Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 12.07.2012 08:49

Polaola napisał(a):Wracając wczoraj z Chorwacji trafiliśmy na pożary....wyglądało to przerażająco ...ogień gaszono samolotami..w ostatniej chwili udało nam się przejechać odcinkiem autostrady,który był już bardzo zadymiony.Oj mieliśmy stracha a wszystko przez te upały i brak kropli deczczu

To norma w Cro.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 12.07.2012 08:52

pati2304 napisał(a):Niedziela, 4 rano to dobry czas na wyjazd do Chorwacji? Trasa: Cieszyn-Vodice. Jedziemy przyczepą. Ciekawe ile nam to zajmie....

Jeśli tylko przyczepą to się może trochę zejść... 8)
Jakbyś podała więcej szczegółów co do trasy to można by coś powiedzieć. Co do godziny wyjazdu, to ta pora trochę wczesna jeśli ruszacie z Cieszyna, mówiąc o trasie na dwa razy.
pati2304
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pati2304 » 12.07.2012 08:58

Bocian napisał(a):
pati2304 napisał(a):Niedziela, 4 rano to dobry czas na wyjazd do Chorwacji? Trasa: Cieszyn-Vodice. Jedziemy przyczepą. Ciekawe ile nam to zajmie....

Jeśli tylko przyczepą to się może trochę zejść... 8)
Jakbyś podała więcej szczegółów co do trasy to można by coś powiedzieć. Co do godziny wyjazdu, to ta pora trochę wczesna jeśli ruszacie z Cieszyna, mówiąc o trasie na dwa razy.

Co do trasy? hmmmm no jak nawigacja prowadzi :wink: Czechy, Austria, Słowenia, Chorwacja.
Na dwa razy?! Na raz to chcemy zrobić, mam nadzieję, ze na 18 będziemy na miejscu. Marzenia?!
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 12.07.2012 09:17

pati2304 napisał(a): mam nadzieję, ze na 18 będziemy na miejscu. Marzenia?!

Myślę, że tak....
pati2304
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pati2304 » 12.07.2012 10:24

No dobra, to mi teraz powiedzcie średnio o ile dłużej pokonuje się drogę autem z przyczepą od jazdy tylko autem?
mlodyzx636r
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mlodyzx636r » 12.07.2012 10:34

z przyczepą nienaśpieszysz.... generalnie wszedzie 90-tka... mozna latwo obliczyc jak normalnie autem lecisz te 40km/h wiecej
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 12.07.2012 10:50

Zestaw ma większą bezwładność. Licz, że na autostradzie będziesz jechała ca. 80km/h
Mimo, że w Austrii jest 100, to wyprzedzanie jest prawie niemożliwe; prawy pas zajmują ciężarówki a jadące z tyłu auta będą Was non stop popędzać.
Nie wiem, czy nie ma zakazu wyprzedzania autami z przyczepą przy 2 pasach. W Niemczech dla ciężarówek tak jest.
Przyjmij średnią z drogi, nie samej jazdy na poziomie 60-70.
Wielkie znaczenie ma także zmęczenie kierowcy. 15-17 h za kółkiem....
:!:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 12.07.2012 16:46

pati2304 napisał(a):No dobra, to mi teraz powiedzcie średnio o ile dłużej pokonuje się drogę autem z przyczepą od jazdy tylko autem?

Z Cieszyna do Vodic jest 1000km. Są tu tacy co stwierdzą , że zrobią to w 9h. Niech im będzie choć to farmazon wg mnie. Ja bym powiedział , że raczej 12h. Z przyczepą odpowiednio więcej, nie jeździłem z przyczepa ale zapewne więcej niż 100km na ha nie pojedziecie. Średnia wyjdzie pewnie z 70km na ha. Wg mnie na 18tą nie zajedziecie. Weź pod uwagę, że każdy objazd głównej drogi to jeszcze więcej czasu( a może być taka potrzeba) Ja objeżdżałem kilka dni temu Krapinę i jedzie się dróżkami na których osobówka jechaliśmy 40-60 km na ha.
Ja do Zagrzebia z Warsiawki, z tym, że w sobotę jechałem 1080 km przez 14 h.
Pozdrav.
pati2304
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pati2304 » 12.07.2012 18:16

Bocian napisał(a):
pati2304 napisał(a):No dobra, to mi teraz powiedzcie średnio o ile dłużej pokonuje się drogę autem z przyczepą od jazdy tylko autem?

Z Cieszyna do Vodic jest 1000km. Są tu tacy co stwierdzą , że zrobią to w 9h. Niech im będzie choć to farmazon wg mnie. Ja bym powiedział , że raczej 12h. Z przyczepą odpowiednio więcej, nie jeździłem z przyczepa ale zapewne więcej niż 100km na ha nie pojedziecie. Średnia wyjdzie pewnie z 70km na ha. Wg mnie na 18tą nie zajedziecie. Weź pod uwagę, że każdy objazd głównej drogi to jeszcze więcej czasu( a może być taka potrzeba) Ja objeżdżałem kilka dni temu Krapinę i jedzie się dróżkami na których osobówka jechaliśmy 40-60 km na ha.
Ja do Zagrzebia z Warsiawki, z tym, że w sobotę jechałem 1080 km przez 14 h.
Pozdrav.

Zdaje się, że 15h trzeba liczyć.
luckyboy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) luckyboy » 12.07.2012 18:37

Wszystko zależy od tego jaką formę ma kierowca. Kierowca ciężarówki jadąc ok. 90km/h autostradą przez 4,5h bez przystanku robi taką samą drogę jak "wczasowicz" który jedzie 130km/h z przerwami na papierosy.

Dlatego trudno podać średnią prędkość/czas jazdy.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 12.07.2012 19:31

Bocian napisał(a): ..... 70km na ha. ....Ja objeżdżałem kilka dni temu Krapinę i jedzie się dróżkami na których osobówka jechaliśmy 40-60 km na ha .....

Jakieś areały bierzesz pod uwagę, skoro tymi jednostkami operujesz... :lol:
adi_tiger
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) adi_tiger » 12.07.2012 20:25

Jeśli chodzi o czas podam swój własny a jechałem dwoma środkami transportu.
Jestem z Jastrzębia wiec do D1 mam 15 min. Licząc od wjazdu do Czech do Makarskiej dojechałem w 12:30 H. Licząc przerwy (w tym godzinna obiadowa - cały czas autostrada 130km/h)
Jechałem również z Cieszyna do Makarskiej kiedyś tam autokarem. Autokar jak wiemy ciśnie max 100km/h. Jechał dokladnie 16 h.
Tak więc podsumowanie:
Auto 130km/h - 12:30
Bus 100km/h - 16:00
pumis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pumis » 12.07.2012 22:23

adi_tiger napisał(a):Jeśli chodzi o czas podam swój własny a jechałem dwoma środkami transportu.
Jestem z Jastrzębia wiec do D1 mam 15 min. Licząc od wjazdu do Czech do Makarskiej dojechałem w 12:30 H. Licząc przerwy (w tym godzinna obiadowa - cały czas autostrada 130km/h)
Jechałem również z Cieszyna do Makarskiej kiedyś tam autokarem. Autokar jak wiemy ciśnie max 100km/h. Jechał dokladnie 16 h.
Tak więc podsumowanie:

Coś w tym jest :)
Jadąc do CRO z Katowic > Tucepi - 18 h ( jazda nocą, odpoczynki itp.)
Jadą z CRO Tucepi > Katowice - 12 h ( wyjazd 10-ta rano, wypoczęty, cała trasa "z buta" oczywiście z postojami na "papu" :))
NOWYG
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) NOWYG » 13.07.2012 10:50

pumis napisał(a):
adi_tiger napisał(a):Jeśli chodzi o czas podam swój własny a jechałem dwoma środkami transportu.
Tak więc podsumowanie:

Coś w tym jest :)
Jadąc do CRO z Katowic > Tucepi - 18 h ( jazda nocą, odpoczynki itp.)
Jadą z CRO Tucepi > Katowice - 12 h ( wyjazd 10-ta rano, wypoczęty, cała trasa "z buta" oczywiście z postojami na "papu" :))

Jedziemy po raz pierwszy do CRO w planie mamy wyjazd Radlin/kRybnika nocleg w okolicy Plitvickich jezior (z pietku na sobotę) i w sobotę wyjazd do miejscowości Klek.
Różnice w czasach przejazdu ,które podaje google maps a tym co można przeczytać są ogromne.Może ktoś z własnej praktyki podpowie orientacyjne godziny.
W okolicach jezior Plitvickich chcemy być przed południem (piątek)
W miejscowości Klek ok 13-tej (sobota)
Z góry dziękuję za info
rafalisko30
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafalisko30 » 13.07.2012 20:36

Google maps pokazuje, że do Plitwic z Radlina jedzie się 9h. Bardziej realne jest 10h (przerwy na siusiu, papieros, krótkie rozprostowanie kości). Wyruszając np. o 1 w nocy będziesz przed 12 w Plitwicach (o ile nie "zamarudzisz" na przejściu granicznym Słowenii z Chorwacją), ale to trochę mało czasu, by porządnie obejść Jeziora.
Chociaż możesz to zrobić w sobotę od rana i wyruszyć do Klek np. o 16tej.
Z Plitwic do Klek ok 4-4.30h, więc tutaj chyba nie ma problemu, jeszcze za widoka będziesz na miejscu.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 44
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone