A kto pisał, że zniosła? ale że zawiesiła owszem - była taka informacja. Moim zdaniem, granica z BiH była uszczelniona, kontrole były szczegółowe, wiem bo swoje odstałam.tamtam napisał(a):gusia-s napisał(a):Nie przesadzaj, 14.04. to był akurat korek przedświąteczny. Od czasu zawieszenia tych przepisów kamery na przejściach pokazywały już pustki. Owszem Słoweńcy się plują żeby jednak kontrole były ale na razie są zawieszone i już. Miejmy nadzieję, że Cro nie da sobie tak dmuchać w kaszę i utrzymają obecną decyzję, bo to głupota była z tymi kontrolami. Niech sobie uszczelniają faktyczne zewnętrzne granice Unii a nie Schengen.tamtam napisał(a):darekvideo napisał(a):Nic nie umknęło, od 09.04. kontrole zawieszone.
Informacja o tym że są zwieszone jest na stronie CRO, ale po pierwsze tymczasowo, a po drugie źródla Chorwackie twierdzą że nic się nie zmieniło. 14.04 korek na przejściu Bregana miał 10km. Chorwaci apelują do Słoweńców o powrót do poprzedniej procedury, ale wygląda że to tylko apele.
Wole się albo przygotować jak jechać, albo wybrać inny kierunek, jak mam stać w korku 10km.
Pozdrawiam
Dalej uważasz że przesadzam?
Jak widać korki są duuuuże.
EU nie zniosła/zawiesiła kontroli na zewnętrznych granicach Schengen.
Cały zresztą pomysł tej kontroli był właśnie z powodu Chorwacji która nie uszczelniła granicy z Bośnią.
a dzisiaj jest tak
I wspomniane przejście Bregana.
Czyli normalnie. Oczywiście nie popadajmy w skrajność, wiadomo że w sezonie tak dobrze nie będzie, wystarczy aby było jak dotąd