Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
krombocher
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krombocher » 05.08.2016 12:57

W weekend ma wiać bora. Tak więc raczej przed Sv. Rokiem korek jak w banku. Obserwując ostatnie weekendy wydaje się, że dla podróżujących w tym czasie najlepsza opcja to zjazd na starą cestę jeszcze przed Zagrzebiem i dalej w dół DK1. Tydzień temu w sobotę na starej drodze było bardzo spokojnie, a za Kninem ruch wręcz znikomy. W przeciwieństwie do autostrady, która cała stała.
W chorwackiej radiowej dwójce są o połówkach godzin komunikaty HAKa w 4 językach. Sretan put.
lakizak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lakizak » 05.08.2016 13:23

A wiecie może kiedy Nam Słowency autostradę skończą i objazd "zabiorą"?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 05.08.2016 13:33

lakizak napisał(a):A wiecie może kiedy Nam Słowency autostradę skończą i objazd "zabiorą"?

Podobno do końca 2018 roku http://www.dars.si/Dokumenti/O_avtocest ... e_185.aspx

Zabrać nie zabiorą, bo kto będzie chciał ominąć, to i tak to zrobi :oczko_usmiech: :mrgreen:
lakizak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lakizak » 05.08.2016 13:38

Super dzięki. Z drugiej strony może jak oddadzą do granicy to sie nie bedzie czasowo opłacać zmieniac trasę.
Samuray-X
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Samuray-X » 05.08.2016 14:07

Będziemy startować z Piotrkowa Trybunalskiego jutro (sobota) o godzinie 15-16.
Cel: okolice Senj (Kvarner) czyli północ Chorwacji.

Jaką trasę byście polecali?
woldox
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) woldox » 05.08.2016 16:16

Samuray-X nie masz za dużego wyboru

trasa droższa

https://www.google.pl/maps/dir/Senj,+Ch ... 051721!3e0

Trasa tańsza
https://www.google.pl/maps/dir/Senj,+Ch ... 051721!3e0

przerobiłem obydwie trasy, a teraz zależy czy wolisz jechać chwilę dłużej i zaoszczędzić czy szybciej ale drożej a różnica raptem godzinka
Ostatnio edytowano 05.08.2016 16:19 przez woldox, łącznie edytowano 1 raz
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 05.08.2016 16:17

Jakoś nikt nie zauważył remontu w Katowicach na A4.
http://www.dziennikzachodni.pl/motofakt ... ,10472292/
Ci co jadą przez Częstochowę niech odbijają za Siewierzem na S1 Pyrzowice i dalej A1.
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 05.08.2016 17:24

wielbiciel napisał(a):Ci co jadą przez Częstochowę niech odbijają za Siewierzem na S1 Pyrzowice i dalej A1.

? ale to chyba zawsze tak się jedzie jadąc z Częstochowy. Po co się pchać do Katowic
ifa611
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ifa611 » 05.08.2016 17:47

mattom napisał(a):
ifa611 napisał(a):Chodzi glownie o odcinki czeskie:
Złotoryja-Lubawka-Brno-Wiedeń – Mureck-Lenart-Ptuj-Zagrzeb

czy moze z pominieciem autostrady w okolicach Brna i trase:

Od 5 lat trasa przez Lubawke, Hradec, Vysokie Myto, Svitavy Brno, Rajhrad i Mikulov.
Za Brnem uciekasz na Rajhrad i wjeżdżasz za Pohorelicami omijając jedyny płatny odcinek.
Cała trasa praktycznie to droga krajowa, bardzo fajna ze Złotoryi nie ma sensu lecieć autostradą przez Czechy

Super, bardzo dziękuję za wskazówki!
mattom
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mattom » 05.08.2016 20:38

Jedyne
ifa611 napisał(a):Super, bardzo dziękuję za wskazówki!

jedyne na co uważać trzeba to w Hradec będą przygotowania do Hip-Hop-Kempu, rok temu na odcinku przy starym lotnisku jechałem co prawda w czasie festiwalu, ale stało ograniczenie do 30 i panowie policjanci z laserami co kilka kilometrów. Festiwal teraz chyba od środy - ale pewnie w weekend już będzie tłoczno.
Jadę tą samą trasę, ale start dzień wcześniej kolo południa ;)
desperadek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) desperadek » 05.08.2016 22:13

mattom napisał(a):Jadę tą samą trasę, ale start dzień wcześniej kolo południa ;)
Też ze Złotej? Ja w piątek wieczorem, ale w tym roku przez Niemcy do Wenecji i potem Cro. Czytam o korkach bo jeszcze się zastanawiam nad wariantem powrotu i chyba spróbuję zjechać przed Wiedniem na Bratysławę i autostradą przez Słowację i potem w Polsce A1 i A4.
mattom
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mattom » 05.08.2016 22:51

tak tak, też ze Złotej.
Trasę przez Czechy, Austrię i Słowenię od 5 lat mam opanowaną do perfekcji więc nic nie kombinuje. Ewentualnie Wiedeń ominąć tak jak ktoś wrzucał kilka stron wcześniej.
Ale ogólnie polecam - Czechy bez winietki, przez Hradec, Svitavy itd. Normalnymi prędkościami byliśmy 1.5h szybciej niż znajomi, z którymi rozłączyliśmy się zaraz za Mikulovem, bo bardzo chcieli skorzystać z autostrad skoro już mieli winiete.
Samuray-X
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Samuray-X » 05.08.2016 22:55

Dzięki Woldox, też jeździłem tymi trasami.
Bardziej chodziło mi o to którą wybrać aby uniknąć korków.
Podobno w tym roku to jakaś masakra :-(
Samuray-X
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Samuray-X » 05.08.2016 23:02

Dzięki Woldox, też jeździłem tymi trasami.
Bardziej chodziło mi o to którą wybrać aby uniknąć korków.
Podobno w tym roku to jakaś masakra :-(
route666
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) route666 » 06.08.2016 09:12

Witam

Objazd M -L-P koszmar z mojej winy ,w Slowení odchaczylem autostrady idrogi platne,okazalo się ze za mostem w Ptuju pojechałem w prawo wg nawi, i wylądowałem w polach między kukurydza straszne zadupie wąska droga asfaltowa a pomiędzy 2 pola kukurydziane o 12 w nocy 40 min straciłem,.Nawigacja kierowała mnie niby na Zabrzeb w tych polach ,zglupiala, i krążyłem w kółko. ..masakra...potem jakoś na oślep wróciłem na gł drogę i wróciłem na ten most...i jakoś poszło. ..ale przeżycie nieziemskie w środku nocy w polach jakieś sarny latały ....
:papa:[/quote]
Ostatnio edytowano 06.08.2016 09:31 przez route666, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 401
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone