Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pumis
Croentuzjasta
Re: trasa

Nieprzeczytany postnapisał(a) pumis » 18.07.2012 21:53

arezi napisał(a):A ja mam teraz dylemat - pomóżcie! :) Chcę przejechać Slowenję przez Mureck i Ptuj, ale straszą, że tam na granicy Sł-Cro da korki duże, a czy tak samo wygląda na granicy jak się przejedzie Słowenię za 15Euro :)? Jedziemy w piątek wieczorem, czyli do Cro będę wjeżdżał wczesnym ranem (myśle tak 3-4godz) Ktos tam jechał prosze o informację. Wszystkim, którzy są i będą udanych wakacji, a tym co byli miłych wspomnień.

Objazd przez Lenart - Ptuj tak czy tak kończy się na krótkim, bezpłatnym odcinku autostrady. Reszta drogi do granicy jest identyczna.
My też jedziemy w ten piątek na noc, mam nadzieję wyjechać ok. 17-tej i być na granicy ok. 00:00 - 01:00
arezi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) arezi » 18.07.2012 21:57

Miejmy nadzieję, że nie będzie tak tragicznie. Powodzenia zatem życze, szerokiej drogi i udanych wakacji :)
zbig99
Croentuzjasta
Re: trasa

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 19.07.2012 07:50

arezi napisał(a):A ja mam teraz dylemat - pomóżcie! :) Chcę przejechać Slowenję przez Mureck i Ptuj, ale straszą, że tam na granicy Sł-Cro da korki duże, a czy tak samo wygląda na granicy jak się przejedzie Słowenię za 15Euro :)? Jedziemy w piątek wieczorem, czyli do Cro będę wjeżdżał wczesnym ranem (myśle tak 3-4godz) Ktos tam jechał prosze o informację. Wszystkim, którzy są i będą udanych wakacji, a tym co byli miłych wspomnień.

Jechałem 2 razy wariantem (nocleg tranzytowy w piątek w Ptuju) i przekroczenie granicy SLO/CRO w sobotę ok. 08:00 rano. Przejazd przez granicę zabrał mi maks. 10-15 minut.
Jednak za pierwszym razem jechałem 14 czerwca a za drugim razem 25 czerwca. W lipcu czy sierpniu może to wyglądać jednak inaczej.
W ubiegłuym roku jechałem na wyspę KRK i przekraczałem ww. granicę w ostatnią sobotę czerwca ok. godz 12:00. Stalem w korku 2 godziny. O dziwo, korek wyjeżdżających z Chorwacji był o 50% dłuższy (?)...

Polecam nocleg tranzytowy w okolicy Krapiny (ok 8 km od zjazdu w Durmanec)
http://www.jurinjak.net/
Płaciłem 40 Euro za rodzinę 2+2 bez śniadania.
Zaleta jest taka, że jeśli stracicie dużo czasu w korku na granicy SLO/CRO w pierwszym dniu jazdy, to nocujecie już za granicą (macie to z głowy) i od rana spokojnie wjeżdżacie od razu na autostradę chorwacką.
kamilll
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kamilll » 21.07.2012 12:28

Sobota 13.20 no i slo-cro sie ładnie korkuje. ja mam zamiar tam dotrzeć za tydzien ok 19-20 zobacyzmy co będzie. Ale kamerki będzie obserwował kolega i przed dojazdem ma dać znać jak jest. Jak korek to postój i spanie aż do momentu kiedy się rozluźni, a że jadę najpierw do Budvy to taki odpoczynek będzie wskazany. Jak myślicie autostrada w cro powiedzmy 21-4 z soboty na niedzielę będzie dobrze przejezdna ?
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 21.07.2012 13:07

Zobaczie co się dzieje :!: :!: :!: Najważniejsze drogi do Chorwacji nieprzejezdne :!: :!:

http://wiadomosci.onet.pl/swiat/srodkowa-europa-gwaltowne-nawalnice-w-austrii-i-na,1,5195486,wiadomosc.html
Slick
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slick » 21.07.2012 13:30

patrze teraz w kamerki i widzę, że Lucko (w kierunku na południe - zresztą w północnym również) dzieje się masakra. Korek niesamowity.
Widział ktoś może jak wyglądało Lucko w kierunku południowym dzisiaj rano (powiedzmy między 6 a 9 godzina). Miałem sam sprawdzić ale zaspałem :)
o tej mniej więcej porze wypada mi przejazd przez Lucko 11 sierpnia.

pozdrav
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 21.07.2012 16:30

Na kamerce widać także duży luz na pasach do bramek płatnych tylko kartą :D
szpecgos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szpecgos » 21.07.2012 16:53

Witam,
Tydzień temu sprawdzałem o 6 rano tragedii nie było, dzisiaj sprawdzałem o 4 to też nie było tak żle jak o 13 dzisiaj (o 13 większe korki koło Zagrzebia a rano większy ruch na przejściu).
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 21.07.2012 18:25

pati2304 napisał(a):Niedziela, 4 rano to dobry czas na wyjazd do Chorwacji? Trasa: Cieszyn-Vodice. Jedziemy przyczepą. Ciekawe ile nam to zajmie....

Pati2304,jak minęła podróż rozpoczęta w niedziele.Ja chcę wyjechać 05.08 do Tribunji?
pumis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pumis » 21.07.2012 19:08

Dzisiaj przyjechaliśmy do CRO :D. Na granicy w Macelj byliśmy w sobotę o godzinie 02:00 i kolejka miała dokładnie 500m, straciliśmy może 20 minut razem z pobraniem biletu na brakach. Po dwugodzinnym postoju na odpoczynek w "Odmorište Plitvice" ruszamy dalej. Ruch na autostradzie bardzo duży ale jakoś poszło, gorzej na zjeździe na Riwierę Makarską w Breli, tutaj korek na kilka kilometrów również od strony Makarskiej. Ruchem kierowała Policja z użyciem helikoptera !
szpecgos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szpecgos » 21.07.2012 19:14

pumis napisał(a):Dzisiaj przyjechaliśmy do CRO :D. Na granicy w Macelj byliśmy w sobotę o godzinie 02:00 i kolejka miała dokładnie 500m, straciliśmy może 20 minut razem z pobraniem biletu na brakach. Po dwugodzinnym postoju na odpoczynek w "Odmorište Plitvice" ruszamy dalej. Ruch na autostradzie bardzo duży ale jakoś poszło, gorzej na zjeździe na Riwierę Makarską w Breli, tutaj korek na kilka kilometrów również od strony Makarskiej. Ruchem kierowała Policja z użyciem helikoptera !

Witam,

O której byliście koło Zagrzebia i o której ten korek przy zjeździe na riwierę?
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 21.07.2012 20:15

Wracałem w sobotę 14.07.2012 z Dalmacji autocestą. W Jastrebarsko zjechałem z autostrady(ok. 10)... i dobrze zrobiłem w Lucko był korek ok. 2h. Jak dojechałem do Zagrzebia zwykłą drogą zauważyłem, że był duży korek w Lucko (ok. 12.00), jechałem obwodnicą Zagrzebia w kierunku Węgier, obwodnica zakorkowana (korek do skrętu na Lucko miał z 5km). W Varazdinie zjechałem z autostrady kierując sie na Ormoż, granica pusta, potem w kierunku na Ljutomer, Gorna Radgona (pustki na drodze), wjechałem do Austrii w Bad Radkersburg, następnie drogą na pólnoc do ILz, gdzie wjechałem na austryjacką autobanę... Polecam. Przejazd całkowicie bez korków
asikczek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikczek » 22.07.2012 07:28

W drodze do Chorwacji przekraczaliśmy granicę w Letenye o 6.30 rano (21.07). Granica pusta, samochodu nie sprawdzali. Na samej autostradzie korki były przed zjazdami i bramkami (są roboty drogowe i zwężenia pasów w jednym miejscu). Potem już co zjazd to luźniej (najgorzej było przed zjazdem na Istrię)
rafgrzeg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafgrzeg » 22.07.2012 08:31

właśnie wróciłem między innymi z Chorwacji, tyle, że byłem na Istrii.
w drodze do Chorwacji słyszałem w radiu austriackim, jak mówili, że przejścia w drodze przez Koper zapchane korkiem na około 1h 20 min, więc szybko odbiłem na Buzet i tam przejazd zajął 5 minut. W drodze powrotnej zrobiłem to samo. Natomiast wczoraj w drodze przez Austrię słyszałem w radiu, jak mówili, że korek przed Villach ma ok. 10 km a przed Grazem około 8 km :)
kataryniarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kataryniarz » 22.07.2012 08:58

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 47
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone