Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Michalm2012
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michalm2012 » 03.08.2016 22:06

Garo&Justa napisał(a):
Thomas81 napisał(a):w sumie całą drogę (1250km) jechaliśmy przez prawie 22 godziny

Korki się tworzą przez takich ludzi. Jadą dobę i powodują wypadki bo zmęczenie bo brak koncentracji... Tutaj się udało ale do czasu...
Sorry ale aż mnie strzela jak czytam takie coś
Jazda na wakacje to juz część wakacji i warto zrobić to na luzie i z uśmiechem. Warto spać po drodze.
Później takie zombie szaleją na autostradzie i 4 dni dochodzą do siebie

Te młode pokolenie to naprawdę zero siły i wytrzymałosci. 8 godzin pracy i muszą 16 godzin spać żeby nie dochodzić do siebie 4 dni.
Sory za sarkazm ale naprawdę nie znasz możliwości swojego organizmu.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 03.08.2016 22:13

Garo&Justa napisał(a):
Thomas81 napisał(a):w sumie całą drogę (1250km) jechaliśmy przez prawie 22 godziny

Korki się tworzą przez takich ludzi. Jadą dobę i powodują wypadki bo zmęczenie bo brak koncentracji... Tutaj się udało ale do czasu...
Jazda na wakacje to juz część wakacji i warto zrobić to na luzie i z uśmiechem. Warto spać po drodze.

Ale o czym Ty rozmawiasz?
Kolega wracał z Cro jakieś 21 godzin, ze względu na korki i zamkniętą autostradę, czyli niewiele krócej niż autor posta.
Co ma do tego spanie po drodze i zombie na autostradzie........nie mam pojęcia.
Miał się przespać w korku? :roll:
Mój rekord "w powrocie" to.........43 godziny.
I co?
Eutanazji się mam poddać?
euromissile
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) euromissile » 03.08.2016 22:16

Garo&Justa napisał(a):

Kolejny wszechmądry. Nie wiem jakas plaga ostatnio czy co? 8O
Mariusz1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz1 » 03.08.2016 22:28

Ural napisał(a):Ty Mariusz to wiesz jak korki omijać. Jesteś taki, że tak określę nieśmiało Spryciarz z Raciborza.

Miłego urlopu Ural. :papa: :hut:

Nie jestem z Raciborza ale dzięki urlop na pewno będzie udany w końcu to Chorwacja.
Dzięki Malowa za odpowiedź pozdrawiam :papa:
wrona25
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wrona25 » 04.08.2016 08:22

Witam
Wyjazd powrotny do Polski 03.08 o 8.00 z Orebic. Przed nami 1350 km. mamy zamiar zrobić to na raz. Trasa przez Słowenie (M-L-P), Austrię, Czechy Pierwsze 700 km. do granicy w Gornij Macelj bajka, malutki zator na bramkach w Lucko ale pojechaliśmy na bramki only card więc przejazd na bieżąco. Po minięciu granicy Chorwackiej od razu korek do granicy Słoweńskiej strata około 20 min. Następnie tankowanie w Ptuj i obiad w Siwej czapli (Trnovska Vas, bardzo polecam) strata około godziny ale to było w planie. Na objeździe M-L-P pusto. Po wjeździe do Austrii chwilę szło ale po minięciu Graz jakaś stłuczka korek na trzech pasach i strata około 40-50 min. Wiedeń o 21.30 przejechany bez problemu, zjazd na Breclav, tankowanie i obawy co będzie na autostradzie w okolicach Brna. Ale zupełnie niepotrzebnie bo o północy gdy by nie Polacy to autostrada była by prawie całkiem pusta. W domu (okolice Gliwic) byliśmy po 17 godzinach mimo małych zatwardzeń. Do tej pory jeździłem w nocy w dwie strony i jeśli chodzi o korki nie spotkałem się ani razu. Pierwszy raz w dzień i były problemy. Info dla mających LPG całą trasę zrobiłem na gazie.
lisartur
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) lisartur » 04.08.2016 10:32

Witam
Jutro jadę do chorwacji Polska-Czechy-Austraia-Słowenia
Proszę o podpowiedź bo słyszałem że D1 w Czechach jest remontowana
czy są duże korki
i czy ma sens jazda poprzez Słowację - Węgry ?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 04.08.2016 11:01

lisartur napisał(a):Witam
czy są duże korki

Wszystko zależy od pory dnia. Tu masz mapkę z kamerkami, zobacz sobie. http://www.dopravniinfo.cz/
mk76
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mk76 » 04.08.2016 11:34

Cześć, ja jechałem 20.07.2016 wieczorem przez Czechy (Ostrava, Brno) i żadnych korków nie było mimo remontów, wracałem 01.08.2016 przed południem i również zero korków w Czechach. Natomiast widziałem spory korek w kierunku Chorwacji w Austrii w m. Poysdorf (poniedziałek rano), tam nie ma autostrady, światła, wąskie uliczki, sporo TIRów...

Generalnie do Chorwacji (wyspa VIR) 20 godzin z ok. 4-godzinnym postojem bez żadnych korków z objazdem autostrady w Słowenii. Powrót też bez korków, a wyjechaliśmy w niedzielę ok. 18 - na autostradzie w Chorwacji dużo aut, ale większość zjechała na Zagrzeb i zrobiło się pusto. Dość wolno przez Wiedeń w poniedziałek rano, ale w miarę płynnie.

Objazd M-L-P bez większych problemów z nawigacją googlową, trzeba tylko ustawić punkty przelotowe (Mureck, Lenart v Slov. Goricach, Gmina Trnovska vas, Ptuj), przy mniejszej liczbie punktów prowadzi na autostradę. Wadą tej nawigacji jest konieczność kasowania niektórych punktów przez dojazdem do niego, gdyż prowadzi chyba na pocztę główną danej miejscowości co nie zawsze jest po drodze, np. tak jest w m. Lenart.

Ciekawostka: na granicy SLO-AUS ok. północy wyskoczył jakiś "murzyn" w mundurze i kazał bagażnik otworzyć :D Poza tym szybka kontrola dowodów na SLO-CRO w dwóch budkach.

A jechałem pierwszy raz do Chorwacji i miałem trochę obaw... :)

pozdrawiam
:papa:
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 04.08.2016 11:43

mk76 napisał(a):
Objazd M-L-P bez większych problemów z nawigacją googlową, trzeba tylko ustawić punkty przelotowe (Mureck, Lenart v Slov. Goricach, Gmina Trnovska vas, Ptuj), przy mniejszej liczbie punktów prowadzi na autostradę. Wadą tej nawigacji jest konieczność kasowania niektórych punktów przez dojazdem do niego, gdyż prowadzi chyba na pocztę główną danej miejscowości co nie zawsze jest po drodze, np. tak jest w m. Lenart.

Możesz chyba ustawić trasę na kompie i skorzystać z opcji "wyślij na telefon" i chyba wówczas będzie ok :D
rzdrozny
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rzdrozny » 04.08.2016 11:52

Jechałem w poniedziałek z Breli - wyjazd ok. 10.00.

Uwaga - absolutnie i kategorycznie polecam płacenie kartą na bramkach - korek wyjazdowy z autostrady do cashowych ogromny. Przejazd kartowym - sekundy. Zaoszczędzone kilkadziesiąt minut. I to w poniedziałek, a nie w sobotę. Polecam.
Endrju
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Endrju » 04.08.2016 11:54

mk76 napisał(a):Objazd M-L-P bez większych problemów z nawigacją googlową, trzeba tylko ustawić punkty przelotowe (Mureck, Lenart v Slov. Goricach, Gmina Trnovska vas, Ptuj), przy mniejszej liczbie punktów prowadzi na autostradę. Wadą tej nawigacji jest konieczność kasowania niektórych punktów przez dojazdem do niego, gdyż prowadzi chyba na pocztę główną danej miejscowości co nie zawsze jest po drodze, np. tak jest w m. Lenart.

To samo miałem w Auto Mapie, ustawienie punktów przelotowych i czasem trzeba było coś skasować, bo głupiał, mimo że starałem się wytyczać dokładne ulice przejazdu.
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 04.08.2016 12:00

Ja od lat używam w miarę niezawodnego Garmina. Wytyczam trasy na kompie i przesyłam do urządzenia + ileś tam wybranych punktów do odwiedzenia na miejscu i mam wszystko w Navi w momencie wyjazdu, ustawione tak jak chcę.
Fakt, że teraz navi google robi się bardzo pomocna ze względu na opcję natężenia ruchu.

pozdrawiam
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 04.08.2016 12:24

dids76 napisał(a):
lisartur napisał(a):Witam
czy są duże korki

Wszystko zależy od pory dnia. Tu masz mapkę z kamerkami, zobacz sobie. http://www.dopravniinfo.cz/

+ Austria z naniesionymi utrudnieniami...

http://routenplaner.asfinag.at/bin/quer ... =8&MLPOI=2
Makar.....
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Makar..... » 04.08.2016 12:35

Witam,

Wracałem wczoraj z CRO 03/08/2016 - przy Wiedniu, ok. godz. 18-tej korek masakra :-( (godzina w plecy)

pzdrv/Makar
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 04.08.2016 13:00

A co myślicie o takim "objeździe" Wiednia jadąc z Breclav ?

https://www.google.pl/maps/dir/48.79513 ... !3e0?hl=pl
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 399
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone