Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 13.03.2017 15:41

Robert72 napisał(a):Mam pytanie czy nie wiecie czy w wakacje 2017 też będą remonty na autostradzie w Austrii ?.

Na 100% będzie remontowana A23 pod Wiedniem, co jeszcze tego nie wiem. Zawsze można na bieżąco sprawdzać tutaj: http://routenplaner.asfinag.at/bin/quer ... =8&MLPOI=2
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 13.03.2017 16:02

dids76 napisał(a):
Robert72 napisał(a):Mam pytanie czy nie wiecie czy w wakacje 2017 też będą remonty na autostradzie w Austrii ?.

Na 100% będzie remontowana A23 pod Wiedniem, co jeszcze tego nie wiem. Zawsze można na bieżąco sprawdzać tutaj: http://routenplaner.asfinag.at/bin/quer ... =8&MLPOI=2

Jadąc DO w piątek koło północy było super

Jadąc Z w czwartek popołudniu koras miał około 7km i pojechałem przez miasto, na jedno wyszło :)
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 13.03.2017 16:07

dids76 napisał(a):

Zeszłego roku dało się to objechać jadąc na A 22 i wyjechać za remontem... Oby w tym było podobnie:)
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 13.03.2017 23:00

paulr napisał(a):
dids76 napisał(a):

Zeszłego roku dało się to objechać jadąc na A 22 i wyjechać za remontem... Oby w tym było podobnie:)

A czy nie lepiej Wiedeń objechać w ten sposób :
https://www.google.pl/maps/dir/47.69018 ... !3e0?hl=pl
Całkiem fajna droga, jedynie w sobotę rano od godz. 9 w rejonie marketów w Pamdorf może być ciasno, a tak to cała droga dość szybka. Jeździłem częścią niej kiedyś do Cro, jadąc przez Bratysławę-Eisenstadt-Wiener Neustadt. Od Eisenstadt jest S31 płatna dwupasmówka więc jest szybko. Z doświadczenia wiem, że z Bratysławy do W.N. przez Wiedeń było dłużej.
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 15.03.2017 00:16

paulr napisał(a):
dids76 napisał(a):

Ale przecież i po drugiej stronie Dunaju też były remonty.
Inna sprawa, że jadąc nocą musiałem uważać głównie na ograniczenia prędkości.
Jako ciekawostkę napiszę (choć chyba tu się powtórzę)-na którymś remoncie na A2 w pobliżu Grazu-z radia, chyba na 28. kanale, usłyszałem zapowiedź informującą o remoncie, oczywiście po polsku.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 15.03.2017 09:05

kojacek napisał(a):...
Jako ciekawostkę napiszę (choć chyba tu się powtórzę)-na którymś remoncie na A2 w pobliżu Grazu-z radia, chyba na 28. kanale, usłyszałem zapowiedź informującą o remoncie, oczywiście po polsku.

No dbają, dbają o kierowców ...

Bywając w A nawet seryjna nawigacja z nowego golfa zaczyna mi nagle pokazywać roboty drogowe, aktualne korki, wypadki i sugerować alternatywne objazdy. Pewnie jakieś info z radia ściąga gdzie jest to w jakiś sposób nadawane. Działa bardzo dobrze

U nas coś zaczyna pokazywać jak neta jej dam. Choć to i tak działa fatelnie ...
lechocz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechocz » 15.03.2017 09:33

piotrulex napisał(a):
kojacek napisał(a):...

No dbają, dbają o kierowców ...

Bywając w A nawet seryjna nawigacja z nowego golfa zaczyna mi nagle pokazywać roboty drogowe, aktualne korki, wypadki i sugerować alternatywne objazdy. Pewnie jakieś info z radia ściąga gdzie jest to w jakiś sposób nadawane. Działa bardzo dobrze

U nas coś zaczyna pokazywać jak neta jej dam. Choć to i tak działa fatelnie ...

Bo tam jest, w miarę normalny, świat gdzie za równowartość dwóch przejazdów w Polsce, autostradą Katowice - Kraków, w sumie około 140 km, jeździsz sobie do woli, po austriackich autostradach, przez 10 dni. I to przy nieporównywalnie większych średnich zarobkach.

W Polsce natomiast strach się bać, kiedy to wszystko zacznie działać jak należy, gdyż na to trzeba po prostu kasy. Najprawdopodobniej więc będzie się to wiązało za kolejnymi podwyżkami, i tak już paskarskich opłat, za korzystanie z dróg i autostrad, za które to łupią nawet w trakcie remontów gdy wyłączają z ruchu jedna nitkę.
Użytkownik usunięty
Re: Przez Czechy czy Słowację?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.03.2017 11:19

Opcja przez Letenye była sprawdzona przez znajomego kierowcę i okazała się być dobra - droga pusta (w sezonie urlopowym tego nie gwarantuję) i przejezdna. Oczywiście węgierscy celnicy sprawdzą, czy nie ma jakiegoś uchodźcy w bagażniku :D
buter
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) buter » 25.03.2017 12:16

Wyrocznia napisał(a):Opcja przez Letenye była sprawdzona przez znajomego kierowcę i okazała się być dobra - droga pusta (w sezonie urlopowym tego nie gwarantuję) i przejezdna. Oczywiście węgierscy celnicy sprawdzą, czy nie ma jakiegoś uchodźcy w bagażniku :D

Dziękuję za info. Jadąc przez Letenye przekraczam granicę tylko raz, a jadąc przez Słowenię dwa razy - tutaj dobrze rozumiem, że będą mnie sprawdzać dwa razy ?
ILoVeBB
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ILoVeBB » 25.03.2017 12:51

Janusz Bajcer napisał(a):
gartur napisał(a):Kolego oczywiście, że przez Słowację a winiety możesz spokojnie kupić na Słowację na stacji OMV w Czadcy https://goo.gl/maps/q6MrRrzZMdo https://goo.gl/maps/cfFacgt6x5T2 a na Węgry zaraz na przejściu granicznym w tym "kiosku czynnym całą dobę https://goo.gl/maps/4pZfgZmspTE2 https://goo.gl/maps/R2c4eMfNqc32

Oczywiście chodzi o zakup winiet elektronicznych.

Reasumujac, lepiej jechac przez Słowacje i Wegry granice z CRO przekroczyc w Letenye, wowczas kupuje dwie winiety online na Słowacje i Wegry (zeby po drodze nie było problemu), po wjezdzie do CRO płace na bramkach za autostrady ( w kuchach badz karta).
Biore pod uwage, trase podana przez WIELBICIEL, czasowo i km wyglada to przyzwoicie, ale jak sie to ma do rzeczywistosci? Jaki czas dodatkowy trzeba doliczyc do trasy nie liczac pauz, według google maps to ok.10godzin jazdy i 900km :)
Nie chce jechac przez Słowenie ( szkoda kasy na winiete ;) )
buter napisał(a):
ILoVeBB napisał(a):Witam :)

W czerwcu wraz z rodzinka planujemy wyjazd do CRO/ Karlobag z Bielska-Białej, ktora trase proponujecie? Przez Czechy/Austrie/Słowenie czy Słowacja/Wegry. Jakie sa roznice w czasie przejazdu obiema trasami? Jesli wybiore jedna z tych tras, jakie winiety musze kupic (winiety bede kupowac przez internet). Nie ukrywam ze czas przejazdu jest kluczowy bo jedziemy z malym dzieckiem :), jezeli chodzi o koszty przejazdu nie sa az tak bardzo dla mnie wazne. Jade pierwszy raz do CRO.

Jesli ktos jechał na nawigacji tomtom start 20 EU, jak najlepiej zaplanowac jedna z tych tras :)

Ja także jadę z Bielska-Białej(wyjazd 17 czerwca około 23:00) prawie na sam dół CRO(okolice Makarskiej) i po przeczytaniu setek postów nie ma innej opcji jak Słowacja plus Węgry. Jedyną niewiadomą dla mnie jest to gdzie najlepiej przekroczyć granicę Węgry-CRO... Nie jestem przekonany do przejazdu przez Słowenię - mogę się zamotać i wjechać na płatną drogę - różnie bywa. Lecz jeśli jest to najlepsza opcja to trzeba będzie skorzystać.

Jestem podobnego zdania, i chciałby ominac Słowenie, i według mnie chyba faktycznie dobrze przekroczyc granice z CRO w Letenye :)
Na jakiej nawigacji bedzie sie poruszac?

A mozecie mi powiedziec jak wyglada sytuacja z Ubezpieczeniem OC, czy potrzebuje cos dodatkowego/ dokupic?
no i czy warto/trzeba dokupic jakies ubezpieczenie na nas ( rodzinke) ?
Bratwojciech
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bratwojciech » 25.03.2017 14:54

Witam.
Nie musisz przekraczać granicy w Letenye.Masz też do wyboru przejście w Gorićan.Oznaczone jest jako przejście dla samochodów ciężarowych,ale od czerwca dopuszczony jest przejazd samochodów osobowych.Plusem tego przejścia jest pierwsza pompa w Chorwacji i kantor.Sprawdź sobie całą trasę na mapie,a nawigacje potraktuj jak coś co ułatwia Ci trochę życie,ale nie myśli za Ciebie.OC w zupełności Ci wystarczy,chyba że zamierzasz opuścić Unie,to warto mieć zieloną
kartę.Ubezpieczenie medyczne, to oczywiście jak kto lubi.Ja jednak zawsze wykupuje,chociaż nigdy nie korzystałem.
Udanych wakacji i pozdrówka.
śmigacz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) śmigacz » 25.03.2017 18:21

Co to jest "pierwsza pompa w Chorwacji"?
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 25.03.2017 18:26

Bratwojciech napisał(a):...Plusem tego przejścia jest pierwsza pompa w Chorwacji i kantor...

śmigacz napisał(a):Co to jest "pierwsza pompa w Chorwacji"?

Stacja paliw.
papse
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) papse » 25.03.2017 19:09

Bratwojciech napisał(a):Witam.
Nie musisz przekraczać granicy w Letenye.Masz też do wyboru przejście w Gorićan.Oznaczone jest jako przejście dla samochodów ciężarowych,ale od czerwca dopuszczony jest przejazd samochodów osobowych.Plusem tego przejścia jest pierwsza pompa w Chorwacji i kantor.Sprawdź sobie całą trasę na mapie,a nawigacje potraktuj jak coś co ułatwia Ci trochę życie,ale nie myśli za Ciebie.OC w zupełności Ci wystarczy,chyba że zamierzasz opuścić Unie,to warto mieć zieloną
kartę.Ubezpieczenie medyczne, to oczywiście jak kto lubi.Ja jednak zawsze wykupuje,chociaż nigdy nie korzystałem.
Udanych wakacji i pozdrówka.

1. Małe sprostowanie - oba przejścia to Letenye (zwane też wymiennie Letenye-Goričan). Przejście dla samochodów ciężarowych to tzw. stare przejście zanim połączyli autostrady i zbudowali nowe przejście.

2. Od czerwca którego roku?
Ja korzystam ze starego przejścia od 2014 roku, a kolega Romuald jeszcze dłużej, bez najmniejszych problemów i korków nawet w sezonie.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 25.03.2017 19:26

Wyrocznia napisał(a):Oczywiście węgierscy celnicy sprawdzą, czy nie ma jakiegoś uchodźcy w bagażniku :D

Akurat nie od tego oni są ... :mrgreen: Słyszałaś by oclono uchodźcę ? :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 423
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone