Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gigi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gigi » 06.08.2016 18:34

Co do kupowania winiet na granicy tzn. na ostatniej polskiej stacji np. na A1...
Czeska miesięczna 440 koron czyli jakieś 70zł w Czechach u nas 106zł
10-dniowa na Austrię 8,80ojro czyli około 37zł a u nas na stacji 65zł
Jak dla mnie wolę stracić chwilę, zatrzymać się na pierwsze stacji za granicą i nawet płacąc kartą wyjdzie i tak sporo taniej, chyba, że dla kogoś priorytetem jest czas...
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 06.08.2016 19:50

Na zywo - bez pl znakow bo z komorki.
Droga z Wroclawia przez Ostrava Brno Breclav Wieden Graz do Krapiny na nocleg u znanego juz Jurinjaka.
Gkadko i szybko, jedynie przed Brnem maly 2 kilometrowy zator.
Google maps ostrzega przed zjazdem Ptuj do granicy HR wiec jedziemy przez Cvetlin.
Jutro dalsze 512 km, dzieci zasypiaja powoli a my szykujemy sie do sprobowania arioniowki i slivovicy od gospodyni...
emmi_ny
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) emmi_ny » 06.08.2016 20:27

gigi,Jacek-placek i Raphael, dzięki za info.
krombocher
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krombocher » 06.08.2016 20:34

Garo&Justa napisał(a):Na zywo - bez pl znakow bo z komorki.
Droga z Wroclawia przez Ostrava Brno Breclav Wieden Graz do Krapiny na nocleg u znanego juz Jurinjaka.
Gkadko i szybko, jedynie przed Brnem maly 2 kilometrowy zator.
Google maps ostrzega przed zjazdem Ptuj do granicy HR wiec jedziemy przez Cvetlin.
Jutro dalsze 512 km, dzieci zasypiaja powoli a my szykujemy sie do sprobowania arioniowki i slivovicy od gospodyni...

Miód kasztanowy od koleżanki też warto spróbować
mati15951
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mati15951 » 07.08.2016 09:11

Wczoraj wróciłem ze Staregogradu Paklenicy. Trasa ok 1080 km przez Zagrzeb, Maribor, Graz, Wiedeń, Brno, Olomunec, Mohelnice, Boboszów, Wrocław, Lubin przeleciała bez żadnych problemów. Również w stronę Chorwacji żadnych korków. Wyjechaliśmy ok 18 w domu byliśmy o 5;30. Po drodze kilka postojów. Pozdrawiam wszystkich Cromaniaków.
Raphael
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raphael » 07.08.2016 09:36

krombocher napisał(a):Miód kasztanowy od koleżanki też warto spróbować

I w ten oto sposób temat "Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć..." zaraz osiągnie stronę nr 404 :x

(przepraszam, że sam spamuję, ale po prostu nie mogłem się powstrzymać - zdecydowanie na forum powinien przy postach być guzik do powiadamiania administratorów o spamie)
papse
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) papse » 07.08.2016 09:46

gigi napisał(a):Co do kupowania winiet na granicy tzn. na ostatniej polskiej stacji np. na A1...
Czeska miesięczna 440 koron czyli jakieś 70zł w Czechach u nas 106zł
10-dniowa na Austrię 8,80ojro czyli około 37zł a u nas na stacji 65zł
Jak dla mnie wolę stracić chwilę, zatrzymać się na pierwsze stacji za granicą i nawet płacąc kartą wyjdzie i tak sporo taniej, chyba, że dla kogoś priorytetem jest czas...

Jeśli dla kogoś priorytetem jest czas, (żeby nie stać w kolejkach-korkach* - to żeby było na temat ;) )
powinien przed wyjazdem mieć komplecik winiet. Jak nie chce przepłacać w pzmot to na tolltickets.com :D
Gofer83
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gofer83 » 07.08.2016 12:15

Wyjazd 06,08,2016 o 16:00 z Tucepi w deszczu i przy silnym wietrze, trasa przez CRO ok. Przed Krapiną wypadek i korek ok 20km az do granicy ze Słowenią, bo w miedzy czasie zamknięty tunel, bo tyle aut az do samej granicy, generalnie ponad 2 h w korku. Objazd przez MLP, raczej bez problemów, chodź zwężki. W Zabrzu bylem ok 7,30. Pierwszy raz jechałem przez Czechy Austrię, pozostałe 4 razy przez Słowację i Węgry, i ogolnie rzecz biorąc, trasa przez CZ A to dla mnie porażka totalna, wole nadłożyć km, a trasa wg mnie duzo spokojniejsza. Pozdrawiam
biokd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) biokd » 07.08.2016 13:09

emmi_ny napisał(a):Witam,
Prosił bym bardziej doświadczonych Kolegów o pomoc w wyznaczeniu trasy z Radomia do Makarskiej.
Wyjazd-piątek, 12/08 ok. godz.8.00
Po drodze planuję postój z krótką drzemką ok. 23.00.- 3.00
Chciałem wstawić link z wybraną trasą z pominięciem Wiednia i płatnego odcinka Słowenii ale nie mam uprawnień ( swoją drogą to bez sensu). Mam również kilka dodatkowych pytań.
1. Gdzie najlepiej kupować winiety na trasie CZ/A/SLO i jakie są ich koszty.
3. Jeżeli miał bym podobny czas może podeślecie jakąś sprawdzoną trasę przez Słowację/Węgry. Jak z winietami na tej trasie. Jak finansowo różnice winiet w porównaniu do trasy CZ/A/SLO
3. Czy często opisywane porady korzystania z przejazdu przez bramki płatne kartą akceptują karty debetowe mbank?

Z góry dzięki za pomoc.

1) winiety najlepiej kupować w danym kraju czyli czeską na stacji Shell przed Ostrava,jeśli jedziesz trasą z polskiej A1 (30-dniowa chyba 440 koron, nie wiem bo karta płaciłem za CZ i A), austriacka na stacji w Wilfersdorf (10-dniowa za 8.80 euro). Słowenskiej nie opłaca się bo za ok 50km płacisz 15 euro wiec jadę objazdem MLP. Na Shellu kupuje od razu czeska i 2 austriackie (druga od razu na powrot) bo nie wiem czy stacja w Wilfersdorf jest całodobowa a w Austrii jestem w środku nocy.

2) Tu nie wiem bo zawsze jeżdżę przez Czechy, Austrię i Slowenie z Krakowa i zawsze jeżdżę w tygodniu i jeszcze nigdy nie trafiłem na żadne problemy po drodze (raz wracałem w weekend i stwierdziłem ze nigdy więcej wiec tak dobieram urlop i apartmany aby jeździć w tygodniu)

3) Bramki akceptują każdy rodzaj kart (Visa, MC). Płatność trwa kilka sekund (w jeden otwór wkładasz bilecik, w drugi kartę, 2 sekundy i jedziesz dalej). Ja generalnie jestem zwolennikiem plastikowego pieniądza czy to w kraju czy za granicą, z prostej i jedynej przyczyny - WYGODA I BEZPIECZEŃSTWO :)
gigi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gigi » 07.08.2016 20:38

Ciekawe jak niedzielne powroty?
Ponoć aż straszą w TVP...
jotusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jotusia » 07.08.2016 23:18

Wg kalendarza kilka osób wczoraj miało wracać , a inne miały jechać do Cro. Czy możecie się wypowiedzieć (osoby , które faktycznie wczoraj były w podróży ) jak realnie wygląda sytuacja na drogach? Portale informacyjne trochę straszą brakiem przejezdnosci autostrad i zamknięciem mostów.
Michalm2012
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michalm2012 » 07.08.2016 23:27

jotusia napisał(a):Wg kalendarza kilka osób wczoraj miało wracać , a inne miały jechać do Cro. Czy możecie się wypowiedzieć (osoby , które faktycznie wczoraj były w podróży ) jak realnie wygląda sytuacja na drogach? Portale informacyjne trochę straszą brakiem przejezdnosci autostrad i zamknięciem mostów.

Ale czego się boisz? Jeżeli jedziesz w piątek na noc lub w sobotę rano, to czytaj 1 stronę.
Wczoraj wracałem trasą Austria- Słowacja- Zwardoń. Najbardziej zagrożony korkiem Wiedeń Poysdorf Brno ominąłem. Zero korków. Mały ruch.
jotusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jotusia » 08.08.2016 00:12

Nie zrozumiałeś mojego wpisu ☺ Moja wina, bo nie doprecyzowałam. Chodziło mi o to , że portale podają informacje o utrudnieniach związanych z gwałtownym ulewami (wywołanymi przez ten sam front , który przyczynił się do powodzi w Macedonii ). Dzień tygodnia , w jakim ma być wyjazd nie ma tu jic do rzeczy. Chodzi mi o bieżącą sytuację - czy faktycznie przez ulewy są takie duże utrudnienia (jeśli tak , to jak konkretnie to wygląda ) czy też, jak to często bywa, media robią szum o nic.

Z Twojej wypowiedzi domyślam się , że albo jechałeś przed załamaniem pogody, albo nie było ono wcale takie znaczące dla ruchu.
gigi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gigi » 08.08.2016 09:33

Duże korki przed Zagrzebiem na Lućko w szczególności w niedzielny wieczór są zasługą powracających znad wody mieszkańców Zagrzebia. Ten weekend raczej nie zachęcał do spędzania czasu nad wodą więc i korków być nie powinno...
Rok temu wracałem w słoneczną niedzielę wieczorem i niestety korek w tym miejscu był spory a większość aut była na blaszkach ZG.
michu1978
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) michu1978 » 08.08.2016 13:13

Witam
jestem już po powrocie z Chrowacji
wyjazd z Polski piątek ok. 21,30 w kierunku Czech bez problemu. Czechy kierunek Ołumiec-Brno - Mikulov w nocy żadnych korków, tylko zwężenia na autostradach, ale żadnych korków. godzina snu od 4 do 5 na Milkulovie. Austria cała super nawet zwężenia w Wiedniu nie robiły jakiś dramatycznych korków. Słoweńska autostrada też beż jakis korków w kierunku Lublany i Chrowackie przejscie w Rupie bez korków
Powrót do Polski 5 sierpnia wyjazd. Słowenia szła ok, tylko 2 wypadki ale jazda bez problemu. Austria między Grazem a Wiedniem ulewa że to spowolniło jazdę na autos. Wieden wjazd ok 17 totalnyu korek na zwęzeniu na Brno, strata ok 1 h. potem jazda na Pysdoff prawie ok, ale wypadek i korek totalny, ok 30 min powolnej jazdy do zajadu z autost. Czechy w nocy w deszczu ok, ale sie nie pojedzie szybko, Polska ok , ale od 2 wnocy na A1 to maskra Polaków pełno c jechali nad morze
ogólnie żeby nie to zwężenie w Wiednu i ten wypadek na prawie końcu ich autostrady ti ten cholerny ulewny deszcz to niema co narzekac
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 403
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone