Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Maciek66
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciek66 » 18.08.2016 17:56

Wracaliśmy z Chorwacji we wtorek 16 sierpnia, wyjazd ok. 10:00 z okolic Makarskiej, na trasie dwa poważne utrudnienia:

1) Ogromny korek jeszcze w Chorwacji przed granicą ze Słowenią na A-1 (Macelj) z powodu kontroli paszportowej. Wjechaliśmy w 5,5 kilometrowy korek przed 15:00, wyjechaliśmy z niego już w Słowenii po 18:00 (ponad 3 godziny), przed wjazdem żadnej informacji, policja stała dopiero w punkcie z którego nie dało się już zjechać. Najlepiej byłoby chyba uciec wcześniej zjazdem z Dumaniec. Facet z obsługi na bramkach w Chorwacji stwierdził że tak jest 'almost everyday' z powodu obsługi po stronie słoweńskiej (czynne 3 okienka, kontrola pobieżna, ale 3 godziny wyjęte)

2) męczący objazd Olomunca w Czechach, zjazd z autostrady poprowadzony przez miasto, nam poszło to sprawnie bo już w środku nocy.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.08.2016 19:18

Maciek66 napisał(a):
2) męczący objazd Olomunca w Czechach, zjazd z autostrady poprowadzony przez miasto, nam poszło to sprawnie bo już w środku nocy.

Jaki zjazd zautostrady poprowadzony przez miasto :?:
Czesi zrobili tam sporo zwężek, ale do miasta się normalnie nie wjeżdża, cały czas jedzie się obwodnicą
masterb
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) masterb » 18.08.2016 23:13

A jak lepiej objechać ten zator przed granica CRO-SLO w Gornij Macelj?
Czy lepiej w Sv.Kriz zjechać na drogę E35 na Varazdine i pózniej na Ormoz i dalej Ptuj?

Czy zjazdem Durmanec, pózniej przebijać sie do Trakostane. Tam jest tez przejście graniczne.
Czy przy drugiej opcji jest pózniej wjazd na ten niepłatny odcinek autostrady, żeby dostać sie do Ptuj?

Czy może jeszcze jest jakaś opcja na ominięcie korka przed granica...wracam w sobotę...:/ ryzyko jest ...
MączeK
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) MączeK » 19.08.2016 07:39

Ile km zwężeń jest w Czechach i Austrii? omijać je bokami czy jechać normalnie w nocy?
Koenig
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koenig » 19.08.2016 07:42

Belvoir napisał(a):
Maciek66 napisał(a):

Jaki zjazd zautostrady poprowadzony przez miasto :?:
Czesi zrobili tam sporo zwężek, ale do miasta się normalnie nie wjeżdża, cały czas jedzie się obwodnicą

Co prawda jechałem tam dwa tygodnie wcześniej (więc coś się mogło zmienić) ale również żadnego objazdu nie było... Nik.t też do tej pory nie zgłaszał na forum takich utrudnień
skuwiak
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) skuwiak » 19.08.2016 07:55

Hej.
Wyjezdzam 27-08-2016 czyli w sobotę o 6 rano.
Trasa: Boboszów>Olomunec>Brno>Wiedeń>Graz>Objazd przez Mureck>Mejcln>Zagrzeb>Karlovac>Plitwice.
Mam nadzieję że ten termin to będzie praktycznie po sezonie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Spodziewać się w tym czasie korków?
krzyzak74
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzyzak74 » 19.08.2016 08:01

Witam, my 12 sierpnia wracalismy z Rovinj. Zero korkow, zero zatorow, Wieden w 10 minut. Wszystko poznym wieczorem. W strone chorwacji 2 tyg wczesniej lekki zator w Olomuncu i Kastel na granicy.
Generalnie - to nasz drugi wyjazd - zdla egzamin termin. Wyjazd z Torunia w niedziele w poludnie, powrot przed weekendem. Jechalismy " na raz" bez pospiechu. Do Chorwacji drzemkaza wiedniem 4 godziny, z powrotem "drzemka" za wiedniem w aucie ...8 godzin.
Moje rada dla nowych - rezerwacja noclegow od np poniedzialku, a powrot w tygodniu. Naprawde zero problemow. Znajomi wracali w podobnym czasie z Tribunj i tez nie mieli wiekszych problemow
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.08.2016 08:20

MączeK napisał(a):Ile km zwężeń jest w Czechach i Austrii? omijać je bokami czy jechać normalnie w nocy?

Jak chcesz je omijać bokami :?: :wink:
W nocy w większości ludzie śpią, a nie jadą autostradami, więc ruch jest mały

skuwiak napisał(a):Hej.
Wyjezdzam 27-08-2016 czyli w sobotę o 6 rano.
Trasa: Boboszów>Olomunec>Brno>Wiedeń>Graz>Objazd przez Mureck>Mejcln>Zagrzeb>Karlovac>Plitwice.
Mam nadzieję że ten termin to będzie praktycznie po sezonie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Spodziewać się w tym czasie korków?

Korek zawsze może być, szczególnie na granicy SLO-CRO, na bramkach autostradowych, na zwężeniach z robotami drogowymi.
W sobotę jadą nie tylko turyści po drogach 8)
Zamiast gdybać, włącz sobie w czasie jazdy mapy google na komórce, zaznacz opcję "natężenie ruchu" i będziesz wiedział, co się dzieje.
lakizak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lakizak » 19.08.2016 11:10

krzyzak74 napisał(a):Witam, my 12 sierpnia wracalismy z Rovinj. Zero korkow, zero zatorow, Wieden w 10 minut. Wszystko poznym wieczorem. W strone chorwacji 2 tyg wczesniej lekki zator w Olomuncu i Kastel na granicy.
Generalnie - to nasz drugi wyjazd - zdla egzamin termin. Wyjazd z Torunia w niedziele w poludnie, powrot przed weekendem. Jechalismy " na raz" bez pospiechu. Do Chorwacji drzemkaza wiedniem 4 godziny, z powrotem "drzemka" za wiedniem w aucie ...8 godzin.
Moje rada dla nowych - rezerwacja noclegow od np poniedzialku, a powrot w tygodniu. Naprawde zero problemow. Znajomi wracali w podobnym czasie z Tribunj i tez nie mieli wiekszych problemow

Gratuluję Wiednia w 10 minut...

Ja bez korków przejechałem Wiedeń w niedzielę 14 tego w 30 minut( no dobra na 10s zatrzymałem się w remontowanym tunelu)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.08.2016 12:10

lakizak napisał(a):
krzyzak74 napisał(a):Witam, my 12 sierpnia wracalismy z Rovinj. Zero korkow, zero zatorow, Wieden w 10 minut. Wszystko poznym wieczorem. W strone chorwacji 2 tyg wczesniej lekki zator w Olomuncu i Kastel na granicy.

Gratuluję Wiednia w 10 minut...

Ja bez korków przejechałem Wiedeń w niedzielę 14 tego w 30 minut( no dobra na 10s zatrzymałem się w remontowanym tunelu)

Nie wiem, czy jest czego gratulować. Jeśli to prawda, że ktoś przejechał przez cały Wiedeń w 10 minut, to przyjdą słone mandaty z Austrii 8)
lakizak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lakizak » 19.08.2016 12:15

dlatego to był sarkazm z mojej strony i 3 kropki :)
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 19.08.2016 12:21

Witam ziomka

Wiedeń w 10 minut powiadasz ...

Chyba w tej knajpie "Wiedeń" w Lesznie zatrzymałeś się na siku an 10 minut :)

W 10 minut to o północy Torunia nie przejedziesz ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.08.2016 13:27

Jechałem wczoraj, wróciłem dzisiaj...na granicy, na autostradzie żadnych korków ale na każdej granicy mnie zatrzymywali łącznie z Mureck i AUT/CZE... 8O :evil:
Koenig
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koenig » 19.08.2016 13:34

Musiałeś bardzo podejrzanie wyglądać :)
Na AT/CZ to chyba cały czas stoją.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.08.2016 14:26

Wszystkich bez wyjątku zatrzymywali i walili latarkami po całych samochodach...najbardziej upierdliwy był pepik z wąsami na A/Cz na trasie Linz/Praga... :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 411
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone