Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
siwyyy77
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) siwyyy77 » 01.07.2017 18:25

Jak tylko możecie to wybierajcie inne terminy niż przyjazd/wyjazd w sobotę...

Jechałem 26/27 czerwca, najbardziej popularną trasą Czechy, Austria, Słowenia (MLP)...
Na granicy w Macelj byłem ok 5.00 i tam był najdłuższy przymusowy postój na całej trasie ok 3 min Chorwat przyglądała się DO ( przedemną były trzy samochody), wcześniej Słoweniec tylko policzył je.

Po prostu droga bajka.
FiCRO03
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) FiCRO03 » 01.07.2017 21:36

Ewidentnie sezon się zaczął :idea: 8O :?
Znajomi dzisiaj jechali do CRO i stali 1,5 godziny w korku do Macelj nawet nie sprawdzali im paszportów do ręki, jak zobaczył PL na paszporcie to machnął ręką i kazał jechać :P :)
Mówili jeszcze, że 'trzepali' auto na Rosyjskich i Czeskich blachach :!: :arrow:
Ostatnio edytowano 01.07.2017 23:56 przez FiCRO03, łącznie edytowano 1 raz
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 01.07.2017 21:39

FiCRO03 napisał(a):Ewidentnie sezon się zaczął :idea: 8O :?
Znajomi dzisiaj jechali do CRO i stali 1,5 godziny w korku do Macelj celnik nawet nie sprawdzał im dokumentów :P :papa:
Mogłeś podpowiedzieć znajomym aby ominęli Macelj :!:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 01.07.2017 21:49

Znajomi dzisiaj jechali do CRO i stali 1,5 godziny w korku do Macelj celnik nawet nie sprawdzał im dokumentów :P :papa:

Celnik nie sprawdza dokumentów :wink:
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 01.07.2017 22:00

endryu napisał(a):
Mogłeś podpowiedzieć znajomym aby ominęli Macelj :!:

I nie jechali w sobotę :idea:
heathcliff
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) heathcliff » 01.07.2017 22:36

dzisiaj tj 1.07 o 7 rano startowalismy z Graz na Ciovo. na miejscu o 14.30 - objazd mlp, 4 postoje bo "tata, chce siku", zjazd do zagrzebia i objazd bo wypadek na autostradzie i korek.
dramatu nie było na granicy si hr jak na sobotę.
FiCRO03
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) FiCRO03 » 01.07.2017 23:53

Podpowiadałem im, żeby omineli Macelj ale oni swoje :) :!:
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 02.07.2017 00:12

FiCRO03 napisał(a):Podpowiadałem im, żeby omineli Macelj ale oni swoje :) :!:

Bo oni wiedzieli lepiej. Przecież po co udziwniać i jechać bocznymi drogami? Skoro tak jadą wszyscy, i stoją w korku, to znaczy, że tak trzeba i inaczej się nie da, a nawet jak jest inna droga-to po co nią jechać? Inni nie jadą to znaczy, że tamtędy nie można/nie da się/nie warto/bez sensu.
Niedawno miałem podobną sytuację-stałem w korku, bo "chyba nie warto omijać zatłoczonej trasy". I k...-trzeba było omijać. Ale ja byłem w Polsce i nie jechałem 1,5 tysiąca km... i te ±20 minut nie wpłynęło specjalnie na moją trasę.
Raz stałem w korku do Gruškovje/Macelj. Jak pierwszy raz jechałem do Cro. Ale to nie było 1,5h.
Teraz, gdy już tak wyjaśniona jest kwestia przejazdu przez Cvetlin-stać tam w korku 8O to przesada. Duża przesada
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 02.07.2017 09:30

Słuchajcie, czy tu:
https://www.google.pl/maps/@46.322891,1 ... !1e1?hl=pl
można przekraczać granicę?
W Macelj od rana co najmniej godzina stania....

sorki, już sobie poczytałem, ale ponieważ to dość cenna informacja, a ten wątek żyje zbyt intensywnie i ktoś mógł go przeoczyć wrzucam link do wcześniejszego postu w ww. zakresie
korki-po-drodze-nad-adriatyk-i-jak-ich-uniknac-t17802-7005.html?hilit=Meje#p1876109

i jeszcze, bardzo fajne informacje
http://www.total-croatia-news.com/trave ... ian-border
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.07.2017 10:02

Tytusdj napisał(a):Słuchajcie, czy tu:
https://www.google.pl/maps/@46.322891,1 ... !1e1?hl=pl
można przekraczać granicę?
W Macelj od rana co najmniej godzina stania....

sorki, już sobie poczytałem, ale ponieważ to dość cenna informacja, a ten wątek żyje zbyt intensywnie i ktoś mógł go przeoczyć wrzucam link do wcześniejszego postu w ww. zakresie
korki-po-drodze-nad-adriatyk-i-jak-ich-uniknac-t17802-7005.html?hilit=Meje#p1876109

i jeszcze, bardzo fajne informacje
http://www.total-croatia-news.com/trave ... ian-border

Warto by było te informacje gdzieś podpiąć na widoku? Tu mogą zginąć w gąszczu postów.

Artykuł zalinkowałem tylko po to, żeby ktoś od nas nie zjawił się tu z płaczem, że został skasowany za nielegalne przekroczenie zewnętrznej granicy Schengen :mrgreen:
AdamZ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamZ » 02.07.2017 10:30

Sezonowy, popołudniowy piątek (30.06) okazał się mnie też lekko zagęszczony. Wracając do kraju pierwszy raz w swojej podróżniczej karierze :) odstałem na granicy w Macelj w kierunku Słowenii ok. 45 min. (o godz. 14).
Nadal zadziwiają mnie kierowcy wjeżdżający na punkt opłat autostradowych w Lučko po stronie płatności gotówkowych. Karciarze płacą "od ręki", gotówkowcy spędzają grubo ponad godzinę w korku w upale (piątek ok. godz.13).
Sobotni przejazd przez Austrię i Czechy (Breclav) płynny, okolice Brna tym razem bez komplikacji na zwężeniach. Jako przestrogę oglądaliśmy ogromny korek pomiędzy Wiedniem a Graz (w stronę Chorwacji) gdzie zwężenie autostrady do jednego pasa z powodu wypadku, wywołało korek na kilka kilometrów.
Raphael
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raphael » 02.07.2017 10:49

AdamZ napisał(a):Nadal zadziwiają mnie kierowcy wjeżdżający na punkt opłat autostradowych w Lučko po stronie płatności gotówkowych. Karciarze płacą "od ręki", gotówkowcy spędzają grubo ponad godzinę w korku w upale (piątek ok. godz.13).

Ostatnio (17.06.2017, sobota, w samo południe) jadąc autostradą w stronę Zagrzebia zobaczyłem wyświetloną informację "za 2 km korek długi na 2 km" i zjechałem jeden zjazd przed Lučko, na Zdencina - przejazd do węzła Lučko po lokalnych drogach szybko i sprawnie, bez komplikacji (i bez płacenia) zajął 26 minut od punktu poboru opłat Zdencina do powrotu na autostradę na węźle Lučko (w tym z powodu robót drogowych był jeden objazd, ale bezproblemowy i dobrze oznaczony).
mickan
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mickan » 02.07.2017 14:24

Wczoraj o 22:15 wróciłem do Rybnika z Novi Vinodolski. Trasa powrotna przez Rupa-Ljubliana-Graz-Wien-Brno. Korek jedynie na granicy SLO/AT na 20 min. Policjant stał na granicy i wybiórczo zatrzymywał i sprawdzał. Droga do Chorwacji tydzień wcześniej też w sobotę w G. Macejl ok. 12:00 stałem 1h50min już daleko przed końcem autostrady był korek (budują autostradę do granicy, ma być gotowa w listopadzie 2017). Nie wyobrażam sobie co będzie w G. Macejl w szczycie sezonu. Kto może wyjazd w inny dzień niż piątek-sobota i objazd G. Macejl przez Cvetlin!!!
gregorowicz
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) gregorowicz » 02.07.2017 18:11

Witam

A z Cvetlina gdzie się kierujecie ?
danol148
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) danol148 » 02.07.2017 19:06

Wczoraj 1-07 Macejl Zagrzeb Karlowac do rozjazu autostrady Rijeka Split 6H jeden wielki korek do tego 1.5h w okolicy opola bo dzwon był na zwężeniu. W sumie trasa Gostyń Marina przez Wrocław A4 A1 Czechy Austria Slo (MLP) 24h i 15 min z postojami na toalety w 2 kierowców na zmianę.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 472
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone