieliśmy sie trzymać piwrwszego auta- z nawigacja byśmy dojechali. z drugiej strony jechać 90/h to jak dla mnie wleczenie się. 110 jest optymalne. I tyle jechaliśmy spowrotem już sami, nie trzymając się niczyjego ogona.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 28.07.2012 15:01

pati2304 napisał(a):I tyle jechaliśmy spowrotem już sami, nie trzymając się niczyjego ogona.

No i ok, od razu mówiłem, że tyle potrwa podróż :)
martol92
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) martol92 » 28.07.2012 19:55

Rodzice dziś jechali, w Słowenii korek jakiego świat nie widział! Przed jakimś płatnym tunelem.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 28.07.2012 19:59

martol92 napisał(a):Rodzice dziś jechali, w Słowenii korek jakiego świat nie widział! Przed jakimś płatnym tunelem.

Płatny tunel w Słowenii - to musi być Karawanke!

Pewnie znów wypadek - jak w ubiegły weekend.
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 28.07.2012 20:44

Karavanken Tunel - na granicy A - SLO
:)
zrodak
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) zrodak » 29.07.2012 10:53

Witam,

Właśnie wróciłem w nocy z kolejnego wyjazdu do Cro i smutno, że do następnego trzeba będzie czekać cały rok :-( .

Ale co do korków, trasa do Cro przez Słowację, Węgry, wyjazd z Krakowa w niedzielę 15.07, godziny poranne (9.00) po drodze zero korków, czasami wręcz pusto. Jedyny obserwowany korek był w stronę przeciwną w okolicach Balatonu, ale to typowe w niedzielne popołudnie.

Powrót wczoraj (28.07) wyjazd około 9.30 z Paklenicy, jeden lekki korek na bramkach przed Zagrzebiem, coś 2km. Dla mnie nowością było korek do bramek płatnych kartą, (jakieś 750m). Na poprzednich wyjazdach do nie było tam prawie nikogo. Dalsza droga spokojna, na granicy bez czekania (godziny południowe) i dalej do Krakowa via Węgry i Słowacja, 23:30 pod domem.

W sobotę na A1 w stronę Jadranu bywało miejscami bardzo bardzo tłoczno
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 29.07.2012 15:48

Podawali dziś wTV Info i na telegazecie, że znów nawałnice przeszły nad Austrią, Czechami i zachodnimi Węgrami. Dużo wypadków.

W Autrii zamknięta była A10 - to by się zgadzało z tym, co napisał martol92, bo tam właśnie (na jej przedłużeniu) leży Karavanke.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 51
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone