Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.08.2016 14:47

alechandro napisał(a):Wszystkich bez wyjątku zatrzymywali i walili latarkami po całych samochodach...najbardziej upierdliwy był pepik z wąsami na A/Cz na trasie Linz/Praga... :mrgreen:

Walili latarkami po całych samochodach :?:
Mocno zniszczyli karoserię, uszkodzili szyby :?: Teraz auto jest w częściach :?:
Może to nie byli policjanci :?:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.08.2016 14:55

Nie chwytaj za słówka, włącz myślenie...walili światłem, ok ?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.08.2016 17:18

Od razu wiedziałem, o co chodzi.
Wybacz, ale widok czeskiego wąsatego policjanta walącego latarką w samochód wydał mi się bardzo śmieszny :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.08.2016 19:10

Szczerze powiedziawszy niewiele brakowało bo irytował mnie ten trep...krzykliwy wąs w czapce za dużej o dwa numery potwierdził tylko dlaczego tak bardzo nie lubię Czechów...
masterb
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) masterb » 19.08.2016 20:00

A jak lepiej objechać ten zator przed granica CRO-SLO w Gornij Macelj?
Czy lepiej w Sv.Kriz zjechać na drogę E35 na Varazdine i pózniej na Ormoz i dalej Ptuj?

Czy zjazdem Durmanec, pózniej przebijać sie do Trakostane. Tam jest tez przejście graniczne.
Czy przy drugiej opcji jest pózniej wjazd na ten niepłatny odcinek autostrady, żeby dostać sie do Ptuj?

Czy może jeszcze jest jakaś opcja na ominięcie korka przed granica...wracam w sobotę...:/ ryzyko jest ...
Janusz_z_wąsem
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz_z_wąsem » 19.08.2016 21:00

Jechał ktoś w ostatnich dniach prze Zwardoń/Skalite? Jak remont w Cadcy? Omijać lokalnymi przez Oscadnice, czy można śmiało przez Cadcę jechać? Będę jechał w środę ok. 9/10 rano więc jeśli jest remont to lepiej było by omijać... :hut:
franki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) franki » 19.08.2016 21:43

masterb napisał(a):A jak lepiej objechać ten zator przed granica CRO-SLO w Gornij Macelj?
Czy lepiej w Sv.Kriz zjechać na drogę E35 na Varazdine i pózniej na Ormoz i dalej Ptuj?

Czy zjazdem Durmanec, pózniej przebijać sie do Trakostane. Tam jest tez przejście graniczne.
Czy przy drugiej opcji jest pózniej wjazd na ten niepłatny odcinek autostrady, żeby dostać sie do Ptuj?

Czy może jeszcze jest jakaś opcja na ominięcie korka przed granica...wracam w sobotę...:/ ryzyko jest ...

Kilka lat temu jechałem drugim wariantem. Z tym że wtedy jechałem bokiem do samego Ptuja
krombocher
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krombocher » 19.08.2016 22:03

Zjedź na węźle Durmanec, potem starą jedynką na Trakoscan, przejście Cvetlin i via Videm pri Ptuju wjeżdżasz w rejonie krzywego mostu i centrów handlowych. Potem już standardowo L-M. Przy przejściu troszkę wąsko i kręto, ale jakiejś tragedii nie ma. Słoweńcy tamtędy spokojnie ciągną nawet dość duże łodzie. :papa:
franki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) franki » 19.08.2016 22:09

Ja z Durmanec jechałem na Jesenje potem Trakoscian.
krombocher
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krombocher » 19.08.2016 22:19

Myślę, że jedynką jest bardziej komfortowo.
valdemar
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) valdemar » 19.08.2016 22:39

Tak sobie czytam i współczuję jadącym przez Austrię i Słowenię tych kombinacji i manewrów :)
Raphael
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raphael » 20.08.2016 06:15

Janusz_z_wąsem napisał(a):Jechał ktoś w ostatnich dniach prze Zwardoń/Skalite? Jak remont w Cadcy? Omijać lokalnymi przez Oscadnice, czy można śmiało przez Cadcę jechać? Będę jechał w środę ok. 9/10 rano więc jeśli jest remont to lepiej było by omijać... :hut:

13. (sobota) jechałem około 8 rano przez Zwardoń, Skalite, Čierne, Čadcę i dalej na Żylinę. Zero zatorów, wręcz "pusto", nawet nie zauważyłem, że jest jakiś remont... a skoro nie zauważyłem to pewnie go nie ma :-)

Z tego co kojarzę remont jest na trasie od granicy CZ/SK, tam grzebią coś w okolicach tego nowobudowanego węzła.
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 20.08.2016 06:52

valdemar napisał(a):Tak sobie czytam i współczuję jadącym przez Austrię i Słowenię tych kombinacji i manewrów :)

Nie rozumiem skąd tak ludzi ciągnie do kłopotów, wyszukiwania dróżek przez las, jakieś "knify". Czy nikt z tych szukających objazdów nie uprościł sobie i porównał sobie tylko dwóch wariantów na odcinku Brno-Lucko :
1.https://www.google.pl/maps/dir/49.16038 ... !3e0?hl=pl

2.https://www.google.pl/maps/dir/49.16038 ... !3e0?hl=pl
Teoretycznie obie drogi mają tą samą długość i czas przejazdu bez korków. Różni je tylko jedno, że w wariancie 1. macie ileś niewiadomych i zmiennych opóźniających i problemowych sytuacji (korki na granicy, bramkach) nie do przewidzenia w momencie wyjazdu. Czas potrzebny na ten odcinek jest wielką niewiadomą.
W wariancie 2. liczba niewiadomych i równa 0, czas teoretyczny przejazdu jest adekwatny do faktycznego. I jeszcze jedno, czy na forum ktoś się dopytuje o jakieś warianty objazdu czy problemy na tym odcinku - nie bo ich nie ma.
Wyjazd i powrót z wakacji ma być ich częścią, więc dlaczego większość z was z uporem kieruje się wariantem 1..
krzyzak74
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzyzak74 » 20.08.2016 07:38

piotrulex napisał(a):
krzyzak74 napisał(a):Witam, my 12 sierpnia wracalismy z Rovinj. Zero korkow, zero zatorow, Wieden w 10 minut. Wszystko poznym wieczorem. W strone chorwacji 2 tyg wczesniej lekki zator w Olomuncu i Kastel na granicy.
Generalnie - to nasz drugi wyjazd - zdla egzamin termin. Wyjazd z Torunia w niedziele w poludnie, powrot przed weekendem. Jechalismy " na raz" bez pospiechu. Do Chorwacji drzemkaza wiedniem 4 godziny, z powrotem "drzemka" za wiedniem w aucie ...8 godzin.
Moje rada dla nowych - rezerwacja noclegow od np poniedzialku, a powrot w tygodniu. Naprawde zero problemow. Znajomi wracali w podobnym czasie z Tribunj i tez nie mieli wiekszych problemow

Witam ziomka

Wiedeń w 10 minut powiadasz ...

Chyba w tej knajpie "Wiedeń" w Lesznie zatrzymałeś się na siku an 10 minut :)

W 10 minut to o północy Torunia nie przejedziesz ;)

Witam, widac my Polacy tak mamy, ze jak przesadzimy to inni od razu dos..ją. Wiec prostujac mialem na mysli ze caly wieden w jedna i druga strone bez zadnych postojow, hamowan z lekkim przyhamowaniem na zwezeniu. Moze to bylo z 20 minut - 25 - nie ma toznaczenia, chodzi o brak korkow. Mysle ze to i tak szybciej niz stara nieszawska do Ciebie kolego ze starego mostu w Toruniu :D A do Leszna to raz w roku jezdze, ale na Smoczyka, a nie do Wiednia
krzyzak74
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzyzak74 » 20.08.2016 08:43

MączeK napisał(a):Ile km zwężeń jest w Czechach i Austrii? omijać je bokami czy jechać normalnie w nocy?

Jak w nocy to jedz kolego smialo przed siebie z mysla o wypoczynku. Nigdy nie bedzie tak ze na chwile nie przystaniesz. Noc to najlepsza pora na przejazd. Zwezenia sa w okolicach Brna, Olomunca, Wiednia, ale nawet jak bedziesz kombinowal i chcial je omijac, to mozsze stanac w np. Poystdorfie, czy na granicy. Wiec jedz tak jak znaki prowadza i wypoczywaj
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 412
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone