napisał(a) Arias » 22.07.2016 15:48
Witam.
Mam pytanie odnośnie trasy. Wyjazd prawdopodobnie w piątek, 12.08.2016 około 18.00, z Bydgoszczy.
Zastanawiam się nad trasą. Google.map uporczywie proponuje mi drogę przez Czechy, Austrię, Słowenię. Zakładając, że na granicy Polsko-Czeskiej będę koło północy czyli w perspektywie będę miał nocną jazdę pojechać standardowo czyli Ostrawa, Brno, Wiedeń, Graz, Maribor?
Czy jednak przez Słowację i Węgry? W zeszłym roku jechaliśmy przez Słowację i było całkiem dobrze, zero korków, dobra autostrada (tylko problem ze stacją, długo nie mogliśmy się doczekać).
Czytając o remontach w Czechach i Austrii chyba zdecyduję się na drugą wersję. Tylko znowu nie wiem jak potem pokonać Węgry w drodze do Letenye. W zeszłym roku mieliśmy nocleg na Węgrzech i jechaliśmy jakoś bokami ale droga była kiepska.
Jak najsprawniej pokonać trasę z Bratysławy, przez Gyor do Letenye? Jechać prosto drogą 81, potem w dół, wzdłuż Balatonu E71? To jest autostrada cały czas? Według google.maps wychodzi niecałe 4 godzinki, tylko właśnie nie wiem jak ze stanem tej trasy. Jest trochę dłuższa niż gdyby jechać na przykład drogą 86 ale zależy mi na lepszej jakości trasy, winiety i tak wykupimy. Będziemy jechać przez Węgry prawdopodobnie nad ranem, koło 7.00 powinniśmy najpóźniej być w Letenye. Dalej to już niewiadoma, może w połowie sierpnia autostrada chorwacka nie będzie już tak oblegana i zakładam, że koło południa powinniśmy być w Breli.
Co sądzicie?
Pozdrawiam