Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Akc3nt
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Akc3nt » 27.07.2016 16:05

Jadąc do Cro jechalem przez Breclaw to po drugiej stronie autostrady z Breclavia do Brna był potężny korek. Obawiam się tego odcinka troche...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.07.2016 16:24

Korki w chwili obecnej nie muszą nam tak bardzo przeszkadzać.

Sposób na ich ominięcie kosztować nas będzie kilkadziesiąt złotych.
Trzeba kupić pakiet internetowy, np. w plusie za 50 złotych 500 mb
To nam na pewno wystarczy.

Następnie monitorujemy sytuację na trasie włączając google maps.
Robimy to co kilkanaście minut, nie musi to robić kierowca.
Informacje o korkach są cały czas aktualizowane :!: :!:
Np. przy korku za Brnem na Olomouc google od razu kieruje na starą drogę, jeśli korek jest spory.
W Wiedniu google podało, że trasa do Polski przez Bratysławę to o 2 godziny więcej czasu :!:
Normalnie różnica w porównaniu z trasą przez Brno wynosi 20 minut.
Włączyłem austriackie radio. Mówili o wypadku na autostradzie do Budpaesztu i Bratysławy.

Zgodnie ze wskazówkami google pojechałem przez Breclav i potem starą drogą za Brnem. Nie staliśmy ani jednej minuty w korkach.

W zasadzie to kończy problem dyskusji o korkach. Lepszego pomysłu nie ma.
alpin
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) alpin » 27.07.2016 16:55

W sobotę będę wracał z okolic Istrii mam zamiar jechać przez Rupe, Lublanę i dalej tradycyjnie Wiedeń, Brno. Ale słyszałem, że przez wizytę Putina lepiej Słowenię omijać. Czy ktoś ma sprawdzone info na ten temat? Czy na prawdę będą jakiś utrudnienia na drogach?
JulitaZet
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) JulitaZet » 27.07.2016 17:11

witam, wybieram się do Chorwacji, wyjeżdżam z okolic Poznania i kieruję się na Berlin-Monachium-Villach-Zagrzeb. Jak wygląda sytuacja na granicach Niemieckich? :) czy są kontrole?
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 27.07.2016 17:19

alpin napisał(a):W sobotę będę wracał z okolic Istrii mam zamiar jechać przez Rupe, Lublanę i dalej tradycyjnie Wiedeń, Brno. Ale słyszałem, że przez wizytę Putina lepiej Słowenię omijać. Czy ktoś ma sprawdzone info na ten temat? Czy na prawdę będą jakiś utrudnienia na drogach?

Czy będą to dowiesz się po a nie przed. Można jedynie spekulować ...

Troche mi szkoda mając Czeska winietę jechać stara droga.nie lubię tez aż tak strasznie pilnować prędkościomierza a u nich na bocznych drogach to moim zdaniem raczej konieczne

Wobec tego słucham CB jadę przez Breclav, omijam calutkie Brno a przez Wiedeń to standardowo sie przeturlam...
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 27.07.2016 17:35

alpin napisał(a):W sobotę będę wracał z okolic Istrii mam zamiar jechać przez Rupe, Lublanę i dalej tradycyjnie Wiedeń, Brno. Ale słyszałem, że przez wizytę Putina lepiej Słowenię omijać. Czy ktoś ma sprawdzone info na ten temat? Czy na prawdę będą jakiś utrudnienia na drogach?

Aleś się rozleniwił na Istrii....., strona 381, ale ciebie to nie dotyczy.
Grzegorz_GRK
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz_GRK » 27.07.2016 19:59

Edikol napisał(a):

A czy te przejścia są czynne całą dobę?????

Też się podpinam do pytania
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.07.2016 20:53

Tu macie odpowiedź na Wasze pytanie. A jakby TLDR, to:

Dobovec (Lupinjak) CE ROGATEC 24 hours
Gornji Leskovec (Cvetlin) MB GRUŠKOVJE 24 hours
CroAna
Cromaniak
Re: Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroAna » 27.07.2016 21:05

dagmarama napisał(a):Witam,
a czy ktoś wracał w ostatnim czasie z Chorwacji przez Zagrzeb, Maribor, Wiedeń i Mikulov?
Czy tworzą się korki w Chorwacji lub Słowenii z powodu remontów?
Wiedeń wiadomo, że trochę nas spowolni, ale co z wcześniejszą trasą?
Spotkaliście kilkukilometrowe zatory w okolicy tuneli lub w Słowenii? Co chwila spotykamy kogoś i słyszymy opowieści o znajomych, którzy wracali niedawno i stali kilka godzin w korku...
Wiem, że w sobotę będą poblokowane drogi w Słowenii, ale jak myślicie, do niedzieli rana rozładuje się ruch, czy wszyscy poprzekładają wyjazd i w niedzielę będzie mrowisko na drodze?
Pierwszy raz jadę sama, tzn. bez męża, za to z koleżanką i wahamy się kiedy i którędy wracać.
Pozdrawiam z upalnej Chorwacji. :papa: :)

hej, jeśli chodzi o Cro, przedwczoraj w dzień przeskoczylismy bez korków. Ale granica ze Slo k.Trakošcanu.Natomiast wczorajszy Wiedeń, Mikulov, Brno. ...masakra. korki i do tego wypadek przed Pragą. Pojechaliśmy objazdem. Gdybym miała teraz wybierać, zamiast tej trasy byłby Graz-Linz. Piękna widokowa trasa i omijasz Wiedeń, Brno.. :papa:
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 27.07.2016 21:47

Witam! Zbliża się czas powrotu i zaczyna się wielka zagadka - jak wracać? Widząc (i czytając wątek) co się dzieje w Wiedniu i okolicach Brna, pomimo posiadania miesięcznej winiety na CZ zaczynam się poważnie zastanawiać nad trasa przez Słowację. Ten najtrudniejszy odcinek pokonuje w sobotę: start z Monichkirchen więc w Wiedeń ok. 9 - 10tej w stronę PL powinien być znośny ale to Brno :x . Jadąc 16.07 widziałem ten korek w stronę kraju i widzę, że zasadniczo nie jest nic lepiej. No i czas na prośbę o ocenę wariantów.
1. Wariant nazwijmy go prawie standatdowy tj, Wiedeń - Breclav - Brno - Svitavy - Ołomuniec i dalej do Wawy bz.
2. Wariant słowacki tj. Wiedeń - Bratysława - Żylina itd.
Zawsze jeździłem przez CZ nigdy przez Słowację i to nie jest problem ale czy uciekając przed czeskimi robotami drogowymi nie wpadnę na Słowacji "z deszczu pod rynnę". :?:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.07.2016 21:52

Przez Bratysławę jedzie się dłużej.

Moja sprawdzona w sobotę trasa, przejechana z pomocą google.maps :
Wiedeń-Breclav-Brno-stara droga równolegle do autostrada Rousinov-Vyskov - Olomouc - PL
Google.maps wskazywał na czerwono Poysdorf i autostradę za Brnem, my nie straciliśmy ani jednej minuty na korki.
brunon1
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) brunon1 » 27.07.2016 22:05

Witam, planuję wyjechać w piątek 29.07. ok godz. 20:00, 21:00 przez CZECHY, AUSTRIĘ, SŁOWENIĘ I CHORWACJA. Czy czas i dzień wg Was jest ok?? Dodam że jedziemy w ciemno i chcemy być rankiem aby spróbować coś znaleźć w okolicach Primosten i Rogoznica.
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 27.07.2016 22:23

Belvoir napisał(a):Przez Bratysławę jedzie się dłużej.

Jasne ale biorąc pod uwagę korki itp. czas nie będzie wiele się różnił. Mnie (jak i większości- tak myślę) bardziej zależy na jeździe niż staniu w korkach. No to mi odkrywcze zdanie wyszło :?

Co do informacji drogowych LIVE, mam Tomka 5000 i funkcja Trafic działa bez zarzutu ale wolę sam mieć przygotowaną trasę alternatywną. Zasadniczo najbardziej niepokoi mnie sytuacja w okolicach Brna bo Wiedeń to jakoś przeleci - mam nadzieję.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.07.2016 22:28

Napisałem, jak poradzić sobie z Brnem.
Wystarczy zjechać z autostrady w Rousinovie i wjechać na nią w Vyskovie.
Przećwiczyłem, tak radzi google.maps w przypadku sporych korków na autostradzie. Sprawdzone, działa.
W sobotę jest w Wiedniu i Brnie lepiej niż w piątek, bo większość "tubylców" ma wolną sobotę.

Jadąc przez Bratysławę też możesz spotkać korki.
Jak napisałem powyżej: warto kupić dostęp do internetu i na bieżąco sprawdzać google.maps
Jak google radzi jednak nie zjeżdżać z autostrady, to ma ku temu powody. Korek może być na 15 minut.
Wtedy nie ma sensu szukać trasy alternatywnej.
tomasz1510
Podróżnik
Re: Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomasz1510 » 27.07.2016 23:00

dagmarama napisał(a):Witam,
a czy ktoś wracał w ostatnim czasie z Chorwacji przez Zagrzeb, Maribor, Wiedeń i Mikulov?
Czy tworzą się korki w Chorwacji lub Słowenii z powodu remontów?
Wiedeń wiadomo, że trochę nas spowolni, ale co z wcześniejszą trasą?
Spotkaliście kilkukilometrowe zatory w okolicy tuneli lub w Słowenii? Co chwila spotykamy kogoś i słyszymy opowieści o znajomych, którzy wracali niedawno i stali kilka godzin w korku...
Wiem, że w sobotę będą poblokowane drogi w Słowenii, ale jak myślicie, do niedzieli rana rozładuje się ruch, czy wszyscy poprzekładają wyjazd i w niedzielę będzie mrowisko na drodze?
Pierwszy raz jadę sama, tzn. bez męża, za to z koleżanką i wahamy się kiedy i którędy wracać.
Pozdrawiam z upalnej Chorwacji. :papa: :)

Witam.
Ja wracałem z Cro w ostatnią niedzielę. Wyjechałem ze Stanići (ok. Omisia) ok 10 rano. Trasa Zgrzeb, Maceli, obiazd M-L-P, Wiedeń, Mikulow, Brno, Ostrawa i kierunek Łódź. Cała trasa zasakująco luźna bez żadnych korków, wypadków losowych, byłem pod miłym wrażeniem małego natężenia ruchu na całej trasie. Może miałem szczęście? Nie wiem. W stronę Cro też nie widziałem zatwardzeń. Nie miałem powodów omijać korków jak w temacie.
Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 389
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone