Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 24.07.2012 19:19

Także wyjeżdżam w niedzielny ranek i nawet 2h przerwa na granicy dobrego humoru mi nie popsuje; sa jeszcze dwa przejścia w okolicy... :wink:
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 24.07.2012 20:27

Dokładnie, a w którą niedzielę jedziesz?
pati2304
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pati2304 » 24.07.2012 21:53

Ja wracałam wczoraj z Dalmacji. Trafilismy na zamknięta autostradę i objazd od Zadaru. Wiało strasznie i podobno paliło sie przy autostradach. Natomiast mijalismy korek 15 kilometrowy jadących dopiero na urlop. Czym był spowodowany, nie wiem. Może też tymi wiatrami.
W sumie 1050km w tamtą stronę pokonaliśmy z przyczepą w 12h, powrót był 15h właśnie przez te objazdy.
tredar
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tredar » 24.07.2012 22:38

Witam,
Żeby ominać korki na granicy CRO-SLO i SLO-CRO (Macelj) to:
1. Omijamy autostradę w SLO - wiadomo jak
2. Przejeżadżąjąc nad zakorkowaną autostradą w Ptuju (utwierdzamy się w słuszności podjętej decyzji w kwestii objazdu i zaoszczędzenia 30E) trasą nr 432 przez Kidricevo, Ptujską Gorę przekraczamy granicę w Rogatec, bedąc jedynym samochodem na granicy,
3. Następnie na węźle Durmanec włączamy się do autostrady A2 udając się do miejsca docelowego.
Oczywiscie w drodze powrotnej powtarzamy manewry w odwrotnej kolejności.
Trasa nr 432 trochę kręta, ale jadąc autostradami trochę nudno i trochę wrażeń nie zaszkodzi.

pozdrawiam
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 24.07.2012 22:51

pati2304 napisał(a):Ja wracałam wczoraj z Dalmacji. Trafilismy na zamknięta autostradę i objazd od Zadaru. Wiało strasznie i podobno paliło sie przy autostradach. Natomiast mijalismy korek 15 kilometrowy jadących dopiero na urlop. Czym był spowodowany, nie wiem. Może też tymi wiatrami.
W sumie 1050km w tamtą stronę pokonaliśmy z przyczepą w 12h, powrót był 15h właśnie przez te objazdy.

Mnie to przytrafiło się 2 lata temu. Przejazd przez przełęcz do Św. Roka był zamknięty ze względu na silne wiatry. Objazd przez Gradac i Ljubovo liczył ponad 100km. :wink:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 25.07.2012 08:24

tredar napisał(a):1. Omijamy autostradę w SLO - wiadomo jak
2. Przejeżadżąjąc nad zakorkowaną autostradą w Ptuju (utwierdzamy się w słuszności podjętej decyzji w kwestii objazdu i zaoszczędzenia 30E) trasą nr 432 przez Kidricevo, Ptujską Gorę przekraczamy granicę w Rogatec, bedąc jedynym samochodem na granicy,
3. Następnie na węźle Durmanec włączamy się do autostrady A2 udając się do miejsca docelowego.

Witam,
tej opcji nie brałem pod uwagę, bo przejście w Macelj przekraczamy w czwartek i mam nadzieję, że będzie bez korków.
Natomiast w drodze powrotnej (granicę przekraczamy w sobotę) to już chyba skorzystam z tego rozwiązania.
aro_40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aro_40 » 25.07.2012 08:26

Mam pytanko - planuję być na granicy w CRO w sobotę 4 sierpnia koło 20-stej. Będą jakieś tragiczne korki czy już można spodziewac sie luzu?
fpaprocki
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) fpaprocki » 25.07.2012 09:13

Witam,

10-go sierpnia w piątek (!) jedziemy po raz pierwszy do Cro.

Wyjazd: Zielona Góra ok. godz. 14
Cel: Tucepi (1567km)
Trasa: http://tnij.org/zgtucepi (przez Niemcy)

Jedziemy w 4 dorosłe osoby + jedno dziecko (7 lat) a do Cro chcemy dotrzeć bez żadnego noclegu. Co za tym idzie zależy nam bardzo mocno aby trasę pokonać jak najszybciej, niezależnie od kosztów winiet czy spalania po drodze.

W związku z tym, że nie było innej opcji niż wyjazd w piątek w środku sezonu mam tu pytanie do bardziej doświadczonych kolegów. Czy wyjazd ok. godz. 14 wydaje wam się rozsądny? Do przejścia granicznego z Chorwacją mamy w sumie wg. maps.google.pl ok. 10,5h ale mysle ze wieczorem zrobimy po drodze dłuższą przerwę i dojedziemy do granicy z Cro ok. godz. 3 rano. Dalej pozostaje jeszcze trochę ponad 500km, czyli ok. 7h drogi.

Jaka jest wasza opinia? Czy warto wyjeżdzać jeszcze wcześniej? Czy powinienem się liczyć z korkami jadąc w tych godzinach? Ile powinienem zaplanować czasu na trasę cisnąć przez Niemcy ok. 150km/h?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 25.07.2012 09:21

Trochę daleko, jak na jeden strzał. W Niemczech pisano o remontach i ograniczeniach. Jedźcie; zobaczycie, co będzie po drodze. I tak wjedziecie do Cro o dziwnej godzinie. Kierowca jeden?
fpaprocki
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) fpaprocki » 25.07.2012 09:26

a czemu twierdzisz, że o dziwnej godzinie wjadę do Cro?

kierowców jest dwóch. Planowany przyjazd do Tucepi ok. godz. 10 rano. W ten sposób mam nadzieje dotrzeć jeszcze przed korkami na miejsce.
Pytanie czy jadąc o tej porze powinienem się już liczyć z korkami po drodze?

Wcześniej planowałem jechać przez Czechy, Austrie.... ale znajomi twierdzą, że zdecydowanie szybciej jest przez Niemcy choć trasa jest o 150km dłuższa.
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 25.07.2012 10:10

Hej!

Niedawno ktoś wrzucał info o remoncie Jadranki za Dubrownikiem w stronę Czarnogóry. Jakieś szczegóły? Dużo stania w korkach? A może remont już skończony?
kubatychy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kubatychy » 25.07.2012 16:03

Maciety a gdzie przekraczales granice Slo/Cro? Tak sie sklada ze rowniez w niedziele o podobnej porze bede na przejsciu granicznym Rupa.
Jacek 206
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek 206 » 25.07.2012 16:38

pati2304 napisał(a):Ja wracałam wczoraj z Dalmacji. Trafilismy na zamknięta autostradę i objazd od Zadaru. Wiało strasznie i podobno paliło sie przy autostradach. Natomiast mijalismy korek 15 kilometrowy jadących dopiero na urlop. Czym był spowodowany, nie wiem. Może też tymi wiatrami.

My też wracaliśmy, autostradą zamknięta była dla autobusów, motocykli i samochodów z przyczepami.
Prędkość dopuszczalna 40 km/h :D
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 25.07.2012 22:25

fpaprocki napisał(a):W związku z tym, że nie było innej opcji niż wyjazd w piątek w środku sezonu mam tu pytanie do bardziej doświadczonych kolegów. Czy wyjazd ok. godz. 14 wydaje wam się rozsądny? Do przejścia granicznego z Chorwacją mamy w sumie wg. maps.google.pl ok. 10,5h ale mysle ze wieczorem zrobimy po drodze dłuższą przerwę i dojedziemy do granicy z Cro ok. godz. 3 rano.

Ja około tej godziny (z soboty 14.07 na niedzielę 15.07) przekraczałem granicę i czekałem raptem może 10 minut. Bez problemów. W tym godzinach tłoku nie ma. Poza tym na granicy, formalnie rzucali okiem na paszporty, ja dałem dowód (bo paszportu nie mam) i wszystko trwało kilka sekund.

fpaprocki napisał(a):Ile powinienem zaplanować czasu na trasę cisnąć przez Niemcy ok. 150km/h?

Prosty rachunek. Jeżeli podałeś średnią prędkość 150km/h to zlicz ilość kilometrów (w pełnych setkach kilometrów) podziel przez 1,5 i dostaniesz czas przejazdu przez Niemcy. Jeżeli podałeś maksymalną prędkość, z którą planujesz jechać przez BRD to policz czas dla 80% prędkości czyli ok. 120km/h (dla BRD). W pozostałej części trasy około 100km/h. Ta średnia myślę, że zawiera też postoje, ale nie dłuższe niż 2 godziny - w sumie.

PS. Ja jadąc przez Czechy, Słowację, Austrię, Słowenię i CRO cały czas autostradami (poza Polską, Czechami i krótkim fragmentem Słowacji = 200km) liczę średnio 100km/h. Zwykle odcinek 1230km pokonywałem w 12 godzin z postojami na tankowanie i inne potrzeby. W tym roku lało mi do Zadaru dlatego jechałem 12,5h. Da się to zrobić tylko w nocy bez przekraczania dozwolonych prędkości.

Pozdrawiam z Mimic i życzę udanej podróży
Ostatnio edytowano 26.07.2012 08:24 przez PETERENZO, łącznie edytowano 1 raz
kleeberg
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kleeberg » 25.07.2012 22:37

EOT
Ostatnio edytowano 26.07.2012 11:06 przez kleeberg, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 49
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone