Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 28.07.2016 11:29

Belvoir napisał(a):
te kiero napisał(a):
Belvoir napisał(a):Niedziela jest zawsze najlepsza do jazdy i wtedy nie ma najmniejszego sensu kombinować nad trasami alternatywnymi.

rozumiem, że odniosłeś się do jazdy nad Adriatyk, bo jeśli skomentowałeś ostatni post - dotyczący powrotu - to pozwolę sobie nie zgodzić się z tą tezą, np. przedostatnia lub ostatnia niedziela sierpnia, czyli powroty, lubi się mocno korkować

W soboty się wtedy nie korkuje :?: W ostatnie weekendy sierpnia :?:

a czy w Twoim i moim poście mowa o sobotach :?: :!:
Belvoir napisał(a):Nawet wtedy niedziela jest zdecydowanie lepszym wyjściem od soboty. W niedziele nie ma tirów, a ruch lokalny samochodów osobowych jest najmniejszy.

to chyba oczywiste w takim porównaniu
maciejdm1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciejdm1 » 28.07.2016 15:49

W swoim poprzednim poście zapomniałem napisać o naprawie nawierzchni w Kralikach. Jeżeli planujecie w najbliższym czasie przejazd przez tą miejscowość to zwolnijcie do 10km/h, a nie jak pokazują znaki - chyba 40 lub 30 km/h. Jest zdarty dywanik i uskoki są bardzo ostre. Ja jadąc w nocy ledwo je widziałem i kilka razy za ostro na nie wjechalem - szkoda zawieszenia.
Pozdrawiam.
kammaj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kammaj » 29.07.2016 12:44

Ja wracałem w sobotę 23.07 z Jelsy do Poznania i wymyśliłem sobie taką trasę żeby z Zagrzebia jechać na Varażdin i potem wrócić na Ptuj, Lenart, Mureck. Co prawda nadrobiłem trochę kilometrów ale nie stałem nigdzie. Droga praktycznie pusta, przejście graniczne w zasadzie zapomniane coś jak w Mureck.
Edikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Edikol » 29.07.2016 14:10

kammaj napisał(a):Ja wracałem w sobotę 23.07 z Jelsy do Poznania i wymyśliłem sobie taką trasę żeby z Zagrzebia jechać na Varażdin i potem wrócić na Ptuj, Lenart, Mureck. Co prawda nadrobiłem trochę kilometrów ale nie stałem nigdzie. Droga praktycznie pusta, przejście graniczne w zasadzie zapomniane coś jak w Mureck.

Ja taj jeżdzę do Chorwacji jak jest korek w Ptuja przed granicą.
paw_el
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paw_el » 29.07.2016 16:12

kammaj napisał(a):Ja wracałem w sobotę 23.07 z Jelsy do Poznania i wymyśliłem sobie taką trasę żeby z Zagrzebia jechać na Varażdin i potem wrócić na Ptuj, Lenart, Mureck. Co prawda nadrobiłem trochę kilometrów ale nie stałem nigdzie. Droga praktycznie pusta, przejście graniczne w zasadzie zapomniane coś jak w Mureck.

Potwierdzam. Tą trasą jechałam już rok temu.
desperadek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) desperadek » 29.07.2016 16:28

Witam.
Ostatnio czytałem gdzieś na forum o możliwych korkach przed tunelem Svety Rok. Raz mi się kiedyś zdarzyło tam odstać sporo ale przeważnie bez spowolnień. W tym roku po noclegu w Słowenii zjawię się przed tunelem około południa 15 sierpnia, więc może się korkować. Rozważam wariant objazdu przez Gracac i mam pytanie czy zjeżdżając już za Gracac w okolicy Muskovci będzie widać z daleka autostradę? Chodzi mi o to, że do zjazdu na Zadar też się potrafi korkować, a najfajniej by było to zobaczyć z daleka na własne oczy i wtedy chyba lepiej jechać dalej drogą 27 na Benkovac i tam dopiero powrót na autostradę. Będę pytał po drodze przez CB ale nie zawsze można uzyskać informację.
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 29.07.2016 16:35

desperadek napisał(a):Ostatnio czytałem gdzieś na forum o możliwych korkach przed tunelem Svety Rok.

Jeżeli korki tam to albo wypadek (tego nie przewidzisz) albo zła pogoda czyli silny wiatr. To można sprawdzać na bieżąco w necie.
desperadek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) desperadek » 29.07.2016 16:50

romuald22 napisał(a):Jeżeli korki tam to albo wypadek (tego nie przewidzisz) albo zła pogoda czyli silny wiatr. To można sprawdzać na bieżąco w necie.
Można na radiu wysłuchać i wcześniej zjechać.
Mam oczywiście nadzieję na normalny przejazd kultowym tunelem ciepło-zimno i podziwianie widoków na zjeździe :) Zastanawiam się tylko nad możliwością zobaczenia zjazdu do Zadaru. Z tego co pamiętam jest odsłonięty i może da się go oblukać z okolic Muskovci. Ktoś może jechał tą drogą i podzieli się wiedzą.
nitomen
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) nitomen » 29.07.2016 18:31

Duzy korek przed Ptuj na powrocie..ok 30 min nic się nie rusza...
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 29.07.2016 22:17

Spory ruch obserwuję od jakiejś chwili na kamerach na dojeździe z Ptuj do granicy Slo-Hr. W poprzednie piątki o tej porze było bardzo spokojnie, pojedyncze auta a dziś jeden za drugim jedzie , powoli.
słoń
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) słoń » 29.07.2016 23:04

Witam serdecznie
Dwa tygodnie temu wybrałem sie do Chorwacji. Pierwszy raz. Przeczytane pobieżnie forum , wybrana trasa :Przechlewo , Grudziądz A1 , Częstochowa , Ostrava , Brno , Mikulov(nocleg) , Wiedeń , Graz , objazd MLP , przejście SLO/CRO Cvetlin i wjazd na autostradę w Durmanec , Zagrzeb , Makarska. Taki był plan... jednak życie weryfikuje plany.
Wyjazd 15.07 piątek godzina 10.20 i do samego Mikulova żadnych problemów , bajka ,przyjazd na godz 20.15 -podróżowałem z 3 dzieci 5 lat , 3 lata i 10 miesięcy. Po lekturze forum miałem stracha jak to będzie na trasie , korki itp. jednak droga mnie pozytywnie zaskoczyła.
Rano pobudka o 6 i telefon do kolegi-wyjeżdzał z Sieradza o 18 w piątek , powinien już dojeżdżać do Makarskiej , niestety info które mi przekazał zmroziło mnie trochę-megakorek na granicy SLO/CRO i na bramkach w Zagrzebiu. Myślę sobie -luzik ,przecież mam w planie Cvetlin jakoś to będzie.
Wyjazd o 7.20 , Poysdorf , Wiedeń , Wiener Neustad , Graz , Mureck gładko jak po maśle. Dojazd do Ptuj i zaczęły się problemy. Uczepiłem się jakichś samochodów z Polski i przestałem patrzeć na navi , efekt był taki ,że wylądowałem na zjeżdzie w Ptuj na autostradę a tam megakoral do samej granicy. Poturlałem się w nim troszkę , szybkie ustawienie trasy na Cvetlin i zjazd do knajpy na jedzonko. Telefon do kumpla , bo to juz 13 i powinien dojeżdzać. A gdzie tam!!!-zamknięty Sveti Rok ,wiatr-korek 50km 8O 8O 8O . Kumpel jedzie jakąś boczną drogą przez góry.No to już był stres. Po godzinie dalej w drogę. Droga do przejścia granicznego Cvetlin dosyć wąska , kręta , ale myśl że JADĘ ,A NIE STOJĘ W KORKU , osładzała to wszystko. Samo przejście bez problemów, 3 auta przede mną , migiem byłem w CRO. Tylko jeden punkt kontroli paszportowej. Wjazd na autostradę w Durmanec.Zagrzeb bez problemów , a dalej to już włączone radio i nasłuchiwanie info o sytuacji na drodze , poza tym telefon w łapkę odpalenie Google Maps i kontrola sytuacji. Radio potwierdza info o korku, mapy "świecą" na czerwono. Co robić??? Decyzja-zjazd z autostrady w Otocac i próba wjazdu w Svety Rok. Boczna droga kręta , więcej niż 70 nie polecisz , no ale się jedzie. Po kilkudziesięciu km zmieniłem ustawienia w nawigacji (co było błędem) a ta mnie pokierowała na autostrade w środek korka. 20 km turlania się i znowu zjazd, boczna droga do Sveti Rok i tam ponownie na autostradę. Ruch był już puszczony-tylko dla aut osobowych. Wyjazd z tunelu i ograniczenia do 40. Wiatr targał wozem tak,że myślałem że Nas uniesie. Kolumna aut wlokła sie 5 km/h. Dwie godziny stracone. Potem sie rozluzniło i do samej Makarskiej dotarliśmy bez już bez przygód o 21.15.
Droga powrotna 23 lipca(sobota) 24 lipca (niedziela)- luzik(w porównaniu z tym co przeżyłem tydzień wcześniej). Jedyne problemy to bramki w okolicach Zagrzebia-korek tworzył sie już przed zjazdem do bramek płatnych karticą. Tu trochę straciłem.
Na granicy postanowiłem przejachać w Macelj. To też był mały błąd. Zaczęło korkować się już za bramkami. Miałem czas by zjechać i śmignąć na Cvetlin , ale ciekawość była silniejsza i zaliczyłem ok 45 min na granicy. Były dwa punkty kontroli paszportowej-słoweński i chorwacki. Teraz wiem jak wygląda to przejście i jeżeli korkuje się przed bramkami albo tuz za nimi to trzeba zmykać w bok na Cvetlin i potem MLP.Następnie już do samego domu bez zatwardzeń. Wiedeń(sobota) , Poysdorf , i następnego dnia Brno - bajka.
Tak więc pierwsze koty za płoty, zapłaciłem frycowe jako nowicjusz , ale czekaj Chorwacjo! do przyszłego roku! Połknę Cię bez noclegów,na jeden raz :lol:
baca21
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) baca21 » 30.07.2016 00:47

Na żywo: Słowacja płynnie poza dojazdem do žyliny...korki, Austria też na luzie .. Objazd Słowenia pusto i przyjemne.. Od ptuj godzina do granicy korek.. Bramki też w miarę... W drugą stronę gorzej.. Od Wiednia korek w stronę Bratysławy ze 30 kilometrów.. Słowacja zjazd z autostrady w zilinie też kilku kilometrowy..
gigi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gigi » 30.07.2016 01:19

Czy trasa przez Niemcy też się tak korkuje jak przez Czechy?
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 30.07.2016 05:35

baca21 napisał(a):Na żywo: Słowacja płynnie poza dojazdem do žyliny...korki, Austria też na luzie .. Objazd Słowenia pusto i przyjemne.. Od ptuj godzina do granicy korek.. Bramki też w miarę... W drugą stronę gorzej.. Od Wiednia korek w stronę Bratysławy ze 30 kilometrów.. Słowacja zjazd z autostrady w zilinie też kilku kilometrowy..

A w jakich to było godzinach.
marock
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marock » 30.07.2016 08:59

gigi napisał(a):Czy trasa przez Niemcy też się tak korkuje jak przez Czechy?

Nie wiem jak w tym roku. W zeszłym, w połowie lipca, jechałem przez Niemcy na Istrię - jak zwykle nocą. I przed Monachium (okolice 2-3 w nocy) staliśmy jakieś 2 godz. w korku przez malowanie pasów na autostradzie - kilkukilometrowe zwężenie z trzech pasów do jednego a aut tysiące 8O .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 391
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone