Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 15.07.2012 22:20

pumis napisał(a):
Raul73 napisał(a):Dziś rano wróciłem z Malinskiej.

(tradycyjnie koło Trnavy "plują" na niby-zwężeniu):twisted:

Wyjaśnij mi proszę, co znaczy "plują" na niby-zwężeniu ?

Literówka była, już poprawiłem :D :D

Dla wyjaśnienia dla tych, którzy nie wiedzą:

Tuż przed Trnavą (jadąc od Żyliny) od kilku lat jest takie małe zwężenie (400-500 metrów) i znaki, że niby roboty drogowe (nawet kontener jakiś postawili) oraz kaskadowe ograniczenie: 100-80-60. Tymczasem jest to zwykła łapanka słowackiej policji. Przy znaku 60 stoi fotoradar i wszystkich którzy sekundę za późno nadepną na hamulec zapraszają na boczek. W 99% przypadków kończy się "polubownie" - czyli bez wypisywania, za jakieś 30-40% kwoty wyjściowej.

Generalnie na Słowacji lepiej stosować metodę: jeśli znak pokazuje np. 80 km/h, to metr przed znakiem miec już 79 - nie tak jak u nas 100 metrów za!
pumis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pumis » 15.07.2012 22:29

Raul73 dzięki za wyjaśnienia :)
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 15.07.2012 22:31

pumis napisał(a):Raul73 dzięki za wyjaśnienia :)

Sam tam 2 lata temu zapłaciłem, więc wolę innych ostrzec :D :D
pumis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pumis » 15.07.2012 22:38

Raul73 napisał(a):
pumis napisał(a):Raul73 dzięki za wyjaśnienia :)

Sam tam 2 lata temu zapłaciłem, więc wolę innych ostrzec :D :D

I to się ceni :)
Pozdrawiam
kodens79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kodens79 » 16.07.2012 17:51

Raul73 napisał(a):
pumis napisał(a):
Raul73 napisał(a):Dziś rano wróciłem z Malinskiej.

(tradycyjnie koło Trnavy "plują" na niby-zwężeniu):twisted:

Wyjaśnij mi proszę, co znaczy "plują" na niby-zwężeniu ?

Literówka była, już poprawiłem :D :D

Dla wyjaśnienia dla tych, którzy nie wiedzą:

Tuż przed Trnavą (jadąc od Żyliny) od kilku lat jest takie małe zwężenie (400-500 metrów) i znaki, że niby roboty drogowe (nawet kontener jakiś postawili) oraz kaskadowe ograniczenie: 100-80-60. Tymczasem jest to zwykła łapanka słowackiej policji. Przy znaku 60 stoi fotoradar i wszystkich którzy sekundę za późno nadepną na hamulec zapraszają na boczek. W 99% przypadków kończy się "polubownie" - czyli bez wypisywania, za jakieś 30-40% kwoty wyjściowej.

Generalnie na Słowacji lepiej stosować metodę: jeśli znak pokazuje np. 80 km/h, to metr przed znakiem miec już 79 - nie tak jak u nas 100 metrów za!

W maju zjazd na Nove mesto nad vahom, stłuczka Tir(rus) zahaczył Słowaka zwężka do jednego pasa i Policysty zamiast zajmować się stłuczką postanowili sobie sprawdzać Viniety coś takiego to tylko na Słowacji .
To typowy kraj Policyjny lepiej mieć się na baczności .
Już parę razy zapłaciłem jadąc na Węgry :(
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 16.07.2012 19:49

Raul73 napisał(a): Bled - Wurzenpass (nie polecam, można hamulce spalić na zjeździe)

zjazd jest w stronę Słowenii?
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 16.07.2012 22:46

Sol-Wagon napisał(a):
Raul73 napisał(a): Bled - Wurzenpass (nie polecam, można hamulce spalić na zjeździe)

zjazd jest w stronę Słowenii?

W obie strony są zjazdy, bo granica jest na samym szczycie - ale w stronę Słowenii jest łagodny. Z góry do Villach jest o wiele gorzej.

Ale w drugą stronę trzeba za to podjechać, i to głównie na jedynce. :D

Po obu stronach trasy stoją znaki ostrzegające przed stromymi zjazdami czy podjazdami i zakaz wjazdu samochodów z przyczepami. Zimą nakaz jazdy na łańcuchach, ale zimą to chyba tylko samobójcy sie tam wybierają.

2 lata temu jechałem z Planicy przez Tarvisio - o niebo lepiej dla auta i ledwie kilka kilometrów różnicy.
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 17.07.2012 10:54

Wyjechałem w niedzielę 01.07.12... nocleg w Krapinie.. i w poniedziałek dn. 02.07.12 na miejscu w Stanici (obok Omisia)..

"0" deszczu przez cały pobyt... temp. powietrza 34-36 st.C.... Temp wody 27-29 st. C. Chmury widziałem może z 3-4 godziny przez cały pobyt jednak bez wpywu na temp. powietrza.
Co ciekawe ... wracając wczoraj wcześnie rano... o godz. 05:30 na wysokosci Splitu temp powietrza wynosiła 29 stC... Powyżej tunelu Svieti Rock.. temp. spadła do 16st C i pojawił się przelotny deszcz... Co ciekawe z uwagi na bardzo silny wiatr na autostradzie miejscami było ograniczenie do 40 km/h..

Podróż zupełnie bez korków... niestety 80% właścicieli apartamentów wymagają rezerwacji w trybie sobota-sobota.. Stąd ogromne korki... i do tego w wysokich temperaturach... To dramat dla słabo naładowanych akumulatorów...
damianrej
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) damianrej » 17.07.2012 13:26

Mam takie pytanie. Czy ktoś orientuje się może jak wygląda trasa przez shombathely? j
marekurek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekurek » 17.07.2012 13:45

Ja jadę z piątku na sobotę, a to dlatego że piwerwszy raz jedzie z nami mój synek 10mcy więc nastawiam się że w nocy będzie spał. Trasę planuje na 15-18h w zależności od marudzenia :-) jeśli będzie spał to myślę do 12h dojedziemy do Breli z Tychów (dwóch kierowców - żona prowadzi bardzo dobrze ;-)).
Czas jazdy to wszystko kwestia pory, jeśli ktoś startuje w sobotę o 10:00 to jest sam sobie winien. Pamiętam jak wracałem z Cro z Trogiru - wyjechaliśmy ok 04:30 i do granicy dojechaliśmy w ok 3,5-4h, potem to już luzik bo nie ma tak mocnego ruchu turystycznego - jazda normalna 120-140km/h - bez szaleństwa.
klopot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) klopot » 17.07.2012 14:51

damianrej napisał(a):Mam takie pytanie. Czy ktoś orientuje się może jak wygląda trasa przez shombathely? j

Zaglądnij do tego tematu
Michalm2012
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michalm2012 » 17.07.2012 21:13

damianrej napisał(a):Mam takie pytanie. Czy ktoś orientuje się może jak wygląda trasa przez shombathely? j

Jechaliśmy w tym kierunku 22.VI i niestety okazało się że droga wyznaczona przez nawigację jest zamknięta, objazd trwał ok. godziny.
W drodze powrotnej jechałem przez Słowenię i niestety było gorzej.
damianrej
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) damianrej » 17.07.2012 21:16

Michalm2012 napisał(a):

Jechaliśmy w tym kierunku 22.VI i niestety okazało się że droga wyznaczona przez nawigację jest zamknięta, objazd trwał ok. godziny.
W drodze powrotnej jechałem przez Słowenię i niestety było gorzej.

Dzięki za info. mam jeszcze takie pytanie przekraczałeś granice chorwacko słoweńską czy węgiersko Chorwacką? a droga zamknięta z powodu remontu czy z jakiś innych przyczyn? Ten odcinek drogi akurat będę pokonywał dobrze po północy więc mam nadzieję że nie będzie większych utrudnień.
Michalm2012
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michalm2012 » 17.07.2012 21:19

Przekraczaliśmy granice w Letenye - zero samochodów, żadnego korka.
A droga była zamknięta z braku asfaltu.
arezi
Odkrywca
trasa

Nieprzeczytany postnapisał(a) arezi » 18.07.2012 21:32

A ja mam teraz dylemat - pomóżcie! :) Chcę przejechać Slowenję przez Mureck i Ptuj, ale straszą, że tam na granicy Sł-Cro da korki duże, a czy tak samo wygląda na granicy jak się przejedzie Słowenię za 15Euro :)? Jedziemy w piątek wieczorem, czyli do Cro będę wjeżdżał wczesnym ranem (myśle tak 3-4godz) Ktos tam jechał prosze o informację. Wszystkim, którzy są i będą udanych wakacji, a tym co byli miłych wspomnień.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 46
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone