Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
giba0909
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) giba0909 » 17.06.2017 17:45

dids76 napisał(a):
giba0909 napisał(a):Wpisałem sobie w googlach trasę przez Czechy, Austrię i Słowenię i ku mojemu zdziwieniu nie przebiega ona już przez Mikulov, Poysdorf itd lecz przez Brzeclaw, czyżby otwarto ten odcinek trasy :?: Drugie pytanie jest takie- czy w Brzeclaw lub w innym miejscu przed granicą z Austrią można zatankować LPG :?:

Przeważnie jeździłem przez Mikulov, ale w tym roku wybieram Breclav, właśnie prze korki w Poysdorf.
Co do LPG nie podpowiem bo jeżdżę na benzynie :wink:

Czyli na Breclav biegnie trasa :?: Omijamy w ten sposób miasteczka w Austrii gdzie jest ograniczenie do 30 km/h :?:
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 17.06.2017 17:47

dids76 napisał(a):Przeważnie jeździłem przez Mikulov, ale w tym roku wybieram Breclav, właśnie prze korki w Poysdorf.

Ja właśnie przez Poysdorf trasę przez Breclav wybrałem już kilka lat temu. Nawet jak w drodze powrotnej miałem nocleg w Mikulovie to jechałem "bokami" na Breclav omijając korki w Poysdorf. Jednak przygotowując się do tegorocznego wyjazdu i mając w pamięci zeszłoroczne utrudnienia w Czechach i Austrii (szczególnie w Wiedniu) w tym roku zastanawiam się nad trasą
https://www.google.pl/maps/dir/Warszawa ... 511512!3e0 przez Słowację i ominięcie Wiednia od południa. Do końca sierpnia mam jeszcze trochę czasu więc będę obserwował ale coraz bliżej mi do tego "eksperymentu". Co Wy na taką trasę? Czy nie "w......" się o własną przebiegłość i nie wpasuje w inne korki np. w Bratysławie?
giba0909
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) giba0909 » 17.06.2017 17:51

Crocodyl napisał(a):
dids76 napisał(a):Przeważnie jeździłem przez Mikulov, ale w tym roku wybieram Breclav, właśnie prze korki w Poysdorf.

Ja właśnie przez Poysdorf trasę przez Breclav wybrałem już kilka lat temu. Nawet jak w drodze powrotnej miałem nocleg w Mikulovie to jechałem "bokami" na Breclav omijając korki w Poysdorf. Jednak przygotowując się do tegorocznego wyjazdu i mając w pamięci zeszłoroczne utrudnienia w Czechach i Austrii (szczególnie w Wiedniu) w tym roku zastanawiam się nad trasą
https://www.google.pl/maps/dir/Warszawa ... 511512!3e0 przez Słowację i ominięcie Wiednia od południa. Do końca sierpnia mam jeszcze trochę czasu więc będę obserwował ale coraz bliżej mi do tego "eksperymentu". Co Wy na taką trasę? Czy nie "w......" się o własną przebiegłość i nie wpasuje w inne korki np. w Bratysławie?

Ja jadę za 10 dni, winiety wykupione w tolltickets już idą. Zawsze zdawałem sie na Navi i zawsze jechałem przez Mikulow i Poysdorf :wink:
Nemhain
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nemhain » 17.06.2017 18:20

giba0909 napisał(a):Ja jadę za 10 dni, winiety wykupione w tolltickets już idą. Zawsze zdawałem sie na Navi i zawsze jechałem przez Mikulow i Poysdorf :wink:

My też i zawsze bez problemu :)

Jak wszyscy zaczną jeździć przez Breclav to może się własnie na tej trasie korek robić.
Michalm2012
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michalm2012 » 17.06.2017 19:17

Crocodyl napisał(a):

Jechałem tak rok temu w pełnym sezonie i wiedeń omija się idealnie- żadnego zatwardzenia.
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 17.06.2017 19:42

Michalm2012 napisał(a):Jechałem tak rok temu w pełnym sezonie i wiedeń omija się idealnie- żadnego zatwardzenia.

Dzięki za info. Szczerze mówiąc na taką liczyłem :oczko_usmiech:
borsalino4
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) borsalino4 » 17.06.2017 19:58

giba0909 napisał(a):Wpisałem sobie w googlach trasę przez Czechy, Austrię i Słowenię i ku mojemu zdziwieniu nie przebiega ona już przez Mikulov, Poysdorf itd lecz przez Brzeclaw, czyżby otwarto ten odcinek trasy :?: Drugie pytanie jest takie- czy w Brzeclaw lub w innym miejscu przed granicą z Austrią można zatankować LPG :?:

w Breclaviu zawsze staję na 20 minut na stacji. LPG. można oczywiście karta płacić. jest po lewej stronie jadąc drogą w kierunku Austrii. chyba w necie ma nazwę U Nemocnice. ciężko przeoczyć
encantadoo
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) encantadoo » 17.06.2017 21:06

Witam wszystkich.
Na forum jestem nowy. W Chorwacji byłem raz i zamierzam się tam wybrać ponownie w tym roku w końcu lipca (ja, żona i 5 letnia córa).
Mam pytanie co do trasy Bo pierwszym razem byłem kilka dni. Teraz jedziemy na 10 dni. Chcę ominąć płatne autostrady w Słowenii - Sorry gregory średnio mi się uśmiecha płacić 30 ojro za przejechanie 60km;-) Z powrotem to samo. Wg wujka googla nadkłada się pół godziny i jest free.
Moje dwa pytania - Jakie są wasze doświadczenia z trasą przez końcówkę Austrii w Bad Radkersburg jadąc aż do Chorwacji do Mursko Sredisce? Czy trasa jest bardzo zakorkowana?
Kolejna sprawa - Słyszałem, że w tym roku na granicy słoweńsko-chorwackiej wróciły kontrole. Jak to się realnie czasowo przedstawia? Bardzo bym prosił o opinię kogoś kto był lub zna kogoś kto był po kwietniu tego roku kiedy to te kontrole wróciły... Czy ma znaczenie które przejście graniczne przekraczamy? (czy to będzie włąśnie Mursko Sredisce jako zakończenie drogi bezpłatnej w Słowenii czy też Gornji Macelj jako przejście na końcówce płatnej drogi w Słowenii.)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.06.2017 21:14

encantadoo napisał(a):Witam wszystkich.
Na forum jestem nowy. W Chorwacji byłem raz i zamierzam się tam wybrać ponownie w tym roku w końcu lipca (ja, żona i 5 letnia córa).
Mam pytanie co do trasy Bo pierwszym razem byłem kilka dni. Teraz jedziemy na 10 dni. Chcę ominąć płatne autostrady w Słowenii - Sorry gregory średnio mi się uśmiecha płacić 30 ojro za przejechanie 60km;-) Z powrotem to samo. Wg wujka googla nadkłada się pół godziny i jest free.
Moje dwa pytania - Jakie są wasze doświadczenia z trasą przez końcówkę Austrii w Bad Radkersburg jadąc aż do Chorwacji do Mursko Sredisce? Czy trasa jest bardzo zakorkowana?
Kolejna sprawa - Słyszałem, że w tym roku na granicy słoweńsko-chorwackiej wróciły kontrole. Jak to się realnie czasowo przedstawia? Bardzo bym prosił o opinię kogoś kto był lub zna kogoś kto był po kwietniu tego roku kiedy to te kontrole wróciły... Czy ma znaczenie które przejście graniczne przekraczamy? (czy to będzie włąśnie Mursko Sredisce jako zakończenie drogi bezpłatnej w Słowenii czy też Gornji Macelj jako przejście na końcówce płatnej drogi w Słowenii.)

Witam.

video-objazd-autostrady-slo-konkrety-t50069.html

ominiecie-autostrady-w-sloweni-przez-bad-radkersburg-i-ormoz-t28480.html
gigi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gigi » 18.06.2017 08:38

encantadoo napisał(a):Sorry gregory średnio mi się uśmiecha płacić 30 ojro za przejechanie 60km;-) Z powrotem to samo.

Trochę Kolega pojechał; 15ojro za 40km
Zibuś
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zibuś » 18.06.2017 09:16

elka21 napisał(a):
damianisko5 napisał(a): na starej granicy H-HR pusto nawet nie miał kto szlabanu podnieść ( o godz. 3:00 ).

Czyli co, totalna samowolka :?: . Sami się skontrowaliście, i sami sobie szlaban podnieśliście 8O , czy jednak ktoś się pojawił :?:

Ja, ktoś jednak był w robocie na noc, przyszedł i sprawdził paszporty, dźwignął ten szlaban i mogliśmy jechać dalej :D
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 18.06.2017 10:05

gigi napisał(a):
encantadoo napisał(a):Sorry gregory średnio mi się uśmiecha płacić 30 ojro za przejechanie 60km;-) Z powrotem to samo.

Trochę Kolega pojechał; 15ojro za 40km
Ale chyba wrócić też trzeba i w obie strony to będzie 30 eu przy 10 dniowym pobycie w Cro.
gigi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gigi » 18.06.2017 11:02

No przecie, z wcześniejszego postu to wychodziło dla mnie w sumie 60ojro bo odebrałem jako wycena w jedną stronę...
sorka, że z rozpędu wpisałem Kolega :P

Termin wyjazdu się do Cro pomału zbliża i chyba jak żadnego roku tak bacznie nie obserwuję co się dzieje na trasie i dylematy jaką trasę najlepiej wybrać przeistaczają się w fobię... :P
Ponieważ planuję po raz pierwszy jechać w dzień szczególnie ważne stają się punkty - Wiedeń, Graz i granica Slo/Cr
giba0909
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) giba0909 » 18.06.2017 12:10

borsalino4 napisał(a):

w Breclaviu zawsze staję na 20 minut na stacji. LPG. można oczywiście karta płacić. jest po lewej stronie jadąc drogą w kierunku Austrii. chyba w necie ma nazwę U Nemocnice. ciężko przeoczyć

Czy LPG w Breclaviu jest całą dobę :?: Jeśli stacja jest po lewej, czy jest tam zjazd jadąc do Austrii :?:
borsalino4
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) borsalino4 » 18.06.2017 13:22

właśnie ktoś ostrzegał na forum niedawno ze w nocy była zamknięta
jest zjazd w lewo. łatwo zauważyć ta stację, bo jest przy głównej drodze jadąc przez miasto do Austrii
spróbuję wieczorem wkleić dokładne namiary
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 453
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone