Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
paw_el
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paw_el » 13.08.2016 13:13

JacekPlacek napisał(a):Siemka

Jakbym natrafił na korek na obleganym przejściu w Gornij Macelj który wariant bardziej polecacie ??
* Ptuj - cvetlin - Dolnij Macelj (droga średniej jakości )
* Ptuj - ormoż - Varażdin - Zagreb ???
Zmierzam być na granicy Slo-Hr około 12-1 w nocy z soboty na niedziele ale patrząc dzisiaj w nocy co tam się działo właśnie w tych godzinach mam wątpliwości.

Ja w tamtym roku jechałem przez Ormoż i Varaždin i było ok. Nie wiem jak by było teraz.
burgerck
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) burgerck » 13.08.2016 14:24

Wracałem ostatnio z Zadaru (Bibinje) do Kielc. W Zadarze o godzinie 11 potężne korki, bardzo dużo aut zmierzających w stronę domów, więc postanowiliśmy wyjechać później. Start o 16 z Zadaru, cała Chorwacja bez korków, płatność kartą na Lucko nie trwała nawet minuty, zaraz za bramką zrobiliśmy godzinny postój. Kontrole na granicy HR-SLO też takie że ciężko to nazwać kontrolą. Droga do Ptuj trochę większy ruch, ale wszystko bardzo płynnie i o 21 byliśmy w Mureck. Dalej też bez korków, tylko Wiedeń męczący ograniczeniami.
W tamtą stronę było gorzej. Wyjazd 30.07 o 20, do Ptuja bardzo płynnie, natomiast tam przed 9 potężny korek. Po stronie chorwackiej luz aż do Karlovac, gdzie utworzył się wielki korek. W Bbinje byliśmy o 14.
Raphael
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raphael » 13.08.2016 20:01

Mini (nie)korkowa relacja z trasy. Wyjazd rano w sobotę 13.08 z okolic Katowic. Na DK86 i dalej przez Tychy i Bielsko do Żywca ruch spory, ale bez korków, jazda płynna, dość szybka. Od Żywca przez Zwardoń, Czadcę, Żylinę, Bratysławę, Burgenland, drogę 86 do Lenti bez korków. Ruch bardzo mały, na Węgrzech miejscami dosłownie pusto. Na słowackiej D1 kilka remontów, ograniczenia do 80, na węgierskiej 86 na płd. od Szombathely kilka mijanek, jak nie trafiłem zielobego świata, stałem 1 do 7 minut.

A jutro ciąg dalszy do Chorwacji.

-----------------------------------------------------

Info z 14.08 - niedziela przed świętem WNP

Na bramkach Sv. Helena koło południa w obu kierunkach kolejka na 3-5 aut. Godzinę później na Lučko w stronę morza na 10-20 aut, w stronę Zagrzebia 2 km na bramkach tradycyjnych, na karcianych na 15-20 aut.
Ostatnio edytowano 14.08.2016 17:05 przez Raphael, łącznie edytowano 1 raz
Zibil79
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zibil79 » 13.08.2016 20:27

Dzisiaj wracaliśmy z Tucepi.
Wyjazd przed 5 rano, do Skoczowa (śląskie) dotarliśmy ok. 17.30, w tym 2 postoje (jeden ok. 40 minutowy, drugi ok. 10 minut). Chorwacja bez problemu, w Lucko delikatny korek na bramkach gotówkowych, natomiast na karty luz.
Przejście graniczne w Macelj również bez problemu, kilka minut stania. W Austrii staliśmy we Wiedniu w kilkunasto minutowym korku oraz w drugim, który zaczął się przed Poysdorfem i ciągnął się praktycznie do samej granicy. Najgorzej było w Czechach, korek za Brnem, zamknięte 2 zjazdy na Olomuniec i trzeba było jechać objazdami oraz inne pomniejsze zwężenia.
Zdecydowanie gorzej wyglądało to w stronę Chorwacji, korek praktycznie już za bramkami w Lucko, później w Słowenii korek zaczynał sie przy końcu autostrady do samej granicy, w Austrii (Wiedeń) też dobrze nie było.
Pozdrawiam wszystkich.
valdemar
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) valdemar » 13.08.2016 21:27

Dziś po południu zero korków w Chorwacji. W stronę powrotną korek na 2 km przed bramkami w Lucko, Janusze jadą pasami gotowkowymi natomiast bramki na kartę można przejechać z marszu.
Edikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Edikol » 14.08.2016 18:04

Trasa ogólnie bez korków, spowolnienie we Wiedniu i na granicy S-Ch
Obiazd MLP bez żadnych problemów w Tucepi o 8,30.
Szerokiej drogi.
lakizak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lakizak » 14.08.2016 22:02

Hej.
Ja niestety już po urlopie.Dzisiaj wyjazd z Breli o 5:30 w Sosnowcu o 18:00.Praktycznie bez korków.Lucko 0 9:30 oczywiście karta, tylko Słoweńcy na granicy przetrzymywali długo, jakieś 10 minut stania.Wiedeń spokojny, w Czechach 2 objazdy na węzłach.W Polsce deszcz.
zero
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zero » 15.08.2016 07:36

Trasa Wrocław-Cieszyn-Żylina-Bratysława-Burgenland-Sarvar-Radics/Lendava (nocleg Sveti Martin na Muri)-Varażdin-Borek bez korków nawet tam, gdzie się ich spodziewałem. Granica w Neum 2xpłynnie (ok. 15). Właściciel apartmanu powiedział, że dzień wcześniej była godzina czekania.
monia1907
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) monia1907 » 15.08.2016 18:56

Wracaliśmy w sobotę z Pagu. Tuż po wjechaniu na autostradę w Posedarje około godziny 12 zastaliśmy korek, jazda 40-50km/h.

Obrazek

Szybka decyzja - zjeżdżamy na 1, na autostradę wróciliśmy w Karlovacu
Opóźniło nam to trasę około 2h, ale widoki też ładne zaliczyliśmy :mrgreen:

Na bramkach Lucko Zagrzeb korek do płatności gotówkowej - nie wiem ile km, ale zaczął się od bramek na kartę, na wszystkich pasach ;)

Ostatnio edytowano 15.08.2016 19:43 przez monia1907, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.08.2016 19:25

Widzę ciemność 8)
( dosłownie )

Stara 1 i widoki :?: Pierwsze słyszę
Jedzie się beznadziejnie, nie ma widoków na nic poza małymi wioskami, ruch jest ogromny
Średnia prędkość na godzinę nie jest większa niż 50 km
gigi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gigi » 15.08.2016 19:28

Powrót z Omisia w niedzielę popołudniu a po szóstej rano już polska granica, oby każdy powrót był taki szybki.
HAK zapowiadał 3-kilometrowy korek na Lućko więc zjazd wcześniej i ominięcie Lućko.
Na granicy spoko, Wiedeń w nocy więc czyściutko, Brno i Ołumuniec bez korków i szybciutko choć te nowe objazdy to tylko Czech mógł wymyślić :)
monia1907
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) monia1907 » 15.08.2016 19:33

Belvoir napisał(a):Widzę ciemność 8)
( dosłownie )

Jedzie się beznadziejnie, nie ma widoków na nic poza małymi wioskami, ruch jest ogromny

Nie widać zdjęć i filmiku ?
Z tymi widokami to źle napisałam - na dojazdówce do 1 - droga 27, które wiedzie zboczem gór są widoki, dalej to znaliśmy trasę, bo jechaliśmy tędy w 2010 do Plitvic. Z prędkością i ruchem totalnie się nie zgodzę - ruch malutki - jedynie przy Plitvicach trochę większy, a całą trasę jechaliśmy 90-100km/h
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 15.08.2016 19:34

Belvoir napisał(a):Stara 1 i widoki :?: Pierwsze słyszę
Jedzie się beznadziejnie, nie ma widoków na nic poza małymi wioskami

beznadziejny to jest ten wpis...
żeby tę drogę właściwie ocenić należy przejechać całą, na samo południe, no chyba, że nie jest się wrażliwy na piękno otoczenia, gór, to nie pomoże;
Belvoir napisał(a):ruch jest ogromny

po prostu taki traf, być może przy zamkniętej autostradzie, większość zdecydowała się na D1, i wolała jechać te 50km/h niż stać
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.08.2016 19:40

monia1907 napisał(a):
Belvoir napisał(a):Widzę ciemność 8)
( dosłownie )

Nie widać zdjęć i filmiku ?
Z tymi widokami to źle napisałam - na dojazdówce do 1 - droga 27, które wiedzie zboczem gór są widoki, dalej to znaliśmy trasę, bo jechaliśmy tędy w 2010 do Plitvic. Z prędkością i ruchem totalnie się nie zgodzę - ruch malutki - jedynie przy Plitvicach trochę większy, a całą trasę jechaliśmy 90-100km/h

Filmiku nie widać :!:

Z widokami żeśmy sprawę wyjaśnili :wink:

Na starej 1 da się jechać 100 km/h, ale tak się akurat złożyło, że jak ja jechałem, to się nie dało 8)
W porywach 70 się dało
Auto za autem auto poganiało, jazda jak na Zakopiance
monia1907
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) monia1907 » 15.08.2016 19:42

Belvoir napisał(a):
monia1907 napisał(a):
Filmiku nie widać :!:

Poprawiłam :arrow:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 407
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone