Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
slawekkg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekkg » 25.06.2017 15:00

marcingoluch napisał(a):W nocy wróciłem z pierwszego wyjazdu do CRO i zachodzę w głowę jakimi prędkościami i jaką trasą trzeba jechać żeby zmieścić się poniżej 15h np z Wrocławia.

Do Tribunj z Lubina (Dolnośląskie) jechałem A4 do Skrzyszowa i później jak wiekszość Brno-Wiedeń-Graz-MLP.
Kilka drobnych zabłądzeń, kilka objazdów wymuszonych. Jechałem za Google maps i z postojami wyszło blisko 18h. Fakt jechałem jak znaki przykazały a czasami nawet za wolno o czym sie dowiedziałem w drodze powrotnej gdzie jechaliśmy w dzień. A bo mnie znaki w Austrii zmyliły :).

Powrót już w dzień znacznie łatwiejszy. Wszystkie prace drogowe widoczne i nie było wjazdów z jakieś dziwne ścieżki techniczne (sporo ludzi tam trafiało, a wąsko jak cholera).
Wczoraj tj 24.06 w okolicy godziny 14-15 na ostatnich bramkach przy wyjeździe z CRO i na granicy DRAMAT. Temperatura na zegarach pokazała mi 40st. Jak wyszedłem z auta szum jak w dobrej serewerowni - oj sporo aut sie pewnie gotowało :), jak i moje. Nie wiem ile ludzie stali ale ja ze środkowego pasa przy bramkach przepychałem się na prawą stronę i polecieliśmy objazdem. Co lepsze asy wystartowały objazd nieco szybciej bodajże na bramki Lepa Bukva i to był strzał w dziesiątkę.

Czy ktoś może podać konkretny ślad trasy gdzie na odcinku 1300km zrobił z przystankami poniżej 15h?

witam ja tak: https://goo.gl/maps/WTQajPVtAA92 13 godz.
oxbox
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) oxbox » 25.06.2017 16:58

marcingoluch napisał(a):
Czy ktoś może podać konkretny ślad trasy gdzie na odcinku 1300km zrobił z przystankami poniżej 15h?

03 września 2016 (sobota) Rogoźnica - Poznań,
Statystyki z navi:
Dystans całkowity - 1299km
Czas jazdy: 14h15m
Czas postoju: 1h24m
Łączny czas: 15h39m
Średnia prędkość: 91km/h
Średnia prędkość z postojami: 82km/h

Dokładny opis trasy z godzinami: https://www.cro.pl/ile-godzin-na-przejazd-uczciwie-bez-popisow-t48156-840.html

Rok wcześniej ta sama trasa 16h, drugie auto pojechało przez Niemcy 1600 km 15h45m (więcej paliwa, dodatkowe opłaty za drogi i tunele)
piotrekbeti
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrekbeti » 25.06.2017 18:03

Wrocław Tribunj. 2 razy ta sama trasa .2014 i 2015. Do Cro nocami, powrót w dzień ale nie w Soboty. Realne prędkości z tempomatu 120 przelotowa, raczej poniżej limitów za znaków,postoje tylko na 2 tankowania i siusiu co 3h , drobne korki-objazdy-nieprzewidziane postoje, wiadomo Brno, Wiedeń ,granica,Lućko,. Tak do 1,5 średnio na trasę. Winiety zakupione wcześniej. Tylko autostrady i eS-ki, plus po ok.100km tras lokalnych w każdą stronę,raz przez Kłodzko po wypadku pod Brnem,nie polecam. Zawsze mieliśmy od 1200 do 1250 przebiegu w jedną stronę. Raz czas przejazdu doszedł pod 15h, tak od ok. 12.5 do 14h
miromir
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) miromir » 25.06.2017 21:26

Dzięki za odp. ..:-)

Widzę że piątek/sobota to chyba najbardziej oblegany termin......zastanawiam się jeszcze czy warto jadąc autostrada przez Słowenię w okolicy Ptuj odbijać gdzieś na inne przejście....(oczywiście jeśli od Ptuj będzie już korek to raczej warto..:-)..).. a czy przez przejście niedaleko Meje/Zlogonje można przejechać? czy to lokalne przejście? droga 692
Themichaltv
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Themichaltv » 25.06.2017 22:28

leszel napisał(a):W 2011 r. po przekroczeniu przejścia w Boboszowie, po czeskiej stronie był mały sklepik z winietami na Czechy i Austrię (ceny przyzwoite). Czy nadal tam funkcjonuje?

Tak, przy Orlenie
siwyyy77
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) siwyyy77 » 25.06.2017 23:18

Jak wszystko dobrze pójdzie to granicę będę przekraczał jutro ok 6.00
Od Ptuj kierować się normalnie na Macelj czy objazdem na Cvetlin ? jak byście pojechali?
oxbox
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) oxbox » 25.06.2017 23:22

Themichaltv napisał(a):
leszel napisał(a):W 2011 r. po przekroczeniu przejścia w Boboszowie, po czeskiej stronie był mały sklepik z winietami na Czechy i Austrię (ceny przyzwoite). Czy nadal tam funkcjonuje?

Tak, przy Orlenie

To Orlen jest po czeskiej stronie?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.06.2017 23:58

oxbox napisał(a):
Themichaltv napisał(a):

Tak, przy Orlenie

To Orlen jest po czeskiej stronie?

Noo.
gigi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gigi » 26.06.2017 00:11

Jadąc przez Boboszów to jeszcze spory kawałek do odcinka objętego winietą więc nie ma co się tak gorączkować zaraz za granicą.
Z drugiej bańki, gdybym już jechał przez Boboszów czyli prawie przez połowę Czech jechał wiochami to zamiast kulać się na Ołomuniec już bym raczej poleciał na Svitavy i machnął Czechy do końca bezwinietowo...
macvw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) macvw » 26.06.2017 01:01

[code][/code]
gigi napisał(a):Strach pomyśleć co będzie w lipcu... 8O
Miałem zaplanowany chyba najgorszy z możliwych - wyjazd piątek/sobota, już się zastanawiam czy nie przesunąć na czwartek/piątek lub niedziela/poniedziałek. Chyba pierwszy raz polecę w tym roku przez Varaždin i dodatkowo objechanie Lučko...

Za miesiąc po raz 7 niedziela/poniedziałek - zawsze bez żadnych korków :D gigi przesuń wyjazd na niedziela/poniedziałek
Michalm2012
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michalm2012 » 26.06.2017 06:11

macvw napisał(a):[code][/code]
gigi napisał(a):Strach pomyśleć co będzie w lipcu... 8O
Miałem zaplanowany chyba najgorszy z możliwych - wyjazd piątek/sobota, już się zastanawiam czy nie przesunąć na czwartek/piątek lub niedziela/poniedziałek. Chyba pierwszy raz polecę w tym roku przez Varaždin i dodatkowo objechanie Lučko...

Za miesiąc po raz 7 niedziela/poniedziałek - zawsze bez żadnych korków :D gigi przesuń wyjazd na niedziela/poniedziałek

ZDECYDOWANIE!!!!
Michalm2012
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michalm2012 » 26.06.2017 06:21

miromir napisał(a):Witam,
proszę o informację czy ma znaczenie (oczywiście chodzi o uniknięcie korków) godzina przejścia granicznego Macelj, planuje przejście w nocy z piątku na sobotę ok godziny 2 może 3 (z 22/23 lipca)...czy np: godziny poranne 8,9 są "lepsze"?..:-)

Szczerze, to wybij sobie z głowy, że nie będzie korka. W tym terminie Przez Macelj jedzie pół europy.
Jeżeli koniecznie chcesz jechać CZ-A to jedź od razu na Varazdin. Albo Słowacja-Węgry.
rufus295
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rufus295 » 26.06.2017 06:41

Z czwartku na piątek też w tych godzinach unikać tędy przejazdu czy nie będzie tragedi? Jedziemy z 3 msc maluchem, także lepiej żeby szło w miarę płynnie
slams
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) slams » 26.06.2017 08:26

Zgodnie z informacją zawartą pod tym linkiem:
http://www.vijesti.rtl.hr/novosti/svijet/2689053/dobre-vijesti-za-turisticku-sezonu-slovenci-ciljanom-kontrolom-olaksavaju-prelazak-granice/ (który został tu już wklejony w kilku tematach/postach)
dotyczy to granicy słoweńsko - chorwackiej, a jak sprawa wygląda na granicy węgiersko - chorwackiej?
Tam też zawieszają szczegółowe kontrole graniczne, czy nie? bo nigdzie nie namierzyłem informacji o tym.
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 26.06.2017 08:43

marcingoluch napisał(a):W nocy wróciłem z pierwszego wyjazdu do CRO i zachodzę w głowę jakimi prędkościami i jaką trasą trzeba jechać żeby zmieścić się poniżej 15h np z Wrocławia.

Do Tribunj z Lubina (Dolnośląskie) jechałem A4 do Skrzyszowa i później jak wiekszość Brno-Wiedeń-Graz-MLP.
Kilka drobnych zabłądzeń, kilka objazdów wymuszonych. Jechałem za Google maps i z postojami wyszło blisko 18h. Fakt jechałem jak znaki przykazały a czasami nawet za wolno o czym sie dowiedziałem w drodze powrotnej gdzie jechaliśmy w dzień. A bo mnie znaki w Austrii zmyliły :).

Powrót już w dzień znacznie łatwiejszy. Wszystkie prace drogowe widoczne i nie było wjazdów z jakieś dziwne ścieżki techniczne (sporo ludzi tam trafiało, a wąsko jak cholera).
Wczoraj tj 24.06 w okolicy godziny 14-15 na ostatnich bramkach przy wyjeździe z CRO i na granicy DRAMAT. Temperatura na zegarach pokazała mi 40st. Jak wyszedłem z auta szum jak w dobrej serewerowni - oj sporo aut sie pewnie gotowało :), jak i moje. Nie wiem ile ludzie stali ale ja ze środkowego pasa przy bramkach przepychałem się na prawą stronę i polecieliśmy objazdem. Co lepsze asy wystartowały objazd nieco szybciej bodajże na bramki Lepa Bukva i to był strzał w dziesiątkę.

gertstary1 napisał(a):Witam,wczoraj dotarliśmy do Jadriji kolo Szybenika,droga z Piły z noclegiem na Wegrzech,wyjazd w piątek o 5 rano,przez Poznań i Wrocław,jazda super,korków zero,potem na Boboszów-wolniej a Kłodzko to dramat,w CZ jazda na Svitawy i Brno-wolno,dużo remontów,Słowacja super,Bratysława w 15 min,Węgry 86 bardzo szybko,moim zdaniem nie opłaca sie winiet na m86 ,od Kormend nowa droga,tylko co drugi TIR to z PL :) ,przejazd przez Lednave i Mursko Sredisce-na granicy o 9,30 staliśmy 10 min,w Cro przez Zagrzeb,Karlovac,Slunj,Plitvicke jezera,odbicie w Gracac na Szybenik-jak ktoś słabo prowadzi to odradzam,droga HARDCORE,w sumie z postojami,z małym dzieckiem 1420km,dojechaliśmy po 38godz,licząc nocleg,postoje,tankowania :) myślałem ze bedzie gorzej

Myślę że to nie jest problem. Przy braku korków do wrocławia dojadę lekko w 2 godziny. Do Tribunj 2 lata temu jechałem 12 godzin. A korzystałem z objazdu autostrady w Słowenii. Bez niego godzina szybciej. A jechałem przez dzień w środku sezonu. W piątek w połowie lipca. Gdzie brno i wiedeń lekko zakorkowane.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 462
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone