Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 16.08.2016 07:28

lakizak napisał(a):Czy ludzie, którzy stoją do bramek płatności gotówką to pierwszy raz w Chorwacji?Czy na płatności kartą też zdarzają się takie kolejki?Ja dopiero 2 raz w Cro. ale płaciłem tylko kartą, w niedziele w Lucko były 2 samochody przede mną, w Macelj 5.
Mnie w tym roku bramka karciana ocyganiła na 38 kun :?
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 16.08.2016 09:07

gusia-s napisał(a):
lakizak napisał(a):Czy ludzie, którzy stoją do bramek płatności gotówką to pierwszy raz w Chorwacji?Czy na płatności kartą też zdarzają się takie kolejki?Ja dopiero 2 raz w Cro. ale płaciłem tylko kartą, w niedziele w Lucko były 2 samochody przede mną, w Macelj 5.

Pewnie prowizja za wszystkie lata się przytrafiła......,
trochę to dziwne przecież automat to pobiera, może z boxem jechałaś lub z czymś co ją mogło zmylić.
Sprawdzę moje pobrania z lat ubiegłych jak to u mnie było.
monia1907
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) monia1907 » 16.08.2016 12:10

Belvoir napisał(a):W niedzielę prawie zawsze jest mały ruch.

Filmik jest akurat z soboty, godziny popołudniowe ;)
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 16.08.2016 13:38

wielbiciel napisał(a):
gusia-s napisał(a):

trochę to dziwne przecież automat to pobiera, może z boxem jechałaś lub z czymś co ją mogło zmylić.

Jechaliśmy z przyczepą, od 5 lat tą samą. Policzyło nas wg III kat. a powinno wg II jak zawsze. Na kolejnej bramce i na powrotnych już było ok wg II kat. ale to już człowieki obsługiwały te bramki :mrgreen:. Trochę się zeźliłam tym bardziej, że kolejki jakiejś nie było i mogliśmy jechać na normalną bramkę. Tak się zdarza no cóż, następnym razem będziemy bardziej uważać na to co wyświetla się na tablicy i odrazu reagować na miejscu. W 2013 czy 2014 znajomy za przejazd przez Ilije zapłacił z przyczepką stawkę jakiej wcale nie obejmuje cennik w żadnej kategorii pojazdów :D całkiem od czapy :D
Bywa ...
krombocher
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krombocher » 16.08.2016 19:29

Belvoir napisał(a):Widzę ciemność 8)
( dosłownie )

Stara 1 i widoki :?: Pierwsze słyszę
Jedzie się beznadziejnie, nie ma widoków na nic poza małymi wioskami, ruch jest ogromny
Średnia prędkość na godzinę nie jest większa niż 50 km

Moja teoria jest taka, że tak duży ruch wygenerował długi weekend w CRO i na Słowenii. Też byłem zdziwiony patrząc po drodze na Google Maps i natężenie. Dwa tygodnie temu jechałem w dół jedynką i pomimo kompletnego zastoju na autostradzie ruch na starej cescie był znikomy.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.08.2016 19:55

Nie wiem, co wygenerowało, było to kilka lat temu, ale ruch był wielki i nie zmyśliłem tego :roll:
Jechało się paskudnie. Wystarczyło, że wlokła się niemiłosiernie ciężarówka, za nią gęsiego snuły się osobówki. Wyprzedzanie było koszmarem. Zresztą nic nie dało, bo przejechaniu w szybszym tempie kilku kilometrów znowu była ciężarówka i tak od Karlovaca aż do Jezior Plitwickich.
Po południu wracaliśmy z Plitwic na Kvarner,w kierunku Rijeki i pojechałem na Otocac, do autostrady. Ta droga była całkiem inna, pusta i widoki niczego sobie.
Może miałem pecha, ale podejrzewam coś innego niż długi weekend.
To był zwykły dzień roboczy, przed południem. Sporo aut miało rejestracje bośniackie, przeważały auta z rejestracjami chorwackimi. Wspomniane cięzarówki to były stare gruchoty, gównie z Bośni. Podróżujący Chorwaci i Bośniacy raczej nie byli turystami. Jadąc starą 1 można skręcic w kilku miejscach do Bośni. Przypuszczam, że wielu Chorwatów oszczędza na autostradach i jedzie 1.
Jak do miejscowych doszli turyści jadący do Plitwic, to nie dziwię się wielkiemu ruchowi na drodze.
W soboty czy niedziele ruch miejscowych na starej 1 może być o wiele mniejszy, bo nie muszą pracować.
krombocher
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krombocher » 16.08.2016 20:03

Może tak być, tym bardziej, że w wakacyjne weekendy obowiązują ograniczenia ruchu dla ciężarówek.
krombocher
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krombocher » 16.08.2016 20:08

Powrót 15.08. Zero korków w Lucko, Wiedniu i Poysdorf. Jednak zamknięte centra handlowe sprzyjają szybkim przejazdom przez duże miasta. Natomiast pod koniec dnia, przed Poysdorf spory korek w stronę Wiednia. Prawdopodobnie spowodowany powrotami z weekendu.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.08.2016 20:44

Jechałem dziś. Ok. godz. 17 - 18 stał potężny kilunastokilometrowy korek na granicy chorwacko - słoweńskiej. Co wygenerowało taki ruch akurat dziś ?
Ktoś wie ?
Michalm2012
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michalm2012 » 16.08.2016 21:23

bigredone napisał(a):Jechałem dziś. Ok. godz. 17 - 18 stał potężny kilunastokilometrowy korek na granicy chorwacko - słoweńskiej. Co wygenerowało taki ruch akurat dziś ?
Ktoś wie ?

Ciężarówki, które wczoraj pauzowały.
lew
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lew » 16.08.2016 21:58

wielbiciel napisał(a):
gusia-s napisał(a):

...kiedyś pisałem o tym, ale mnie wyśmiano hahaha ; a tu kolejna osoba to potwierdza; od tego czasu nie płacę kartą
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.08.2016 22:08

Michalm2012 napisał(a):
bigredone napisał(a):Jechałem dziś. Ok. godz. 17 - 18 stał potężny kilunastokilometrowy korek na granicy chorwacko - słoweńskiej. Co wygenerowało taki ruch akurat dziś ?
Ktoś wie ?

Ciężarówki, które wczoraj pauzowały.

To raczej nie ten powód. Ciężarowych samochodów było nie dużo. Większość to samochody turystów. Takich korków spodziewałem się bardziej 15 sierpnia.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.08.2016 22:57

Ciężarówki nie mogły jechać w niedzielę i w poniedziałek, więc we wtorek ruch był większy
Turyście trudno było zauważyć różnicę w natężeniu ruchu, bo tamtędy nie jeździ codziennie.
Większa ilość ciężarówek korkowała trasę na przejściu granicznym i na bramkach autostradowych
I to jest całe wytłumaczenie.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 17.08.2016 07:17

Belvoir napisał(a):Ciężarówki nie mogły jechać w niedzielę i w poniedziałek, więc we wtorek ruch był większy
Turyście trudno było zauważyć różnicę w natężeniu ruchu, bo tamtędy nie jeździ codziennie.
Większa ilość ciężarówek korkowała trasę na przejściu granicznym i na bramkach autostradowych

uff, no to mamy wyjaśnione w 100%, bez możliwości zgłoszenia innego powodu
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.08.2016 07:26

te kiero napisał(a):
Belvoir napisał(a):Ciężarówki nie mogły jechać w niedzielę i w poniedziałek, więc we wtorek ruch był większy

uff, no to mamy wyjaśnione w 100%, bez możliwości zgłoszenia innego powodu

Proszę zgłosić inny powód 8)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 409
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone