Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 15.06.2017 13:22

jedz przez Czechy albo Słowacje chyba ze masz na mysli Słowenie A skad jedziesz?
jolo
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolo » 15.06.2017 14:35

a jakie korki na granicy Polska /Słowacja, Słowacja/Węgry i Węgry/Chorwacja może ktoś jechał w tym tygodniu
tranquilo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tranquilo » 15.06.2017 15:34

Agatek85 napisał(a):Witam ponownie:)
Ostatecznie dzięki Wam zdecydowałem się na trasę przez Czechy, Słowację i Węgry. Ale mam jeszcze jedno pytanie: czy lepiej jest jechać przez całe Czechy i dopiero przed granicą z Austrią kierować się na Słowację czy zaraz po wjeździe do krainy piwa zjechać do Słowacji? Kwestia opłat mnie specjalnie nie interesuje, winiety już mam:)

Jak ktoś lubi zwiedzać to ok ale wydaje mi się zakup winiet na Czechy oraz Słowację raczej bezsensowny. Jedziesz albo Czechami albo Słowacją. Można jechać jednym i drugim ale po co?
krzyswerm
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzyswerm » 15.06.2017 18:59

ataman80 napisał(a): No i Wiedeń, godzina 14ta=masakra, 3-4 pasy zakorkowane, pół Wiednia w remoncie, zwężki i ograniczenia do 60km, czas przejazdu około 75 minut. Dalej wyjazd z Wiednia i za chwile znów korek!

No nie strasz mnie.
Wyjazd 23.06 ok 11 z TG, więc we Wiedniu będę właśnie ok 14.
Może ktoś zaproponować sensowny objazd?
Jadę przez Czechy, dalej Słowenia, objazd MLP.
krzyswerm
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzyswerm » 15.06.2017 20:33

adrianek90 napisał(a):
Agatek85 napisał(a):Witam ponownie:)
Ostatecznie dzięki Wam zdecydowałem się na trasę przez Czechy, Słowację i Węgry. Ale mam jeszcze jedno pytanie: czy lepiej jest jechać przez całe Czechy i dopiero przed granicą z Austrią kierować się na Słowację czy zaraz po wjeździe do krainy piwa zjechać do Słowacji? Kwestia opłat mnie specjalnie nie interesuje, winiety już mam:)

Jak ktoś lubi zwiedzać to ok ale wydaje mi się zakup winiet na Czechy oraz Słowację raczej bezsensowny. Jedziesz albo Czechami albo Słowacją. Można jechać jednym i drugim ale po co?

Nie jest to takie bezsensowne ja twierdzisz.
Po zastanowieniu wytyczyłem sobie taką trasę: trasa
Minusem jest dodatkowa winieta ( ok 40 zł za 10 dni). Plusem, po doniesieniach o korkach w Austrii, jest ominięcie Wiednia i Grazu. Jadąc tylko przez Słowację( oszczędność 40 zł) tracę 1-2 godz - trzeba dojechać lokalnymi drogami do Żyliny. Nocleg tranzytowy mam w Oroslavlje rezerwowany wcześniej, kiedy na topie była trasa przez Austrię.
vtec11
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) vtec11 » 15.06.2017 20:34

Dotarłem dziś do Breli, wyjazd 14.06 o 23 z Wrocławia przez Boboszów, Mikulov, Wiedeń. 14g.30min. 50 min zajeły dwa postoje, około godzinę rozmaite korki. Pierwszy w Słoweni jeszcze na autostradzie( uciekłem na droge 690) innym przejściem przez Trakoscian powrót) nie wiem ile mi to dało ale nie stałem chociaż. Pózniej Lucko ok 20 min ale to pryszcz na autradzie było tyle aut że predkość 60km/h i co chwila hebel do zera tak aż do rozjazdu Split-Rijeka. Gdybym wyjechał jak planowałem o 21 podejrzewam, że uniknał bym korków bo ok 6 rano mialiard Austryjaków wruszyło do Chorwacji chyba też mają długi weekend. O pracach drogowych wiecie już nie wyobrażam sobie tych miejsc w szczycie sezonu...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.06.2017 20:49

krzyswerm napisał(a):
ataman80 napisał(a): No i Wiedeń, godzina 14ta=masakra, 3-4 pasy zakorkowane, pół Wiednia w remoncie, zwężki i ograniczenia do 60km, czas przejazdu około 75 minut. Dalej wyjazd z Wiednia i za chwile znów korek!

No nie strasz mnie.

Ominąć Wiedeń od zachodu... jadąc przez np. Znojmo, Hatě tędy lub tędy albo od wschodu - tędy.

Chociaż jak miałbym kombinować, to z lenistwa wybrałbym chyba przejazd przez Bratkę...
Agatek85
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agatek85 » 15.06.2017 21:15

adrianek90 napisał(a):
Agatek85 napisał(a):
Witam ponownie:)

Minusem jest dodatkowa winieta ( ok 40 zł za 10 dni). Plusem, po doniesieniach o korkach w Austrii, jest ominięcie Wiednia i Grazu. Jadąc tylko przez Słowację( oszczędność 40 zł) tracę 1-2 godz - trzeba dojechać lokalnymi drogami do Żyliny. Nocleg tranzytowy mam w Oroslavlje rezerwowany wcześniej, kiedy na topie była trasa przez Austrię.

Właśnie tą drogę pokazuje mi nawigacja googla. za 40 zł dodatkowo chyba będę tego próbował;)
krzyswerm
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzyswerm » 15.06.2017 21:42

Pääkäyttäjä napisał(a):Chociaż jak miałbym kombinować, to z lenistwa wybrałbym chyba przejazd przez Bratkę...

I tak chyba zrobię.
Przez ostatnie tygodnie ostro się nakombinowałem nad trasą, ale chyba wrócę do starej dobrej drogi 86.
PS trzeba będzie wrócić do czytania wątku: "aktualizacja stanu węgierskiej drogi nr 86"
infoludek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) infoludek » 15.06.2017 22:16

Witam

Szykuje mi się powrót do Polski ( wawa ) z Omiś . Pierwotnie planowaliśmy ruszyć w niedziele 18.06 ok 10 rano

Do Chorwacji dotarliśmy promem z Ancony wiec totalnie nie miałem okazji zapoznać sie z obecnymi trasami powrotu ( remonty itp ), ostani raz 3 lata temu wracalismy tą trasa\

Wszedłem sobie na forum i moje pytanie:

- zacząłem się obawiać "długiego weekendu austriaków"
- przeczytałem teraz o jakis utrudnieniach w Austrii ( Wiedeń i Brno )

Byłem w CHorwacji z 7 razy ale nigdy nie korzostałem z trasy przez gry? Jest sens? Google pokazuje identyczny czas..

Zawsze w chorwacji byłem w dosc skrajnych terminach czyli maj/czerwiec lub koniec wrzesnia , teraz pierwszy raz tak "późno" wyjeżdzamy z Chorwacji

Trasa Chorwacja-słowenia-Austria
Wiedeń około 20:00 pewnie byśmy uszczelili
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 16.06.2017 06:31

Ktoś wczoraj pisał, że full Austriaków ruszyło na długi weekend + jeszcze inni, bardzo ciasno na autostradzie i gdzieniegdzie lekkie zatwardzenia (m.in. Lućko), więc niedziela zapowiada się nieciekawie
mariusz29
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz29 » 16.06.2017 07:07

Agatek85 napisał(a):
adrianek90 napisał(a):
Agatek85 napisał(a):
Witam ponownie:)

Właśnie tą drogę pokazuje mi nawigacja googla. za 40 zł dodatkowo chyba będę tego próbował;)

Wg mnie minusem tej trasy jest przejazd przez Redics i dalej Słowenia (nadrabiasz km i płacisz winietę) oraz przejscie Cro/ Slo (korek) i dalej droga do Zagrzebia od północy Cro (korek). Google ci tego nie narysuje ale powiedzą ci to kierowcy którzy często jeżdżą do Cro. Moja rada, zamiast Redics wybierz Letenye.
I drugie, w przyszłości nie rezerwuj noclegów tranzytowych, bo jest tego tak dużo że nie ma potrzeby wcześniej, a do tego w razie problemów na trasie dochodzi stres że musisz gdzieś dojechać na czas bo masz wykupiony nocleg.
W każdym razie, miłej podróży.
Ostatnio edytowano 16.06.2017 07:12 przez mariusz29, łącznie edytowano 2 razy
Borsuczi
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Borsuczi » 16.06.2017 07:10

Dzierżoniów - Starigrad Paklenica ( 1000km )
15.06 4:15 -> 17:15

Trasa przez Boboszów - Brno - Wiedeń - Lenart/Ptuj - Lučko

Postoje zajęły nam około 45 min, natrafiliśmy na prawie 16km korek przed Brnem na A1 na wysokosci Vyskov'a, staraliśmy się uciec na DK 430 ale również była zawalona ( była 7 rano więc czesi zapewne jechali do pracy), straciliśmy godzine żeby wydostać się na wyjazdówkę na Mikulov. Przejazd przez Wiedeń o dziwo dość sprawnie ale max 60-70km/h dopiero kilka km za Wiedniem 15min korek stop'n'go. Tak więc czystej jazdy ok 11 godzin.
Ogólnie ruchu prawie nie było, troche austriaków i polaków, ale w porównaniu z sezonem to pusto.

Pozdrawiam i szerokości.
simon174
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) simon174 » 16.06.2017 07:46

krzyswerm napisał(a):

No nie strasz mnie.

Witaj

Jadę z Gliwic tydzień później niż Ty i pojadę objazdem MLP ale w Ptuju odbije na Ormoz droga nr 2:)Pozdrawiam
Agatek85
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agatek85 » 16.06.2017 10:17

Wg mnie minusem tej trasy jest przejazd przez Redics i dalej Słowenia (nadrabiasz km i płacisz winietę) oraz przejscie Cro/ Slo (korek) i dalej droga do Zagrzebia od północy Cro (korek). Google ci tego nie narysuje ale powiedzą ci to kierowcy którzy często jeżdżą do Cro. Moja rada, zamiast Redics wybierz Letenye.
I drugie, w przyszłości nie rezerwuj noclegów tranzytowych, bo jest tego tak dużo że nie ma potrzeby wcześniej, a do tego w razie problemów na trasie dochodzi stres że musisz gdzieś dojechać na czas bo masz wykupiony nocleg.
W każdym razie, miłej podróży.

Faktycznie, masz rację. Po prostu jestem młodym użytkownikiem i nie mogę linków wklejać. Mi google z automatu pokazuje trasę przez Cechy, Austrie i Słowenie. Alternatywą jest trasa przez Czechy, Słowację i Węgry bez zahaczania o Słowenię:) i tak jak piszesz, przejscie graniczne w Letenye:) wybieram drugą opcję i jadę w świat:) w lipcu zdam relację z pierwszego wyjazdu do Cro:) Byleby Alfa dojechała;P
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 450
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone