Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 21.07.2016 12:21

Adam66 napisał(a):To nie lepiej Ci lecieć dalej na Ljutomer i Cakovec? Ja od paru lat tak jeżdżę. Co prawda jest trochę górek w Cro, ale przejście graniczne w Banfi jest bezcenne. Jeszcze nigdy nie spotkałem tam drugiego auta ( a jeżdżę zawsze z piątku na sobotę ).

Ja raczej jestem na przejściu w Macelj w dość "nietypowych" porach (ostatnio w piątek ok godz 20) i też na większe korki nie trafiłem.
No i rodzinka by mi nie wybaczyła gdybym pizzerię "Pri Miči" przed Ptuj ominął :oczko_usmiech: :mrgreen:
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 21.07.2016 12:33

giba0909 napisał(a):Czy to prawda że w Wiedniu jest zwężenie do jednego pasa i dość duży korek?

Jechałem wczoraj (20.07) ok. 20 i choć google straszył, że jest korek, to przejazd był płynny, tak między 60 a 80 km/h non stop. Faktycznie jest zwężenie A23 do jednego pasa, ale o tej porze tragedii nie było.
Akc3nt
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Akc3nt » 21.07.2016 13:27

Dokladnie, przez Wiedeń jechalem w poniedzialek ok 15 i poszło zaskakująco gładko. Za to droga przez Czechy w strone PL nie wyglądała wesoło
Mariusz1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz1 » 21.07.2016 13:37

Akc3nt napisał(a):Dokladnie, przez Wiedeń jechalem w poniedzialek ok 15 i poszło zaskakująco gładko. Za to droga przez Czechy w strone PL nie wyglądała wesoło

A ta nie wesoła droga w kierunku na Polskę którędy wiedzie ?
subim
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) subim » 21.07.2016 13:44

Bartolski napisał(a):Czy ktoś omijał przejście graniczne SLO-CRO w Gornji Macejl trasą: z Ptuj drogą 690, przejście graniczne w Cvetlin, potem drogą 508 do Lepoglava i dalej drogą 35 do wjazdu nr 4 Sv. Kriz na A2? Czy są jakieś korki na tym przejściu, bo na google map nie ma natężenia ruchu na tych drogach. Chciałbym tym objazdem jechać 23.07.2016.

przez Cvetlin jeździłem kilkukrotnie i nigdy tam nie było żywej duszy, dojazd pod górkę i po ostrych serpentynach ale osobówką bez problemu, droga po stronie słoweńskiej jest wąska i kręta i zawsze starałem się maksymalnie szybko wrócić na autostradę (zaraz praktycznie za granicą przy zamku Trakoscan jest drogowskaz na autostradę)
subim
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) subim » 21.07.2016 13:46

Akc3nt napisał(a):Dokladnie, przez Wiedeń jechalem w poniedzialek ok 15 i poszło zaskakująco gładko. Za to droga przez Czechy w strone PL nie wyglądała wesoło

różnie bywa, jechałem w piatek ok. 14 i na sam Wiedeń straciłem ze 2 godziny (razem z Poysdrof to były cirka 3h w plecy na tym odcinku), wracałem w niedzielę ok. 20 i poszło gładziutko mimo, że zwężenia były juz do 1 pasa
route666
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) route666 » 21.07.2016 13:59

marock napisał(a):Witam wszystkich!
Czy ktoś jechał w Czechach przez Igławę i Znojmo w kierunku Wiednia, żeby ominąć drogę przez Brno? W jakim stanie jest ta droga, czy są jakieś prace remontowe? Będę jechał w nocy i zastanawiam się czy w ogóle jest sens jechać tą drogą czy jednak wybrać znaną mi trasę przez Brno i Mikulov.
Dziękuję za odpowiedź :).

Witam Jechałem ta trasą w tamtym roku i w tym także pojade,Stan drogi BDB szybko sie jedzie ... :D Brno omijać co najdalej :D
darekvideo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) darekvideo » 21.07.2016 14:09

dids76 napisał(a):
darekvideo napisał(a): Reszta objazdem Austria z Ilz do Mureck drogą 66 i 69 oraz M-L-P ( uwaga na drogowskazy informujące o zamkniętej drodze i kierującej na Ormoż-bez problemu przejazd od Drażenci do Macelj . Od Karlovaca ponownie drogą krajową DC 1, polecam fajna trasa.

Od kilku lat też tak jeżdżę, w tym roku chcę trochę zmienić. Jednak w tym roku, z powodu nie najlepszej jakości odcinka drogi 443 za Trate (chyba że się poprawiło) chcę to trochę zmienić. Zamiast w Austrii z B66 jechać do Mureck, chcę nią jechać aż do Bad Radkersburg i potem przez Gornja Radgona drogą 449 na Lenart i dalej na Ptuj.

Jechałem tak w zeszłym roku przez Bad Radkersburg i Gornja Radgona i droga w Austri ok.ale w Słowenii tak Samo jak od Trate, a dodatkowo chciałem wreszcie spróbować pizzę w Pri Mici i naprawdę warto. Pizza Kmecka - prima sort ! :oczko_usmiech:
Seavolv
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Seavolv » 21.07.2016 14:10

route666 napisał(a):
marock napisał(a):Witam wszystkich!
Czy ktoś jechał w Czechach przez Igławę i Znojmo w kierunku Wiednia, żeby ominąć drogę przez Brno? W jakim stanie jest ta droga, czy są jakieś prace remontowe? Będę jechał w nocy i zastanawiam się czy w ogóle jest sens jechać tą drogą czy jednak wybrać znaną mi trasę przez Brno i Mikulov.
Dziękuję za odpowiedź :).

Witam Jechałem ta trasą w tamtym roku i w tym także pojade,Stan drogi BDB szybko sie jedzie ... :D Brno omijać co najdalej :D

Na Google widać że też się korkuje i jakieś remonty.
Didikce
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Didikce » 21.07.2016 15:24

Witam. Szanowni podróżujący do Cro jestem tu pierwszy raz po 18 godzinnej podróży przez zamkniętą autostradę. Podpowiedzcie proszę o której godzinie wyruszyć w sobotę z Nin żeby uniknąć korków .
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 21.07.2016 16:16

Didikce napisał(a):Witam. Szanowni podróżujący do Cro jestem tu pierwszy raz po 18 godzinnej podróży przez zamkniętą autostradę. Podpowiedzcie proszę o której godzinie wyruszyć w sobotę z Nin żeby uniknąć korków .

Autostrada już jest otwarta, wyjedź z Nin w sobotę jak najwcześniej.
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 21.07.2016 20:42

Janusz Bajcer napisał(a):
Didikce napisał(a):Witam. Szanowni podróżujący do Cro jestem tu pierwszy raz po 18 godzinnej podróży przez zamkniętą autostradę. Podpowiedzcie proszę o której godzinie wyruszyć w sobotę z Nin żeby uniknąć korków .

Autostrada już jest otwarta, wyjedź z Nin w sobotę jak najwcześniej.

Wyjedź przed 7:00 lub po 11:00 inaczej trafisz na korek w Lucko. Co tygodniowe obserwacje kamerek jasno pokazują których godzin unikać na bramkach przed Zagrzebiem, z Nin masz mniej niż 3 godziny. Skorzystaj z bramek kartowych, zjazd jest trochę prędzej, tak to wygląda :
https://www.google.pl/maps/@45.7164888, ... 6656?hl=pl
Na nich nie zdarzają się korki.
tom69
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tom69 » 21.07.2016 20:55

W ubiegły roku wyjeżdżałem w piątek(Sierpień) z okolic Nin około godziny 6:20. Przejazd przez Chorwację i Słowenię (objazd autostrady) ok. Dalej korek w Wiedniu(40min), Brnie(1,5godz.) i Ołomuńcu(1 godz.)
robert29
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) robert29 » 21.07.2016 21:22

dids76 napisał(a):
@ppl3 napisał(a):Pytanko do tych co juz pińcet razy jeździli do Cro. Czytając o tym,że może być ciężko na objeździe przez LMP znalazłem stronkę z kamerami

http://www.promet.si/portal/sl/cestne-kamere.aspx

i pytanko do was które kamerki sobie zapisać żeby można było sprawdzić czy jest korek na objeździe i pojechać na Bad Radkersburg

Na mapce łatwiej :oczko_usmiech: :mrgreen:
http://www.dars.si/Vsebina/Mapa.aspx?a=c&id_menu=259

Szukałem tego za tydzień wyjazd
dzieki dids
michu1978
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) michu1978 » 22.07.2016 08:31

Witam
Chyba już podjąłem decyzję wyboru trasy z Polski do Medveja. Bo czytając o korkach i remontach na czeskich autostradach
Planuję jechać A1 do Ostravy tam odbić na Hawierzów, Trzyniec, do Słowacji kieruek Żylina i autostradą do Bratysławy. Tam przekroczyc granicę Austrii aby ominąć Wiedeń i dalej autostradami na Maribor i Lublana i do przejścia Rupa
Chciałem się spytac czy ten odcinek A1 od polskiej granicy do Ostravy - Hawierzów jest płatny???? czy mozan spokojnie bez winiet
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 383
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone