Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
czarek14
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) czarek14 » 19.07.2016 09:17

hehe troche mnie przerażacie

ja się wybieram na początku września, wyjazd nad ranem - z niemowlakiem

i pytanie, lepiej wyjechac w czwartek powrot sobota czy piątek i powrot niedziela? jak to jest z ruchem we wrzesniu ?

przejazd przez czechy, austrie, slowenie co cirkenicy
Seavolv
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Seavolv » 19.07.2016 09:39

Szczyt jest teraz, we wrześniu podejrzewam że już nie ma znaczenia pora dnia ani dzień tygodnia, nawet chyba lepiej na weekend jechać niż w tygodniu gdzie wszyscy jadą do pracy.
czarek14
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) czarek14 » 19.07.2016 09:48

a zatem wyjade w piatek i powrot niedziela, dzięki :)
Marko66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marko66 » 19.07.2016 10:15

Wracałem w sobotę 16-07 z okolic Labina (Istria) w ciągu dnia wyjazd o 10. Trasa: Drenje - tunel Ućka - Rupa - Graz - Wiedeń - Brno - Olomouc - Krnov - Zdzieszowice. Przejazd raczej płynny oprócz kilku miejsc gdzie coś robią na drodze w Austrii (Wiener Neustadt, Wiedeń) i Czechach (Brno i Vyśkov). Na granicy CRO-SLO 200m oczekiwania, ale wjazd do CRO to już spory korek wg radia HR1 45min. Ale dużo gorzej mieli jadący przez Koper i tunel Karawanken - tam była mowa o dużych korkach.
Dwa tygodnie wcześniej przejazd do CRO tą samą trasą jeszcze płynniej.
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 19.07.2016 10:28

czarek14 napisał(a):a zatem wyjade w piatek i powrot niedziela, dzięki :)

Lepsza opcja to wyjedź w czwartek i wracaj w niedzielę :idea: :D
michu1978
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) michu1978 » 19.07.2016 11:24

Witam cromaniaków
To już moja 3 wyprawa samochodem do Chorwacji. Czytając posty mam dylemat jaką trasą jechac.
Mój wyjazd z Polski 29 lipca a wyjazd z Medveja 5 sierpień samochodem z LPG
Jak wcześniej czytałem wasze posty, jest problem. Wcześniej jeździłem trasa standardowa czyli atustrada Czechy do Mikulova- Austria tak samo Wiedeń, Graz, Spienlfeld ...... i tu czy brać słoweńską winietę i jechać na Maribor , Lublana i stamtąd na Postojna i do przejścia nas Rupa ?
czy druga alternatywa omnięcie autostrady Słoweńskiej na Ptuij i Ormoż i dalej to już chorwackie autostrady.
Tylko tu jak czytam są remonty w Czechach i się korkuje oraz remonty w Austri
czy wybrać 3 alternatywę: z Polski jechac na Cieszyn albo Zwoleń i Słowacją autostradą do Bratysławy i potem przez Węgry, ale omijając ich autostrady i jechać na Rajka- Cosma-Sarvar- kam- Vasvar- Zalaegerszeg do przejscia z Chorwacją Letenye i dalej atutos. na Zagrzeb
Głownie też mi chodzi wykorzystanie jazdy na lpg, jak wiem pamietam z moich pobytów na Węgrzech to lpg jest drogie i nie opłacalne
Pierwsze 2 opcje znam i wiem gdzie taknkować lpg
Czy koledzy Cromaniacy mogli by mi trochę rozwiać mój problem z trasą, aby w mire spokojnie i bez stania bezsensownych korach przejchać
fabio007
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fabio007 » 19.07.2016 11:38

michu1978 napisał(a):Witam cromaniaków
To już moja 3 wyprawa samochodem do Chorwacji. Czytając posty mam dylemat jaką trasą jechac.
Jak wcześniej czytałem wasze posty, jest problem. Wcześniej jeździłem trasa standardowa czyli atustrada Czechy do Mikulova- Austria tak samo Wiedeń, Graz, Spienlfeld ...... i tu czy brać słoweńską winietę i jechać na Maribor , Lublana i stamtąd na Postojna i do przejścia nas Rupa ?
czy druga alternatywa omnięcie autostrady Słoweńskiej na Ptuij i Ormoż i dalej to już chorwackie autostrady.
czy wybrać 3 alternatywę: z Polski jechac na Cieszyn albo Zwoleń i Słowacją autostradą do Bratysławy i potem przez Węgry, ale omijając ich autostrady i jechać na Rajka- Cosma-Sarvar- kam- Vasvar- Zalaegerszeg do przejscia z Chorwacją Letenye i dalej atutos. na Zagrzeb
Głownie też mi chodzi wykorzystanie jazdy na lpg, jak wiem pamietam z moich pobytów na Węgrzech to lpg jest drogie i nie opłacalne
Czy koledzy Cromaniacy mogli by mi trochę rozwiać mój problem z trasą, aby w mire spokojnie i bez stania bezsensownych korach przejchać

Ja kilka razy jechałem przez Węgry. Tankuję zawsze albo w Bratysławie jeszcze, albo na pierwszej stacji na autostradzie na Węgrzech (bo potem zaraz uciekałem w 86). O ile pamiętam to na stacji w Rajce nie ma LPG (w każdym razie jak ja jeździłem to nie było. Ostatnio byłem w Rajce 3 lata temu).

LPG wystarczy na tyle, żeby 'przeskoczyć' całe Węgry.

Potem tankuję w Letenye na Węgrzech, albo już zaraz za granicą (stare przejście Gorican) na małej stacji INA. To stary terminal oraz przejście dla ciężarówek. Sporo miejsc parkingowych, cicho i spokojnie. Można sobie zrobić dłuższy postój przy okazji tankowania, co też zawsze robię.
figusek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) figusek » 19.07.2016 11:39

Wczoraj o 12 wyjechaliśmy z Wielkopolski. Wnioski z drogi:
- w Czechach rzeczywiście remonty, ale w stronę DO Chorwacji dwa pasy i jakoś szło, średnia ok. 70km/h. Natomiast Z Chorwacji już gorzej, jeden pas, korkowało się..
- w Austrii również remonty, ale płynnie,
- objazd autostrady w Słowenii też ok.

Ogólnie ruch mały, dużo aut na polskich blachach wracało z Cro, natomiast do Cro mało rodaków :-) poniedziałek jest dobrym dniem wyjazdu :D
Na granicy nie sprawdzali dokumentów, na Lučko ok. północy 2 auta, w tym nasze :-)
michu1978
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) michu1978 » 19.07.2016 12:02

fabio007 napisał(a):
michu1978 napisał(a):Witam cromaniaków

Ja kilka razy jechałem przez Węgry. Tankuję zawsze albo w Bratysławie jeszcze, albo na pierwszej stacji na autostradzie na Węgrzech (bo potem zaraz uciekałem w 86). O ile pamiętam to na stacji w Rajce nie ma LPG (w każdym razie jak ja jeździłem to nie było. Ostatnio byłem w Rajce 3 lata temu).

LPG wystarczy na tyle, żeby 'przeskoczyć' całe Węgry.

Potem tankuję w Letenye na Węgrzech, albo już zaraz za granicą (stare przejście Gorican) na małej stacji INA. To stary terminal oraz przejście dla ciężarówek. Sporo miejsc parkingowych, cicho i spokojnie. Można sobie zrobić dłuższy postój przy okazji tankowania, co też zawsze robię.

dzieki za info w sprawie lpg
a jak byście mi doradzili opcje wybrania trasy
baca21
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) baca21 » 19.07.2016 12:10

Zastanawiam się czy to dobry pomysł https://goo.gl/maps/xkJJPYF1b4S2 wyjeżdzam 29-07 po południu z Bielska - granicę z Chorwacją planuję przekroczyć koło 24. Wq wcześniejszej ulotki z dars lepiej nie pchać się w stronę Gonij Maceji a więc i objazd MLP może być zapchany a korek od zjazdu w Ptuj aż do granicy z Chorwacją a później jeszcze na bramkach wjazdowych i Zapreśić. A może objazdem MLP i w Ptuj zamiast w stronę granicy pojechać w stronę Ormoż (2 jest płatna?) i dalej Sveti Kriź aż do autostradki i ominąć ten odcinek E63 i kierować się na bramki w Lućko. Ktoś testował te odcinki? A może chce się dołączyć? Docelowo Omiś.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 19.07.2016 12:28

baca21 napisał(a):Zastanawiam się czy to dobry pomysł https://goo.gl/maps/xkJJPYF1b4S2 wyjeżdzam 29-07 po południu z Bielska - granicę z Chorwacją planuję przekroczyć koło 24. Wq wcześniejszej ulotki z dars lepiej nie pchać się w stronę Gonij Maceji a więc i objazd MLP może być zapchany a korek od zjazdu w Ptuj aż do granicy z Chorwacją a później jeszcze na bramkach wjazdowych i Zapreśić. A może objazdem MLP i w Ptuj zamiast w stronę granicy pojechać w stronę Ormoż (2 jest płatna?) i dalej Sveti Kriź aż do autostradki i ominąć ten odcinek E63 i kierować się na bramki w Lućko. Ktoś testował te odcinki? A może chce się dołączyć? Docelowo Omiś.

Objazd M-L-P raczej zapchany nie będzie, ja będę przed Ptuj sprawdzał kamerki z ruchem w tych okolicach, jak będzie spory to pojadę na Rogatec. https://goo.gl/maps/AEXozRJ3fx52
Jeżeli zjeżdżasz na Ilz to chyba lepiej było by jechać tak: https://goo.gl/maps/kupqpVDYsKG2
Ps. ja też zjeżdżam na Ilz, tylko że dalej jadę na Ptuj :wink:
faziolot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) faziolot » 19.07.2016 13:06

Screenshot_20160719-135946.png
Bartek1977
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek1977 » 19.07.2016 13:42

Witam!
W piątek rano ruszam z Postojnej do Dubrovnika i chce jechać przez przejście Rupa i dalej?.... No właśnie...Można tak:
https://goo.gl/maps/H4pNJ7R8DkH2
trasa dłuższa ale autostradami...
A można tak:
https://goo.gl/maps/Tz9Mtkw6kxt
tylko jak z korkami i podjazdem z Senj przez Vratnik...
Ma ktoś z Was może doświadczenie na tych odcinkach?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 19.07.2016 14:02

A może drogą 65 nad morzem :wink: :?:
RKStefan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RKStefan » 19.07.2016 14:05

dids76 napisał(a):Jeżeli zjeżdżasz na Ilz to chyba lepiej było by jechać tak: https://goo.gl/maps/kupqpVDYsKG2
Ps. ja też zjeżdżam na Ilz, tylko że dalej jadę na Ptuj :wink:

Ja tak właśnie jechałem (Ilz i MLP), bardzo przyjemna trasa (szczególnie o 5 rano :wink: ), jedynie rozkopana "obwodnica" Feldbach i tylko jeden kierunek (dobrze że na Słowenię) więc z powrotem trzeba będzie pewnie przez miasto.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 380
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone