Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 20.07.2016 11:43

Bartek1977 napisał(a):
:D Podbijam temat... gdzie mógłbym realnie więcej czasu stracić? Macie jakieś doświadczenia z Jadranki Rijeka - Senj? :D

Jechałem D8 pomiędzy Rijeką a Senj kilka lat temu. Jak na całej "Jadrance'' nie poszalejesz. Spory ruch, większość jedzie tempem "patrolowym" podziwiając widoki :wink:
Ja wybrałbym trasę przez Senj :mrgreen:
@ppl3
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) @ppl3 » 20.07.2016 18:53

Pytanko do tych co juz pińcet razy jeździli do Cro. Czytając o tym,że może być ciężko na objeździe przez LMP znalazłem stronkę z kamerami

http://www.promet.si/portal/sl/cestne-kamere.aspx

i pytanko do was które kamerki sobie zapisać żeby można było sprawdzić czy jest korek na objeździe i pojechać na Bad Radkersburg
giba0909
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) giba0909 » 20.07.2016 19:47

Czy to prawda że w Wiedniu jest zwężenie do jednego pasa i dość duży korek?
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 20.07.2016 19:58

Bartek1977 napisał(a):
Bartek1977 napisał(a):Witam!
W piątek rano ruszam z Postojnej do Dubrovnika i chce jechać przez przejście Rupa i dalej?.... No właśnie...Można tak:
https://goo.gl/maps/H4pNJ7R8DkH2
trasa dłuższa ale autostradami...
A można tak:
https://goo.gl/maps/Tz9Mtkw6kxt
tylko jak z korkami i podjazdem z Senj przez Vratnik...
Ma ktoś z Was może doświadczenie na tych odcinkach?

:D Podbijam temat... gdzie mógłbym realnie więcej czasu stracić? Macie jakieś doświadczenia z Jadranki Rijeka - Senj? :D

jak dids wybrałbym drogę przez Senj, prędkości w większości niskie, co rusz to miasteczko, ale to nie jest specjalnie długi, ani trudny odcinek Jadranki, więc szybko zleci; autostrada zawsze się może przykorkować
KajaCz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) KajaCz » 20.07.2016 20:20

Witam, mam nadzieję, że w dobrym miejscu zadaję pytanie. Czy ktoś słyszał o utrudnieniach w ruchu w drodze do Chorwacji przez Austrię i Słowenię? Niestety nie mogę wkleić linka ze względu na krótki staż. Info ze strony promet.si

Z góry dziękuję za informacje :wink:
KajaCz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) KajaCz » 20.07.2016 20:21

W dniu 30 lipca-zapomniałam dodać...
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 20.07.2016 20:22

@ppl3 napisał(a):Pytanko do tych co juz pińcet razy jeździli do Cro. Czytając o tym,że może być ciężko na objeździe przez LMP znalazłem stronkę z kamerami

i pytanko do was które kamerki sobie zapisać żeby można było sprawdzić czy jest korek na objeździe i pojechać na Bad Radkersburg

Na mapce łatwiej :oczko_usmiech: :mrgreen:
http://www.dars.si/Vsebina/Mapa.aspx?a=c&id_menu=259
arabesqa74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arabesqa74 » 20.07.2016 20:33

KajaCz napisał(a):W dniu 30 lipca-zapomniałam dodać...

Nie wiem, o jakich utrudnieniach piszesz, ale wrzucałam link odnośnie Słowenii stronę wcześniej.
Bartek1977
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek1977 » 20.07.2016 20:38

30 lipca Putin odwiedza Słowenię i zalecane jest unikanie trasy Karawankentunel - Lubljana... najlepiej objazdem przez Italia. .. ☺ Będą zamknięcia autostrad na bank.
@ppl3
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) @ppl3 » 20.07.2016 20:43

Dzięki za pomoc:)- jak zwykle:P:)

dids76 napisał(a):
@ppl3 napisał(a):Pytanko do tych co juz pińcet razy jeździli do Cro. Czytając o tym,że może być ciężko na objeździe przez LMP znalazłem stronkę z kamerami

Na mapce łatwiej :oczko_usmiech: :mrgreen:
http://www.dars.si/Vsebina/Mapa.aspx?a=c&id_menu=259
darekvideo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) darekvideo » 20.07.2016 22:48

18 lipca start z Kościana, koło Poznania. Po 30 km pada nawigacja, a papierowa mapa została w domu... Jedziemy po staremu czyli po drogowskazach. jeden jedyny korek pomiędzy Vyskowem, a Brnem około 9 km. Reszta objazdem Austria z Ilz do Mureck drogą 66 i 69 oraz M-L-P ( uwaga na drogowskazy informujące o zamkniętej drodze i kierującej na Ormoż-bez problemu przejazd od Drażenci do Macelj . Od Karlovaca ponownie drogą krajową DC 1, polecam fajna trasa.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 21.07.2016 08:32

darekvideo napisał(a): Reszta objazdem Austria z Ilz do Mureck drogą 66 i 69 oraz M-L-P ( uwaga na drogowskazy informujące o zamkniętej drodze i kierującej na Ormoż-bez problemu przejazd od Drażenci do Macelj . Od Karlovaca ponownie drogą krajową DC 1, polecam fajna trasa.

Od kilku lat też tak jeżdżę, w tym roku chcę trochę zmienić. Jednak w tym roku, z powodu nie najlepszej jakości odcinka drogi 443 za Trate (chyba że się poprawiło) chcę to trochę zmienić. Zamiast w Austrii z B66 jechać do Mureck, chcę nią jechać aż do Bad Radkersburg i potem przez Gornja Radgona drogą 449 na Lenart i dalej na Ptuj.
wildthink
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) wildthink » 21.07.2016 10:47

Z mapy wychodzi, że z Mureck do Lenart trasą 433 to jakieś 18km, a 449 ok 33,5km. W zeszłym roku trasa 433 była dla mnie na akceptowalnym poziomie. Czy coś się zmieniło od tego czasu, bo jeżeli droga wygląda jak w zeszłym roku to raczej nie będę nadkładał jeszcze tych paru km?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 21.07.2016 10:57

wildthink napisał(a):Z mapy wychodzi, że z Mureck do Lenart trasą 433 to jakieś 18km, a 449 ok 33,5km. W zeszłym roku trasa 433 była dla mnie na akceptowalnym poziomie. Czy coś się zmieniło od tego czasu, bo jeżeli droga wygląda jak w zeszłym roku to raczej nie będę nadkładał jeszcze tych paru km?

Jeżeli jedziesz "normalnym" objazdem M-L-P to nie ma sensu pchać się na drogę 449.
Ja nie zjeżdżam z A9 na drogę B69 w Austrii, tylko już wcześniej z A2 na Ilz i potem przez Feldbach drogą B66.
A tu czy jadę w Słowenii drogą 433 https://goo.gl/maps/9z5mY8L9xx92
Czy 449 https://goo.gl/maps/QV93NTM6TWz Odległościowo i czasowo nie ma żadnej różnicy. :mrgreen:
Adam66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam66 » 21.07.2016 11:36

dids76 napisał(a):
darekvideo napisał(a): Reszta objazdem Austria z Ilz do Mureck drogą 66 i 69 oraz M-L-P ( uwaga na drogowskazy informujące o zamkniętej drodze i kierującej na Ormoż-bez problemu przejazd od Drażenci do Macelj . Od Karlovaca ponownie drogą krajową DC 1, polecam fajna trasa.

Od kilku lat też tak jeżdżę, w tym roku chcę trochę zmienić. Jednak w tym roku, z powodu nie najlepszej jakości odcinka drogi 443 za Trate (chyba że się poprawiło) chcę to trochę zmienić. Zamiast w Austrii z B66 jechać do Mureck, chcę nią jechać aż do Bad Radkersburg i potem przez Gornja Radgona drogą 449 na Lenart i dalej na Ptuj.

To nie lepiej Ci lecieć dalej na Ljutomer i Cakovec? Ja od paru lat tak jeżdżę. Co prawda jest trochę górek w Cro, ale przejście graniczne w Banfi jest bezcenne. Jeszcze nigdy nie spotkałem tam drugiego auta ( a jeżdżę zawsze z piątku na sobotę ).
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 382
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone