Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
lokiec3
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lokiec3 » 04.08.2016 13:06

Jeżeli googel nie kłamie to na teraz jest to opcja o 20minut dłuższa pomimo 2 km przed Dunajem na czerwono. Tyle że nie stoisz. Jak jest w rzeczywistości....?
Pozdrawiam.
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 04.08.2016 13:25

no nic do wyjazdu jeszcze równo trzy tygodnie więc mam czas aby obmyślić różne warianty :-)
CroLaguna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroLaguna » 04.08.2016 13:32

Jechałem w niedzielę trasą Pakostane - Gorican - Budapeszt oraz dalej do Krakowa, i byłem mocno zdziwiony , gdy zobaczyłem ogromną ilość Czechów wracających do domu przez Węgry.
Zibil79
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zibil79 » 04.08.2016 15:08

Do Chorwacji wyruszyliśmy 02.08 ok. 22.00 z okolic Skoczowa. W Tucepi bylismy ok. godz. 12.00. Trasa autostradami przez Czechy (Brno), Austrie (Wiedeń, Graz), Słowenie (na Maribor, Ptuj). Przejazd bez utrudnień, poza jedną sytuacją, za granicą czesko-austriacką kolumna z pilotażem dużo gabarytowej ciężarówki prawie do samego Wiednia z predkością 30-70 km/h, co spowolniło całą podróż. Przejście graniczne SLO-CRO bez problemów, granicznikom nie chciało się wogóle oglądać paszportów. Niecałe 14 godz., w tym 3 postoje po ok. 30 minut.
Ostatnio edytowano 04.08.2016 18:03 przez Zibil79, łącznie edytowano 1 raz
draggho
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) draggho » 04.08.2016 17:52

papse napisał(a):
mati15951 napisał(a):Ja do Chorwacji jechałem tydzień temu z soboty na niedzielę z okolic Lubina wyjechałem ok 20. Ogólnie trasa przeleciała świetnie. Jadąc przez Czechy i Austrię po drodze żadnych korków w obu kierunkach. W Wiedniu ograniczenia i remonty ale bez korków. Słowenia również bez korków, za to na granicy Słowenia- Chorwacja straciliśmy ok 30-40 minut. Dalej bez korków w Lućko wszystko na bieżąco. Na miejscu w Starim Gradzie meldujemy się ok 11 jadąc od Karlobagu wzdłuż wybrzeża. Winietki kupione w na ostatnim Orlenie w Polsce bodajże w Międzylesiu.

Jechałeś z Lublina przez Czechy, Austrię?
A próbowałeś Słowacja, Węgry?

LUBINA ;)
Edikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Edikol » 04.08.2016 19:12

Powtarzam pytanie czy ktoś tędy pomykał https://www.google.pl/maps/dir/Zgorzele ... z,+Austria
papse
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) papse » 04.08.2016 19:23

draggho napisał(a):
papse napisał(a):
mati15951 napisał(a):Ja do Chorwacji jechałem tydzień temu z soboty na niedzielę z okolic Lubina wyjechałem ok 20. Ogólnie trasa przeleciała świetnie. Jadąc przez Czechy i Austrię po drodze żadnych korków w obu kierunkach. W Wiedniu ograniczenia i remonty ale bez korków. Słowenia również bez korków, za to na granicy Słowenia- Chorwacja straciliśmy ok 30-40 minut. Dalej bez korków w Lućko wszystko na bieżąco. Na miejscu w Starim Gradzie meldujemy się ok 11 jadąc od Karlobagu wzdłuż wybrzeża. Winietki kupione w na ostatnim Orlenie w Polsce bodajże w Międzylesiu.

LUBINA ;)

Tak wiem :D
papse napisał(a):
mati15951 napisał(a):
papse napisał(a):

Kolego na Dolnym Śląsku jest jeszcze taka miejscowość jak LUBIN nie Lublin

Hihi, patrz co ta ślepota robi z człowieka :mrgreen:
Sorki, nie było tematu :wink:

W moim wieku jak się nie zobaczy się dopowie :wink:
P.S.
Oficjalnie informuję, że znam i lubię miasto Lubin :D
desperadek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) desperadek » 04.08.2016 22:59

Edikol napisał(a):Powtarzam pytanie czy ktoś tędy pomykał https://www.google.pl/maps/dir/Zgorzele ... z,+Austria
Nie jechałem, ale dzisiaj rozmawiałem z kolegą, który wrócił kilka dni temu z Cro i jechał w obie strony właśnie taką trasą ze Złotoryi. Nie dopytałem jak mu wyszło czasowo, ale mówił, że drogi puściutkie. 2 płatne tunele w Austrii. Jechał w tygodniu.
Koenig
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koenig » 04.08.2016 23:24

Wracam do życia po urlopie, prawie trzeci tydzień nie korzystam z komputera :D Dlatego trochę spóźniona moja relacja z podróży.
Udało mi się załatwić termin przyjazdu i wyjazdu w dni powszednie a nie w weekend i okazało się to bardzo dobrym pomysłem.
Trasa 1300km z okolic Krakowa do Baška Voda.
Wyjazd we wtorek 19.07 o godzinie 2:00 rano (preferuję jazdę w dzień). Polska i Czechy bez żadnych problemów, podobnie Poysdorf. W Wiedniu byłem o godzinie 8 rano, spodziewałem się porannego szczytu ale okazało się, że moje obawy były bezpodstawne - ruch duży ale bardzo płynny. Później objazd M-L-P, droga z Ptuj do Macelj bez problemów, na granicy byliśmy o godzinie 13, wszystko płynnie, góra 2-3 auta w kolejce. W samej Chorwacji im dalej od Lučko tym autostrada luźniejsza. Dojazd na miejsce (przez tunel Sveti Illia) trochę po godzinie 17.
Droga powrotna wyjazd z Baška Voda w czwartek 28.07 o godzinie 9 rano (tym razem przez Šestanovac). Lučko i Macelj bardzo sprawnie (niestety nie pamiętam o której byliśmy). Jedno wahadło od granicy do Ptuj, potem za Lenart ostra ulewa, w okolicach Trate rowy przepełnione, miejscami woda przepływała przez drogę, ale obyło się bez problemów. W Wiedniu byliśmy około godziny 20, ruch duży, trochę trzeba było postać ale nie było tragedii. Do Brna dojeżdżałem z duszą na ramieniu, ale ku mojemu zaskoczeniu nigdzie nie było nawet najmniejszego korka, całe Czechy przejechałem bardzo płynnie i szybko. Nie mniej jednak granicę PL przekroczyłem 5 minut po północy, więc wineta 10-cio dniowa właśnie straciła ważność :D pocieszam się tym że ostatni odcinek od Shella do granicy chyba już nie jest płatny?
Dojazd do domu około godziny 3 w nocy.
Droga powrotna dużo dłuższa, ale robiliśmy też dłuższe postoje (od 30 minut do nawet godziny) i dużo częściej.
Tak więc w moim przypadku jazda w środku tygodnia okazała się strzałem w dziesiątkę 8)
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 05.08.2016 06:45

Koenig napisał(a): Nie mniej jednak granicę PL przekroczyłem 5 minut po północy, więc wineta 10-cio dniowa właśnie straciła ważność :D pocieszam się tym że ostatni odcinek od Shella do granicy chyba już nie jest płatny?

Od ostravy w kierunku Pl jedziesz juz za darmo:)
lakizak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lakizak » 05.08.2016 09:13

Ja jechałem z poniedziałku na wtorek.Wyjazd o 3 z Sosnowca o 7 Wiedeń o7:40 ZA Wiedniem..Objazd MLP, 10 minut kluczenia w Ptuj bo mnie nawi wprowadzilo na inny zjazd.Granica bramki plynnie okolo 12:30.O 17 w Breli-Stomaricy.W sumie 14 godzin z 7 postojów.
kobra11
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kobra11 » 05.08.2016 11:25

Jak lepiej jechać na Istrię? Wyjazd ze Skoczowa przez Brno Mikulov Wiedeń Graz Maribor Lublana. Czy jechać przez Słowację? Wyjazd około północy dziś(właściwie to już sobota).
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.08.2016 11:59

kobra11 napisał(a):Jak lepiej jechać na Istrię? Wyjazd ze Skoczowa przez Brno Mikulov Wiedeń Graz Maribor Lublana. Czy jechać przez Słowację? Wyjazd około północy dziś(właściwie to już sobota).

O tej porze to cca o 4 maks 5 rano bedziesz w Wiedniu. Droga powinna być pusta.
ifa611
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ifa611 » 05.08.2016 12:28

A jaka trase najlepiej wybrac na Zagrzeb?

Chodzi glownie o odcinki czeskie:
Złotoryja-Lubawka-Brno-Wiedeń – Mureck-Lenart-Ptuj-Zagrzeb

czy moze z pominieciem autostrady w okolicach Brna i trase:
Złotoryja-Pardubice-Znojmo–Wieden-Mureck-Lenart-Ptuj-Zagrzeb

Wyjazd okolo 5 rano w niedziele, 14.08.
mattom
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mattom » 05.08.2016 12:38

ifa611 napisał(a):Chodzi glownie o odcinki czeskie:
Złotoryja-Lubawka-Brno-Wiedeń – Mureck-Lenart-Ptuj-Zagrzeb

czy moze z pominieciem autostrady w okolicach Brna i trase:

Od 5 lat trasa przez Lubawke, Hradec, Vysokie Myto, Svitavy Brno, Rajhrad i Mikulov.
Za Brnem uciekasz na Rajhrad i wjeżdżasz za Pohorelicami omijając jedyny płatny odcinek.
Cała trasa praktycznie to droga krajowa, bardzo fajna ze Złotoryi nie ma sensu lecieć autostradą przez Czechy
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 400
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone