Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
magda8882
Plażowicz
Re: Dojazd do CRO i utrudnienia 2017 - konkrety.

Nieprzeczytany postnapisał(a) magda8882 » 26.06.2017 11:50

Witam
Wyjeżdżam do Cro 21.07.2017.
Mam opcje przekraczać granice Gorican o 20 ( piątek wieczorem) lub jechać przez Słowenie i przekroczyć granice w Maceli o 8 rano 22.07 ( sobota).
Co lepsze. Pomóżcie
urbinio
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) urbinio » 26.06.2017 12:11

Jeżeli mogę :)
w piątek rano wracałem z CRO korki na granicy zerowe ale to może dlatego ze w PL to był ostatni dzień szkoły, aczkolwiek przed Graz na zwężkach horror korki po kilka km. W sobotę jak wyjeżdżałem z Wiednia to w kierunku Chorwacji istny dramat. Cały Wiedeń stał, kawałek za Wiedniem w stronę PL tak samo korek na kilka km. Reszta OK chociaż kolo Brna korki tak samo duże ja je ominąłem skręcając na trasę 416 i wyjechałem spokojnie na autostradę w Holubicach. Ja polecacm jednak jeździć do Cro w tygodniu :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Re: Dojazd do CRO i utrudnienia 2017 - konkrety.

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 26.06.2017 12:35

magda8882 napisał(a):Witam
Wyjeżdżam do Cro 21.07.2017.
Mam opcje przekraczać granice Gorican o 20 ( piątek wieczorem) lub jechać przez Słowenie i przekroczyć granice w Maceli o 8 rano 22.07 ( sobota).
Co lepsze. Pomóżcie

21.07. to środek tygodnia, więc wszystko jedno.
Skąd wyjazd z Polski, że wybór dwóch przejść na całkiem innych trasach. :?:
magda8882
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) magda8882 » 26.06.2017 12:58

21 to piątek
heathcliff
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) heathcliff » 26.06.2017 13:03

cześć Wszystkim,
W piątek 30.06. rano wyruszam z rodziną po raz pierwszy do Chorwacji, nocleg za Grazem.
Pytanie, o której w porze sezonu/wakacji zaczynają się duże korki na granicy SI-HR ? Oczywiście zamierzam ominąć
autostradę w Słowenii znaną z forum trasą MLP. Ile czasu w sezonie trzeba liczyć na dojazd z Graz do Trogiru ? ktoś z Was Cromaniaków na pewno przerabiał już tą trasę w szczycie sezonu ;)

z góry dzieki
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 26.06.2017 13:55

magda8882 napisał(a):21 to piątek

:oops: pomyłka,spojrzałem na czerwiec.
Czyli wg mnie lepsza opcja Gorican w piątek wieczór.
magda8882
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) magda8882 » 26.06.2017 14:10

dziękuje bardzo
Michalm2012
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michalm2012 » 26.06.2017 14:21

heathcliff napisał(a):cześć Wszystkim,
W piątek 30.06. rano wyruszam z rodziną po raz pierwszy do Chorwacji, nocleg za Grazem.
Pytanie, o której w porze sezonu/wakacji zaczynają się duże korki na granicy SI-HR ? Oczywiście zamierzam ominąć
autostradę w Słowenii znaną z forum trasą MLP. Ile czasu w sezonie trzeba liczyć na dojazd z Graz do Trogiru ? ktoś z Was Cromaniaków na pewno przerabiał już tą trasę w szczycie sezonu ;)

z góry dzieki

Jedź od razu na Varazdin.
heathcliff
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) heathcliff » 26.06.2017 14:45

Michalm2012 napisał(a):
heathcliff napisał(a):cześć Wszystkim,

z góry dzieki

Jedź od razu na Varazdin.

czyli za Ptuj jechac na Zavrc->później Varazdin->Lucko->itd ?

jakiej jakości i trudności jest ta trasa ? i czy rzeczywiście korki będą mniejsze ?

dzięki za alternatywę.
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 26.06.2017 15:27

Sorki jak ta informacja już się pojawiła.

Czy ktoś coś wie dlaczego zniknął link na stronie HAK do kamer na granicy SI/HR?
konradek00
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) konradek00 » 26.06.2017 15:53

Jesteśmy świeżo po podróży do CRO przez Słowację i Węgry. W zasadzie żadnych utrudnień. W Prosovie malowanie pasów, w Kosicach jakaś przebudowa ślimaka wjazdowego na ekspresówkę, ale w sumie to max 10 minut straciliśmy. Węgry płynnie. Na granicy też prawie płynnie. Wg mnie lepsza opcja niż Austra, Słowennia.
W CRO też bez utrudnień, aż do Podgory.
Genralnie najgrosze były upały (max było 38 stopni) bo klima ledwo dawała radę.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 26.06.2017 16:23

Tytusdj napisał(a):Sorki jak ta informacja już się pojawiła.

Czy ktoś coś wie dlaczego zniknął link na stronie HAK do kamer na granicy SI/HR?

Prawdopodobnie kamery w Macelj i Krapinie chwilowo niedostępne ....

http://www.hak.hr/info/kamere/#
czaczapel
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) czaczapel » 26.06.2017 16:57

Witam,

Z tego co zauważyłem to większość postów dotyczy wyjazdów w pełnym sezonie, czy Cromaniacy którzy jechali do Chorwacji w latach poprzednich na początku września zechcieliby się podzielić swoimi doświadczeniamy z podróży ?

Ja planuję wyjazd, a jakże z piątku na sobotę :) tj. wyjazd 1-ego września z Oleśnicy i na razie zaplanowałem taką trasę (niestety nie mogę jeszcze podać linka):
Oleśnica - Kłodzko - Svitavy - Brno - Mikulov - Wiedeń - Ilz - Bad Radkersburg - Ormoz - Varazdin - i dalej w kierunku Baska Voda :)
Prosze o radę, czy jechać tak, a może jednak bez kombinowania ?

Pozdrawiam,
Kamil
KrzychuZiom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrzychuZiom » 26.06.2017 17:31

Wczoraj wyjechaliśmy z Trogiru o 18:30 , droga super , ale 50 km przed Zagrzebiem było tak duże natężenie ruchu , że straciliśmy ponad 2 godz , korki i wolne toczenie się , a to jak jechali to jakaś katastrofa auta a przed nimi 1 km przerwy , chyba wracali do stolicy z weekendu , reszta drogi super :)
oxbox
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) oxbox » 26.06.2017 17:59

czaczapel napisał(a):Witam,

Z tego co zauważyłem to większość postów dotyczy wyjazdów w pełnym sezonie, czy Cromaniacy którzy jechali do Chorwacji w latach poprzednich na początku września zechcieliby się podzielić swoimi doświadczeniamy z podróży ?

Ja planuję wyjazd, a jakże z piątku na sobotę :) tj. wyjazd 1-ego września z Oleśnicy i na razie zaplanowałem taką trasę (niestety nie mogę jeszcze podać linka):
Oleśnica - Kłodzko - Svitavy - Brno - Mikulov - Wiedeń - Ilz - Bad Radkersburg - Ormoz - Varazdin - i dalej w kierunku Baska Voda :)
Prosze o radę, czy jechać tak, a może jednak bez kombinowania ?

Pozdrawiam,
Kamil

W zeszłym roku wracałem w pierwszy weekend września - sobota, 03.09. Na granicy HR-SLO (Gornji Macelj) byłem w okolicach godziny 10 i czekałem z 10 minut, ale w drugą stronę do HR (od Ptuja) to kolejka była bardzo, bardzo długa. W większości auta na niemieckich tablicach. Pogoda była zarąbista, więc może to powód tych wycieczek we wrześniu.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 463
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone