Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.08.2016 11:17

guzu napisał(a):Jak z Waszego doświadczenia wygląda ruch do CRO w soboty w drugiej połowie czerwca?

To już sezon i trzeba kombinować tak samo jak w lipcu i sierpniu by unikać wjazdu w sobotę?

Pytasz o czerwiec 2017 :?:
Edikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Edikol » 09.08.2016 11:33

ciciak napisał(a):
Edikol napisał(a):Ja przez 7 lat jeździłem zawsze w piątek po południu około 16-17 i zawsze były po drodze jakieś większe lub mniejsze utrudnienia, a nie mówię o granicy Słoweńsko-Chorwackiej tam zawsze horror i objazd na Varażdin w tym roku też startuję w sobotę popołudniu i zobaczymy jak będzie.

7 lat przeżywa horror i dalej brnąć w takie "bagno" ? podziwiam takich ludzi.
Ja w tym roku już 11 raz do Chorwacji, jeździłem w większości przez Słowacja-Węgry lub Słowacja-Austria, ostatnie dwa lata w związku z nową autostradą Pyrzowice-Ostrava to trasa Czechy-Austria, ale jak widzę co się w tym roku dzieje w Czechach i we Wiedniu a mając na uwadze, że ekspresówki pomiędzy Bielsko Białą a Zwardoniem już w tylko w Węgierskiej Górce (11 km) brakuje to naprawdę polecam trasę przez pierwsze dwa warianty.
A dla tych co się jeszcze nie zdecydowali, to jak jedziecie nocą Czechy Wiedeń to z krótkim postojem na granicy w Macelj można śmiało jechać, natomiast jeśli ktoś jedzie w dzień to naprawdę polecam inny wybór trasy.
Dodatkowo jadąc przez trasę najbardziej popularną Cz-A, koncentracja na długim odcinku Ołomuniec-Brno-Wideń-Graz-Zagrzeb-Basiljewo ) do rozjazdu na Rijekę-Split jest bardzo męcząca z powodu bardzo dużego natężenia ruchu nawet jak nie ma zatorów, natomiast trasa Słowacja-Węgry jest wolniejsza, ale tak jak dla mnie wręcz krajoznawcza (oprócz Bratysławy gdzie ruch też jest większy, oraz docinka Zagrzeb-Basiljewo).

Więc podziwiaj nie każdy może wziąć niewiadomo ile urlopu, ja niestety mam ograniczoną ilość urlopu w tym okresie więc nie patrzę czy są jakieś utrudnienia na drodze tylko pakuje się i jadę i nie zastanawiam się czy bagno czy nie, podziwiaj dalej. :(
guzu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) guzu » 09.08.2016 12:14

Janusz Bajcer napisał(a):
guzu napisał(a):Jak z Waszego doświadczenia wygląda ruch do CRO w soboty w drugiej połowie czerwca?

To już sezon i trzeba kombinować tak samo jak w lipcu i sierpniu by unikać wjazdu w sobotę?

Pytasz o czerwiec 2017 :?:

docelowo tak :)

chciałbym wiedzieć jakie bywały drugie połowy czerwca w latach ubiegłych :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.08.2016 12:43

Ruch zdecydowanie mniejszy, ale na mały korek można trafić.
ufokking
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ufokking » 09.08.2016 13:37

madlen82 napisał(a):
Michalm2012 napisał(a):
Clis napisał(a):Hmmmm, Ja (osobiście) z Cracova ;) jechałbym przez Słowację i Węgry. Zawsze jeździłem przez Czechy, Austrię (a było to 8 razy). Ale w tym roku postanowiłem zmienić trasę, miedzy innymi dlatego że nocuję (pierwszy raz tak robię) koło Zalakaros. A powody ; winiety - przez internet, nocleg po trasie " z wiekiem wzrasta zapotrzebowanie na spokój" i wygode ;) , a po 3 - jak spojrzysz na mapsgoogle to duża część autostrady w Czechach to same remonty i zwężenia. A i z tego co czytam na forum, to Wszyscy walą przez Cz i A. Ja wyruszam 16 z samego rańca, Pozdrówki

Dobry wybór. Sprawdziłem osobiście.

dziękuję za porady
a którą trasę przez Słowacje i Węgry polecacie jadąc z Krakowa?
https://goo.gl/maps/w4v1uy32ebw - czy ta trasa bedzie optymalna?
Slyszałam troche negatywnych opini o drogach krajowych na słowacji i samym dojeździe do Słowacji z Krakowa, ze męka itp..
Moze jednak zostac przy trasie przez Czechy/Austrie/Slovenie (z objazdem autostrady) jesli wyjaz z krakow byłby w niedziele wieczorem?
Pozdrawiam

Ja 7 lat jeżdżę tędy sprawdzona dla mnie dobra trasa a z tego co ludzie piszą w tym roku nie ma tak korków jak przez Austrię

https://goo.gl/maps/YGRghoRyphN2
showtek2
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) showtek2 » 09.08.2016 13:41

Ja najwiekszy korek przezylem w tym roku ....jadac do Dubrovnika przed granica i przez cala Bośnie....masakra ! W takim korku jeszcze nie stalem ! Wyjechalismy ok 15 z Makarskiej i o 19 dopieor bylismy w Dubrowniku ! Jeszcze ze padal deszcz w Makarskiej to siem ega korki utworzyly :O Czy to normalne ? Czy sa jakies dni kiedy nie warto jechac do Dubrownika bo sa korki ? Tez stalismy w korku do Spelitu jak jechalismy z Makarskiej i to w niedziele :O .Najgorzej tez jak jechalem do Chorwacji i w austrii zamkneoli jakis tunel i trzeba bylo objazdem jechac i tez troche czasu tam stracilismy ale nie bardzo duzo . Tez stalismy w korku do Spelitu jak jechalismy z Makarskiej i to w niedziele :O A poizniej korek przed granica Słowenii ale ze jechalismy objazdem to udalo sie wiekszej czesci uniknac...Dziwne bo wyjechalismy w CZwartek w nocy ....kiedys jechalem w Sobote w nocy i takie czegos nie bylo

I wracajac wspolczulem ludziom ktorzy jechali autostada w Czechach bo na autostradzie byl wypadek i utworzyl sie gigantyczny kilkukilometorwy korek
Zibil79
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zibil79 » 09.08.2016 15:13

Potwierdzam to co napisał showtek2.
Wybralismy sie w dniu 06.08 (sobota) po godz. 10.00 z Tucepi do Dubrownika i utknęliśmy w ok. 18 km korku. Korek zaczął się przed granicą trwał przez całą BiH i jeszcze trochę w Chorwacji. Głównym powodem były światła w miejscowości Neum, które przyczyniły sie do zatoru ok. 5 km również na przeciwnym pasie. W Dubrowniku byliśmy przed 15.00. Droga powrotna zajęła nam niecałe 2,5h.
biokd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) biokd » 09.08.2016 15:56

Hmm ja zawsze jezdze przez Czechy i Austrię z Krakowa bo trasa najszybsza wg Google maps no i wydaje mi się ze bardziej "cywilizowana" niż przez Słowację i Węgry. Remonty owszem są ale nigdy z tego powodu nie stałem w korkach w tych krajach,łącznie z przejazdem przez Wiedeń. Może dlatego że zawsze jeżdżę w tygodniu a w strone nad Jadran zawsze w nocy, wiec nie wiem o czym piszecie, że takie niby straszne korki i utrudnienia na drogach bo Nigdy od kilku lat się z tym nie spotkałem pomimo prac na drogach, bo trasa zawsze przebiega bez problemów. Zmienie na Słowację i Wegry jak będę chcial po drodze zatrzymać się nad Balatonem :)
Michalm2012
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michalm2012 » 09.08.2016 16:55

madlen82 napisał(a):
Michalm2012 napisał(a):
Clis napisał(a):Hmmmm, Ja (osobiście) z Cracova ;) jechałbym przez Słowację i Węgry. Zawsze jeździłem przez Czechy, Austrię (a było to 8 razy). Ale w tym roku postanowiłem zmienić trasę, miedzy innymi dlatego że nocuję (pierwszy raz tak robię) koło Zalakaros. A powody ; winiety - przez internet, nocleg po trasie " z wiekiem wzrasta zapotrzebowanie na spokój" i wygode ;) , a po 3 - jak spojrzysz na mapsgoogle to duża część autostrady w Czechach to same remonty i zwężenia. A i z tego co czytam na forum, to Wszyscy walą przez Cz i A. Ja wyruszam 16 z samego rańca, Pozdrówki

dziękuję za porady
Slyszałam troche negatywnych opini o drogach krajowych na słowacji i samym dojeździe do Słowacji z Krakowa, ze męka itp..
Moze jednak zostac przy trasie przez Czechy/Austrie/Slovenie (z objazdem autostrady) jesli wyjaz z krakow byłby w niedziele wieczorem?
Pozdrawiam

A nie bierzesz pod uwagę powrotu? Też przypadnie Ci w nocy?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.08.2016 17:39

biokd napisał(a): wiec nie wiem o czym piszecie, że takie niby straszne korki i utrudnienia na drogach bo Nigdy od kilku lat się z tym nie spotkałem pomimo prac na drogach, bo trasa zawsze przebiega bez problemów.

Ci co piszą o korkach to pewnie agenci KGB, i piszą żeby zasiać ferment i dezinformację wśród jadących do Cro i wracających.
A na poważnie to przejedź się w dzień tą trasą to będziesz wiedział o co chodzi. Przecież nie wszyscy są takimi szczęśliwcami żeby jechać w środku tygodnia i w nocy.
lew
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lew » 09.08.2016 18:56

.......2 tyg temu w sobote nie stalismy w korku i jechalismy w fizjologicznych godzinach aktywnosci ludzkiej.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.08.2016 15:18

Ja nie miałem żadnych korków, na każdym etapie podróży miałem wrażenie, że jestem sam na drodze. Granica slo-cro poniedziałek godzina 13.00, Lućko, godzina 13.40 :)
CroLaguna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroLaguna » 10.08.2016 19:39

madlen82 napisał(a):
Michalm2012 napisał(a):

dziękuję za porady
Pozdrawiam

Zawsze jeżdżę do Chorwacji tą trasą , ale omijam na Słowacji odcinek R1 pomiędzy Bańską Bystrzycą a Zwoleniem drogą krajową 69.
Zwykle wyjeżdżam z Krakowa w sobotę lub niedzielę ok godz 17 i urządzam sobie drzemkę ok. 2-godzinną nad Balatonem, tak żeby rankiem być na miejscu.
Faktem jest że drogi na Słowacji nie są idealne , ale męczące są przede wszystkim w drodze powrotnej po przejechaniu już kilkuset kilometrów i z myślą kołaczącą się w głowie że wakacje w Cro właśnie dobiegły końca :mrgreen: .
aaaW
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) aaaW » 11.08.2016 11:27

Jedziemy pierwszy raz samochodem z południa Polski do Makarskiej ( bez noclegu- będziemy szukać na miejscu), a nasza trasa przechodzi przez:
Koszyce - Miszkolc - Budapeszt - Zagrzeb - Makarska
Poradzie proszę czy lepiej wyjechać w sobotę 13.08, aby być w Chorwacji rano w niedziele, czy lepiej poczekać i wyjazd w niedzielę 14.08 tak, aby na miejscu być w poniedziałek? podobno Chorwacji również mają 15 sierpnia wolne?
valdemar
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) valdemar » 11.08.2016 11:35

aaaW napisał(a):Jedziemy pierwszy raz samochodem z południa Polski do Makarskiej ( bez noclegu- będziemy szukać na miejscu), a nasza trasa przechodzi przez:
Koszyce - Miszkolc - Budapeszt - Zagrzeb - Makarska
Poradzie proszę czy lepiej wyjechać w sobotę 13.08, aby być w Chorwacji rano w niedziele, czy lepiej poczekać i wyjazd w niedzielę 14.08 tak, aby na miejscu być w poniedziałek? podobno Chorwacji również mają 15 sierpnia wolne?

Chodzi ci o znalezienie wolnej kwatery? Wg mnie bez różnicy, Makarska to duży kurort więc tłum będzie dzień wcześniej i później.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 405
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone