Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bubek74
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bubek74 » 03.08.2016 07:16

Planuje wyjazd do CRO 12.08 na noc i mam pytanie czy w nocy są wielkie korki na obwodnicy Wiednia A23 ??? Lepiej zmienić trasę tak jak podają wyżej poprzednicy?? I jeszcze jedno pytanie...mianowicie słyszałem ze strasznie korkuje się od Ptuja do granicy z CRO a ja będe jechał objazdem M-L-P i czy faktycznie tak jest
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 03.08.2016 07:28

Bubek jechałem w piatek. We wiedniu okolo 9 rano. Objazd wiednia od zachodu.. A od Ptuja do granicy luzik. Spokojnie dalo sie jechac +10 do ograniczenia. A i wiecej ale szkoda mi na mandaty. Jak by nie korek w samej chorwacji to pod tunel sv rock na drogach albo luz albo lekki ruch.
kubolMB
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kubolMB » 03.08.2016 07:33

Mam pytanie do osób jeżdżących we wrześniu - czy jadąc 2/3 września i wracając 17 mam się stresować jakimikolwiek korkami?
Bubek74
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bubek74 » 03.08.2016 07:36

czyli Wiedeń objechać tak jak podają na mapkach wcześniej??? czy normalnie jak prowadzi droga przez roboty?
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 03.08.2016 07:42

Zależy kiedy będziesz jechał. Jeśli wieczorem czy w nocy (a tak napisałeś w poście wyżej), to jedź przez Wiedeń autostradą.
Bubek74
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bubek74 » 03.08.2016 07:45

będę jechał w nocy...w Wiedniu myślę, że będę tak ok. 1-2 w nocy
rodzynpatryk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rodzynpatryk » 03.08.2016 08:02

lukawzor napisał(a):Jadąc na Ołomuniec możemy natknąć się na utrudnienia/roboty dlatego pytałem czy ktoś jechał na Svitavy.

W ubiegłym roku jechałem identyczną trasą jak teraz i wyjazd trochę wcześniej (15:30). Dużo czytałem o utrudnieniach, ale na żadne nie natrafiłem - zanim dojechałem do Ołomuńca, ruch zmalał i było w porządku :)
nmar
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) nmar » 03.08.2016 08:14

te kiero napisał(a):
nmar napisał(a):Wszyscy się uparli na te Czechy. Po co? Można przez Słowację
Wyjazd 30 lipca z Katowic do Funtany na Istrii (tak wiedzieliśmy o zamknięciu autostrady w okolicy Lublany i baliśmy się) - 10 godzin jazdy + 40 min. postoju.
Trasa przez Bielsko, Zwardoń, Żylina, Bratysława, Donnerskirchen (objazd Wiednia), później S6 do Bruck an der Mur, następnie Graz, Maribor, Lublana (południową obwodnicą), Portoroż, Sečovlje. Rewelacyjna trasa.
Faktem jest, że korek od Chorwacji w okolicy Lublany miał chyba z 10 km (przypominam, 30 lipca :)), a po chorwackiej stronie granicy z Serbią też masakra. Ale to zmartwienie na powrotną trasę.

czy można wiedzieć co oznacza skrót myślowy od Chorwacji w okolicy Lublany? pytam bo będę przejeżdżał w okolicy Ljubljany
z całym szacunkiem, ale to jak user w końcu jechał, przez Serbie? na Istrię?

Mój skrót myślowy polegał na kontekście jakim było zamknięcie autostrady z Lublany do Villach. Ci którzy mieli wjechać do Lublany tą trasą zostali zatrzymani jeszcze w Austrii i musieli wybierać alternatywne trasy. Ci, którzy jechali z zamiarem użycia tej trasy dojeżdżali do Lublany, trafiali na zamknięcie i stąd korek.
Oczywiscie chodzilo mi o Slowenie....
alutka9
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) alutka9 » 03.08.2016 08:53

Bubek74 napisał(a):będę jechał w nocy...w Wiedniu myślę, że będę tak ok. 1-2 w nocy

też jedziemy w tym samym czasie-my już 4 raz w nieszczęsny weekend piątek /sobota ,moje podpowiedzi to jak najbardziej autostradą przez Wiedeń (nie ma już tego sporego miejskiego ruchu praktycznie po 22) i o ile dasz rade wyjedź wcześniej, tak aby o tej 2-5 w nocy być już na granicy Slo-Cro, im bliżej poranka tym gęściej i na granicy i potem na bramkach i przed tunelami itd.
Za pierwszym razem zrobiliśmy duży błąd-zatrzymaliśmy się na drzemkę na ostatnim jak się później okazało parkingu przed zjazdem na objazd M-L-P. Pobudka koło 5 rano-toaleta,kawka i się porobiło ludzi tłumy więc wszystko trwało. Nie pamiętam czy godzinkę czy mniej ale korek na dojeździe do granicy już był spory co najmniej 12 km i im dalej tym gorzej.
Bubek74
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bubek74 » 03.08.2016 10:39

alutka9 napisał(a):
Bubek74 napisał(a):będę jechał w nocy...w Wiedniu myślę, że będę tak ok. 1-2 w nocy

też jedziemy w tym samym czasie-my już 4 raz w nieszczęsny weekend piątek /sobota ,moje podpowiedzi to jak najbardziej autostradą przez Wiedeń (nie ma już tego sporego miejskiego ruchu praktycznie po 22) i o ile dasz rade wyjedź wcześniej, tak aby o tej 2-5 w nocy być już na granicy Slo-Cro, im bliżej poranka tym gęściej i na granicy i potem na bramkach i przed tunelami itd.
Za pierwszym razem zrobiliśmy duży błąd-zatrzymaliśmy się na drzemkę na ostatnim jak się później okazało parkingu przed zjazdem na objazd M-L-P. Pobudka koło 5 rano-toaleta,kawka i się porobiło ludzi tłumy więc wszystko trwało. Nie pamiętam czy godzinkę czy mniej ale korek na dojeździe do granicy już był spory co najmniej 12 km i im dalej tym gorzej.

Ja tez 4 raz do CRO ale zawsze wyjeżdzałem w czwartki, teraz w piatek bo to taki trochę spontan..mnie chodzi o korki z tytułu remontów dróg, bo ponoć w Austri jest sporo remontów autostrad
lukawzor
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukawzor » 03.08.2016 10:39

Ponawiam pytanie:
"Witajcie,
w ten czwartek ruszam z Wrocławia do Breli (wyjazd około 17-tej) i zastanawiam się jaką trasę wybrać przy założeniu ,że jadę przez Boboszów: mianowicie czy jechać na Sumperk-Ołomuniec-Brno czy Svitavy- Brno.
Pomożecie ?"
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 03.08.2016 10:49

Skoro i tak jedziesz przez Brno to jedź z Wrocławia cały czas A4. Nerwów mniej a i dla samochodu mniej wertepów.
Kiedyś jeździłem przez Boboszów ale się wyleczyłem
Thomas81
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thomas81 » 03.08.2016 11:36

Witam!

My jechaliśmy czwarty raz do CRO do Makarskiej, z piątku 29.08 na sobotę 30.08. Austra bez problemu, ale we Wiedniu byliśmy grubo po północy. Natomiast w Ptuju skierowali nas na inne przejście graniczne, i po przekroczeniu granicy zaczęła się istna masakra. Najgorzej było do pierwszego zjazdu na Rijeka/Pula potem nawet to szło, ale momentami zwalnialiśmy do 20-30 km/h.
Nigdy wcześniej nie zdarzały nam się takie korki, w sumie całą drogę (1250km) jechaliśmy przez prawie 22 godziny.
Być może wybraliśmy kiepski termin na wyjazd, albo po prostu CRO tego roku tak oblegana, co z resztą można zauważyć po ilości turystów.

Pozdrawiam
alutka9
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) alutka9 » 03.08.2016 11:43

Bubek74 napisał(a):
alutka9 napisał(a):

Ja tez 4 raz do CRO ale zawsze wyjeżdzałem w czwartki, teraz w piatek bo to taki trochę spontan..mnie chodzi o korki z tytułu remontów dróg, bo ponoć w Austri jest sporo remontów autostrad

Jeżdżąc w czwartki nie wiesz co to korki weekendowe :) My w związku z praca niestety tylko w piątki i trzeba było sobie jakoś trasę i czas startu dopracować, aby jak najmniej ucierpieć, a nie potem płakać jak się to źle stało w korkach.
Remonty autostrad były i będą-są ograniczenia i zwężki i tym bardziej czas jazdy ma duże znaczenie. Cztery razy już daliśmy radę wiec i piąty jakoś pójdzie :)
Powodzenia
kos.
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kos. » 03.08.2016 11:47

Witam, ja również się skutecznie wyleczyłem z jazdy "krótszą" drogą przez Czechy aby dostać się w okolice Ołomuńca - z mojej lokalizacji - okolice Kalisza- jeździłem na Głubczyce - Krnow - Bruntal - Ołomuniec, tudzież Głuchołazy - Ołomuniec, bardzo męcząca przynajmniej dla mnie trasa. Odkąd jadąc A4 - A1 mogę wjechać na czeską autostradę nawet nie myślę o "skrótach".

pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 397
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone