Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
manek-rz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) manek-rz » 19.06.2017 16:27

damianisko5 napisał(a):Chyba wystarczy apteczka zgodna z DIN - wg norm i nie powinni się czepiać. Ale fakt, słyszałem o ich kontrolach.

Niby tak. Pewnie przedwyjazdowa paranoja. Z resztą zobaczę co mam w swojej apteczce.

Pääkäyttäjä napisał(a):
Wydrukuj sobie w paru językach tekst umowy wiedeńskiej. Obowiązuje Cię wyposażenie kraju...

Co do bagażnika z certyfikatem - chodziło o atest bezpieczeństwa....

Co do tej konwencji wiedeńskiej to niby racja, ale oni mają jakieś tam rozporządzenia (które de facto mogą sobie wsadzić, biorąc pod uwagę hierarchię ważności aktów prawnych). Ale jakoś nie wyobrażam sobie, żebym musiał machać słowakowi przed nosem tekstem konwencji... Już widzę, jak mi odpuszcza :D. Będzie w myśl zasady, nie na apteczce, to na bieżniku albo wysokości zamontowania uchwytu na telefon...

Bagażnik za 200 na pewno jest lepszy niż za 80. Tego mi nie trzeba tłumaczyć. Z tego co wiem to te drogie mają atesty TUV, a te tanie można sobie używać w Polsce. Sam nie wiem. Natomiast używałem dość intensywnie te tańsze i nigdy nic nie spadło. Myślę że kwestia montażu.

oldGIZMO napisał(a):Ja jechałem przez Letenye...

Spoko. Właśnie szukam alternatywy. Rozumiem, że stare przejście działa i ma się dobrze? Natomiast mi chodzi po głowie to przejście poniżej. Jadę 27 pewnie ok. 3-4 rano z Rzeszowa, więc na granicy może uda się być koło 12. Szkoda byłoby stać w jakichś bezsensownych korkach i tracić czas przeznaczony na moczenie w morzu...
ps. Dzięki za odpowiedź.
damianisko5
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) damianisko5 » 19.06.2017 18:09

Mam druk tekstu umowy w kilku językach, m.in po węgiersku i słowacku. Na razie nie był potrzebny
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.06.2017 19:21

manek-rz napisał(a):Co do tej konwencji wiedeńskiej to niby racja, ale oni mają jakieś tam rozporządzenia (które de facto mogą sobie wsadzić, biorąc pod uwagę hierarchię ważności aktów prawnych). Ale jakoś nie wyobrażam sobie, żebym musiał machać słowakowi przed nosem tekstem konwencji... Już widzę, jak mi odpuszcza :D. Będzie w myśl zasady, nie na apteczce, to na bieżniku albo wysokości zamontowania uchwytu na telefon...

Miałem już parę drogowych kontroli i ani razu nikt ode mnie nie chciał takiej apteczki jak na Słowacji, wyposażenia jak w Czechach w moim starym Renault 21 gliniarze przy kontroli zwrócili uwagę, że żółte żarówki są już niedozwolone i mam je wymienić. Te rzekome "wytyczne" to taki "hak" na tych, co podskakują i kozaczą - z reguły, prosty trick wystarczy, by wlepić komuś takiemu mandat.

Nie wiem, skąd te miejskie legendy (domyślam się) ale o takie bzdury jak bieżnik, wysokość zamontowania uchwytu na szybie (choć to może być zasadne - z punktu widzenia policjanta, uchwyt może Ci zasłaniać pole widzenia a na to już są przepisy) ale wysokość bieżnika - akurat w przypadku Czech i Słowacji, jest to 1.6 mm dla letnich laczków (tak jest zresztą w całej Europie). Więc jak coś mieszasz w zeznaniach, pyskujesz, utrudniasz kontrolę, to glina na pewno coś znajdzie :twisted:

Bagażnik za 200 na pewno jest lepszy niż za 80. Tego mi nie trzeba tłumaczyć. Z tego co wiem to te drogie mają atesty TUV, a te tanie można sobie używać w Polsce. Sam nie wiem. Natomiast używałem dość intensywnie te tańsze i nigdy nic nie spadło. Myślę że kwestia montażu.

Bagażnik ma mieć jakikolwiek atest jakiejkolwiek rozpoznawalnej instytucji wydającej takie rzeczy. Nołnejmy, sziteksy i szajsungi Bóg wie skąd to ryzyko nie tylko dla Ciebie ale i dla innych. Swoją drogą - w zeszłym tygodniu w Nordbike w Rybniku rzucił się mi w oczy uchwyt z atestem za 90 PLN :)

Pozdro!
:papa:
gigi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gigi » 20.06.2017 00:03

Znajomy miał kontrolę, tylko nie pamiętam teraz czy w Czechach czy w Austrii i żądali od kierowcy okazania trzech kamizelek ostrzegawczych, zrobiło się już nerwowo bo miał tylko dwie 8O Na szczęście jak to Polak - szybko kombinuje, zapytał szanownych Panów mundurowych po co trzecia skoro dziecko jeszcze małe i samo nie chodzi... :oczko_usmiech: Panowie zrobili głupie miny i go puścili bez pokuty.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 20.06.2017 06:50

gigi napisał(a):Znajomy miał kontrolę, tylko nie pamiętam teraz czy w Czechach czy w Austrii i żądali od kierowcy okazania trzech kamizelek ostrzegawczych, zrobiło się już nerwowo bo miał tylko dwie 8O Na szczęście jak to Polak - szybko kombinuje, zapytał szanownych Panów mundurowych po co trzecia skoro dziecko jeszcze małe i samo nie chodzi... :oczko_usmiech: Panowie zrobili głupie miny i go puścili bez pokuty.

a jaki to ma związek z tematem przewodnim "korków", co zatrzymali go i się za nim zakorkowało :?:
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 20.06.2017 13:26

Dobra ... Słoweńcy odpuszczają na okres 26.06.-1.10.2017 ... jest szansa na normalność :)
http://www.vijesti.rtl.hr/novosti/svije ... k-granice/
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 20.06.2017 13:36

gusia-s napisał(a):Dobra ... Słoweńcy odpuszczają na okres 26.06.-1.10.2017 ... jest szansa na normalność :)

Z tego co google przetłumaczył to na razie Słowenia poinformowała UE, że coś takiego planuje ale chyba to na razie nie jest pewne. Oby to weszło w życie.
majkelfm
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkelfm » 20.06.2017 15:23

encantadoo napisał(a):I w dalszym ciągu "poluję" na kogoś kto mi rzeczowo odpowie jak jest teraz na granicy słoweńsko-chorwackiej. Jak jest z odprawami, bo jak pisałem wcześniej jadę z 5 latką, a kilkugodzinny korek to powodował by w przyszłości odruchy wielkiego lęku na wspomnienie takiej jazdy ;-) Bo spotykam przemiennie dwie sprzeczne informacje - że ta kontrola była wznowiona tylko na 2 dni w kwietniu i druga, że została ona utrzymana. Więc jak to jest?

Jechałem przez przejście w Macelj w nocy 16/17.06. Na przejściu byłem o 01:30. Straciłem 45minut. Słoweńcy sprawdzali paszporty na kompie. Chorwat tylko machnął ręką.
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 20.06.2017 15:29

toomas napisał(a):
gusia-s napisał(a):Dobra ... Słoweńcy odpuszczają na okres 26.06.-1.10.2017 ... jest szansa na normalność :)

Z tego co google przetłumaczył to na razie Słowenia poinformowała UE, że coś takiego planuje ale chyba to na razie nie jest pewne. Oby to weszło w życie.
Bo na razie to było tak, że UE wprowadziła te kontrole w kwietniu, potem Chorwacja się odwołała i UE zniosła konieczność tych szczegółowych kontroli ze skanowaniem dok., po czym Słowenia się odwołała od tego zniesienia, stwierdzając że do czasu ostatecznego rozstrzygnięcia ich odwołania oni będą szczegółowo kontrolować. Jak postanowili tak zrobili ale teraz jak widać wyrazili chęć poluzowania w wakacje. Kontrole będą bo jeszcze Cro nie jest w Schengen ale już ponownie na zasadzie jak w latach poprzednich czyli ... zerknięcie na dok. i jedź pan dalej :)
Raphael
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raphael » 20.06.2017 17:26

10.06.2017, sobota, godz. 10, przejście Petišovci SLO - Mursko Središće HR: 8 aut w kolejce, stałem 7 minut, Słoweniec skanował, Chorwat machnął ręką - na wjazd do Słowenii czekało 16 aut

17.06.2017, sobota, godz. 14, nieautostradowe przejście Goričan HR - Letenye H: w obie strony pusto, przejazd na machnięcie ręką, ani Chorwat, ani Węgier nawet nie chcieli wziąć do ręki dowodów osobistych
tolek1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tolek1 » 20.06.2017 17:55

Czy to możliwe aby we wtorek około godz. 18 był taki korek w Czadcy? Już jakiś czas śledzę natężenie ruchu w tym miejscu i często jest na "czerwono".
Obrazek
Jak wygląda objazd Czadcy ze Skalité przez Oszczadnica? Początek drogi (nawierzchni) tego objazdu na podstawie Street Vieww Skalite nie jest zachęcający.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.06.2017 18:06

W Čadcy (w mieście) robią most i na objazdach robią się korki. Potrwać to ma do 16.07.2017.
kokos0
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kokos0 » 20.06.2017 18:13

Pääkäyttäjä napisał(a):W Čadcy (w mieście) robią most i na objazdach robią się korki. Potrwać to ma do 16.07.2017.

Da się to jakoś objechać ?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.06.2017 18:21

kokos0 napisał(a):
Pääkäyttäjä napisał(a):W Čadcy (w mieście) robią most i na objazdach robią się korki. Potrwać to ma do 16.07.2017.

Da się to jakoś objechać ?

Nie, jedynie zostaje wjechanie na Słowację dalej, tj. od Frydku, Ostravicy i Makova.
Raphael
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raphael » 20.06.2017 18:36

tolek1 napisał(a):Jak wygląda objazd Czadcy ze Skalité przez Oszczadnica? Początek drogi (nawierzchni) tego objazdu na podstawie Street Vieww Skalite nie jest zachęcający.

Dalej nie jest lepiej, rzekłbym, że jest dosyć gorzej.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 456
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone