Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 02.06.2017 12:10

O 13:07 nie ma nawet kolejki.
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 02.06.2017 12:43

Czy to czarne BMW czasami znika z kamer?
CK-Kondi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) CK-Kondi » 02.06.2017 12:50

toomas napisał(a):Czy to czarne BMW czasami znika z kamer?

Nie. Od kilu ładnych dni tam stoi.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 02.06.2017 13:04

CK-Kondi napisał(a):
toomas napisał(a):Czy to czarne BMW czasami znika z kamer?

Nie. Od kilu ładnych dni tam stoi.

Kiedyś długo stało inne.
Byli nawet chętni uwiecznić to na zdjęciach. :wink:
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 02.06.2017 15:48

piotrulex napisał(a):
Raphael napisał(a):
piotrulex napisał(a):
śmigacz napisał(a):Tak więc niedziela około 3 nad ranem wyjazd zupełnie lajtowo aby przejechać te 600km i drugiego dnia podobnie. Bez pośpiechu z odpoczynkiem głównie dla dzieci. A Ci co im się śpieszy niech gnają na złamanie karku. (nie piszę tutaj o Cromaniakach tylko ogólnie obserwując co się dzieje na drodze)

(...)
Wyjeżdżasz o 3 nad ranem, na co fonie nie widzę skąd. 600km zrobisz na spokojnie w 7-8 godzin. To chcesz brać nocleg o 11 ???

A ja rozumiem. Na spokojnie wyjazd z Katowic, 7-8 godz jazdy plus do tego na przykład w przerwach zwiedzanie (a po drodze pełno ciekawych rzeczy) i na "noclegu" jest się o godz. 17-20. Albo po dojechaniu na "nocleg" o tejże 11 godzinie, całe popołudnie na jakiś basenach na Węgrzech itp.: czyli luz - tak jak to na urlopie być powinno.

Zwiedzanie?

Lepiej nie, to bardzo męczące ...

coś mi się wydaje, że chciałeś napisać...nudne...:p
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 02.06.2017 19:26

Sol-Wagon napisał(a):
piotrulex napisał(a):
Raphael napisał(a):
piotrulex napisał(a):
śmigacz napisał(a):Tak więc niedziela około 3 nad ranem wyjazd zupełnie lajtowo aby przejechać te 600km i drugiego dnia podobnie. Bez pośpiechu z odpoczynkiem głównie dla dzieci. A Ci co im się śpieszy niech gnają na złamanie karku. (nie piszę tutaj o Cromaniakach tylko ogólnie obserwując co się dzieje na drodze)

(...)
Wyjeżdżasz o 3 nad ranem, na co fonie nie widzę skąd. 600km zrobisz na spokojnie w 7-8 godzin. To chcesz brać nocleg o 11 ???

A ja rozumiem. Na spokojnie wyjazd z Katowic, 7-8 godz jazdy plus do tego na przykład w przerwach zwiedzanie (a po drodze pełno ciekawych rzeczy) i na "noclegu" jest się o godz. 17-20. Albo po dojechaniu na "nocleg" o tejże 11 godzinie, całe popołudnie na jakiś basenach na Węgrzech itp.: czyli luz - tak jak to na urlopie być powinno.

Zwiedzanie?

Lepiej nie, to bardzo męczące ...

coś mi się wydaje, że chciałeś napisać...nudne...:p

Nie. Napisałem to co chciałem :)

Zwiedzanie jest super

Koleś rozkłada na 2 dni aby się nie męczyć a zwiedzanie jednak męczy :)
golikstudio
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) golikstudio » 03.06.2017 07:31

ooo my też za 3 tygodnie :)) też czekamy :) tyle, że my zawsze jedziemy przez Węgry . pozdrawiam

krzyswerm napisał(a):
Nemhain napisał(a):Czy okolice Wiednia na trasie do Polski w piątkowe popołudnie mocno się korkują?

Podczepiam się pod pytanie i jeszcze sprawa robót drogowych za Ołomuńcem i w okolicach Grazu - czy ktoś ostatnio tam jechał?
Wyjazd 23.06 ok 10-11 z T.Gór.
Granica Slo-Cro chyba w Cvetlin.
Pozdrawiam.
PS. Jeszcze tylko 3 tygodnie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
marx2
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marx2 » 03.06.2017 14:57

Hej
24-go mam się znaleźć z Crikvenicy (wyjazd z Gliwic). Pierwszy raz jadę w ten rejon (wcześniej tylko Istria). Zależy mi na jak najszybszym dojeździe i nie wpadnięciu w korki w Chorwacji. Do wyboru:
- droga doradzana przez Google przez Zagrzeb - Google mówi 8h44min
- droga przez autostradę słoweńską Lublana-Postojna-Rijeka - Google mówi 9h18min
- droga przez Węgry - odpada - jest najdłużej

Wiadomo że to są szacunki na bieżącą chwilę. Te pół godziny przy takiej trasie to nie jest jakaś istotna różnica, dlatego pytam, jakie są wasze doświadczenia.
Jechał będę w nocy, pewnie z 1,5h trzeba liczyć na postoje, więc prosiłbym też o poradę, o której najlepiej wystartować aby nie wpaść w poranne korki. Doradzenie stacji z LPG na trasie, która czynna jest w nocy, to już byłby szczyt szczęścia ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.06.2017 17:11

Co do LPG - do znudzenia będę powtarzać: zaplanuj trasę z mylpg.eu. Podajesz start i cel, średnią km pokonaną ma zbiorniku a potem obczajasz stacje po trasie. Jadąc z Rybnika, tankowałem w Bavorach (Benzina), Ilz (Interspar), Petrol w okolicy Lublany...

Dwa lata temu robiłem trasę przez Lublanę (w moim wydaniu, jechałem do Klagenfurtu, ryłem się przez Ljubelj) by w Petrinie/Brod na Kupi kulać dropsa w stronę Rijeki i dalej jechać na Krk. Wtedy też ruszałem z domu o 3 i było OK. IMHO jak lecisz w nocy to raczej powinno być bezproblemowo.
marx2
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marx2 » 03.06.2017 18:29

LPG to tak przy okazji, jak pojadę w nocy to chciałbym uniknąć szukania czynnych stacji. W zeszłym roku miałem zapisane dwie i obie były w nocy nieczynne i straciłem tylko czas szukając ich.
Bardziej zależy mi informacjach z trasy przez Lublane, czy jak będę tamtędy jechał o 9, to nie będzie za późno i będą już korki
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.06.2017 19:11

marx2 napisał(a):LPG to tak przy okazji, jak pojadę w nocy to chciałbym uniknąć szukania czynnych stacji. W zeszłym roku miałem zapisane dwie i obie były w nocy nieczynne i straciłem tylko czas szukając ich.

Zaplanuj trasę z mylpg.eu a potem szukaj informacji o stacji w Google. Zależy jeszcze, o której pojedziesz...

Bardziej zależy mi informacjach z trasy przez Lublanie, czy bo jak będę tamtędy jechał o 9 tani to nie będzie za późno i będą już korki

Lublanę objeżdżasz dookoła. Polecam śledzić promet.si - w kwestii korków nie pomogę - jechałem do Lublany w sobotę rano :)
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 03.06.2017 19:27

marx2 napisał(a):Bardziej zależy mi informacjach z trasy przez Lublane, czy jak będę tamtędy jechał o 9, to nie będzie za późno i będą już korki

2x rano w piątek i sobotę na obwodnicy Ljubljany zastaliśmy spore korki, część była spowodowana zmianą nawierzchni, część spowodowana nadmiernym ruchem na południe
Nemhain
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nemhain » 03.06.2017 19:53

W ubiegłym roku 11 lipca (poniedziałek) ok. 9 rano w okolicach Lublany spore natężenie, ale bez większych utrudnień.
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 03.06.2017 20:36

Ja byłem w tym roku w sezonie ogorkowym od 17 maja i 2 razy jechalismy obok lubljany i oba razy w srode i niedziele ruch dosc spory.
komaciek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) komaciek » 03.06.2017 21:19

Jak ktoś jechał wczoraj przez Czechy to czy dużo utrudnień na drodze i zwolnień/stania?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 444
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone