Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ZAQ_12
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZAQ_12 » 22.07.2016 18:15

Brutaka oczywiście masz rację, można przelecieć płynnie i bez żadnych przypadków, wszystko zależy od dnia i użytkowników drogi :D . Niemniej jednak zatory i kolizje na A4 są często, co wiem, bo jeżdżę tą trasą. Może nie często, ponieważ nie jestem zawodowym kierowcą, jednak na tyle często, aby mieć wyrobioną opinię :D Nie raz i nie dwa stałam w mega korku w okolicach Wrocławia.
ZAQ_12
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZAQ_12 » 22.07.2016 18:17

A co do jakości nawierzchni w pełni się zgadzam :D

Ostatnim razem rozkładali nawet wodę mineralną w skrzynkach dla tych, którym zapasy się już skończyły :lol:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 22.07.2016 18:24

ZAQ_12 napisał(a):Z reguły jeździmy przez Boboszów, raz tylko jechaliśmy przez A4 i A1.

Plusy przez Boboszów: krócej, droga względna, bez korków w Polsce i w Czechach aż do okolic Brna.
Minusy przez Boboszów: Na początku w Czechach straszne serpentyny, córka zawsze ma mdłości :D

Plusy przez A4: lecisz cały czas autostradą
Minusy: jak trafisz na korek (roboty drogowe na przykład - tak jak my) to od samego początku podróży jesteś czasowo "w plecy". A4 znana jest również z bardzo częstych kolizji drogowych, które powodują mega zatory.

Nam bardziej jednak odpowiada trasa przez Boboszów.

Winietkę kupujemy już w Czechach na stacji benzynowej, trochę oddalonej od granicy - kupowaliśmy już wieczorem. Bez problemu można też płacić kartą.

Tragiczne tempo od Wrocławia.
Serpntyny, kiepskie oznaczenie w CZ.
Wątpliwa korzyść z dystansu.

Jechałem kilkanaście razy A4/A1. NIGDY korków, wypadków, etc.
Na korki polecam viaauto.
Ostatnio edytowano 22.07.2016 18:26 przez FUX, łącznie edytowano 1 raz
Spid_P
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Spid_P » 22.07.2016 18:25

No właśnie też tak myślałem, że autostrada to zawsze większe ryzyko. Szczególnie jak przez Boboszów jest prawie o 1/3 bliżej.

Tylko troche mnie ta vinieta martwi. Znalazłem 3 stacje po drodze od granicy i wszystkie sa czynne tylko do 22 (jak wierzyć google)
paw_el
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paw_el » 22.07.2016 18:35

Spid_P napisał(a):No właśnie też tak myślałem, że autostrada to zawsze większe ryzyko. Szczególnie jak przez Boboszów jest prawie o 1/3 bliżej.

Tylko troche mnie ta vinieta martwi. Znalazłem 3 stacje po drodze od granicy i wszystkie sa czynne tylko do 22 (jak wierzyć google)

Większość stacji jest czynna do 22. Miałem ten problem w tamtym roku i przejechałem bez winiety jakieś 150km, mijając po drodze 2 kontrole. Całe szczęście nie dostałem mandatu. A winiety znalazłem w jakimś większym mieście ale musiałem specjalnie zjeżdżać z trasy. Teraz kupuje winiety przez internet.
Seavolv
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Seavolv » 22.07.2016 21:36

Właśnie jestem po trasie Kraków, Czechy, Austria wyjechałem dziś piątek o godzinie 8:00 ogólnie wszystko przejezdne w Czechach kilka zwężek do jednego pasa ale wszystko szło płynnie. Do Wiednia wjechałem około 14:00 i było też kilka spowalnień przez korek ale w żadnym nie stałem czasem jechało się wolniej ale bez stania. Według nawigacji wyliczyła że na tych korkach przez Wiedeń straciłem 13min

Dla powracających sytuacja była gorsza za Brnem jest zwężka do jednego pasa korek był z 10-12km ze 2 godziny stania to samo było w Wiedniu droga na Czech zapchana całkowicie
rodzynpatryk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rodzynpatryk » 22.07.2016 23:20

Spid_P napisał(a):Wrocław – Zadar, przez A1 czy Boboszów?

Witam, wybiaram się w czwarek wieczorem (około 21-22) z Wroławia do Chorwacji. Kusi mnie droga przez Kłodzko / Boboszów zamiast przez A1. Czy ktoś jechał tymi trasami ostatnio i ma parównanie?
Pozdrawiam

W ubiegłym roku (podobnie jak za niecałe dwa tygodnie) przejazd przez Boboszów. Jest bliżej i taniej.
A4 jeżdżę dość często bo mieszkam we Wrocławiu i studiuje zaocznie w Krakowie więc 2-3 razy w miesiącu jadę. Bardzo często spotykam korki, wypadki lub inne utrudnienia więc bez zastanowienia wolę jechać na Kłodzko i Boboszów. To jest mój zdanie po prywatnej obserwacji trasy Wrocław - Gliwice :)
oracz
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) oracz » 22.07.2016 23:55

My z Wrocka jeździmy przez Głuchołazy. Dużo mniej gór niż przez Boboszów a niewiele dalej. Przez Racibórz też fajnie już w ogóle bez gór. A4/A1 droga 115km dłuższa, czasowo tylko 10 min krócej wg google i jakieś 50 PLN droższa impreza w jedną stronę ;)
rodzynpatryk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rodzynpatryk » 23.07.2016 00:04

oracz napisał(a): A4/A1 droga 115km dłuższa

I właśnie dlatego według mnie to nie ma sensu. Aby nadrobić taki dystans trzeba naprawdę zwiększyć średnią prędkość, co zwiększa spalanie :) a czasowo raczej wyjdzie podobnie.
Licząc dodatkowe paliwo, koszt autostrady Wrocław-Gliwice i wyższe spalanie, dla mnie to się ni kalkuluje :)
michu1978
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) michu1978 » 23.07.2016 11:53

Cy ktoś sie orientuje jak wygląda ogólnie sytuacja przejscia granicznego w Rupa. Bo będę je przekraczał 30.07 w kierunku Chrowacji. Czy długo tam sie stoi czy raczej uciekać na inne przejście ???/
Brutaka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Brutaka » 23.07.2016 12:07

rodzynpatryk napisał(a):Licząc dodatkowe paliwo, koszt autostrady Wrocław-Gliwice i wyższe spalanie, dla mnie to się ni kalkuluje :)

Nikomu w portfel nie zaglądam, ale te 15 zł za bramkę na A4 i średnio 6-8 litrów paliwa więcej (przy założeniu auta poniżej 2.0l pojemności) to, aż taki duży wydatek, aby męczyć się kiepsko oznakowanymi serpentynami od Boboszowa i tłuc się "lokalnymi" drogami aż do autostrady przy Mohelnicach? Serio to Wam się opłaca?
Andrzej3777
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej3777 » 23.07.2016 12:40

Brutaka napisał(a):
rodzynpatryk napisał(a):Licząc dodatkowe paliwo, koszt autostrady Wrocław-Gliwice i wyższe spalanie, dla mnie to się ni kalkuluje :)

Nikomu w portfel nie zaglądam, ale te 15 zł za bramkę na A4 i średnio 6-8 litrów paliwa więcej (przy założeniu auta poniżej 2.0l pojemności) to, aż taki duży wydatek, aby męczyć się kiepsko oznakowanymi serpentynami od Boboszowa i tłuc się "lokalnymi" drogami aż do autostrady przy Mohelnicach? Serio to Wam się opłaca?

Przerabiałem obydwie drogi czasowo wychodzi tak samo lub nawet szybciej przez Boboszów.Do tego 120km mniej plus koszt autostrady oraz mniejsze spalanie.
lakizak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lakizak » 23.07.2016 13:03

Jest sobota, jest "zabawa" kamerki pokazują niezłe korki.Sveti Rok zapchany, bramki wiadomo.
A w Lučko nawet na płatności kartą korek.
http://www.hak.hr/info/kamere/#GP
Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.07.2016 13:28

Własnie nie dawno dojechałem do Marusici, droga przez Czechy, w miarę ale DO Chorwacji, droga DO Polski korek i wszyscy stali, dalej Słowacja luzik, Węgry na drodze 74 przed Nagykanissza jedno wahadło, remont nawierzchni atak to spoko. Na bramkach w Lucko byłem o 7 i było w miarę luźno, ale dalej to istne szaleństwo, obydwa pasy zapchane, co chwilę zwalnianie a nawet zatrzymywanie BEZ POWODU, byla jedna stłuczka to wszyscy oczywiście muszą zwolnić walnąć sobie fotkę , efekt kolejny korek, przed tunelami korki, powód wszyscy podziwiają tunel od środka, efekt mega korek widoczny na kamerach, innej przyczyny nie widzialem . Qużwa chyba cała Europa w tym roku jedzie do Chorwacji nawet Angole co Europy nie lubią też tu się pchają . To tak na szybko :papa:
lakizak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lakizak » 23.07.2016 13:39

Poniżej link do mapy gdzie będę miał nocleg, Miał już ktoś możliwość przekraczać granicę jak są korki na autostradach zwykłą krajówką 1?
Przed granicą zjechać na Stanosine i dalej do Krapiny.Czy tam też mogą być korki?Plan jest taki że przekroczenie granicy między 15-17:00 SOBOTA :!:
https://www.google.pl/maps/dir/46.28447 ... m1!1b1!3e0
Ostatnio edytowano 23.07.2016 14:07 przez lakizak, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 385
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone