Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.07.2016 12:18

jackuc napisał(a):
http://www.dopravniinfo.cz/Default.aspx?lang=en

Dzięki za info

Wpisz sobie datę przejazdu, trasę od - do i zobaczysz, co portal DI Ci wypluje. Mnie na dzień dobry rzucił się w oczy komunikat o tworzących się zatorach w kierunku Pragi, na D1 między 214 a 209 km.
bydziaj
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bydziaj » 18.07.2016 18:18

Witam wszystkich zakochanych w Chorwacji ! Jest to mój debiut na tym forum i w piątek "rozdziewiczyłem" się z Chorwacją :D
Oj ciężki to był ten pierwszy raz !!! Znajomi , którzy 8 razy odwiedzili Adriatyk podpowiedzieli jak jechać i co i jak ,ale życie napisało całkiem inny scenariusz 8O ... wyjazd z Bydgoszczy taki bezpieczny o godz ,14.30 GPS wskazał przybycie do Murter na godz. 7,xx i do spokojnego snu w Austrii (jakieś 100 km od Wiednia postój od godz 2-5 rano) wszystko było o'k. Wjazd do Słowenii ok 6.30 i od Ptuj czy tam Pluj ;) zaczął się diabelski taniec , korek na ok 1,5 godz ( cały czas towarzyszył nam deszcz :( ) Wjazd do Chorwacji o godz. 9.00 i od Zagrzebia wjechaliśmy ,a raczej stanęliśmy niczym front w 1944 na Wiśle ! masakra naprawdę trudno opisać mój stan emocjonalny do tego temp. w "gorącej" Chorwacji ("tam zawsze masz słońce i upał") między 10-11 st, przeraźliwy wiatr i permanentna woda z nieba ! Telefon do przyjaciela (tego od Chorwacji) "Daras dzięki wa za taką Chorwację ! ... będę tu dwa razy .. pierwszy i ostatni" oczywiście wszystko w żartach! No dobra nie ma co stękać teraz jest Bosko , ciepło , kwatera bajeczna i te widoczki 8) aha w Murter zameldowaliśmy się o godz. 17.50 (jeszcze pół godzinki czekania na zwodzony most w Tisno) czyli w drodze ponad 26 godzin ! ps wiatr za tunelem Rok myslałem ,ze wyrwie mi maskę od silnika ! ........a teraz już tylko plaaaaaażaaa
faziolot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) faziolot » 18.07.2016 19:31

Na stronie dars.si jest nawet ulotka sugerująca objazd odcinka od węzła pod Ptujem do granicy. Tylko, że to nie jest kilka km :? Czy naprawdę jest tak kiepsko np. nawet w poniedziałek rano?
awaq
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) awaq » 18.07.2016 21:44

To chyba jest loteria . Znajomy jechał w tą sobotę do Vodic , wyjechał o 15 i droga zajęła mu 16 h w tym 4 godzinki snu. Droga bez korków , co jakiś czas zwężenia ale wszystko spokojnie do przejechania. Jego sąsiad wyjechał dobę wcześniej i trafił na jakieś wichury i objazdy w Cro, jemu droga zajęła 20 h .Inny znajomy jechał dwa tygodnie temu na Pule i też bez żadnych problemów.Teraz tylko trzymać kciuki żeby się dobrze wstrzelić i nie stać w korkach . I cytat z filmu : "Good luck"
Seavolv
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Seavolv » 18.07.2016 21:47

Teraz to już chyba korki z powodu upałów jedynie będą :D
biokd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) biokd » 18.07.2016 22:36

Dobry w sezonie 2016 :)

Rozumiem ze jadąc w tygodniu (wtorek/środa 26-27.07) raczej korków na bramkach i granicy nie ma? Tzn takich mega wielogodzinnych.
Rok temu też tak jechaliśmy i nawet niepotrzebnie objazdem bramek w Lucko przed Zagrzebiem bo nic się praktycznie nie korkowalo wiec spokojnie mogliśmy przez Lucko przejechać a było to ok 6-7 rano.

Obiecuje ze będę przed wyjazdem przeglądał ostatnie wątki :] ale tak na szybko to czy coś po drodze Krakow-Ostrava-Brno-Mikulov-Wieden-LMP-Zagrzeb-Omisz jest warte szczególnej uwagi lub ostrozności?? :)
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 19.07.2016 06:56

Pääkäyttäjä napisał(a):
jackuc napisał(a):
http://www.dopravniinfo.cz/Default.aspx?lang=en

Dzięki za info

Wpisz sobie datę przejazdu, trasę od - do i zobaczysz, co portal DI Ci wypluje. Mnie na dzień dobry rzucił się w oczy komunikat o tworzących się zatorach w kierunku Pragi, na D1 między 214 a 209 km.

Mi pokazuje tak:

From: Bohumín
To: Břeclav
Date: 25.08.2016
Route length: 232 km
Approx duration: 1 h 49min.

D35, mezi km 270.9 a 267.3, ve směru Mohelnice
D46, mezi km 23.6 a 23.1, ve směru Vyškov
D2, mezi km 11.1 a 19.2, ve směru Kúty

także spoko
Seavolv
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Seavolv » 19.07.2016 07:28

Pojedziesz to zobaczysz :D
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 19.07.2016 07:33

Tyż prawda. Kombinować nie będę a jadę na końcówkę wakacji, więc nawet jak ciut zwolnię czy postoję to nic takiego ;-)
myslowska
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) myslowska » 19.07.2016 07:42

faziolot napisał(a):Na stronie dars.si jest nawet ulotka sugerująca objazd odcinka od węzła pod Ptujem do granicy. Tylko, że to nie jest kilka km :? Czy naprawdę jest tak kiepsko np. nawet w poniedziałek rano?

Czy można prosić jakiś link z tą ulotką?
faziolot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) faziolot » 19.07.2016 07:54

Próbowałem podlinkować plik ale się nie dało. Wejdź na stronę dars.si i na głównym banerze znajdziesz ogłoszenie. Kliknij na nie i pobierzesz pdf z mapką.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.07.2016 08:18

dars.png
faziolot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) faziolot » 19.07.2016 08:20

Dziękuję. Szkoda tylko, że informacja o korku będzie wyświetlana na tablicy w Pesnicy. Dla tych co jadą MLP średnio przydatne ;-) No chyba że mają online.
Ostatnio edytowano 19.07.2016 08:35 przez faziolot, łącznie edytowano 1 raz
LinR
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) LinR » 19.07.2016 08:31

witam, to może i ja się "pochwalę" moim pierwszym doświadczeniem z powrotu :) wyjechaliśmy w piątek po śniadaniu, ostatnie zakupy w Konzumie i w drogę. Nie rozpędziliśmy się za bardzo bo stanęliśmy w korku na A1 na około 9h, w tle jakiś dym i latające samoloty, objazd i dalej stoimy. Szwagier wyszukał jakiś objazd objazdu :D dzięki któremu spędziliśmy przymusowo noc pod zamkniętymi bramkami. Całą noc bujało samochodem :( rano po konsultacji z Panami z obsługi drogowej wróciliśmy na właściwy objazd i tak zwiedzając sobie Chorwację, to zjeżdżając w dół lub wjeżdżając serpentyną w górę dojechaliśmy do wjazdu na A1. Po drodze był jeszcze wypadek, objazd mały. Dojechaliśmy z soboty na niedzielę ok 1.30 :roll: Kurtyna :)
RKStefan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RKStefan » 19.07.2016 09:10

bydziaj napisał(a):Witam wszystkich zakochanych w Chorwacji ! Jest to mój debiut na tym forum i w piątek "rozdziewiczyłem" się z Chorwacją :D
Oj ciężki to był ten pierwszy raz !!! Znajomi , którzy 8 razy odwiedzili Adriatyk podpowiedzieli jak jechać i co i jak ,ale życie napisało całkiem inny scenariusz 8O ... wyjazd z Bydgoszczy taki bezpieczny o godz ,14.30 GPS wskazał przybycie do Murter na godz. 7,xx i do spokojnego snu w Austrii (jakieś 100 km od Wiednia postój od godz 2-5 rano) wszystko było o'k. Wjazd do Słowenii ok 6.30 i od Ptuj czy tam Pluj ;) zaczął się diabelski taniec , korek na ok 1,5 godz ( cały czas towarzyszył nam deszcz :( ) Wjazd do Chorwacji o godz. 9.00 i od Zagrzebia wjechaliśmy ,a raczej stanęliśmy niczym front w 1944 na Wiśle ! masakra naprawdę trudno opisać mój stan emocjonalny do tego temp. w "gorącej" Chorwacji ("tam zawsze masz słońce i upał") między 10-11 st, przeraźliwy wiatr i permanentna woda z nieba ! Telefon do przyjaciela (tego od Chorwacji) "Daras dzięki wa za taką Chorwację ! ... będę tu dwa razy .. pierwszy i ostatni" oczywiście wszystko w żartach! No dobra nie ma co stękać teraz jest Bosko , ciepło , kwatera bajeczna i te widoczki 8) aha w Murter zameldowaliśmy się o godz. 17.50 (jeszcze pół godzinki czekania na zwodzony most w Tisno) czyli w drodze ponad 26 godzin ! ps wiatr za tunelem Rok myslałem ,ze wyrwie mi maskę od silnika ! ........a teraz już tylko plaaaaaażaaa

My ruszyliśmy z "noclegu" na Ilz około 5, potem objazd MLP i wbiliśmy się w korek zjeżdżających z autostrady. Do granicy zeszło jakieś pół godziny i w Chorwacji byliśmy po 8. Na bramkach Lucko szło gładko, obsługa podawała bileciki przez okno, kawałek dalej korek (wypadek) - znowu z pół godzinki i mkniemy dalej, deszcz oczywiście leje cały czas, więc ograniczenia do 100. W tunelu Mala Kapela ostrzeżenia: przed Sv Rok zator 4,3km, myślę postoimy ale jakoś to będzie. Dojeżdżamy do korka (po horyzont) i dotarło do mnie, że tam nie było przecinka, 43 kilometry stania 8O Po 1,5 godziny mieliśmy już "tylko" 37 km korka i postanowiliśmy zjechać na Gospić i spróbować objazdu. Na bramkach chaos, na szybko otwarli dla wszystkich przejazd ENC, potem stacja benzynowa oblepiona "uciekinierami" z autostrady. W padającym deszczu wymieniamy uwagi z innymi rodakami i w drogę wzdłuż autostrady. Na węźle Sv Rok spotykamy sznur aut ciągnący z przeciwka i następną porcję opuszczających korek, więc jedziemy dalej objazdem w stronę Szybenika. Droga zrobiła się malownicza ale jadące przed nami autobusy i łodzie na przyczepach zaczynają się klinować na serpentynach. No to stoimy... W końcu docieramy na dno kanionu i odjazdu na węzeł Zadar i kolejna niespodzianka: szlaban i policja kieruje dalej na Szybenik. Tu znowu serpentyny, ale już szerzej więc łodzie przechodzą bez problemu :wink: Potem to już nudy (drogę znałem z wycieczki do NP Krka) i około 20 dowlekliśmy się na wyspę Ciovo. A tu słoneczko, ciepełko i wreszcie wakacje :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 379
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone