Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
encantadoo
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) encantadoo » 18.06.2017 18:48

Trochę Kolega pojechał; 15ojro za 40km.
Przyznaję, że cenę wziąłem ze strony visitslovenia i tam jak wół jest 30 ojro w jedną stronę. Moja culpa ;-)
40 km? trasą którą ja jechałem wg wujka googla jest ok 70km.
Janusz Bajcer - Dzieki oczywiście za odpowiedź, ale pytając o tę alternatywną trasę nie pytałem jak ona wygląda w sensie wizualnym tylko miałem na myśli to czy to , że nawet nadłożę te 30km to czy nie skończy się to kilkugodzinnym postojem w korkach. Jakie są Wasze doświadczenia w przejeździe tą trasą?
I w dalszym ciągu "poluję" na kogoś kto mi rzeczowo odpowie jak jest teraz na granicy słoweńsko-chorwackiej. Jak jest z odprawami, bo jak pisałem wcześniej jadę z 5 latką, a kilkugodzinny korek to powodował by w przyszłości odruchy wielkiego lęku na wspomnienie takiej jazdy ;-) Bo spotykam przemiennie dwie sprzeczne informacje - że ta kontrola była wznowiona tylko na 2 dni w kwietniu i druga, że została ona utrzymana. Więc jak to jest?
Pazurek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pazurek » 18.06.2017 18:54

encantadoo napisał(a):I w dalszym ciągu "poluję" na kogoś kto mi rzeczowo odpowie jak jest teraz na granicy słoweńsko-chorwackiej. Jak jest z odprawami, bo jak pisałem wcześniej jadę z 5 latką, a kilkugodzinny korek to powodował by w przyszłości odruchy wielkiego lęku na wspomnienie takiej jazdy ;-) Bo spotykam przemiennie dwie sprzeczne informacje - że ta kontrola była wznowiona tylko na 2 dni w kwietniu i druga, że została ona utrzymana. Więc jak to jest?

Mogę ci tylko powiedzieć jak jest na przejściu Słoweńsko-Chorwackim ale w Cvetlinie a jest tak że na przejściu byłem sam :D dokumenty sprawdzał na kompie.
Ostatnio edytowano 18.06.2017 18:56 przez Pazurek, łącznie edytowano 1 raz
luk006
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) luk006 » 18.06.2017 18:56

encantadoo poniżej link do kamer on-line z przejść granicznych: http://www.hak.hr/info/kamere/#.
Długość korka zależy przede wszystkim od dnia kiedy będziesz jechał.
Peter1981
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Peter1981 » 18.06.2017 19:00

Jechałem do Chorwacji w nocy 4 czerwca, wróciłem wczoraj. Trasa przez Czechy, Austrię i Słowenię omijając drogi płatne w Słowenii. Zatorów drogowych nie było, wszystko szło bardzo szybko.
To już większy problem był z przekroczeniem granicy BiH na wycieczce do Dubrownika. Około 20 minut na granicy.
encantadoo
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) encantadoo » 18.06.2017 19:13

luk006... Wielkie dzięki.
Peter1981 - Możesz mi opowiedzieć o swojej wycieczce do Dubrovnika? Bo właśnie mam plana by jednego dnia wyskoczyć do tego miasta, tylko załamuje mnie to małe wcięcie Bośni i Hercegowiny. Są związane z tym jakieś dodatkowe wymagania - opłaty, dokumenty, trudności z przekraczaniem ich granicy?
bonovox75
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonovox75 » 18.06.2017 19:27

encantadoo napisał(a): pytając o tę alternatywną trasę nie pytałem jak ona wygląda w sensie wizualnym tylko miałem na myśli to czy to , że nawet nadłożę te 30km to czy nie skończy się to kilkugodzinnym postojem w korkach. Jakie są Wasze doświadczenia w przejeździe tą trasą?

Ja tymi niepłatnymi trasami w Słowenii jechałem 3-krotnie (1 raz przez Mursko Sredisce do Chorwacji; 2-razy przez Ormoż do/z Chorwacji). Za każdym razem jechałem tam w okolicy północy po 15 sierpnia. Oczywiście w Austrii zaczynałem/kończyłem na Ilz, a w Chorwacji na Varażdin i dalej trasą nr 3.

Z mojego doświadczenia mogę Tobie polecić te trasy. Żadnych korków nie spotkałem. Trasy lokalne, zatem trochę trzeba uważać. Do Twojej decyzji, czy chcesz w Cro jechać przez Varażdin, czy jednak przez Ivanec i potem drogą 35 do A2.
Peter1981
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Peter1981 » 18.06.2017 19:28

Jeżeli chodzi o przejazd przez granicę BiH to potrzebujesz zielonej karty. Ale...no właśnie jak wybrałem się na Bośnię do miast: Mostar-Medzugorie-Kravica (Wodospady) to sprawdzali zieloną kartę. Jak jechałem do Dubrownika to nie chcieli ode mnie tego dokumentu.
Sam Dubrownik to piękne miasto ale ciężko tam zaparkować!! Mnóstwo ulic jednokierunkowych, duży ruch turystyczny. Ja tam byłem o godzinie 11 i przez 40 minut szukałem miejsca by zaparkować. Blisko "murów" parkingi drogie 40 kun za godzinę. Ja znalazłem miejsce około dwa kilometry od Fortu (bo bliżej nie było szans) i cena też niższa (10 kun za godzinkę).
Najlepiej pojechać tam wcześnie rano bo zwiedzania jest na wieeeele godzin. To akurat był mój błąd i wszystkiego nie zobaczyłem. Ale co nie teraz to następnym razem ;)
infoludek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) infoludek » 18.06.2017 19:46

Witam ja właśnie sobie siedzę na miejscu pasażera w drodze z Chorwacji. Przed Brnem 20km korek na 5km z czego 3 km wszyscy stali poza autem i jarali fajki. Wiec korek typu stać i niebrudzącego się.

Ogólnie do czego zmierzam. Proszę nienastawiony się na Google itp . My ruszyliśmy z omis wszystko fajnie super a przed zadarem staliśmy na autostradzie 40min bez ruchu, jak później nagle ruszyliśmy okazało się ze przy zjeździe był wypadek i to gruby. Auta już posprzątali ale został przykry widok walizek koszyków piknikowych rozwalony na całym poboczu...

Niewiadomo jak zaplanujemy trasę zawsze mogą pojawić się niespodziewane zdarzenia

My pierwszy raz od (byliśmy 7 razy ) wybraliśmy dzisiaj opcje przez Węgry. Tuman niedzielnych Austriaków doprowadzał mnie do uroni:)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.06.2017 20:19

infoludek napisał(a):Witam ja właśnie sobie siedzę na miejscu pasażera w drodze z Chorwacji. Przed Brnem 20km korek na 5km z czego 3 km wszyscy stali poza autem i jarali fajki. Wiec korek typu stać i niebrudzącego się.

Wypadek w Modřicach :roll: Droga ma być zamknięta do... 22.45. W zależności od tego, gdzie jesteś to wzdłuż głównej drogi jest boczna - taka dojazdówka do firm, itp. i kończy się na węźle. Współczuję.
Ostatnio edytowano 18.06.2017 20:21 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
bonovox75
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonovox75 » 18.06.2017 20:20

infoludek napisał(a): (...) Proszę nienastawiony się na Google itp . (...) Niewiadomo jak zaplanujemy trasę zawsze mogą pojawić się niespodziewane zdarzenia

Jasne, to jest zrozumiałe, ale wątek jest raczej w mojej ocenie o tym, jak ominąć miejsca, które zwykle korkują się po drodze nad Adriatyk :)

Czyli wychodzimy od statystyki (np. google) + przede wszystkim weryfikujemy to empirią, czyli doświadczeniem :D
krzyswerm
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzyswerm » 18.06.2017 20:43

Czy ktoś może napisać, w którym dokładnie miejscu są te roboty drogowe przed Brnem (jadąc od strony Polski), które powodują korki?
Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.06.2017 20:48

krzyswerm napisał(a):Czy ktoś może napisać, w którym dokładnie miejscu są te roboty drogowe przed Brnem (jadąc od strony Polski), które powodują korki?
Pozdrawiam

Od Holubic do Brna, ruch przeniesiony na jedną jezdnię. Za Brnem w Chrlicach. Więcej na dopravniinfo.cz
infoludek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) infoludek » 18.06.2017 20:48

Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.06.2017 20:54

infoludek napisał(a):https://www.google.pl/maps/place/Brno,+Czechy/@49.1975859,16.7775007,10z/data=!4m2!3m1!1s0x4712943ac03f5111:0x400af0f6614b1b0!5m1!1e1?hl=pl

To, co pokazujesz, jest skutkiem wypadku, który miał tam miejsce.
Na poważnie, polecam śledzić dopravniinfo.cz w przypadku przejazdu przez Czechy.
krzyswerm
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzyswerm » 18.06.2017 21:14

Pääkäyttäjä napisał(a):
krzyswerm napisał(a):Czy ktoś może napisać, w którym dokładnie miejscu są te roboty drogowe przed Brnem (jadąc od strony Polski), które powodują korki?
Pozdrawiam

Od Holubic do Brna, ruch przeniesiony na jedną jezdnię. Za Brnem w Chrlicach. Więcej na dopravniinfo.cz

Czyli korek zaczyna się już grubo wcześniej, ucieczka na drogę 430 chyba nie pomoże, bo podejrzewam, że lokalsi tak jeżdżą.
Czy sens ma taki objazd, biorąc pod uwagę, że jadę na Breclav: trasa?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 454
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone