Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bydziaj
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bydziaj » 26.07.2016 22:29

Marcyk27 napisał(a):Witam.
Może napiszecie że nie czytam postów itd. Ale mam pytanie odnośnie czasu wyjazdu oraz wyboru trasy. Wyjeżdżam w piątek(05.08) prawdopodobnie okolo godziny 16-17 (nie wiem czy to dobra godzina) z Libiąża koło Oświęcimia. Celem jest Tucepi.
Prosze o radę którą trase wybrać tzn przez Czechy-Austria czy może Słowacja-Austria dalej na Słowenię. Z góry dzięki za rady od Cromaniaków :D

Kolego mój wpis jest na stronie 387 opisujący drogę powrotną przez Węgry ! Możesz zastosować ten wariant , gdy kupujesz winietę tylko na Słowację (odcinek 11 km w Słowenii bez opłat) . Raczej korki nie powinny Cię spotkać
Marcyk27
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcyk27 » 27.07.2016 00:15

Dzięki bydziaj. Trasa wygląda ciekawie ale nie wiem dlaczego nie chcę jechać przez Węgry.
Marcyk27
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcyk27 » 27.07.2016 00:28

Raczej pozostanę przy Słowacji trasą na Bratysławę potem Wiedeń - Graz i przez Słowenię autostradą.
Edikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Edikol » 27.07.2016 08:24

Marcyk27 napisał(a):Raczej pozostanę przy Słowacji trasą na Bratysławę potem Wiedeń - Graz i przez Słowenię autostradą.

Musisz się liczyć z tym że zapłacisz za Słoweńską autostradę i dojedziesz w okolice Ptuja a tam raczej na pewno korek od Ptuja do granicy około 15km, także zastanów się czy nie jechać objazdem Mureck-Lenart-Ptuj zaoszczędzisz 15euro bo tyle chyba kosztuje winieta w Słowenii i krew cię nie zaleje jak staniesz w korku perę kilometrów za Mariborem, jadąc M-L-P wjeżdżasz na koniec autostrady, ja tak robie od 8 lat.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 27.07.2016 09:29

Seavolv napisał(a):...

Dla powracających sytuacja była gorsza za Brnem jest zwężka do jednego pasa korek był z 10-12km ze 2 godziny stania to samo było w Wiedniu droga na Czech zapchana całkowicie

Witam. Pisze na fonie z Baski skąd jutro rano wyjezdzamy. Mogłem w ostatnich kilku stronach cos przegapić wiec przepraszam. Na ominiecie Poysdorf i Brno mam pomysł. Ktos by cos podrzucił na zwężenie we Wiedniu???

Jadac ponad tydzień temu z Torunia do Baski przez Katowice wyszlo nam 1331km co zrobiliśmy w jakies 15,5h na spokojnie. Jedynie lekki korek na granicy slo-cro. Wyjazd pt kolo 15, dojazd dobota 7.30
dagmarama
Autostopowicz
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) dagmarama » 27.07.2016 09:42

Witam,
a czy ktoś wracał w ostatnim czasie z Chorwacji przez Zagrzeb, Maribor, Wiedeń i Mikulov?
Czy tworzą się korki w Chorwacji lub Słowenii z powodu remontów?
Wiedeń wiadomo, że trochę nas spowolni, ale co z wcześniejszą trasą?
Spotkaliście kilkukilometrowe zatory w okolicy tuneli lub w Słowenii? Co chwila spotykamy kogoś i słyszymy opowieści o znajomych, którzy wracali niedawno i stali kilka godzin w korku...
Wiem, że w sobotę będą poblokowane drogi w Słowenii, ale jak myślicie, do niedzieli rana rozładuje się ruch, czy wszyscy poprzekładają wyjazd i w niedzielę będzie mrowisko na drodze?
Pierwszy raz jadę sama, tzn. bez męża, za to z koleżanką i wahamy się kiedy i którędy wracać.
Pozdrawiam z upalnej Chorwacji. :papa: :)
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 27.07.2016 09:55

Piotrulex, ja wracałem tydzień temu w środę. W Wiedniu byłem ok. 19, pomimo zwężenia A23 do jednego pasa przejazd był płynny, choć jak wcześniej sprawdzałem sytuację na stacji Oldtimera przy A2 (jest tam darmowe wi-fi), to google pokazywał trasę na czerwono. Przez Brno także przejechałem szybko.
Akc3nt
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Akc3nt » 27.07.2016 11:29

piotrulex napisał(a):
Witam. Pisze na fonie z Baski skąd jutro rano wyjezdzamy. Mogłem w ostatnich kilku stronach cos przegapić wiec przepraszam. Na ominiecie Poysdorf i Brno mam pomysł. Ktos by cos podrzucił na zwężenie we Wiedniu???

Jadac ponad tydzień temu z Torunia do Baski przez Katowice wyszlo nam 1331km co zrobiliśmy w jakies 15,5h na spokojnie. Jedynie lekki korek na granicy slo-cro. Wyjazd pt kolo 15, dojazd dobota 7.30

Jaki jest ten sposób na Poysdorf i Brno? Też mieliśmy jutro z Podgory do Torunia jechac ale jednak jeden dzień poświęcimy na Krka.
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 27.07.2016 11:55

Akc3nt napisał(a):
piotrulex napisał(a):

Jaki jest ten sposób na Poysdorf i Brno? Też mieliśmy jutro z Podgory do Torunia jechac ale jednak jeden dzień poświęcimy na Krka.

Pewnie przez Breclav.
misia53
Globtroter
Re: Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) misia53 » 27.07.2016 12:38

dagmarama napisał(a):Witam,
a czy ktoś wracał w ostatnim czasie z Chorwacji przez Zagrzeb, Maribor, Wiedeń i Mikulov?
Czy tworzą się korki w Chorwacji lub Słowenii z powodu remontów?
Wiedeń wiadomo, że trochę nas spowolni, ale co z wcześniejszą trasą?
Spotkaliście kilkukilometrowe zatory w okolicy tuneli lub w Słowenii? Co chwila spotykamy kogoś i słyszymy opowieści o znajomych, którzy wracali niedawno i stali kilka godzin w korku...
Wiem, że w sobotę będą poblokowane drogi w Słowenii, ale jak myślicie, do niedzieli rana rozładuje się ruch, czy wszyscy poprzekładają wyjazd i w niedzielę będzie mrowisko na drodze?
Pierwszy raz jadę sama, tzn. bez męża, za to z koleżanką i wahamy się kiedy i którędy wracać.
Pozdrawiam z upalnej Chorwacji. :papa: :)

W weekend z pewnoscia będą korki, my wracaliśmy 25 w poniedziałek start 7.30 z okolic Zadaru i przejejechalismy na granicy bez korków, w przeciwna strone mega korek!!!Ominelismy jedynie korek w Wiedniu
boohmacher
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) boohmacher » 27.07.2016 12:50

Witam,
Planuje powrot z Chorwacji(Trogir) do Warszawy w sobote (6.08) rano najpopularniejsza trasa przez Slowenie/Austrie/Czechy. Pamietam, ze zawsze o tej porze na granicy Chorwackiej w Macelj byl straszny korek. Czy zna ktos jakies alternatywne przejscie graniczne, ktore sie tak nie korkuje? Czy warto np. zjechac kilkanascie km wczesniej z autostrady i wjechac ostatnim wjazdem na autostrade przed granica(wjazd od strony miejscowosci Vranojelje) ?
biokd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) biokd » 27.07.2016 12:55

My 2 godz temu dojechalismy do Mimic. Po drodze nigdzie się nie korkowalo (jechalismy z Krakowa przez Ostrave, Brno, Wiedeń, M-L-P) i ani na zwezkach w Czechach i Austrii, ani na zjeździe w Ptuju, ani na granicy, ani na Lucko, ani nigdzie po drodze w obie strony. Ale wiadomo to środek tygodnia wiec jedzie się bez najmniejszego problemu :)
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 27.07.2016 13:07

piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 27.07.2016 14:16

Akc3nt napisał(a):
piotrulex napisał(a):

Tak. Na Breclaw i przed wjazdem na wlasciwa autostradę w Brnie scinam jeszcze w prawo ten skos, nie mam mapy przed sobą. Nie wiec czy te zwężenie we Wiedniu omijać i jak sensownie to zrobić. Będziemy tam w czwartek pewnie koli 17tej
Edikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Edikol » 27.07.2016 15:39

A czy te przejścia są czynne całą dobę?????
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 388
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone