Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Endrju
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Endrju » 02.08.2016 08:36

oxbox napisał(a):
Endrju napisał(a):Chętnie bym pokazał, mam nawet przygotowane grafiki, lecz ze względu na staż na forum mam blokadę umieszczania linków, odnośników etc...

Bezsens! Czym sobie trzeba zasłużyć, aby dostąpić tego zaszczytu i móc umieszczać linki itd....?

Zależy to od aktywności na forum :) Po jakimś czasie opcja sama się włączy
:hut:
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 02.08.2016 09:08

oxbox napisał(a):
Endrju napisał(a): obrałem kurs A23, zjazd na A2, potem 400m przez miasto i wjazd na A23 omijając zabetonowaną autostradę, kawałeczek dalej ucieczka na A22 i S1 i znów przy zerowym natężeniu, za to w potężnej ulewie dojechałem na A5.

Mogę Cię prosić abyś na mapie pokazał tę drogę bo wg opisu nie bardzo wiem jak jechałeś przez Viena.

Skoro kolega nie może to pokażę ja - najprościej jak się da.
Czarny kolor to standardowa droga z Breclav przez Wiedeń ale trafiamy na mega korek (wzięty w kółko na grafice).
Kolorem czerwonym pokazane gdzie skręcamy by ominąć roboty drogowe - z A5 na S1 później na A22 i dalej już w dół na Brno

My ruszamy w sobotę do Draśnic, nie przeraża nas sobota ponieważ śpimy w Krapinie i w niedziele ruszamy dalej
Pozdrawiam
Załączniki:
1.jpg
Endrju
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Endrju » 02.08.2016 10:50

Jeszcze w Wiedniu robiłem jeden myk, który trochę przyspieszył przejazd, mam nadzieję niebawem zaprezentować :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.08.2016 16:02

Czyli mimo wszystko lepiej jechać przez Znojmo.
Endrju
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Endrju » 02.08.2016 16:11

O proszę, poznałem właśnie opcję dodawania załączników :)

Co do obrazka Austria1, zjechałem (przynajmniej tak ze znaków wynikało) z A23 na A2, która biegnie równolegle i przypomina drogę serwisową, A23 praktycznie się nie poruszała, a ja śmigałem dalej. Później należy zjechać na kilkaset metrów do miasta i wyjechać ponownie na A23.

Drugi przypadek już tu kolega wyjaśnił :mrgreen:
Załączniki:
austria1.jpg
austria2.jpg
lukawzor
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukawzor » 02.08.2016 17:48

Witajcie,
w ten czwartek ruszam z Wrocławia do Breli (wyjazd około 17-tej) i zastanawiam się jaką trasę wybrać przy założeniu ,że jadę przez Boboszów: mianowicie czy jechać na Sumperk-Ołomuniec-Brno czy Svitavy- Brno.
Pomożecie ?
RKStefan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RKStefan » 02.08.2016 18:24

Sądząc po ilości komentarzy większość trzyma się klasycznej trasy przez Czechy i Austrię ale jakby ktoś rozważał kierunek Słowacki, kilka informacji z wczoraj. Wracaliśmy z wyspy Čiovo do Krakowa: wyjazd ok. 6,45, kilkanaście minut na moście w Trogirze, na autostradzie pojedyncze auta, w okolicy Zadaru burza (ograniczenia do 80). Przed Karlovacem ruch trochę większy (w drugą stronę ciągły korek na kilkanaście km), przed bramkami na karty po kilka samochodów, dalej mijamy jakiś kilometr "tradycjonalistów" czekających przed bramkami z personelem ;-) Na obwodnicy Zagrzebia płynnie (w przeciwną stronę na węźle Lučko obłędny korek ciągnący się w zasadzie od zjazdu z A2) podobnie na A2. Na granicy CRO-SLO kilka minut, Macelj-Ptuj niezbyt szybko ale płynnie (w przeciwną stronę korek po horyzont w głąb autostrady). Objazd P-L-M jak zwykle spokojnie, podobnie z Murecka do Ilz (jedynie rozkopana obwodnica Feldbach - nieco pokręcony ale przyzwoicie oznaczony objazd). Potem autostradą A2 do Wiener Neustadt, dalej S4, S31 i B50 do Parndorf i znów A6 na Słowację. Do Żyliny płynnie (3 odcinki z namalowanymi na żółto pasami i ograniczeniem 80-100 nie powodujące większych zakłóceń). Dalej niestety droga taka sobie (do Čadcy) i fatalna (do granicy). Cała droga bez utrudnień, 1150 km to w moim wykonaniu (mistrzem kierownicy nie jestem :hut: ) ok. 14 godzin czystej jazdy. Może niezbyt szybko, ale spokojnie i miejscami malowniczo :D
nmar
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) nmar » 02.08.2016 18:34

Wszyscy się uparli na te Czechy. Po co? Można przez Słowację
Wyjazd 30 lipca z Katowic do Funtany na Istrii (tak wiedzieliśmy o zamknięciu autostrady w okolicy Lublany i baliśmy się) - 10 godzin jazdy + 40 min. postoju.
Trasa przez Bielsko, Zwardoń, Żylina, Bratysława, Donnerskirchen (objazd Wiednia), później S6 do Bruck an der Mur, następnie Graz, Maribor, Lublana (południową obwodnicą), Portoroż, Sečovlje. Rewelacyjna trasa.
Faktem jest, że korek od Chorwacji w okolicy Lublany miał chyba z 10 km (przypominam, 30 lipca :)), a po chorwackiej stronie granicy z Serbią też masakra. Ale to zmartwienie na powrotną trasę.
jotusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jotusia » 02.08.2016 18:39

Dzień dobry. Czy ktoś w ostatnim czasie jechał trasą przez Niemcy i Austrię? Jak to wygląda?
kodens79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kodens79 » 02.08.2016 19:35

Dziś na Granicy SLO-A kierunek na Graz była kontrola dokumentów a nawet policja sprawdzała czy mam originalne xenony , byłem w szoku.
Staliśmy w korku jakieś 10 minut.
Przejazd odbywał się autostradą .
ufokking
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ufokking » 02.08.2016 19:50

kodens79 napisał(a):Dziś na Granicy SLO-A kierunek na Graz była kontrola dokumentów a nawet policja sprawdzała czy mam originalne xenony , byłem w szoku.
Staliśmy w korku jakieś 10 minut.
Przejazd odbywał się autostradą .

8O
jotusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jotusia » 02.08.2016 22:10

A te kamizelki odblaskowe sprawdzali?
rodzynpatryk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rodzynpatryk » 02.08.2016 23:15

lukawzor napisał(a):Witajcie,
w ten czwartek ruszam z Wrocławia do Breli (wyjazd około 17-tej) i zastanawiam się jaką trasę wybrać przy założeniu ,że jadę przez Boboszów: mianowicie czy jechać na Sumperk-Ołomuniec-Brno czy Svitavy- Brno.
Pomożecie ?

Wyjeżdżam z Wrocławia również w czwartek około 16-17, w zależności jak będziemy gotowi do wyjazdu. Podobnie jak rok temu, jadę z Boboszowa na Ołomuniec. W przeciwnym wypadku nie kupowałbym winiety CZ. :)
lukawzor
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukawzor » 03.08.2016 00:00

Jadąc na Ołomuniec możemy natknąć się na utrudnienia/roboty dlatego pytałem czy ktoś jechał na Svitavy.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 03.08.2016 07:04

nmar napisał(a):Wszyscy się uparli na te Czechy. Po co? Można przez Słowację
Wyjazd 30 lipca z Katowic do Funtany na Istrii (tak wiedzieliśmy o zamknięciu autostrady w okolicy Lublany i baliśmy się) - 10 godzin jazdy + 40 min. postoju.
Trasa przez Bielsko, Zwardoń, Żylina, Bratysława, Donnerskirchen (objazd Wiednia), później S6 do Bruck an der Mur, następnie Graz, Maribor, Lublana (południową obwodnicą), Portoroż, Sečovlje. Rewelacyjna trasa.
Faktem jest, że korek od Chorwacji w okolicy Lublany miał chyba z 10 km (przypominam, 30 lipca :)), a po chorwackiej stronie granicy z Serbią też masakra. Ale to zmartwienie na powrotną trasę.

czy można wiedzieć co oznacza skrót myślowy od Chorwacji w okolicy Lublany? pytam bo będę przejeżdżał w okolicy Ljubljany
z całym szacunkiem, ale to jak user w końcu jechał, przez Serbie? na Istrię?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 396
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone