Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.07.2016 23:08

Niedziela jest zawsze najlepsza do jazdy i wtedy nie ma najmniejszego sensu kombinować nad trasami alternatywnymi.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 28.07.2016 01:59

Belvoir napisał(a):Niedziela jest zawsze najlepsza do jazdy i wtedy nie ma najmniejszego sensu kombinować nad trasami alternatywnymi.

rozumiem, że odniosłeś się do jazdy nad Adriatyk, bo jeśli skomentowałeś ostatni post - dotyczący powrotu - to pozwolę sobie nie zgodzić się z tą tezą, np. przedostatnia lub ostatnia niedziela sierpnia, czyli powroty, lubi się mocno korkować
majtek78
Plażowicz
30 lipiec wyjazd - korki w Czechach

Nieprzeczytany postnapisał(a) majtek78 » 28.07.2016 07:16

Wybieram się ze znajomymi 30 lipca do Podgory czy faktycznie Czechy są mocno zakorkowane przez roboty drogowe? Dzięki za info.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.07.2016 07:25

te kiero napisał(a):
Belvoir napisał(a):Niedziela jest zawsze najlepsza do jazdy i wtedy nie ma najmniejszego sensu kombinować nad trasami alternatywnymi.

rozumiem, że odniosłeś się do jazdy nad Adriatyk, bo jeśli skomentowałeś ostatni post - dotyczący powrotu - to pozwolę sobie nie zgodzić się z tą tezą, np. przedostatnia lub ostatnia niedziela sierpnia, czyli powroty, lubi się mocno korkować

W soboty się wtedy nie korkuje :?: W ostatnie weekendy sierpnia :?:

Nawet wtedy niedziela jest zdecydowanie lepszym wyjściem od soboty. W niedziele nie ma tirów, a ruch lokalny samochodów osobowych jest najmniejszy.

PS: Czechy są rozkopane, jak zawsze. Ale przeważnie ruch jest płynny, nie ma powodów do wpadania w panikę.
majtek78
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) majtek78 » 28.07.2016 07:43

Dzięki
kodens79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kodens79 » 28.07.2016 08:13

A ja napiszę tak wyjazd 24.07 kierunek Cro Start 19 Mysłowice.
Pierwszy korek mieliśmy przed Brnem 25 minut w plecy.
A granicy CZ-A czepią ale tylko tych co jadą w stronę Polski.
Austria bez problemu nawet na A23 gdzie jest zwężenie do jednego pasa poszło gładko .
Drzemkę zaliczyłem tuż przed granicą ze Słowenią .
Słowenia bez problemów ... i granica SLO-HR tu straciliśmy około 35 minut a była godzina 4 rano.
Dojazd do Zagrzebia to średnio 80-100km/h auto na aucie .
Parkingi po drodze zawalone że hej.
Wjazd do Lućko bez problemowy.
Meldujemy się około 11:30 w Baśka Voda i kierujemy się w stronę Makarskiej a tu korek na 5km.
W Makarskiej nie działają żadne światła na skrzyżowaniach to co się tam działo to była jakaś paranoja.
W Podacy meldujemy się o 13 ...padam na twarz...
majtek78
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) majtek78 » 28.07.2016 08:20

No to kiepsko, ale pewnie warto było ;-)
Wolę nie myśleć, że będzie tak samo.
Przy okazji spytam jak jesteś na świeżo, gdzie kupowałeś winiety?
kodens79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kodens79 » 28.07.2016 08:27

Winiety kupowałem już miesiąc temu prze neta na tolltickets.com
majtek78
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) majtek78 » 28.07.2016 08:43

Dzięki za info
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.07.2016 08:48

Winiety najlepiej kupić na tolltickets, człowiek nie musi się tym potem przejmować.

Czasem korek pojawi się z powodu wypadku, kolizji nawet w niedzielę, kiedy zwykle trasa jest pusta.
Monitoring trasy z google.maps bardzo się przydaje ( pisałem wcześniej ).
Jak google mierzy natężenie ruchu, można poczytać w internecie, w każdym razie robi to nieźle.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 28.07.2016 08:53

Już kilka razy pisałem, w niedzielę wieczór/noc jest dosyć spory ruch na trasie od Brna do Wiednia. Sporo naszych rodaków pracuje w Austrii i wracają do pracy. W ubiegłym roku wracałem z Chorwacji w nocy z 11 na 12 lipca i od Mikulova aż do wjazdu na A5 ciągnął się sznur aut. Większość z nich miała rejestracje SWD,SR, SRB, SRC, OK, OGL, itp :oczko_usmiech: :mrgreen:
Podobna sytuacja ma miejsce w przeciwnym kierunku w piątek popołudniu :wink:
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 28.07.2016 10:17

Belvoir napisał(a):Winiety najlepiej kupić na tolltickets, człowiek nie musi się tym potem przejmować.

A ile czekałeś na dostawę do domu od momentu zamówienia ?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.07.2016 10:41

Tydzień
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 28.07.2016 10:43

Dzięki. Ceny chyba mają ok tyle, że za czeską winietę w EUR sobie liczą
maciejdm1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciejdm1 » 28.07.2016 11:14

Ja już w domu...
Trasa powrotna wyglądała tak:
Wyjazd z Okrug Gornji o 7:15 i pierwszy korek w... Okrug Gornji :x Byłem pewien , że o tej godz. przejadę przez obydwa mosty ''raz dwa'' , a tu zonk -stracone 30 min. -na autostradę wjechałem o 8:10 , a o 12:00 granica Cro/Slo - bez większych utrudnień przejechałem ten odcinek (jedna przerwa 20 min. na kawę). W Słowenii, objazd P-L-M bez żadnych problemów,sielanka :D (jazda 50 min.)
Austria to jedna wielka masakra :evil: Miałem świadomość , że godziny przejazdu przez Austrię wypadną na godz. szczytu , ale nie spodziewałem się , że będzie aż tak źle... Po pierwsze ulewa ,która zatrzymała jazdę na autostradzie -ściana wody przed sobą i jadące bez włączonych świateł auta-kierowcy bezmózgowcy :!: . Następnie pierwsze korki dojeżdżając do Grazu . Dalej jazda prawie cały czas w deszczu... Wiedeń - pojechałem remontowaną A23 ,ponieważ jadąc do Cro objazdem przez S1 i A22 wydał mi się bardzo długi. To był największy błąd, a nawet ''Wielbłąd'' -cytując pewnego bramkarza :wink: - jazda 5-10 km/h . następnie duże spowolnienie w okolicach Schrick-budowa autostrady. W Czechach byłem ok.17:00- tu godzinka na odpoczynek,zakupy w Tesco Breclav i tankowanie,dalej do Brna deszcz +remontowana autostrada=nieciekawa jazda.Brno i dalej na Ołomuniec korek na remontach...wjazd do Polski przez Boboszów o godz.21:30, a w Głogowie byliśmy o 1:20.
Pozdrawiam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 390
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone