Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
histe
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) histe » 13.06.2017 08:53

String napisał(a):Może ktoś będzie jechał za dnia i zda relację. Jeśli nie to ja postaram się to uczynić za nicałe 3 tygodnie.
Wyjeżdżam z Zielonej Góry 30.06 (piątek) - rano przez Boboszów - Ołomuniec - Brno do Wiednia - tam nocuję. 1.07 (sobota) będę wyjeżdżał z Wiednia około 4-5 rano... autostradą na Graz - MLP - (Cvetlin lub Rogatec <- zadecyduje impuls) - i na Peljesać.

To pewnie się po drodze będziemy mijać obok. My wyjeżdżamy z Poznania 30.06 ok 6.00- w Boboszowie będziemy ok 11.00 , a w okolicach Wiednia około 14.00 Patrząc na kamerki widać, ze o tej porze w piątki jest tam kocioł, więc chyba będziemy go mijać drogą nr 49. Nocleg przy drodze nr 66 w Straden - czyli w sobotę rano atakujemy Bad Radkerburg, Ormoz. Lucko mijamy w sobotę koło 10 więc liczę się z utrudnieniami - kierunek też na Peljesac, ale stajemy wcześniej w Komarnej - to taki mały off topic- szerokiej drogi
KrzychuZiom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrzychuZiom » 13.06.2017 09:08

Najważniejsze żeby spokojnie i bezpiecznie , bo to co inni kierowcy i nasi rodacy robili na odcinku granicy Czechy/Austria to masakra wyprzedzanie przed zakrętami , pchanie się na styk , wiele takich sytuacji ze było blisko nieszczęścia ...: a po co ?
elfik44
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) elfik44 » 13.06.2017 09:11

String napisał(a):Może ktoś będzie jechał za dnia i zda relację. Jeśli nie to ja postaram się to uczynić za nicałe 3 tygodnie.
Wyjeżdżam z Zielonej Góry 30.06 (piątek) - rano przez Boboszów - Ołomuniec - Brno do Wiednia - tam nocuję. 1.07 (sobota) będę wyjeżdżał z Wiednia około 4-5 rano... autostradą na Graz - MLP - (Cvetlin lub Rogatec <- zadecyduje impuls) - i na Peljesać.

Ja własnie zastanawiam się czy jechać tak czy przez Liberec i Pragę. Będę czekała na opis trasy
ataman80
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ataman80 » 13.06.2017 09:46

W piątek 2 czerwca jechałem w dzień przez Czechy i Austrie kierunek Klagenfurt, przed Częstochową szło normalnie, dalej Czechy tez gładko, koło Brna standardowo zwężki ale bez przeszkód. No i Wiedeń, godzina 14ta=masakra, 3-4 pasy zakorkowane, pół Wiednia w remoncie, zwężki i ograniczenia do 60km, czas przejazdu około 75 minut. Dalej wyjazd z Wiednia i za chwile znów korek! Z Grazu na Klagenfurt raczej bez przeszkód. Powrót sobota/niedziela 10/11 z noclegiem koło Planicy. Gdyby ktoś wpadł na pomysł jechać w sobotę autostrada z Ljubjany do Villach-nie idźcie tą droga! Zaraz za Ljubjaną zwężka i korek, potem następny korek do Karawankentunnel, wiadomo opłata za przejazd tunelem i zwężka do jednego pasa. Na szczęście zjeżdżaliśmy kilometr przed tunelem ale i tak przejazd przez korek do naszego zjazdu na Kranjską Gore zajął nam uwaga: kilometr w 80 minut :) To była godzina 14ta. W niedziele powrót do Polski raczej bez przeszkód, Wiedeń godzina 12ta szło na bieżąco. Przy jeziorze miedzy Mikulovem i Pohorelice był zlot Harleya Davidsona i około 10tysiecy motocyklistów, wiec objazd do Hustopece i dalej autostrada E65 do Brna. Dalej już bez przeszkód łącznie z Częstochową która o dziwo w niedziele koło 18tej szła bez korków.
String
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) String » 13.06.2017 09:52

elfik44 napisał(a):

Ja własnie zastanawiam się czy jechać tak czy przez Liberec i Pragę. Będę czekała na opis trasy

Nie ukrywam, że także rozważałem trasę Zielona Góra - Zawidów - Praga - Wiedeń. Patrząc na googla, to wygląda na to że na tej trasie jest sporo robót, poza tym nigdy nie jechałem tą trasą. Trasę przez Boboszów znam... stąd "mamoń'izm" drogowy :)
ed 23
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ed 23 » 13.06.2017 10:38

Witam. Trasą na Zawidów-Praga-Wiedeń jechałem w zeszłym roku płynnie bez korków może zasługa wyjazdu o godzinie 18. W tym roku wyjazd ok godziny12 zobaczę jak będzie.
guzu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) guzu » 14.06.2017 07:06

Panie i Panowie, z Warszawy jaką dróżką najlepiej obecnie dostać się do A1 w kierunku granicy?

Przez Tarnowskie Góry? Przez Siewierz?
noemi_s
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) noemi_s » 14.06.2017 07:15

guzu napisał(a):Panie i Panowie, z Warszawy jaką dróżką najlepiej obecnie dostać się do A1 w kierunku granicy?

Między Siewierzem a Wojkowicami Kościelnymi jest zjazd na ekspresówkę S1, która doprowadzi Cię do A1.
urbinio
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) urbinio » 14.06.2017 09:00

Witam
jutro wyjeżdżam do CRO więc zdam relacje jak było po drodze. W Austrii też mają jutro święto więc mam nadzieję, że przejadę bez większych problemów.
pseudokibic
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) pseudokibic » 14.06.2017 13:18

guzu napisał(a):Panie i Panowie, z Warszawy jaką dróżką najlepiej obecnie dostać się do A1 w kierunku granicy?

W Siewierzu w prawo na krajową 78 i potem dalej do Mierzęcic lub węzła przy lotnisku. Przejazd przez Miasteczko Śląski i TG to zło.
gigi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gigi » 15.06.2017 09:09

String napisał(a):Nie ukrywam, że także rozważałem trasę Zielona Góra - Zawidów - Praga - Wiedeń.

Jechałem przez Zawidów, jechałem przez Boboszów i nigdy więcej... to chyba już lepiej pociągnąć na Lubawkę i dziabnąć Czechy bez winiety...
Moim zdaniem - najlepsza i najszybsza trasa przez Czechy to lecisz z ZG na Szprotawę/Bolesławiec i dalej A4 do Gliwic potem zjazd na A1 i lecisz całe Czechy autobahną do tego o niebo lepszą niż ta tarabańcia z Pragi do Brna. Kolejny Atut tej trasy to długo jedziemy polskimi drogami i na polskim paliwie bo przy wyborze tej trasie od granicy polskiej do chorwackiej już tylko 600km...
Jest więcej o kilkadziesiąt km niż trasą przez Boboszów czy Zawidów ale żadnych serpentyn, wioseczek ciasnych dróżek tylko cały czas autostrada.

W tym roku sam rozważam czy z NS nie polecieć właśnie bezwinietowo przez Lubawkę.
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 15.06.2017 09:33

Zdecydowanie przez Siewierz z okolic Pruszkowa 3,5 godz szybkiej jazdy bedziesz na granicy to najszybsza trasa wedlug google maps Warszawa- Łódz- Czestochowa-Pyrzowice- Gliwice
Agatek85
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agatek85 » 15.06.2017 12:52

Witam ponownie:)
Ostatecznie dzięki Wam zdecydowałem się na trasę przez Czechy, Słowację i Węgry. Ale mam jeszcze jedno pytanie: czy lepiej jest jechać przez całe Czechy i dopiero przed granicą z Austrią kierować się na Słowację czy zaraz po wjeździe do krainy piwa zjechać do Słowacji? Kwestia opłat mnie specjalnie nie interesuje, winiety już mam:)
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 15.06.2017 12:56

kupiłas winiety na Czechy i Słowacje?
Agatek85
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agatek85 » 15.06.2017 13:18

Kupić zakupiłem bo jadę tylko na tydzień do Cro, jest nas 4 więc koszt tej winiety nie jest aż tak spor. Nawigacja ponadto pokazuje, iż są to odcinki płatne. Więc mam winiety na to i na to;) jak jechać tylko nie wiem:)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 449
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone