ghastime napisał(a):Endurowiec napisał(a):Cześć mam kilka pytań do was mianowicie- wybieramy się na Makarską 14-22.07 czyli standard wyjeżdżamy w piątek wracamy w sobotę(dowiedziałem się czytając forum że gorzej wybrać nie mogłem ale tylko taki termin wchodzi w gre ) ok godz 18 z Krosna(Podkarpacie) jedziemy przez Słowację i Węgry wychodzi ok 1200km 12h jazdy według google maps. Co zrobić gdzie zjechać żeby ominąć te najgorsze korki ? wyczytałem również że najgorzej może być w Budapeszczcie. Jeszcze drugie pytanie jechał ktoś z LPG na Chorwacje? jak jest z Stacjami z LPG na tej trasie czy jest normalnie LPG na stacjach przy autostradzie? Przepraszam za takie Laikowe pytania ale pierwszy raz się wybieram do Chorwacji i trochę się obawiam drogi ale do odważnych świat należy Dzięki !
Czasem podanym przez mapy Google bym się nie sugerował zbytnio. Jeżeli jedziesz z piątku na sobotę w nocy to istnieje spore prawdopodobieństwo, że trafisz na korki na granicy Gorican / Letenye (piszę z własnego doświadczenia bo 2 lata temu stałem tam prawie 2 godziny). Duże korki robią się też na bramkach w Lućko oraz na A1 przed zjazdem na Zadar. Przy Budapeszcie nie powinno być żadnych problemów o ile ominiesz go autostradą a nie pojedziesz przez miasto.
Co do stacji LPG to zaglądnij tutaj: https://www.mylpg.eu.
Ceny na stacjach w Słowacji to średnio 0,58E a w Chorwacji 3,81Kn. Jeżeli tankujesz na stacjach przy autostradzie dolicz sobie 0,2Kn na litrze.
Sam Budapeszt też jest do ogarnięcia, jeżeli przejeżdża się go w nocy, sam tak jechałem kilka razy i bezproblemowo. Reszta jak kolega napisał, możliwy korek na granicy w Letenye a na Lućko w sezonie w sobotę korek gwarantowany.