Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.07.2017 09:02

Wszystko zależy od tego, którędy i dokąd się jedzie. Rok temu jechałem przez Klagenfurt i Rijekę albo Postojną i nigdzie nie było korków. Przeboleję ewentualną winietę na autostradę, choć w zeszłym roku ją omijałem drogą 104 i 106 przez Kranj i Kočevje.

Osobiście mam wkalkulowane ryzyko jadąc w sobotę ale chyba więcej przez MLP w sobotę na Krk czy Istrię nie pojadę :mrgreen:
Dzok
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dzok » 17.07.2017 12:06

Jadąc na Krk to zdaje się, że opłaty za autostrady chorwackie wychodzą podobnie jak winieta słoweńska. Poza tym mi się osobiście przejazd przez Słowenię (Ljubljana - Postojna - Rupa) dużo bardziej podobał niż MLP i potem autostrada chorwacka. Wprawdzie kawałek autostrady przez Postojną jest w remoncie, ale nie jechałem w sobotę i się nie korkowało.
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 17.07.2017 13:13

walczy napisał(a):Wróciłem wczoraj (niedziela) z Pagu w okolice Poznania, ogólnie bezproblemowo.
Lucko, Sv Rok bezproblemowo, żadnego spowolnienia. Wiedeń lekkie spowolnienia, ale bez korków (patrz niedziela)
Granica SLO-HR byłem około 8.30 rano 15 minut oczekiwania. Ale w przeciwną stronę do CRO był korek na 2-3 km i minimum godzinę
Największe zatwardzenie to jak zwykle droga Wrocław Poznań - nienawidzę tej drogi, z desperacji odbiłem w bok i pojechałem przez Gostyń.
Ale największym wydarzeniem był boczny wiatr po na Pagu i do tunelu Sv Rok, miotało samochodem a na tablicach świetlnych wyświetlało się ograniczenie do 40 kmh i naprawdę szybciej się nie dało !
Pozdrav

Potwierdzam, wczoraj wialo tak ze sie o boxa zaczalem obawiac, 40kmh max wyswietlalo
ed 23
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ed 23 » 17.07.2017 14:16

Witam .Zamierzam jechać do Chorwacji z 29 na 30 lipca pod Split .Na objeżdzie M L P będę ok godz.1 lub 2 w nocy i mam dylemat czy jechać normalnie na granice czy wybrać dalszy objazd na Ormoż Varażdin .Pozdrawiam
instal
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) instal » 17.07.2017 14:35

Witam, planuję wyjazd w sobotę o godzinie 10 rano.
Powrót będzie o godz. 18 również w sobotę, tydzień później z wyspy Pag.
Co myślicie o tej trasie??
Inorwocław > Gliwice > Ostrawa > Bytca (E75), (E58) > Bratysława (M15) (M86) > Letenye > Zagrzeb > Karlovac > Split

Proszę o pomoc, gdyż jadę pierwszy raz i nie wiem
instal
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) instal » 17.07.2017 14:44

ed 23 napisał(a):Witam .Zamierzam jechać do Chorwacji z 29 na 30 lipca pod Split .Na objeżdzie M L P będę ok godz.1 lub 2 w nocy i mam dylemat czy jechać normalnie na granice czy wybrać dalszy objazd na Ormoż Varażdin .Pozdrawiam

Skąd jedziesz ed23??
ed 23
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ed 23 » 17.07.2017 15:44

Nowa Sól
Shaq75
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Shaq75 » 17.07.2017 15:48

Ed, ja jadę w nocy 21/22 z Zielonej Góry pod Zadar. Dam znać jak wyszło.
RadamiaN
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RadamiaN » 17.07.2017 16:00

kropi napisał(a):Lućko ominiesz zjeżdżając wcześniej na pas do płatności kartami, było wałkowane 100x i sprawdzane z 1000 :P :P

To fakt. Niestety nadal jest bardzo duża grupa ludzi, którzy sami sobie robią korowód jadąc na bramki gotówkowe.
Niedziela godzina 13 bramki karciane ZERO samochodów, bramki gotówkowe dobre 2km zatwardzenia... tylko po co?
RadamiaN
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RadamiaN » 17.07.2017 16:06

ed 23 napisał(a):Witam .Zamierzam jechać do Chorwacji z 29 na 30 lipca pod Split .Na objeżdzie M L P będę ok godz.1 lub 2 w nocy i mam dylemat czy jechać normalnie na granice czy wybrać dalszy objazd na Ormoż Varażdin .Pozdrawiam

Praktyka z tego roku -> bezcenne info od Cromaniaków z tego forum :)
Jedziesz objazdem MLP, w Ptuj zerkasz na kamerki z Hak.hr lub dars.si i podejmujesz decyzję.
Jechałem w tym roku 30.06 w Ptuju byłem 1.07 o godz. 3:30 i zatwardzenie sięgało kawałek za most.
Odbiłem na Cvetlin bez korków.
jacq5
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacq5 » 17.07.2017 17:38

Witam
Też będę jechał z 29/30 z tym, że zamierzam być na granicy SLO/HR około 22 (zaznaczam to jest moje pobożne życzenie :D ) i tak jak koledzy mówią w Ptuju na obwodnicy (masz kilka parkingów przy centrach handlowych) spojrzę na kamerki i podejmę decyzję. Jeżeli droga do Macelj bedzie zakorkowana to droga nr 690 na Cvetlin i dalej do autostrady A2.
Szerokości
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 17.07.2017 18:38

RadamiaN napisał(a):
kropi napisał(a):Lućko ominiesz zjeżdżając wcześniej na pas do płatności kartami, było wałkowane 100x i sprawdzane z 1000 :P :P

To fakt. Niestety nadal jest bardzo duża grupa ludzi, którzy sami sobie robią korowód jadąc na bramki gotówkowe.
Niedziela godzina 13 bramki karciane ZERO samochodów, bramki gotówkowe dobre 2km zatwardzenia... tylko po co?

Jak to po co?
Po to, żebyśmy nie musieli stać w korku do bramek karcianych. Oni się poświęcają dla nas :mrgreen:
kropi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kropi » 17.07.2017 20:33

instal napisał(a):Witam, planuję wyjazd w sobotę o godzinie 10 rano.
Inorwocław > Gliwice > Ostrawa > Bytca (E75), (E58) > Bratysława (M15) (M86) > Letenye > Zagrzeb > Karlovac > Split

Trasa ok, w tym wariancie potrzebujesz winietek na CZ, SK i H, mimo to proponowałbym granicę H/HR przekroczyć starym przejściem, albo śmignąć na Mursko. Przejścia autostradowe co do zasady się przytykają w soboty.
Inna opcja - za granicą czeską wjeżdżasz na obwodnicę Cieszyna i przez Mosty u Jablunkova dobijasz do słowackiej autostrady bez czeskiej winiety. Słowacka droga jest lepszej jakości, a tam na Bratysławę w Czechach są takie okropne płyty.
papse
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) papse » 17.07.2017 21:01

kropi napisał(a):
instal napisał(a):Witam, planuję wyjazd w sobotę o godzinie 10 rano.

Trasa ok, w tym wariancie potrzebujesz winietek na CZ, SK i H, mimo to proponowałbym granicę H/HR przekroczyć starym przejściem, albo śmignąć na Mursko. Przejścia autostradowe co do zasady się przytykają w soboty.
Inna opcja - za granicą czeską wjeżdżasz na obwodnicę Cieszyna i przez Mosty u Jablunkova dobijasz do słowackiej autostrady bez czeskiej winiety. Słowacka droga jest lepszej jakości, a tam na Bratysławę w Czechach są takie okropne płyty.

Potwierdzam, raz myślałem, że mi plomby wypadną :mrgreen:
konik6k
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) konik6k » 18.07.2017 09:08

Shaq75 napisał(a):Ed, ja jadę w nocy 21/22 z Zielonej Góry pod Zadar. Dam znać jak wyszło.

O której wyjeżdżasz bo ja planuje ok 18-19 z cze-wy
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 496
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone