ZAQ_12 napisał(a):Z reguły jeździmy przez Boboszów, raz tylko jechaliśmy przez A4 i A1.
Plusy przez Boboszów: krócej, droga względna, bez korków w Polsce i w Czechach aż do okolic Brna.
Minusy przez Boboszów: Na początku w Czechach straszne serpentyny, córka zawsze ma mdłości
Plusy przez A4: lecisz cały czas autostradą
Minusy: jak trafisz na korek (roboty drogowe na przykład - tak jak my) to od samego początku podróży jesteś czasowo "w plecy". A4 znana jest również z bardzo częstych kolizji drogowych, które powodują mega zatory.
Nam bardziej jednak odpowiada trasa przez Boboszów.
Winietkę kupujemy już w Czechach na stacji benzynowej, trochę oddalonej od granicy - kupowaliśmy już wieczorem. Bez problemu można też płacić kartą.
Spid_P napisał(a):No właśnie też tak myślałem, że autostrada to zawsze większe ryzyko. Szczególnie jak przez Boboszów jest prawie o 1/3 bliżej.
Tylko troche mnie ta vinieta martwi. Znalazłem 3 stacje po drodze od granicy i wszystkie sa czynne tylko do 22 (jak wierzyć google)
Spid_P napisał(a):Wrocław – Zadar, przez A1 czy Boboszów?
Witam, wybiaram się w czwarek wieczorem (około 21-22) z Wroławia do Chorwacji. Kusi mnie droga przez Kłodzko / Boboszów zamiast przez A1. Czy ktoś jechał tymi trasami ostatnio i ma parównanie?
Pozdrawiam
oracz napisał(a): A4/A1 droga 115km dłuższa
rodzynpatryk napisał(a):Licząc dodatkowe paliwo, koszt autostrady Wrocław-Gliwice i wyższe spalanie, dla mnie to się ni kalkuluje
Brutaka napisał(a):rodzynpatryk napisał(a):Licząc dodatkowe paliwo, koszt autostrady Wrocław-Gliwice i wyższe spalanie, dla mnie to się ni kalkuluje
Nikomu w portfel nie zaglądam, ale te 15 zł za bramkę na A4 i średnio 6-8 litrów paliwa więcej (przy założeniu auta poniżej 2.0l pojemności) to, aż taki duży wydatek, aby męczyć się kiepsko oznakowanymi serpentynami od Boboszowa i tłuc się "lokalnymi" drogami aż do autostrady przy Mohelnicach? Serio to Wam się opłaca?
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi